Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

back loaded folded horn(proiect comun VTP-sandugeorge316)

sandugeorge316

Postări Recomandate

@rvrazvanPrivesti lucrurile invers. Un difuzor de BL va functiona excelent intr-un BLH dar asta nu inseamna ca BLH-urile sunt numai pentru acest tip de difuzor. Istoria ne arata multe contraexemple la ce spui.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 277
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sandugeorge316

60

• VTP

36

• Liviu Ianush

34

• Yoshiro

26

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@rvrazvanwww.royaldevice.com .Eu am inteles ca sunt mediocru dar si acestia sunt? Este doar un exemplu.Nici mie nu-mi plac filtrele dar cu unul bine ales(sau ca sa fiu la moda ,bine implementat)problema nu mai e asa de grava.

Cei de la Tang-Band au destule variante de astfel de difuzoare la preturi rezonabile si performante "olimpice" .

Corect ceea ce spui dar ai impresia ca ne sponsorizeaza cineva?Am facut aceste incinte doar pentru a verifica in practica un principiu si niste calcule.Ai idee cam cat ne-a costat aceasta curiozitate?
Link spre comentariu

Incintele Back Loaded Horn radiaza direct gama de inalte medii, frecventele joase fiind radiate prin horn. In felul asta adio sincronizare intre spectrul medii/inalte si spectrul frecventelor joase. Cu toate astea dinamica frecventelor joaste este mult mai buna, si in primul rand eficienta difuzorului la frecvente joase este mai buna. Daca folosim si un difuzor full range deja avem, pentru spectrul medii/inalte o sursa punctiforma. Full range inseamna si o impedanta mai "linistita" a difuzorului in functie de frecventa, lucru care este necesar in cazul amplificatoarelor pe lampi lipsite de feedback. Astfel, daca tot avem un compromis, de ce sa il facem si pe al doilea? Frumusetea acestui tip de incita se afla in simplitate. Asta este secretul magic. SIMPLITATE!Ce rost are sa introducem in ecuatie si un filtru? Difuzoare fullrange deja au ajuns la un alt nivel de performanta, greu de imaginat chiar si in urma cu 5 ani. Cei de la Tang-Band au destule variante de astfel de difuzoare la preturi rezonabile si performante "olimpice" :). Imi mentin ideea. Incintele back loaded horn stralucesc cat timp sunt simple. Singurul filtru permis este un condesator si nimic mai mult. Complexitatea in acest caz inseamna pur si simplu mediocritate.

Vezi tu Razvane!E bine sa stii daca ceea ce spui este corect sau nu! Eu sunt, de altfel satul de discutii inutile oricata vocatie pedagogica as avea. As propune ca sa te gandesti la urmatoarele aspecte, expuse pe scurt:- difuzorul BL emite TOT SPECTRUL in fata, joasa de care vorbesti este emisa de spatele membranei si intoarsa in fata in faza.Acelasi lucru se intampla si la LT sau BR;- difuzoarele BL nu au o caracteristica de impedanta mai linistita fata de alte difuzoare, caracteristica de impedanta se linisteste in horn!- un amplificator VS sau SS fara reactie negativa totala are reactie negativa locala (pe etaj), altfel sunt instabile.Daca difuzoarele BL TangBand sunt cele care te-au impresionat si reprezinta vreun MARE PAS inainte in ultimii 5 ani, lucrul e discutabil! Ultima pereche adusa de un cunoscut cu "munca" din USA s-au dovedit a fi, ca prestatie, cu mult sub Fostex (206). Poate masuratorile sunt mai pe placul unora, dar acustic sunt slabute.Cum un difuzor BL este un sumum de compromisuri, si o solutie pe 2 cai este un sumum de compromisuri care poate fi adoptat atunci cand iti doresti un timbru mai neutru, o putere mai mare si chiar o linearitate mai mare!REFLECTEAZA te rog!
Link spre comentariu

Sa lamurim cateva aspecte. In nici un caz nu vreau si nu consider ca este cazul sa jignesc pe cineva. Discutam despre lucruri nu despre oameni. In al doilea rand apreciez si va felicit pentru realizare. Si nu numai pentru aceasta realizare. :). Era o parere generala, nu punctuala. Nu se aplica in cazul de fata. vis a vis de (citez)"- difuzorul BL emite TOT SPECTRUL in fata, joasa de care vorbesti este emisa de spatele membranei si intoarsa in fata in faza.Acelasi lucru se intampla si la LT sau BR;- difuzoarele BL nu au o caracteristica de impedanta mai linistita fata de alte difuzoare, caracteristica de impedanta se linisteste in horn!- un amplificator VS sau SS fara reactie negativa totala are reactie negativa locala (pe etaj), altfel sunt instabile.....Cum un difuzor BL este un sumum de compromisuri, si o solutie pe 2 cai este un sumum de compromisuri care poate fi adoptat atunci cand iti doresti un timbru mai neutru, o putere mai mare si chiar o linearitate mai mare!"Prima parte. Din punctul(frecventa) in care impedanta acustica creste, momentul in care hornul incarca efectiv diafragma difuzorului, miscarea acesteia este mult redusa. Drept urmare puterea disipata in fata difuzorului pentru gama inferioara de frecvente este mult mai mica in comaratie cu puterea radiata in spatele diafragmei, prin horn. Punctul 2Un difuzor BL este clar superior(in anumite puncte critice) unei retele de filtre+difuzoare. Punctul 3Nu neaparat. Feedback-ul in cele mai multe cazuri este un rau necesar...dar cand poate fi evitat complet e mai bine.Ultima parte:Nu vad sensul unei incinte de tip back loaded horn in cazul unei incinte cu filtre complexe. Exista o defazare intre bass si restul gamei. Daca mai adaugam si problemele create de absolut orice filtru pe care il putem realiza, deja limitele tehnologice imping prea mult in o prestatia unui astfel de proiect.Vad scopul unei incinte ca cea de la royal device daca avem amplificatoare separate, si posibilitatea de a "alinia" frecventele(plecand de la ideea ca bassul ajunge in urma restului la ureche, avand un drum mai lung de parcurs pana la aceasta).Pana la sfarsitul verii mi-am propus sa construiesc niste incinte mai serioase BLH, cel mai probabil cu difuzoare Tang-Bang(ieftine). Propun un "duel".Totusi... pr forum nu avem cum sa facem auditii :sparge: .

Link spre comentariu

Personal...ca proiect pe termen lung, vreau sa construiesc un set de incinte pe 4 sau 5 cai(front loaded horn), amplificate separat sau doua cate doua pentru a evita retele de filtrare complexe. Amplificarea o sa fie asigura de lampi fireste (SE pentru medii inalte/pp pentru bass/sub), iar Crossoverul activ va fi digital.

Crossover digital si amplificare cu lampi, nu prea se potrivesc. Daca ziceai full-range in horn si amplificare cu lampi, era totul in regula. Puteai zice si amplificare cu lampi, crossover pasiv (pe difuzoare sau intrare de amplificator) - bineinteles, nu difuzoare de 80-85db. Crossoverul digital nu reprezinta quintesenta, asa cum se crede.
Link spre comentariu

Personal...ca proiect pe termen lung, vreau sa construiesc un set de incinte pe 4 sau 5 cai(front loaded horn), amplificate separat sau doua cate doua pentru a evita retele de filtrare complexe. Amplificarea o sa fie asigura de lampi fireste (SE pentru medii inalte/pp pentru bass/sub), iar Crossoverul activ va fi digital.

Crossover digital si amplificare cu lampi, nu prea se potrivesc. Daca ziceai full-range in horn si amplificare cu lampi, era totul in regula. Puteai zice si amplificare cu lampi, crossover pasiv (pe difuzoare sau intrare de amplificator) - bineinteles, nu difuzoare de 80-85db. Crossoverul digital nu reprezinta quintesenta, asa cum se crede.
Din pacate nu am de ales. Pentru fecventele sub 100 de hz o sa am probabil un "tapped horn". Cum pot sa compensez altfel diferenta de drum fata de restul de frecvente? Si varianta cu filtre pasive este de luat in considerare dar in virtutea versatilitatii o sa ma intreb spre varianta digitala. O sa am mai mult loc de manevre si experimentare in felul acesta. Per total varianta digitala cuplata cu un DAC mai performat (pe minim 6 canale) o sa fie superioara celei cu filtre pasive.Voi face teste spre toamna cand o sa am statia gata (6c33 SE). O sa o folosesc pentru medii/inalte iar pentru bass o sa folosesc orice o sa am la indemana(probabil ceva cu tranzistori).Cred ca am un fel de fobie pentru filtrele pasive :). Oricum, majoritatea sistemelor "referencere" folosesc filtre active. Chiar daca nu o sa am o calitatea comparabila sper sa obtin anumite avantaje din tipologia aleasa.Eficienta unui sistem de hornuri zic eu ca este ideala pentru statiile cu lampi :d. Singurul risc este sa fie lipsite pur si simplu de viata. Chiar daca o sa am un raspuns in frecventa foarte bun, o eficienta mare, si nu voi avea probleme legate de faza, este posibil sa construiesc un mare #$@#$. Oricum primul pas este clar un difuzor full-range intr-o incinta de tipul celei din acest thread.Sanatate!
Link spre comentariu

Prima parte. Din punctul(frecventa) in care impedanta acustica creste, momentul in care hornul incarca efectiv diafragma difuzorului, miscarea acesteia este mult redusa. Drept urmare puterea disipata in fata difuzorului pentru gama inferioara de frecvente este mult mai mica in comaratie cu puterea radiata in spatele diafragmei, prin horn. MAI ESTE CINEVA DE ACCORD CU ACEASTA AFIRMATIE???

Link spre comentariu

Astept o demonstratie cum ca nu este asa :d.Edit:Opinia mea este reduntanta. In cazul in care gresesc, gresesc numai pe jumatate, partea importanta ramane valida.Puterea radiata prin horn este mai mare ca cea radiata in fata membranei in mod sigur.Hornul nu creste puterea amplificatorului ci pur si simplu o foloseste mai eficient. Pentru aceeasi deplasare a membranei la o anumita frecventa hornul are un SPL mai mare, deci aceasta o sa fie sursa de principala a frecventelor joase, nu "radiatia" emisa direct de difuzor.

Link spre comentariu

Astept o demonstratie cum ca nu este asa :d.Edit:Opinia mea este reduntanta. In cazul in care gresesc, gresesc numai pe jumatate, partea importanta ramane valida.Puterea radiata prin horn este mai mare ca cea radiata in fata membranei in mod sigur.Hornul nu creste puterea amplificatorului ci pur si simplu o foloseste mai eficient. Pentru aceeasi deplasare a membranei la o anumita frecventa hornul are un SPL mai mare, deci aceasta o sa fie sursa de principala a frecventelor joase, nu "radiatia" emisa direct de difuzor.

Cele doua suprafete emit la fel. Daca tinem cont de pierderile inerente din horn, LT, BR, VTP, radiatia spate este doar mai bine dispersata prin cuplajul mai bun la horn. Isn't it?
Link spre comentariu

Partea din fata(slab incarcata) nu are cum sa TRANSMITA aceeasi putere ca partea din spate(incarcata). Diferenta de putere(transmisa in aer) se pierde in difuzor(bobina, partea mecanica). Gresesc?

Link spre comentariu

Partea din fata(slab incarcata) nu are cum sa TRANSMITA aceeasi putere ca partea din spate(incarcata). Diferenta de putere(transmisa in aer) se pierde in difuzor(bobina, partea mecanica). Gresesc?

Pierderea nu este aceiasi pentru tot sistemul? Poate fi scoasa din calcul, fiind a intregului sistem. Montat in incinta, membrana are miscare simetrica avand in vedere ca in spate ai o camera de compresie. Hornul nu poate decat sa imbunatateasca cuplajul, nu va putea creia energie.
Link spre comentariu

Pierderea este a tot sistemului dar eu vorbesc de transferul de energie catre aer, transfer care se realizeaza mai bine prin horn. Daca montam gura hornului intr-o camera separata in camera in care se afla membrana SPL-ul scade considerabil, cu peste 50%, corect?

Link spre comentariu

Pierderea este a tot sistemului dar eu vorbesc de transferul de energie catre aer, transfer care se realizeaza mai bine prin horn. Daca montam gura hornului intr-o camera separata in camera in care se afla membrana SPL-ul scade considerabil, cu peste 50%, corect?

Energia radiata de cele doua fete este egala.In modul in care se masoara SPL-ul, testul propus nu va indica un SPL mai mare! Cred ca intelegi dece.Pierderile hornului reduc energia din camera de compresie emisa de spatele membranei. Mie fizica asta imi spune.
Link spre comentariu

Eu m-as exprima altfel.Energia aplicata ambelor fete este aceeasi si este ce ramane dupa ce se disipa pe bobina folosind formula i*i*Re si energia care misca membrana si aerul din jurul ei.Mediul in fata are impedanta mica, deci nu e capabil sa preia prea multa energie, in schimb mediul din spate are impedanta mai mare deci energia "fuge" acolo si se transforma in galagie.Evident ca toate acestea se influenteaza, modificand una le modifici si pe celalalte intr-o masura mai mare sau mai mica.Ex: difuzorul scos din cazan, pe panou infinit: impedanta are doar un varf, la fs, membrana flutura de numa numa, galagie cam putina.Difuzorul in horn: impedanta e putin mai ridicata mai are niste varfuri unde eficienta e f mare (depinde si de horn) membrana flutura mai putin, galagie mai multa.ASta la aceeasi tensiune aplicata la bornele difuzorului.

Link spre comentariu

Eu nu am inteles pana la urma despre ce se discuta... energie, putere acustica ca nu-s tot una.Cam asta se intampla:

- difuzorul BL emite TOT SPECTRUL in fata, joasa de care vorbesti este emisa de spatele membranei si intoarsa in fata in faza.Acelasi lucru se intampla si la LT sau BR;

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări