VTP Postat Iunie 14, 2011 Partajează Postat Iunie 14, 2011 Cei interesati sa asculte cum bubuie basul, tipa inaltele si zbiara media sunt invitatii mei. In plus imi pot asculta si prostiile debitate si pe net! Calificativele nu-mi apartin. Link spre comentariu
CBI Postat Iunie 14, 2011 Partajează Postat Iunie 14, 2011 arata bine pana acum multa muncaeste singurul prototip? oare ar fi diferente audibile(in rau) daca in locul curburilor s-ar folosi placi la 45 grade?ceva observatii despre plasarea fonoabsorbatului s-au tras,este complicata pt a scoate efectele deranjante ale liniei?in ce stadiu ati ajuns cu varianta pt 8"? Link spre comentariu
flancfuster Postat Iunie 14, 2011 Partajează Postat Iunie 14, 2011 Bravo, un topic foarte interesant.Ma bucur ca sunt persoane care abordeaza asemenea proiecte. Chiar as fi curios sa ascult o astfel de incinta. Spor la treaba si sa ne tineti la curent cu desfasurarea proiectului.Cele bune. Link spre comentariu
sandugeorge316 Postat Iunie 14, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 14, 2011 @ahegies.Pentru linistea ta sufleteasca , incintele sunt terminate de 2 saptamani dar, ca de obicei, iar ai adoptat atitudinea de guvid. @bogdan S Nu te-a obligat nimeni sa ne asculti minciunile .Vezi ca mai sunt si alte topicuri unde se spun numai adevaruri.Nu am postat ca sa ne laudam ci pentru a arata ca mai exista si altfel de solutii in domeniul DIY.Chiar nu avem nevoie de [email protected] de 8" este terminata.De ce am adoptat varianta cu intoarceri curbe?Nu am avut prea mult material la dispozitie(si nici timp) pentru a incerca si varianta cu colturi la 45 .Cu ceva timp in urma am vazut la un prieten ce a lucrat la fabrica de avioane Baneasa o simulare intr-un program de insonorizare pentru cabinele avioanelor .Acolo am vazut care sunt diferentele intre suprafetele plane si cele curbe .Nu intru in detaliu fiindca ar fi mult de spus .Pentru a evita din start unele reflexii parazite am adoptat varianta pe curb.Despre materialul de insonorizare - s-a folosit melana (sau fonomin cum se mai spune pe aici) gros de 10 mm pe panoul din spatele w .De asemenea am pus minet in partea ascutita a camerei de cuplare .In spatele panourilor curbe s-a introdus spuma poliuretanica si dupa uscare s-a slefuit. Link spre comentariu
sandugeorge316 Postat Iunie 14, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 14, 2011 Pentru ca am hotarat testarea mai multor woofere panourile in care au fost montate difurile sunt detasabile (cate un panou pentru fiecare w) Link spre comentariu
CBI Postat Iunie 14, 2011 Partajează Postat Iunie 14, 2011 frumos si niste concluzii(subiective) se pot scrie,comparativ cu incintele vtp pe care le ai cu aceleasi difuzoare,coboara mai bine,au eficienta mult mai buna pe basul normal(40-100hz),se simt rezonante mai multe /mai putine(ma refer la cavernare).Probabil multi(de ex hpavictor,care nu prea mai doarme noaptea de ciuda ) se intreaba daca munca cel putin dubla fata de vtp aduce rezultate in aceeasi masuraf buna abordarea cu panourile detasabile (ce ghindoace par pe langa cele rosii ) Link spre comentariu
hpavictor Postat Iunie 14, 2011 Partajează Postat Iunie 14, 2011 Offf , deja nu mai am somn........Daaaaa , asta cam asa este . Dar o sa echilibrez balanta in curand ! Este pe teava o incinta VTP cu exact acelasi tip de difuzoare........ Link spre comentariu
VTP Postat Iunie 14, 2011 Partajează Postat Iunie 14, 2011 Comparativ cu VTP-ul echipat cu aceleasi traductoare:- linearizarea caracteristicii intre Fs - 200 Hz este mult mai eficace;- nu exista risc de sunet cavernos daca se foloseste putin material fono acolo unde e necesar in ambele cazuri, oricum, materialul fono este in cantitate minima. In acest caz s-a folosit celebrul fonomin, varianta de lux, cu fir metalic argintiu ( vatelina din scarmanare resturi textile - material netesut). In orice caz, riscul de coloratii este mai mare la VTP fiind horn de oscilatie, dar nu este un impediment peste care nu se trece cu brio.- constructia este mult mai stufoasa fata de VTP si e de preferat sa fie facuta cu pereti racordati. Se evita formarea de curenti circulari care reduc eficienta si pot creia rezonante nedorite.- Dimensional, amprenta la sol este mai mare in cazul hornului;- strict la perechea de traductoare utilizate, un Yarland mic este suficient pentru auditii chiar in forta, cu destula rezerva dinamica.In functie de timp si de alte mici probleme, vom incerca sa adaptam PCT 300 cu WG (tot un horn mic, frontal )la incinta existenta. Peretele din spatele tweeterului nu a permis montarea PCT-ului si va trebui montat pe incinta, ceea ce este mai bine sub aspectul inaltimii la care este plasat. Plasarea on top va usura si accesul la reteaua de separare, la care va fi nevoie de mai multe interventii, avand in vedere caracteristica sa de frecventa care a pus in dificultate pe multi useri.Si ca veni vorba de filtru, aceasta varianta (HW204 + HT264) este "cuminte" sau cumintita de castigul pe joase oferit de horn. Asta permite alegerea unei benzi de frecventa de pana la 1.500 Hz pentru woofer, un Ft de 2.000 Hz si 2.600 Hz punctul de inflexiune pentru tweeter ( retea Butterworth de ord. II departata pentru linearizare ). Pentru PCT va fi nevoie de un punct de inflexiune mult mai inalt, care sa evite insa linearizarile in zona de medii cu retele serie.Constructiv: cel mai important lucru este munca depusa de sandugeorge316, angajat in respectarea celor mai dificile probleme de constructie. Astfel a fost posibila realizarea acestui proiect stufos si dificil. Acest proiect ne-a lasat suficiente date care sa demonstreze ca se pot utiliza traductoare cu Fs ridicat (50-70 Hz) in incinte horn care le pot ajuta sa satisfaca cerintele actuale in ceea ce priveste basul. E adevarat, necesita o munca mult mai mare, dar merita. Impreuna cu George am discutat si ce modificari am face pentru imbunatatirea unui alt horn, plecand de la rezultatele actuale.(doar ca nu mai suntem la varsta la care sa tot saltam si manevram greutati mari!) Link spre comentariu
sandugeorge316 Postat Iunie 14, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 14, 2011 Concluzii? Eu personal le-am ascultat foarte putin .Primele auditii s-au facut pe la ora 10 seara dupa asmblarea finala.Nu am ascultat decat doua cd-uri .Varianta initiala de filtru stiu ca a fost modificata de VTP .Poate saptamana asta ajung pe la el(locuim in doua cartiere diametral opuse si imi ia foarte mult timp sa ajung)Chiar si cu varianta initiala de filtru pot sa afirm ca raspunsul pe joase este cu mult mai bun decat vtp-urile pe care le am si aici nu cred ca este vorba de subiectivism.Doua lucruri mi s-au parut interesante: 1-bogatia detaliilor in registrul jos(chitara bas face legea) si 2-faptul ca la puteri relativ mari membrana w sta aproape nemiscata ,ceea ce denota o amortizare foarte buna ,mai ales ca am avut temeri avand in vedere deschiderea foarte mare a hornului.Nu am sesizat acea cavernare de care faci pomenire.PS.Nu hornurile sunt ghindoace ci vtp-urile sunt foarte inalte(1.5m,au jucat baschet in tinerete Link spre comentariu
sorin_denver Postat Iunie 14, 2011 Partajează Postat Iunie 14, 2011 Felicitari pentru realizare si la mai multe ! Si eu am in plan sa construiesc backloaded horn-uri dar pentru fullrange-uri . Legat de diferennta intre curbat vs curbura din mai multe unghiuri este aici ceva interesant http://www.6moons.com/audioreviews/voxa ... tiv_2.html . Link spre comentariu
VTP Postat Iunie 14, 2011 Partajează Postat Iunie 14, 2011 Felicitari pentru realizare si la mai multe ! Si eu am in plan sa construiesc backloaded horn-uri dar pentru fullrange-uri . Legat de diferennta intre curbat vs curbura din mai multe unghiuri este aici ceva interesant http://www.6moons.com/audioreviews/voxa ... tiv_2.html .Curbura corecta si se inlatura toate problemele!Daca mergeti pe sectoare lipite, problema are rezolvare, doar ca se vede si scade castigul total. Mai bine mergeti cu pereti in unghi. Link spre comentariu
sandugeorge316 Postat Iunie 14, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 14, 2011 @sorin_denver.Si noi vrem sa folosim niste BL-uri (probabil fostex 206 )insa deocamdata bugetul pentru teste este destul de redus.In ceea ce priveste suprafata curba vs panouri fasetate , nu spun ca cei care au postat acele desene nu au dreptate insa din simularea acustica pe diferite modele geometrice la care am facut referire mai sus lucrurile stateau cu totul altfel.Sa nu uitam ca in ori ce incinta in afara de propagarea sub forma de unda mai are loc si o miscare a unei mase de aer . Pierderile de energie precum si turbulentele datorate unor sectini ce isi schimba directia in unghiuri sunt mai mari decat in cazul unor sectiuni curbe. Am sa caut cursul de mecanica fluidelor ca sa ne lamurim .Totusi imi pun intrebarea (off topic) de ce oare un saxofon nu are tubul acustic format din sectiuni cuplate in unghiuri? Link spre comentariu
sorin_denver Postat Iunie 14, 2011 Partajează Postat Iunie 14, 2011 Si mie imi place idea de backloaded horn cu peretii curbati continuu si nu din multe placi ansamblate la diverse unghiuri (de exemplu Dallas 3 vs Dallas 2 http://jasondiyaudio.blogspot.com/2008/ ... s-blh.html ). In exemplul cu Voxativ Ampeggio due ma refeream la ce explicau ei cu reflexiile de pe suprafata curba vs suprafata din mai multe unghiuri si ce avantaje sunt . Link spre comentariu
sandugeorge316 Postat Iunie 14, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 14, 2011 Sorine ,poti incerca ori ce varianta .Din punctul meu de vedere o suprafata curba se obtine mai usor decat una multifaset .Toate panourile trebuiesc frezate sub anumite unghiuri ceea ce este mai greu in cazul unui costructor diy.Am spus mai sus ca as fi incercat si varianta cu panouri la 45 grade dar nu am mai avut timp si nici material . Link spre comentariu
VTP Postat Iunie 14, 2011 Partajează Postat Iunie 14, 2011 Si mie imi place idea de backloaded horn cu peretii curbati continuu si nu din multe placi ansamblate la diverse unghiuri (de exemplu Dallas 3 vs Dallas 2 http://jasondiyaudio.blogspot.com/2008/ ... s-blh.html ). In exemplul cu Voxativ Ampeggio due ma refeream la ce explicau ei cu reflexiile de pe suprafata curba vs suprafata din mai multe unghiuri si ce avantaje sunt .Solutii azi sunt f.multe pentru executia oricat de complexa a unui horn. Intervin doar limitari de acces la unele utilaje si limitari de costuri. Sunt multe variante frumoase, nu neaparat si cele mai bune ca randament. Daca va decideti pentru difuzor BL, si stiti exact ce veti obtine (pentru a evita dezamagirile), cel mai bun horn este dat de tractrice ( maximum de cuplaj cu mediul ).Pentru solutii pe 2 cai, sau mai multe, se pot utiliza si alte variante, in functie si de castigul necesar, determinat de caracteristica difuzorului.Cazuri particulare sunt hornurile Lowther, dar nu se potrivesc decat pentru difuzoarele lor (tin cont de caracteristica difuzorului) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum