Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa simpla cu LM317

Postări Recomandate

Salut la toti !Vreau sa va cer voua ajutorul, in constructia unei surse pentru un led de putere, si as alege o sursa cu LM317.Am discutat o vreme cu un prieten, in contradictoriu, asupra faptului ca la un led de putere, conteaza tensiunea, si nu curentul... Din cate stiu eu, la un led de putere conteaza mai mult curentul decat tensiunea, de alimentare, deoarece daca un led de 4.2V il punem pe o sursa reglabila in tensiune, si fara limitare in curent, curentul initial sa zicem ca este de 450mA, iar dupa 20 minute, el poate ajunge si la 700mA... Ledul se distruge, corect?Ce nu am inteles eu prea bine, este faptul ca ledul are nevoie de limitare in curent sau in tensiune, ca sa nu se arda?Cum se face reglarea si limitarea in curent?As dori sa-mi explice Dl. Drl, ca am inteles ca el este pe aici, expert in leduri de putere.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Probabil ca acelasi lucru i-ti va spune si Dr.L:

Deriva termica vs curent a ledurilor e pronuntata,ledurile de putere au nevoie de stabilizare in curent,tensiunea ca factor secundar 'vine' dupa curentul prescris.

Limitarea curentului se poate face cu LM317( vezi in datasheet procedeul); e vb de o (1)rezistenta si 317.Acolo gasesti si formula de calcul pt limitarea unui curent.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Carcasa aceea nu e buna,deoarece:1)nu are buton de opire 2)nu are led rosu pt semnalizarea prezentei tensiunii 3)nu are led verde pt semnalizarea functionari ledului 4)nu are maner (cel putin ergonomic,daca nu cu diamante/cristale rusesti),... .

Link spre comentariu

pt ca la primele postari din iarna am iesit oarecum in evidenta cu unele iesiri nervoase,treptat am inceput sa fiu mult mai atent cand raspund,fiind si cazuri cand efectiv nu mai trimit raspunsul editat de teama sa nu fie interpretat gresit dar am si momente de multumire cand cred ca datorita mie s-au pus la punct unele problemeultimul caz fiind explicatia detaliata a lui @smilex privitor la necesitatea fol unei inductante pt stabilizare la o configuratie forward(rolul meu fiind minor,am intervenit cate putin in disputa cu @moro)teama mea deriva din faptul ca as putea jigni prea multe persoane daca as face o apreciere de tip general:peste 70% dintre cei ce se pronunta in diverse teme electrice nu inteleg diferenta intre tensiune si curenteu care am folosit 40 ani letconul aproape zilnic poate nu gasesc limbajul adecvat pt a explica pe intelesul unora si de aceea poate avem printre noi accidental un profesor de fizica care sa ne ajutetensiunea=diferenta de potential;potential=capacitatea de a executa cevacurentul=deplasarea ordonata de sarcini electrice;este de fapt expresia manifestarii potentialului electricele nu pot fi despartite;prin exemplificarea unor cazuri extreme se poate obtine eventual o imagine orientativa pt incepatoriin tv color avem 30000v si curent de 1ma:degeaba ai potential daca in momentul cand ceri ,,exprimarea"intr-o formula de putere constati ca acesta avea niste limite stucturalela un banal pistol de lipit putem avea de ex 0,5v la 100a;apropiat de el se comporta pistolul de pirogravataseara m-am gandit la un alt exemplu:nu poti folosi o macara de 10t care ridica la max 30m la un bloc de 50m inaltime--eventual te multumesti cu o macara de 1t dar care poate ridica la 60mrevenind la oile noastre alimentarea cu un bloc electronic in curent nu este dacat o alimentare in tensiune in care aceasta este ajustata in permanenta de senzorul de curent,numai in reprezentarile intelectului uman,pt nevoi de comunicare exista generatorul de curent(ma refer aici la montalele simple pe care le folosim noi si nu la diverse dispozitive care pot avea o comportare ce poate fi asimilata cu un generator de curent)inplus avem si un caz particular-alimentarea unei diode-LED-UL--care are o caracteristica exponentialacu atat mai mult in acest caz nu se poate folosi o alimentare in tensiunefolositi ca ca exercitiu acest joc de cuvinte:ca led-ul sa lumineze trebuie sa treaca un curent prin el;nu pot avea curent fara generator de tensiune--daca ma concentrez sa aplic o tens data in catalog,datorita caracteristicii exponentiale la o variatie mica a tens am o variatie mare de curent si pun in pericol diodarezolvarea mentala ar fi ca sa reusesc intr-un fel ca sa aplic in permanenta exact acea tensiune (ce variaza in plus si cu temperatura)ce pe caracteristica fabricantului va garanta un curent constanttehnic proiectantii de circuite au gasit aceasta solutie:pun un senzor de curent care se va interpune in bucla de control a unui generator de tensiune care va da la iesire o tensiune variabilaa se vedea folosirea lui lm317(stabilizator de tensiune la baza)intr-o configuratie speciala ce-l transforma intr-un asa zis gen de curent

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări