Sharky Postat Aprilie 23, 2012 Partajează Postat Aprilie 23, 2012 Nu vreau sa starnesc vreo polemica, dar am in casa atat niste nordice cat si bm12cxa.Din pacate mai multe detalii aud de la nordice decat de la coaxiale, indiferent de ce am implementat in filtrul pt bm12.Iar legat de driverele din ele nu mi se par iesite din comun, sau poate goarna nu e prea reusita si strica totul.Am avut pe mana drivere selenium dti220, dti2500 sau bmd450 2, rcf350, beyma CP380 care erau cu totul din alt film.Ar merita sa incercati un tuning cu acestea, mai ales ca unele se gasesc la preturi bune. Sunt strict impresiile mele rezultate de-a lungul timpului, nu vreau sa intru in discutie cu cineva pe aceasta tema. Link spre comentariu
arcgotic Postat Aprilie 24, 2012 Partajează Postat Aprilie 24, 2012 Felicitari Sandu!Arata super bine incintele, zic eu :)Daca pastreaza SPL la 40grade este excelent. Cu ce soft ati facut masuratorile? Sunt simulari sau reale? Link spre comentariu
sandugeorge316 Postat Aprilie 24, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 24, 2012 Cu ce soft ati facut masuratorile? Sunt simulari sau reale?Sunt simulari.Avem doua oferte (free) de masurare in camera anechoica ,una la universitatea din Bucuresti si cealalta in platforma Pipera dar......1- sunt foarte greu de transportat (imi trebuie un mijloc auto mai mare)2-nu vreau sa le fac un dosar tehnic pentru ca nu sunt de vanzare Link spre comentariu
Yoshiro Postat Aprilie 24, 2012 Partajează Postat Aprilie 24, 2012 Nu trebuie facut dosarul tehnic doar ptr a le vinde. Eu zic ca merita efortul evaluarii performantelor la modul obiectiv deoarece:- accesul la o camera anechoica e foarte rar si limitat si orice ocazie ar trebui fructificata.- ar ajuta foarte mult in comparatia simulare vs realitate si astfel sa putem trage anumite concluzii cu privire la cat ne putem baza pe aceste modele in proiectarea incintelor.- fiind camera anechoica se pot face investigatii care sunt imposibile in alt mediu (raspuns in putere, DI).- cu datele adunate se pot trage concluzii concrete pentru o eventuala versiune Mark 2 sau pentru alti pasionati ce vor aborda acest proiect. Link spre comentariu
Yoshiro Postat Aprilie 25, 2012 Partajează Postat Aprilie 25, 2012 Pana la urma concluzia care este in problema tractrix vs exponential vs hiperbolic vs hypex. Pe partea de bass sunetul este mai natural prin conturul tractrix? Link spre comentariu
CBI Postat Aprilie 26, 2012 Partajează Postat Aprilie 26, 2012 a iesit fain de tot proiectul felicitari si din partea mea pt munca enorma depusa acum,pe partea de sunet insa sunt oarecum de aceeasi parere cu sharky,cunosc bine acel coaxial si nu ar fi pe gustul meu in orice fel de incinta,dar daca aveti in plan si alti candidati si se poate,as fi interesat candva in viitor de o auditie. Chiar mi-as dori sa aud un bas de horn bine realizat la categoria 'grea'(si la propriu si la figurat ) Link spre comentariu
sandugeorge316 Postat Aprilie 26, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 26, 2012 Oricand, cu cea mai mare placere pentru oricine .De altfel invitatia a fost lansata ceva mai sus in subiect.Numai va rog sa ma lasati o mica perioada de de timp sa mai fusaresc ceva pe la ele . Cred ca se poate mai bine de atat.In ceea ce priveste coaxialul...asta am avut , cu asta am defilat.Daca dispui de un coaxial ce-ti place poti aduce unul pentru probe.Trebuie numai sa-mi spui diametrul de incastrare pentru a face un panou de montaj. Link spre comentariu
CBI Postat Aprilie 26, 2012 Partajează Postat Aprilie 26, 2012 imi place treaba asta cu panourile deomontabile nu am alt coaxial la categoria asta,dar ma gandeam ca si un woofer clasic de 12' de calitate cu parametrii adecvati ar putea fi un candidat iar pe restul domeniului ceva satelit micut pe 2 cai.Oricum si un alt coaxial (pro sau nu) nu ar fi edificator fara un filtru optimizat ori asa ceva nu se poate stabili intr-un timp scurtpanou pot face ,oricum nu conteaza aspectul pt evaluaresucces in continuare Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Mai 13, 2012 Partajează Postat Mai 13, 2012 Numai va rog sa ma lasati o mica perioada de de timp sa mai fusaresc ceva pe la ele . Cred ca se poate mai bine de atat.Am dedicat dupa amiaza masurarii hornului.Am urmarit raspunsul pe un amplificator solid state cu parametrii cunoscuti , cit si raspunsul cu amplificatorul SE 6p36s conceput si realizat in house.Pentru a nu declansa polemici nu detaliez cum, cu ce sau in ce conditii am efectuat masuratorile.Dupa 5 ore, am reusit: o liniarizare a raspunsului incintei, cu corectarea defectelor majore - a mai ramas un pic de voicing de facut, o corectare a lampasului cu ajutorul unui CFB, diferite raspunsuri cu privire la influenta tipurilor de condensatori la timbrul incintei. Raspunsul masurat cu lampasul este aici (am incercat sa defalc si raspunsul horn, woofer si driver) https://picasaweb.google.com/100591562823636348352/ProiectHornBm12cxa#5742070453591222834, https://picasaweb.google.com/100591562823636348352/ProiectHornBm12cxa#5742072526222882658 nu bag mina in foc la ce este peste 5k (unii stiu de ce). Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 13, 2012 Partajează Postat Mai 13, 2012 Liviu, voi posta ultima varianta a filtrului folosit in coaxial. Ord 2 pe bas, ord 3 pe inalte separare pe intervalul 1.2-1.5k.Din pacate inca nu am apucat sa o testez la sute de W sa vad cum tine, dar la 100w nu sunt probleme de nici un fel. Driverul nu isi schimba timbrul si nu distorsioneaza.La recomandarea d-lui Mateescu am mutat mai jos separarea. Dansul are dreptate, e mai bine sa duci separarea mai jos ca si wooferul baga mizerii peste 1k. Iar driverul daca il tai cum trebuie canta ok si la 1.5k. Pot sa spun ca e alta chestie decat filtrul anterior. Nu urla si nu mai suna ca strans de gat. Fata de varianta cu 6.8u serie si 10R in paralel, inalta e mai potolita, iar sub 1.3k cade raspunsul. Varianta antica din proiectul BLH pt acest difuzor consider ca nu merita luata in seama decat pt boxe pt discoteca la tara.Deja de 2 saptamani il folosesc, deci sunt sigur ca nu e doar entuziasm de moment. Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Mai 13, 2012 Partajează Postat Mai 13, 2012 Difuzorul are potential. Merita un filtru pe masura. Este diferenta de la dezastru la extaz. Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Mai 14, 2012 Partajează Postat Mai 14, 2012 Cireasa de pe tort Ramasesem dator si cu rapunsul hornului pe amplificatorul pe tranzistor, care controleaza mai bine difuzorul (dispare si atenuarea aceea brusca de la 50 de hz inspre 20 hz, care este la amplificatorul pe lampi). https://picasaweb.google.com/100591562823636348352/ProiectHornBm12cxa#5742421394544407378 Eu zic ca: 1. hornul masurat, seamana cu ce a fost simulat si 2. este liniar in raspuns si completeaza bine wooferul. Aceeasi observatie: de la 5k in sus, nu garantez corectitudinea masuratorii. Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Mai 23, 2012 Partajează Postat Mai 23, 2012 Pentru ca mi s-au solicitat lamuriri (in privat). Voi completa si explica ultimul grafic.1. Masuratorile au fost facute cu microfon cu condensator cuplat direct cu placa de sunet a unui laptop.Intrarea si iesirea placii de sunet au fost verificate pentru a fi siguri ca raspunsul obtinut este liniar.2. Calibrarea microfonul este facuta pe difuzoare cu raspunsul cunoscut si dupa grafice cu masuratori cu microfoane deja calibrate3. Toate masuratorile au fost nearfield, pentru a reduce impactul dat de camera4. Softul este cunoscut si nu il mai comentez5. Masuratoarea nu a fost standard deoarece la 1w/1m aveam 100dB, am incercat sa asigur o putere minima, astfel incit difuzorul sa intre in zona de raspuns lineara. Acest lucru a fost usor observabil prin masuratori.6.Ultimul grafic este facut utilizind un amplificator pe tranzistor cu raspuns in frecventa cunoscut, pentru a fi siguri ca controlam perfect incinta.S-a masurat raspunsul BLH, raspunsul wooferului in incinta prin filtru, raspunsul driverului prin filtru.Deoarece BLH se comporta si el ca un filtru, raspunsul simulat al wooferului pe incinta prin filtru nu a corespuns cu masuratoarea. Din acest motiv aparea un raspuns slab pe zona 1khz care a fost compensata prin coborirea frecventei de taiere a driverului.In graficul de sus este raspunsul nearfield combinat woofer+driver prin filtru pe incinta alaturi de raspunsul BLH. Am vrut sa evidentiez zona unde lucreaza fiecare, ca raspuns in frecventa.Comparind simularea care ne oferea o linearitate a BLH, de la 30Hz la 1000Hz, dupa tunning cu minet, Sandu a reusit obtinerea unei linearitati masurate identice, fara coloratii timbrale. Linearitatea este mai buna, dar nu pot masura sigur corecte peste 5k, pesimist 2k. Mai mult se observa ca BLH lucreaza pina la 25 de HZ fara probleme.La putere mare incintele fac spectacol, pacat ca nu se poate la bloc (ce bine e sa ai 100dB sensibilitate)!Nu dorim sa modificam schema filtrului, deoarece a fost testata pe incinte VTP cu rezultate excelente, in plus proiectarea sa a fost facuta cu datele reale ale difuzorului cu soft specializat. Probabil ca un voicing intens poate duce la alta solutie a filtrului, insa Sandu va decide.Am facut si masuratori in room la 1 m de incinta, dar zgomotul de fond si alte reflexii au dus la niste rezultate nerelevante.Voi repeta masuratorile (sper) cu 2 microfonane: Panasonic wm61a, Behringer ecm8000.Eu il consider un proiect terminat si de aceea as vrea sa multumesc domnului Sandu si domnului Mateescu pentru ca am fost cooptat in echipa. Am invatat multe iar experienta acumulata nu as fi obtinut-o butonind pe goagle. Vreau sa imi cer si scuze pentru unele ofense cu totul involuntare si infantile, datorate "procesului de creatie". Orice proiect are greutatile lui din care se invata multe.Felicitari sandugeorge316 si VTP!... a si miePS: poate se imbuneaza VTP si va incepe sa scrie iar pe forum. As vrea un comentariu marca VTP: acid si la obiect. Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 23, 2012 Partajează Postat Mai 23, 2012 Tare as fi curios sa ascult proiectul.Niste observatii: difuzorul nu are chiar 100dB. Filtrat nici atat. Dar e arhisuficinent pt o camera de bloc chair si pe un amplif de 10w.In zona 1.3k wooferul are o groapa si apoi urmeaza ceva rezonanta/break-up care strica sunetul.Cu filtrul de ordin unu de 6.8u si 10R in paralel cu driverul nu e recomandat sa faci nici un spectacol decat in bloc. La puteri mari e periculoasa folosirea unui asemenea filtru.Am promis ca postez noua schema. Voi inceaca sa o fac azi, in topicul dedicat: viewtopic.php?f=4&t=97372Nu tin minte chiar toate valorile pieselor ca sa pot posta acum.Filtrul duce driverul mai jos pentru a umple zona 1.3-1.8k, zona in care wooferul nu se descurca.Din pacate inca nu l-am testat la sute de W.Alt aspect este ca inaltele si mediile sunt domolite in varianta mea, cutia folosita de mine fiind un reflex de 70-75L care nu are castigul pe bas al unui horn. Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Mai 23, 2012 Partajează Postat Mai 23, 2012 Raspunsul wooferului in BLH nu mai are nici o legatura cu foaia de catalog si cred ca gresesti daca compari raspunsul tau din BR cu cel din BLH. Filtrul este cel postat de Sandu, cu exceptia driverului care are 9.8uF (nu mai stiu sigur). "Groapa" din imbinarea filtrului asa arata https://picasaweb.google.com/100591562823636348352/ProiectHornBm12cxa#5745672576003805762 Pe restul de grafic nu bag mina in foc, de aceea vreau sa refac masuratorile cu alte 2 modele de microfon. De aceea nu cred ca la 2k este ceea ce se vede. 5dB diferenta se aud lejer la 2k, daca ar fi asa, insa nu aud asa ceva. Vorbeste cu Sandu sa le asculti si poate vii cu filtrele tale (poate ai drum). Ar fi un test interesant. Poate masuram si raspunsul filtrului tau in BLH dupa auditie. Nu stiu ce sensibilitate are difuzorul acum in incinta, pt mine este aia care a dat-o catalogul https://picasaweb.google.com/100591562823636348352/ProiectHornBm12cxa#5654385119630741026. Iar intram in filozofie. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum