Vizitator amic Postat Iunie 12, 2011 Partajează Postat Iunie 12, 2011 Salut,am masinarie care a fost candva folosita pentru sudura in puncte.Acum a ramas constructia si proprietarul vrea sa o modernizeze. Doreste reglarea puterii si a duratei maxime de trecere a curentului prin materialele supuse sudurii.Pentru reglarea puterii se folosea un comutator cu ploturi pentru primar.Durata era stabilita de timpul cat muncitorul tinea apasata o pedala. Aceasta pedala actiona atat asupra varfurilor pentru sudare cat si un "intrerupator" pe circuitul primar al transformatorului.Puterea transformatorului este destul de mare, judecand dupa setiunea miezului transformatorului.Miezul este fact din tole de U + I si are aproximativ 140 centimetri patrati (10 x 14 cm) deci ar suporta 19600 W.Transformatorul este alimentat cu 380 V, sau asa ar trebui, judecand dupa ceea ce este scris pe carcasa bobinajului.Va invit sa va spuneti opiniile si posibilele solutii.Multumesc. Link spre comentariu
pusu Postat Iunie 12, 2011 Partajează Postat Iunie 12, 2011 Sunt curios de modul de realizare a trafului. Pune niste poze cu el. Scula e stas sau facuta artizanal? Dupa ce se vede traful, gasim solutii. Link spre comentariu
em2006 Postat Iunie 12, 2011 Partajează Postat Iunie 12, 2011 Durata punctarii e initiata de contactul pedalei, care se stabileste dupa intrarea in contact a varfurilor la presiunea de contact necesara. Un timer rezolva aceasta problema, actionand contactorul, de preferinta un contactor static. Link spre comentariu
Vizitator amic Postat Iunie 12, 2011 Partajează Postat Iunie 12, 2011 Salut,transformatorul este artizanal. Nu arata a lucru de serie. Voi pune si poze in zilele ce urmeaza.Buna precizarea legata de momentul in care este alimentat traf-ul.Se pare la prima vedere ca un contactor comandat de un releu temporizator rezolava situatia.Important este de vazut cat de mare este curentul ce va fi comandat. Am sa incerc sa fac niste determinari (masurari), ale curentului din primar.Aveti o sugestie asupra modului de comanda a puterii?Sa incerc prin tiristori comandati in faza ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 12, 2011 Partajează Postat Iunie 12, 2011 La cele industriale am vazut ca puterea(curentul de sudura) se regleaza cu o punte cu sase tiristoare in secundar.Schema ,din ce mai retin,era destul de stufoasa iar curentul de sudura nu era constant pe toata durata,ci in functie de ce trebuia sudat,la inceput era mai redus apoi crestea si la sfarsit era iarasi redus;totul era sincronizat cu momentul apasarii.Deci exista trei variabile care trebuie sa concorde:curent de sudura,timp de sudura si presiunea mecanica pe piesa.Nu cred ca ar fi greu de pus in practica asa ceva(materiale+documentatii exista)dar,reglajele te inebunesc pana le faci,apoi daca nu are o constructie bine gandita masina se deregleaza destul de repede si dai iara cu reglajele... Link spre comentariu
Vizitator amic Postat Iunie 12, 2011 Partajează Postat Iunie 12, 2011 Salut,nu ar fi mai simplu sa comand curentul din primar? Ma gandesc ca ar fi o valoare mai mica a curentului... Link spre comentariu
pusu Postat Iunie 12, 2011 Partajează Postat Iunie 12, 2011 Doreste reglarea puterii si a duratei maxime de trecere a curentului prin materialele supuse sudurii.ia uite link-ul asta:http://www.emil.matei.ro/scr.phpCu privire la durata, nu e mare lucru sa-i pui un rel de timp pentru decuplare generala. Link spre comentariu
em2006 Postat Iunie 13, 2011 Partajează Postat Iunie 13, 2011 La cele industriale am vazut ca puterea(curentul de sudura) se regleaza cu o punte cu sase tiristoare in secundar...Eu nu am vazut nici unul in felul acesta, si nici nu cred ca exista vreun model industrial, pentru ca nu ar avea rost. Curentul de sudare e de ordinul kiloamperi-zeci kA, ar fi foarte scump. Toate aparatele de sud sub presiune pe care le-am vazut lucreaza cu tensiune alternativa, obtinuta de obicei pe o singura spira (sau pe cateva, la cele de putere mai mica), iar reglajul puterii se face din primar. Deci un simplu transformator, nu redresor.Ce ai vazut cu 6 tiristoare e probabil un aparat multipunct, cum sunt de exemplu cele de sudat plase de sarma, si la acestea sunt mai multe trafuri (multiplu de trei), alimentate din reteaua trifazata prin contactor static cu tiristoare, doua cate doua antiparalel. Link spre comentariu
dekor Postat Iunie 13, 2011 Partajează Postat Iunie 13, 2011 Salut,schema prezentata este corecta si aplicabila.Daca priviti cu atentie sunt doi tiristori montati in modul antiparalel. Comanda de pe grila fiecaruia decide la care moment al semialternantei corespunzatoare sa intre in conductie. Daca ar fi sa montam dar unul,( spun la modul absurd) am reduce la jumatate puterea transferata transformatorului. Alegand in care moment al semialternantei sa se faca deschiderea se alege practic cat din curentul corespunzator sinusoidei (semialternantei) sa treaca prin tiristor, respectiv primarul transformatorului. Practic cu un tiristor reglam intre 0 si 50 %. In mod analog se petrec lucrurile si pe semialternanta celalta .Sunt interesat sa cumpar modulul respectiv gata realizat. Nu sunt atat de priceput incat sa-l realizez singur.Pe pagina mentionata nu am vazut date de contact. Aveti ceva idei sau propuneri?Cu stima, Link spre comentariu
nickrvl Postat Iunie 13, 2011 Partajează Postat Iunie 13, 2011 Ca si idee, uita-te si aici: viewtopic.php?f=210&t=35761 Link spre comentariu
em2006 Postat Iunie 13, 2011 Partajează Postat Iunie 13, 2011 ...schema prezentata este ... aplicabila.E aplicata, de cativa ani, in cel putin 5 exemplare....Daca ar fi sa montam dar unul,( spun la modul absurd)...Intr-adevar absurd, caci daca ar fi sa montam doar doar unul, ar fi jale......Pe pagina mentionata nu am vazut date de contact... Exista un buton si pt asta....Aveti ceva idei sau propuneri?Ar mai fi si alte idei, pt diminuarea poluarii retelei s-ar putea evita controlul de faza, controlul puterii facandu-se prin controlul numarului de perioade intregi, aplicate la trecerile prin zero. Cand va fi timp, solutia se va publica pe aceeasi pagina. Practic s-a aplicat la o inst de putere mult mai mare, cu mai multe trafuri, pt masini de sudat plase de sarma (La puteri asa mari nu prea mai tine cu controlul de faza, pentru ca sare in sus furnizorul de energie, cel putin asta s-a intamplat la una din inst la care mai intervin). Link spre comentariu
em2006 Postat Iunie 13, 2011 Partajează Postat Iunie 13, 2011 Ca si idee, uita-te si aici: viewtopic.php?f=210&t=35761Da, e o realizare draguta, dar e prezentat numai traful.I-ar sedea si lui bine cu un montaj de control al puterii si duratei (probabil ca autorul i-a facut, dar nu l-a publicat inca), oricat de simplu, nu e o investitie prea mare daca se folosesc piese recuperate. Link spre comentariu
Vizitator amic Postat Iunie 13, 2011 Partajează Postat Iunie 13, 2011 Salut,multumesc de raspunsuri. Nu am vazut inca butonul de contact pentru site-ul emil.matei.ro nici cu Mozilla nici cu I. E.Este dispus cineva sa construiasca acest montaj ?Stiti cumva de unde il pot comanda ? Link spre comentariu
em2006 Postat Iunie 13, 2011 Partajează Postat Iunie 13, 2011 ...Nu am vazut inca butonul de contact... :cry::cry::cry: Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Iunie 13, 2011 Partajează Postat Iunie 13, 2011 E si ala pe acolo bine ascuns...Fix in colt pe prima pagina!Poate ajuta.Grig Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum