Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

help ! precize adc.

Vizitator yoco

Postări Recomandate

Salut !sunt interesat de rezulate obtinute in urma conversiei analog numerice la microcontrolere ATMEL , eu folosesc atmega8 la care in urma conversiei obtin o deviere de 1,17% fata de valoarea reala , valoare care am masurat-o cu un nano-voltmetru specializat , adica 12 trepte .Daca sunteti interesati dati-va cu parerea fratzilor..... 8)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sofian

4

• cirip

3

Presupunand ca nu ai probleme de cablare de genul curenti care sa "ridice masa" sau scurgere de la sursa de alimentare... Care este precizia declarata a referintei? Ei, tot aia o sa fie si precizia masuratorii. Daca vrei masuratoare mai precisa, conecteaza-i o referinta externa, mai precisa.

un nano-voltmetru specializat , adica 12 trepte .

Asta nu inteleg. 12 trepte sau 12 biti? 12 trepte le faci cu 4 biti, eroarea de cuantizare fiind de 6%. Cu 12 biti, eroarea ar fi de 0.2%. Ca sa ai eroare de "nanovolti" iti trebuiesc fo 32 de biti, iar tehnicile de realizare a circuitelor de masura sunt destul de sofisticate.Care e intrebarea de fapt?Cirip
Link spre comentariu
Vizitator Gicutzu

Nu inteleg ce ai facut cu nanovoltmetru,pt ca orivcum rezolutia pe care o poti obtine este Vref/(2^10)care in cel mai bun caz cu o ref interna de circa 2.5V ai obtine 2,44mV. Probabil ca nu ai calcuat bine cand ai facut transferul din valori numerice in tensiune. Poate ne dai mai multe detalii despre proiect. Pana atunci, Salutare!

Link spre comentariu

Idee e urmatoarea:am un proiect in curs de realizare care foloseste adc-ul din ATMEGA8 ,mai intai trebuie sa clarific cateva treburi....1. sunt cam nedunerit in ce priveste acest mcu pentru ca am vazut pe forum la avrfreaks un thread care m-a dat pur si simplu peste caphttp://www.avrfreaks.net/phpBB2/viewtopic.php?t=209672.

Asta nu inteleg. 12 trepte sau 12 biti?

am calculat eroarea la conversie in procente adica am masurat cu nano-voltmetru , pentru ca era cel mai precis pe care l-am gasit, si am ajuns la o diferenta de 30mv ,adica 30mv/2.56mv sunt 12 trepte de masura (dupa mine e eroare de neliniaritate) , iar 12 trepte inseamna 1,17% din valoare totala adica din 1023.3. valoare referintei mele este 2.56V de la mcu si rezolutia de 10 biti (poate ai drepate ca trebuie sa folosesc o referinta externa)4. intrebarea era si este si acum CARE SUNT REZULTATELE VOASTRE la proiecte asemanatoare.
Link spre comentariu

Eu nu cred ca trebuie umblat la frecventa de esationare. Odata ce ai stabilit-o la mai mult decat dublul frecv maxime din spectru, nu cred ca mai ai de ce sa umbli acolo. Daca este posibil (nu sunt familiar cu atmelul) eu as mari durata impulsului de esantionare. Ar trebui sa fie niste recomandari ref la latimea minima a impulsului de esantionare in fctie de rezistenta interna a sursei masurate. La pic asa e.Ideea lui zc cu condul care nu are timp sa se incarce m-a facut sa ma gandesc la latimea impulsului. Cirip

Link spre comentariu

-frecventa de esantionare pe care am stabilit-o eu e de 223 Khz, si mai jos de 111 Khz nu pot sa cobor din cauza Quartz-ului (14.31818MHz) pe care il folosesc (nu sunt 100% sigur).-pentru moment nu am posibilitatea sa refac masuratoare din cauza unor motive tehnice dar sper ca intr-o saptamana sa rezolv.-iar in legatura cu latimea impulsului ,dupa mine, prin micsorarea frecventei de esantionare maresc defapt latimea impulsului de care vorbea Cirip.Yoco.

Link spre comentariu

greseala mea!am gresit la numere ! , lasati-ma sa va explic ....am configurat ADC-ul din atmega8 la frecv de esantionare de 156.25 Khz la un Quartz de 10Mhz si pe urma am schimbat acest Quartz cu unul de 14.3818Mhz pentru a obtine baud rate-uri decente si AM UITAT de frecv. de esantionare! (am gresit eu ce mai....).acum am pus frecv de esantionare la 112.35 Khz si sper sa dea rezultate.Yoco.

Link spre comentariu

atmega8L poate face sample pe 10bit pina la 16kspsdeci nu o sa mearga cu mai multdaca poti sa i-mi spui mai multe te pot ajutade unde este tensiunea pe care pui dacul (rezitor,termocuplu,etc)atentie la rezistenta de intrare ai vazut pe forumul acela ce zic ca nu se potrivesc de la un chip la altulvezi ca tensiunile mici au si ceva ripple si alti paraziti electricilegaturile trebuie sa fie cit mai micisi in sfirsit de unde cumperi atmel bafta

Link spre comentariu

prin micsorarea frecventei de esantionare maresc defapt latimea impulsului de care vorbea Cirip
Eu nu cred ca sunt legate cele doua, decat daca ai ceva constrangeri in cip, dar ar trebui sa le poti ajusta independent.

Sa zicem ca esantionezi la frecventa de 20KHz. Asta inseamna ca perioada de esantionare este de 50us. Latimea impulsului de esantionare, adica ala care iti deschide poarta spre condensatorul de mentinere poate sa fie de 1us, 2us, 5us, 10us si orice valoare mai mica de 50us. Latimea impulsului de deschidere a portii de esantionare este cea care asigura incarcarea completa a condensatorului si nu perioada de esantionare in sine. Pot esantiona la perioada de 10us si cu latimea imp de deschidere de 1ns, ceea ce face ca eficienta esantionarii sa fie foarte redusa, adica incarcarea condului e f mica.

Cirip

Link spre comentariu

Eu nu cred ca sunt legate cele doua, decat daca ai ceva constrangeri in cip, dar ar trebui sa le poti ajusta independent.

Sa zicem ca esantionezi la frecventa de 20KHz. Asta inseamna ca perioada de esantionare este de 50us. Latimea impulsului de esantionare, adica ala care iti deschide poarta spre condensatorul de mentinere poate sa fie de 1us, 2us, 5us, 10us si orice valoare mai mica de 50us. Latimea impulsului de deschidere a portii de esantionare este cea care asigura incarcarea completa a condensatorului si nu perioada de esantionare in sine. Pot esantiona la perioada de 10us si cu latimea imp de deschidere de 1ns, ceea ce face ca eficienta esantionarii sa fie foarte redusa, adica incarcarea condului e f mica.

Cirip

de acord,

dar nu gasesc in documentatia mcu despre aceste "detalii" de care vorbesti, adica sa le ajustez independent.

-iar

de unde este tensiunea pe care pui dacul (rezitor,termocuplu,etc)

tensiuniile sunt preluate de pe un trafo de separare, redresate , filtrate si cam atat, dar urmeaza sa plasez intre astea si un etaj cu AO , iar la masuratoarea de precizie am luat o tensiune constanta de pe un acumulator.

si in sfirsit de unde cumperi atmel

-eu cumpar de la micro-electronica dar se gasesc si la alte magazine (unde stau eu)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări