Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

back loaded folded horn(proiect comun VTP-sandugeorge316)

sandugeorge316

Postări Recomandate

• Răspunsuri 277
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sandugeorge316

60

• VTP

36

• Liviu Ianush

34

• Yoshiro

26

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Yoshiro, cea mai buna sectiune (din cate stiu eu ) este un cerc ,insa cine abordeaza in regim DIY o astfel de constructie? In cazul de fata s-a lucrat (tot din considerente de dificultate )cu variatia unei singure dimensiuni .VTP a ales un compromis acceptabil intre eficienta si volumul final al incintei .Aceasta varianta de horn poate functiona foarte bine intr-o sufragerie de apartament de 18-20mp fara sa ocupe un spatiu deranjant.

Link spre comentariu

@sorin_denver ma uit maine si iti spun ce am. Cu aluminiu e posibil sa am bobine mici recuperate. Nefolosite am doar cu sarma de cupru. Oricum maine iti spun exact.@sandugeorge316 deci lungimea e lambda/4 ca la VTP. Pana la urma ce contur are hornul?

Link spre comentariu

@yoshiro,Ca orice constructie, se fac totdeauna compromisuri din motive diverse. La horn e problema dimensiunilor. In mod normal ar trebui ca hornul sa creasca pe ambele axe, cum e cazul unui instrument de suflat, o tuba sau o trompeta. S-au facut astfel de constructii dar necesita spatii proprii de dimensiuni adecvate. In cazul nostru se respecta cresterea pe o axa si pe cealalta este constanta, egala cu latimea incintei la interior.Hornul prezentat este pentru frecventa de circa 40 Hz. Nu este nici pe departe o incinta mare. Comparativ cu ce se gaseste frecvent in magazine este doar putin mai adanc ( de circa 2 x latimea ) Avantaj? Excelent suport pentru 2 glastre si pentru telefon + glastra pe a II-a incinta. Sau chiar suporti pentru 2 incinte bookshelf bass-reflex de inalta calitate cu difuzoare Tymphany SRL.In ceea ce priveste eficienta unei incinte, aceasta este strict legata de tipul incintei, ca si ceva mult mai important, perceptia asupra redarii spectrului de frecvente joase. Pe net se gasesc destule date serioase,( intr-un maldar de aiureli ) privind eficienta solutiilor constructive:1 - horn (clasic sau VTP); 2 - BR; 3 - LT 4 - incinta inchisa (infinite baffle si acoustic suspension ); 5 - Open baffleIn ceea ce priveste perceptia asupra calitatii reproducerii spectrului de frecvente joase, lucrurile sunt mai neasteptate pentru unii:1 - incinta inchisa; 2 - hornul; 3 - LT; 4 - BR; 5 - OBO examinare atenta a clasificarii va releva usor dece este aceasta clasificare.

Link spre comentariu

Conturul este exponential .Pentru variantele cu 10 si 12" avem in vedere un contur tractrice datorita avantajelor care se cunosc deja .Momentan se lucreaza la plierea acestora si la adoptarea unei solutii constrctive cat mai simple .

Link spre comentariu

Bine, atunci am sa reformulez. Cu o cutie bass-reflex de dimensiuni decente poti obtine bass de calitate pana la frecvente de 40hz sau chiar mai jos, in timp ce cu un horn, ca sa cobori sub 50hz iti trebuie o cutie mare spre foarte mare.

Link spre comentariu

Daca tot ai pomenit de proiectul tau difuzor de 10'' cu bobina de 4'' , eu am construit unul de 15'' cu bobina de 5'' . Difuzorul este un kickbas nu subwoofer , over hung cu xmax de +-2,5mm . Magneti am folosit neodimiu 10 buc de 55 diametru cu 25 grosime iar piesele polare de 15mm grosime . Campul magnetic a iesit extrem de puternic , cred ca difuzorul a iesit la peste 100db . Cam asa arata https://picasaweb.google.com/1179908991 ... c2_zvDU6gE .

Link spre comentariu

Daca tot ai pomenit de proiectul tau difuzor de 10'' cu bobina de 4'' , eu am construit unul de 15'' cu bobina de 5'' . Difuzorul este un kickbas nu subwoofer , over hung cu xmax de +-2,5mm . Magneti am folosit neodimiu 10 buc de 55 diametru cu 25 grosime iar piesele polare de 15mm grosime . Campul magnetic a iesit extrem de puternic , cred ca difuzorul a iesit la peste 100db . Cam asa arata https://picasaweb.google.com/1179908991 ... c2_zvDU6gE .

E o munca impresionanta sa faci astfel de difuzoare, mai ales ca multe aspecte creiaza probleme imense de rezolvat si accesul la masini unelte si meseriasi buni. Realizarile sunt chiar deosebite. O intrebare: le puneti la munca? Cum se comporta?E o productie de mica serie sau unicate (perechi sa spunem?)MULT SUCCES!
Link spre comentariu

Constructia - bricolatul - de difuzoare fara echipamente speciale capabile sa masoare si parametrii non lineari ai difuzorului, DUPA PAREREA MEA este o pierdere de vreme. Astfel de echipamente se gasesc aici http://www.klippel.de/ si nu sunt ieftine deloc. Fara asa ceva e o joaca demna de casa pionierilor.

Link spre comentariu

Multumesc! Cu accesul la masini unelte si mai ales meseriasi m-ati lovit unde ma doare mai tare . Am gasit un atelier cu un strung cnc si credeam ca a dat norocul peste mine . Zic : sa vezi ce piese polare imi fac meseriasii la sutime de mm , ca doar strungul merge singur condus de calculator , face exact ce ii dai sa faca . De unde ,am dat mai multi bani pe piese si mai prost facute , de mi sa facut lehamite . Ce fac eu in materie de difuzoare pot spune ca sunt unicate , am avut si o productie de serie mai demult cu tweetere horn doua modele : unele in genul celor unitra dar cu bobina de 27mm si putin mai mari si unele mai mari cu bobina de 35mm. Le produceam de la cap la coada , magneti de la urziceni , palniile le injectam eu ( aveam matrite ) ,membranele , bobinele , bornele , toate facute in house . Este o meserie frumoasa cu multe satsfactii dar si cu multe greutati . Ca idee difuzorul de 15'' cu neodimiu dupa ce l-am ansamblat am verificat cu o baterie polaritatea . Era pus pe o incinta si incinta pe podea din lemn . Cand am pus bateria pe el viteza cu care a plecat membrana si revenirea ei in pozitia de zero am simtito din plin in podea . Iar pe muzica are o viteza si dinamica extraordinara . Un difuzor pro de 15'' pare lesinat pe linga el . Si pentru ahegyes atit pot spune : unii oameni sunt mai jucausi , le place sa se joace si sa iroseasca timpul . Unul si mai jucaus , un pierde timp http://www.field-coil.com/ .

Link spre comentariu

Arata foarte bine difuzoarele Sorin. Incearca sa masori niste parametri, se gasesc ceva metode pe net. Pentru calculul ansamblului magnetic eu folosesc FEMM. Softul poate sa fac o multime de calcule si poti vedea liniile de camp:

Posted Image

Posted Image

Legat de componente am asa: bobina de 4" (former de aluminiu) 2 straturi, bobina de 3" (former de fibra de sticla) 2 straturi, spidere de 4" 2 tipuri pentru complianta mai mare sau mai mica, dustcup ptr 2,3 si 4". Astea-s nefolosite. Bobine de aluminiu nu am gasit. Mai am ceva de 1", 2" cu sau fara con recuperate. Daca-mi zici ce ai nevoie ma uit si daca am iti trimit.

Posted Image

Posted Image

Revenind la hornuri, cele pentru 12" v-ati gandit vor fi pe 2 sau pe 3 cai?

Link spre comentariu

@sorin_denver .Ceea ce faci este un lucru deosebit .Continua-ti pierderea de timp.Unele chestii sunt acre [email protected] am avut o discutie mai lunga cu VTP si printre altele am hotarat renuntarea la proiectul pentru 10" si sa-l abordam direct pe cel de 12" pe 2 cai cu coaxialul BM 12 CXA

Link spre comentariu

Revenind la hornuri, cele pentru 12" v-ati gandit vor fi pe 2 sau pe 3 cai?La 10" nu cred ca o sa cuplam cu ce dispunem: nu e f.potrivit ca sa merite efortul. Nu trebuie sa uitati ca totul depinde si de spatiu. La un moment dat ce faci cu toate??? Acum 7-8 ani aveam in casa doar vreo 18 perechi.Ma saturasem de ele! Dar cand stai in spatiu si mai mic, la bloc???La 12", nu merita efortul decat pentru un coaxial cum e BM12CXA sau ceva asemanator, ca sa ai la ce sa te gandesti. Un horn cu un satelit pe 2 cai nu e decat echivalentul unui subwoofer BR + un satelit. Nici macar nu merita sa te apuci.Sa vedem cum impachetam o tractrice sa ne placa si mai vedem ......!Cat priveste constructia de difuzoare: candva, la inceputul anilor '30, viata era grea in UK. Un salesman ce vindea tesaturi de bumbac si lana umbland din fabrica de confectii in alta e disponibilizat si primeste 200 lire compensatie. Avea o sotie si 3 copii (si 200 lire!) La inceputul lui 1932, Wireless Wordl anunta vanzarea la pret redus a unor difuzoare electrodinamice Siemens. Cumpara 2 buc. cu cea mai mare parte a celor 200 lire! Decide sa construiasca difuzoare! Fondeaza o companie ce exista si azi! Cu mici exceptii nu prea putea sa masoare mare lucru, nu existau parametrii T/S, internet, softuri de simulare si WT3. A obtinut cateva zeci de patente in domeniu si a deschis un drum in reproducerea sunetului.Numele lui? G.A. Briggs. Numele companiei ? Wharfedale.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări