Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

USBASP

Vizitator BALI

Postări Recomandate

Vizitator BALI

Vrea cineva sa ne spuna si noua incepatorilor ce trebuie sa facem pentru a programa un atmega8cu hex-ul de pe siteul Fischl folosind ponyprog 2000 si un programator simplu pe portul paralel varianta cu 4 rezistente de 330 ohmi , deoarece am scris de zeci de ori un atmega 8 si nu este 'vazut' programatorul usb de Windows , zice doar device unknown !!! , problema cred eu sta in scrierea fusebitilor ,unde astept un binevoitor sa ne spuna si noua ce anume trebuie bifat si ce nu,fara explicatii stiintifice cum am vazut peaici pe forum !vorba aia : teoria ca teoria !! Am scris acest post deoarece am intrebat pe privat diversi meseriasi si nici unul nu a raspuns !!Multumesc anticipat pentru raspuns

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ole

5

• nickrvl

1

• GeoMar

1

• nico_2010

1

Top autori în acest subiect

Fusebitii care trebuie programati sunt:

CKSEL3:0=1111

SUT1:0=11

CKOPT=0

ATAT! Nu umbla la alti fusebiti.

ATENTIE!!!! Fusebitii cum i-am scris eu au valorile din datasheet corespunzatoare modului de functionare dorit. Astfel, 1=neprogramat, 0= programat. PonyProg din cate stiu eu foloseste logica inversa: 1=programat, 0=neprogramat. Asa ca atentie mare la ce casute bifezi!

Link spre comentariu

Atat timp cat ii arata "Unknown device" nu are ce face cu driverul. E din cauza ca PC-ul detecteaza device-ul dar nu poate comunica cu el. Aici sunt doua posibile cauze: 1. hardware - lipsa diodelor zener pe liniile D+ si D- la USB2. software - fie nu e scris bine hex-ul potrivit, fie nu sunt scrisi fusebitii cum trebuie.

Link spre comentariu

ce inseamna :

CKSEL3:0=1111

SUT1:0=11

CKOPT=0

Cum se traduce asta intr-un Ponyprog 2000 ,adica ce fusebiti trebuie bifati !?

Din ce am vazut, in ponyprog bifat inseamna zero deci dupa ce dai read nu modifici nimic decat CKSEL3, CKSEL2,CKSEL1,CKSEL0,SUT1,SUT0 --le debifezi, iar CKOPT il bifezi. Apoi dai write.
Link spre comentariu
Vizitator BALI

Nu ,nu a mers !Apropo tu cu cat mai dai usbasp-ul , ce mcu are ,si ce soft Il recunoaste ?Eu sint din Craiova cat ma costa unul trimis prin posta romana ?

Link spre comentariu

Un meserias care a construit acest uabasp , nu ne explica si noua ce si cum trebuie facut ,ca sa putem avea si noi un usbasp !?

Cel mai bine, asa cum a scris si colegul @nickrvl, mai bine cumperi un USBASP, gata facut, componente smd, de aici: viewtopic.php?f=37&t=72056

Am cumparat si eu unul, recomad, este aproximativ de marimea unui memory stick USB. :)

Link spre comentariu
Vizitator BALI

Cautand mai bine pe acest forum am gasit solutia !! data de userul bimbim in anul 2008 !

vesnic recunoscator ,trebuie sa-i multumim si eu si toti cei care vor construi acest montaj !!

Avr910!

schema programatorului poate fi gasita aici:

http://prottoss.com/projects/AVR910.usb ... rammer.htm

iar fisierul hex, driverul si schema in pdf se gasesc aici:

http://prottoss.com/projects/AVR910.usb ... v.1.05.rar

dupa asamblarea schemei se scrie fisierul hex in microcontroler. si se programeaza fuse bits.

pt programarea lor recomand schema pe lpt de aici:

http://www.pocketmagic.net/?p=375

ca soft am folosit avrdude-gui.exe care poate fi gasit pe www.sourceforge.net

este varianta grafica pt avrdude

setarea avrdude-gui.exe este forte simpla:

se deschide programul, se alege calea catre fisierul avrdude.exe (trebuie sa aveti winavr instalat in calculator) avrdude.exe se gaseste in fisierul bin din winavr.

se selecteaza tipul microcontrolerului (atmega8) apoi tipul programatorului. ( pt programarea pe lpt se selecteaza bsd) si apoi se selecteaza portul com, care corespunde cu cel al lpt-ului din device manager.

se selecteaza casuta Write din sectiunea Flash, se alege calea ca tre fisierul "USB.910.Programmer.hex" se selecteaza formatul Intel HEX.

se deselecteaza toate obtiunile de la sectiunea EEPROM si orice alta casuta bifata mai jos de sectiunea "EEPROM"

apoi se executa comanda de scriere pe butonul "Execute"

V-a trebui sa observati in sectiunea OUTPUT daca chipul a fost sau nu scris.

pt 100% successful: "Writing | ################################################## | 100% 1.04s"

Fuse Bits:

For normal operation of the controller in the scheme need to be programmed (set to "0") bits SPIEN, CKOPT, SUT0 and BODEN.

Pt calcularea fuse bits, precum si compunerea comenzii de scriere/citire a lor in avrdude puteti folosi asta:

http://www.engbedded.com/fusecalc/

Pt scrierea fuse bits, se foloseste acelasi programator si acelasi program, doar ca nu mai avem nimic selectat in sectiunea "Flash" sau "EEPROM" acum avem selectat doar "Low Fuse" iar in casuta avem AF si "High Fuse" iar in casuta CF apoi se executa comanda.

In cazul in care nu puteti scrie fuse bits asa, folositi avrdude simplu, varianta de consola, iar comanda este:

"avrdude.exe -p m8 -c bsd -P lpt1 -U lfuse:w:0xaf:m -U hfuse:w:0xcf:m"

dupa ce ati programat si fuse bits, puneti microcontrolerul in montajul avr910, si introduceti in usb. Calculatorul ar trebui sa il vada ca "avr910 USB" si v-a trebui sa alegeti calea catre driverul din fisierul downloadat anterior, unde se gasesc si schema si fisierul hex.

in cazul in care avrdude-gui da eroare a driverului giveio, si nu poate fi instalat din el, folosind butonul install din dreapta sus, puteti downloada si instlala driverul de aici:

http://www.cs.ucr.edu/~eblock/pages/pic ... iveio.html contine si instructiunile de folosire .

Eu am folosit pentru scrierea atmega8 un programator pe port serial schema de pe www.Lancos iar ca soft sinaprog .Atentie dupa ce s-a conectat montajul avr910 la pc mai trebuie sa : din Device manager -ports Com @lpt unde apare noul dispozitiv protos Avr 910 usbprogrammer clik dreapta -properties-port seting unde aleg115200 larubrica bps,in josul paginii deschid advanced si aleg un port com din gama com1-com4 . Si asta e tot !!

Adaug si eu schema cablajului http://www.ceezblog.info/2010/04/11/avr-nasty-thing/ unde veti mai gasi si alte lucruri utile ,si recomand ca soft de programare Avrospii ,la liber pe google

Mentionez ca am realizat acest montaj care stie mai multe decat usbasp , cu indicatiile de mai sus functioneaza din prima si foarte bine !

Multumesc inca odata utilizatorului bimbim pentru sfaturile pertinente !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări