Sharky Postat Mai 23, 2012 Partajează Postat Mai 23, 2012 Eu vroiam sa fac niste clarificari.Da, in cazul tau groapa de la 1k e de la horn/imbinare, dar difuzorul are si una intrinseca, se vede si in catalog se vede si daca masori in aer, nearfield. Evident ca ma refer la raspunsul pe liber. Cu filtre din ce am observat e mai bine sa eviti aceasta zona.In catalog e o greseala de tipar Vas nu e de 100L ci de 54L, de acolo scade si sensibilitatea. Restul datelor sunt in concordanta, cel putin cu ce am eu in casa. Nu e chestie de rodaj, tolerante, e greseala de tipar din moment ce luate impreuna toate datele nu verifica ecuatiile. Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Mai 23, 2012 Partajează Postat Mai 23, 2012 Interesant este de masurat T&S. Mie asa mi se pare corect cind te apuci de facut incintele; sa stii exact cum stau, individual, difuzoarele care vor primi acele incinte. Eu am mers cu urmatoarele valori (evident la BLH, linia de transmisie, forma hornului si volumul camerei de compresie, primeaza): Fs=55 Hz Qes=0,43 Qts=0,41 2.8V SPL=100,2 dB Re=5,6 ohm BL=15,5 Tm Qms=8.19 Vas=119 litri Cms=0,157 mm/N Mms=53,36 g Rms=2,252 kg/s Xmax=2,998 mm Xmech=4,5 mm Diametru=305 mm Vd=0,29 litri Poti sa le verifici. Groapa wooferului este la 1.5k. Filtrul taie electric, cu ordinul 4, de la 1100 Hz, impreuna cu incinta taierea este accentuata, ceea ce se si observa. Driverul are o groapa la 2khz, care se vede, insa repet, nu cred ca in realitate este atit de mare. Voi masura cu alte 2 microfoane (sau voiai sa Photoshopez si sa ma dau rotund ) Cred ca esentialul este pierdut din vedere. Stii cum putea sa raspunda hornul? Asta e spilul ca suna liniar si se imbina corect cu wooferul. Filtre facem ca este timp, dar incintele daca erau proiectate prost ajungeau pe foc. Uite una din simulari https://picasaweb.google.com/100591562823636348352/ProiectHornBm12cxa#5656185097268237970, daca iesea asa cum era? Cu ce e mai prost asta (vb de horn) https://picasaweb.google.com/100591562823636348352/ProiectHornBm12cxa#5742421394544407378 de asta http://www.elforum.info/download/file.php?id=14388&mode=view? Ai idee cam cit iti ia un calcul corect si o implementare stas? Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 23, 2012 Partajează Postat Mai 23, 2012 Am idee avand in vedere ca nu e nici prima nici ultima incinta care am tunat-o. PArtea nasoala e ca dupa multa munca, de multe ori ai surpriza ca rezultatul acustic, desi masoara ca in simulare e un mega FAIL, dar are raspuns liniar! Asa e cu difurile mofturoase.Din parametrii aceia, diametrul efectiv de 305mm nu iti ridica semne de intrebare?Sd-ul (dedus din ecuatia in care deja se cunosc Vas, c, ro, Cms si Fs)nu ti-ar da cam mare pentru un dif de 12"? Ai sa vezi ca un Vas mai mic ar verifica si ar da o valoare reala pt Sd si pt diametru. Restul de valori sunt usor masurabile si verificabile prin diverse metode, deci eu deduc ca sunt corecte.Iar ca sa poti simula exact ar fi nevoie si de Le-ul de aprox 0.85mH. Conteaza foarte mult la simularea unor filtre si a raspunsului in zona de upper bas-midbass in anumite cutii.LEgat de filtrare, da, in ultima varianta am folosit ordinul 2, pt simplificare. 3mH si 25u, daca nu ma insel, dar voi posta de acasa valorile si schema exacta. Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Mai 23, 2012 Partajează Postat Mai 23, 2012 Afirmatia cu mega FAIL e relativa. Insa in spirit traditional autohton e laudabila.Stiu BR si compresie liniare care suna rau, dar mai toate au alta destinatie, de obicei sunt de studio. De curind am citit un articol cu teste la mai toate bookshelfurile cu motz de pe piata. Toate erau zimbetul lui Iliescu. Si lumea este fericita. Daca raspunsul hornului (de bass) nu e liniar in zona de interes (de obicei <40Hz-200Hz) degeaba il faci. Mai departe zi cum vrei, insa extinzi zona de proiectare a BR peste horn, unde e alta abordare.Voi vb cu Sandu sa incercam filtrul tau. Il ascult doar , ca daca da rau in masuratori, o sa zici ca suna bine dar masoara rau si ca nu stiu ce...Sau si masoara bine. Cine stie. Link spre comentariu
sandugeorge316 Postat Mai 23, 2012 Autor Partajează Postat Mai 23, 2012 Tare as fi curios sa ascult proiectul.Am spus mai sus ca oricine e bine venit.Numai sa fiu anuntat din timp ca sa fiu acasa [email protected] sa pregatesc?Palinca de Bihor,tzuica de prune de Pitesti ( de la CBI ) sau whisky? Nu de alta dar vreau sa dai referinte bune despre incinte.Am glumit.Astept schema sau valorile din filtrul pe care il propui.Pentru 3 mH nu cred ca mai am atata sarma asa ca s-ar putea sa fac bobina pe un pachet de I-uri din ferosiliciu.In ceea ce priveste masuratoarea facuta de Liviu cred ca trebuie precizat ca era duminica dupaamiaza ,in apartament mai era cineva care pregatea un examen pentru sesiune asa ca volumul nu a putut fi dat mai tare.Cred ca volumul insuficient a facut ca difuzorul sa nu intre in zona lui optima de fuctionare.Masuratorile se vor repeta ,atat cu un nivel sonor mai ridicat cat si cu filtrul propus de tine.Nu avem de ascuns nimic.Si inca ceva.Inpreuna cu Liviu ,atunci cand s-au facut simularile am hotarat sa alegem parametri hornului pentru o putere de max. 10 W.Ele nu vor functiona niciodata peste aceasta putere pentru ca destinatia lor nu este pentru sonorizari ,nunti , botezuri sau bairamuri. Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 23, 2012 Partajează Postat Mai 23, 2012 Masuratori am eu si le voi posta. Sincer nu ma intereseaza cum o sa masoare la tine in incinta. :)Eu nu pt voi am facut filtrul ci pentru mine. Daca e sa fac un filtru inainte sa trag cu urechea la ce canta boxa pun microfonul si tunez pana am un raspuns decent. Apoi pun urechea si vad ce sa supara si ce mai e de facut, fara a mai tine cont de cum va arata raspunsul in final pt ca in fond ascult muzica, nu ma uit la grafice.Asta fiind un rezumat pe scurt, iti dai seama ca procesul e complex, chiar daca aparent totul e simplu.Cand m-am referit la mega fail m-am referit la un filtru care aparent suna bine, dar de la 50w guitza ca porcul la taiere sau care masoara snur, dar pur si simplu suna prost datorita unor particularitati ale difuzoarelor. Spre exemplu un break-up pronuntat poate fi cuprins in banda de lucru, care cu toate ca e liniara, strica sunetul.Iar acesta e doar un exemplu dintr-o multitudine.Later edit: am postat graficele si schema promisa: viewtopic.php?f=4&t=97372&p=1022730#p1022730Dupa ce ati masurat voi acolo ma indoiesc ca filtrul meu se potriveste direct, fara ajustari. Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Mai 24, 2012 Partajează Postat Mai 24, 2012 Sincer nu ma intereseaza cum o sa masoare la tine in incinta. Eu nu pt voi am facut filtrul ci pentru mine. ... Dupa ce ati masurat voi acolo ma indoiesc ca filtrul meu se potriveste direct, fara ajustari. Voiam sa zic: Atunci de ce insisti cu filtrul tau? Acum, citind pina la coada, macar vorbim aceeasi limba.Am ceva bobine si sper sa il ascultam/masuram si pe al tau. Cand m-am referit la mega fail m-am referit la un filtru care aparent suna bine, dar de la 50w guitza ca porcul la taiere sau care masoara snur, dar pur si simplu suna prost datorita unor particularitati ale difuzoarelor.Filtru espre proiectat de cine e proiectat. Insa ai pierdut firul discutiei. Dorinta proprietarului a fost sa gindim incinta pentru 10W maxim. Daca era sa proiectam pentru 200W nu arata asa cutia.Habar nu am cum se comporta incinta cu acest filtru de la 50W in sus. O fi difuzor de scena, dar scopul nu a fost lautaria ci o auditie in casa. Acum zi-mi ca filtrul PRO e audiofil... LE "Testata pana in 100W. De folosit cu MAXIMA PRECAUTIE la sonorizari!". Retrag ultima afirmatie. Imi place cum raspunde partea de driver. Ideea in sine e foarte buna! Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 24, 2012 Partajează Postat Mai 24, 2012 Imi pare rau ca asta s-a inteles: Filtru espre proiectat de cine e proiectat. Insa ai pierdut firul discutiei. Dorinta proprietarului a fost sa gindim incinta pentru 10W maxim. Daca era sa proiectam pentru 200W nu arata asa cutia.Cand am spus mega fail m-am referit la variante facute si incercate de mine care masurau liniar dar sunau ca porcu. Nu au fost facute publice pentru ca nu avea rost. Omul din greseli invata, dar nu se lauda cu ele.Acum imi dau seama ca tu de fapt ai inteles ca ma refeream la tine. Imi pare rau pentru confuzia creata. Sper ca imi accepti scuzele.Eu am oferit filtrul meu actual ca si idee. Sunt convins ca stii ce sa modifici la el ca sa se integreze in proiect.Filtrul propus de dl Mateescu nu se potriveste in proiectul meu direct deoarece are driverul prea in fata. Poate fi adaptat dar prefer varianta la care am ajuns care permite mai multa putere si nu chinuie driverul cu taiere asa joasa. Eu folosesc filtrul si pe la cate un chef.Candva voi face teste si la sute de W si va spun concluziile.Ca si adaptare as mai micsora bobina de 3m la 2m, si creste proportional condensatorul pentru a pastra taierea. Iar la driver i-as mai da drumul din Lpad, iar daca e cazul as da drumul putin la medii din primul cond in filtru. (se mareste valoarea). Evident, sunt sfaturi date orbeste la semi nimereala.Insist cu filtrul meu pentru ca sa vada si altii de el, sa existe mai multe surse de informare. Mie mi-ar fi placut sa am niste tutoriale/exemple despre cum se lucreaza cu asemenea difuzoare. Mi-a fost tare greu la inceput pana m-am prins si am fost incercat de multe dezamagiri. Link spre comentariu
sandugeorge316 Postat Mai 24, 2012 Autor Partajează Postat Mai 24, 2012 Insist cu filtrul meu pentru ca sa vada si altii de el, sa existe mai multe surse de informare. Mie mi-ar fi placut sa am niste tutoriale/exemple despre cum se lucreaza cu asemenea difuzoare. Mi-a fost tare greu la inceput pana m-am prins si am fost incercat de multe dezamagiri.Acum am inteles.De altfel si dl. Mateescu spunea intr-un topic ca l-a chinuit foarte mult filtrul pentru acest traductor.Eu am ascultat traductorul cu ani in urma in incintele VTP.Rezultatul ( pentru mine ) a fost surprinzator.Mai trebuia sa fie ajutat de incinta foarte putin pe paretea de bas.Asa s-a nascut ideea ( care pentru unii pare ciudata ) de a folosi acest traductor in BLH.S-a otinut ceea ce nu se reusea cu VTP-ul.Parerea mea personala, referitoare la filtre este ca fiecare incinta chiar daca foloseste acelasi traductor trebuie sa aibe un filtru personalizat in functie de principiul de functionare al incintei,in functie de amplificator,de camera in care functioneaza si nu in ultimul rand de ascultator(proprietar) Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Mai 24, 2012 Partajează Postat Mai 24, 2012 @sharky Difuzorul este foarte dificil. Pacat ca nu sunt multe proiecte publicate cu el. Link spre comentariu
IMPERIAL70 Postat Iunie 6, 2012 Partajează Postat Iunie 6, 2012 Pentru ca priveste acelasi proiect, mi-am permis sa postez si eu proiectul meu ajuns la final. Detaliile tehnice luat de la userul sandugeorge, realizare tehnica userul sorin_denver iar finalizare facuta de mine. Difuzoarele sunt ciare hw204, iar inaltele niste braun tunate de sorin denver cu niste neodynium , restul este este secret de stat Concluzii provizorii dupa cca 2 ore de auditii, l-am pupat pe B.B. King pe gura Bucurati-va de muzica Scuzati telefonul mobil care nu stie prea multe la lumina becului http://imageshack.us/g/716/20120606210234765.jpg/ Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Iunie 7, 2012 Partajează Postat Iunie 7, 2012 Pune si niste simulari facute cu subrutinele lui King, daca tot le ai. In curind o sa le pun si eu pt proiectul lui sandu. Cele vechi le-am uitat in calculatorul de la fostul job si trebuie sa le refac. Link spre comentariu
Sharky Postat Iunie 7, 2012 Partajează Postat Iunie 7, 2012 Am avut ocazia sa ii dau putere in aer liber. Chiar si cu 200w aplicati driverul nu urla, dar nici sunetul nu e cine stie ce. Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Iunie 7, 2012 Partajează Postat Iunie 7, 2012 Am suprapus graficul tau cu al nostru. Nu e o comparatie corecta, dar didactic ofera o baza de discutii. Raspunsul sub 200 Hz este in cadere si cam neliniar. Clar ai nevoie de subwoofer, cum ai precizat de altfel. Ai o atenuare mare pe medie, insa ai liniarizat raspunsul driverului foarte bine. Acum ca nu iti place sunetul, e subiectiv. Nu iti place timbrul difuzorului si asta e, altul. Insa auditie nu cred ca faci la 200W. Pentru club, discoteca, cerintele sunt altele, altul este tunningul, precum stii. Acum hornul are o alta schema de filtrare pe driver. Sandu deja are probleme cu potentiometrul de volumul, daca e grabit si da de el, deja sufrageria e cam mica pt ce pot incintele. https://lh5.googleusercontent.com/-6VA2InZfIHA/T8XzNNvrUTI/AAAAAAAAH7w/dzAByA5D1-Q/s640/New%2520Picture%25201%25283%2529.jpg"%20height="370"%20width="640" Link spre comentariu
Sharky Postat Iunie 7, 2012 Partajează Postat Iunie 7, 2012 Sunt multe de spus, dar deja am ajuns la gusuturi si la teste urechiometrice, nu mia putem vorbi de greseli grosolane gen lipsuri sau varfuri enervante. Graficul arata asa pt ca asa suna mai bine, evident pt mine. Am si unul drept, dar nu imi place, deci nu l-am postat.Am confirmat doar ca solutia respectiva tine si la putere mare.Raspunsul basului nu e masurat corect. Din masuratorile mele nu as lua in calcul nimic din ce e sub 500Hz. Impotanta e zona de trecere si echilibrul intre woofer si driver, restul, mai ales zona <200Hz e puternic influentata de camera. Spre exemplu daca pun cazanul la colt si masor iese liniara zona dintre 30Hz-1K.Ai zice ca boxa e mama subwooferelor, si sincer sa fiu, chiar te scutura daca ii dai putere, dar basul nu e unul dinamic si totodata profund. E un bas greu de genul care iti infunda urechile.Din acest punct de vedere masuratorile spun tare putin fata de o auditie! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum