Adi Florin Postat Decembrie 18, 2005 Partajează Postat Decembrie 18, 2005 Puntea RLC este un "aparat" ce contine mai multe tipuri de punti de masura (pentru condensatoare, pentru bobine si pentru rezistente). Ca sa masori bobina, condensatorul sau rezistenta, o legi la bornele de masura. Daca este o punte automata, atunci se autoechilibreaza singura si iti afiseaza valoarea componentei respective. Aceste punti automate sunt foarte scumpe.Daca nu este automata, atunci trebuie setata scala din comutatoare, si se incearca aducerea acului indicator spre minim (minimul indica echilibrarea puntii). "Roata" cu care s-a facut echilibrarea este gradata in diviziuni. Cand s-a ajuns la echilibru, se citeste valoarea de pe "roata" si, stiind scala pe care s-a echilibrat puntea, afii valoarea componentei. Bine...e putin mai complicat pentru ca e un proces iterativ in care se ajusteaza alternativ pentu obtinerea minimului atat din roata mare (cea cu diviziuni), cat si din potentiometrul cu tangenta unghiului de pierderi (tg. delta) pentru condensatoare sau din potentiometrul cu factorul de calitate (QL) pentru bobine. De aceea, aceste punti neautomate au "dezavantajul" (daca pot sa-i spun asa) ca daca nu esti atent in acest proces iterativ, s-ar putea sa nu aduci puntea la cel mai minim minim (daca-mi permiteti sa ma exprim asa...) si astfel valoarea indicata sa nu fie cea reala.Eu am o punte din aceasta neautomata (un model mai vechi), si eu cred ca am masurat corect valorile bobinelor din filtru. Cat despre cat de bine e etalonata ea...pe unele scale este chiar foarte exacta. De exemplu am masurat inductanta unor difuzoare Eminence Kappa 15 Pro si valoarea indicata de punte era exact valoarea din datasheet (pentru ambele difuzoare masurate). Link spre comentariu
Vizitator SIG Postat Decembrie 18, 2005 Partajează Postat Decembrie 18, 2005 Am crezut ca se poate construi un circuit relativ simplu si cumva sa masori vreo marime cu multimetru.Am vazut ca se comercializeaza un kit cu un circuit integrat,care se alimenteaza la curent,si daca pui bobina cu multimetru in schema kitului multimetru iti indica direct inductanta.Eventual nu sti despre ce circuit integrat e vorba si cam care e schema? Link spre comentariu
Adi Florin Postat Decembrie 18, 2005 Partajează Postat Decembrie 18, 2005 Nu, din pacate nu stiu nici un integrat care sa faca asa ceva. Ce ai putea sa faci e sa iei bobinele care vrei sa le masori si sa te duci cu ele la un magazin ce vinde multimetre care masoara si inductante si sa-l rogi pe vanzator contra unei sume de bani sa "testeze" respectivul multimetru pe bobinele tale si astfel aflii valoarea lor. Link spre comentariu
one Postat Decembrie 18, 2005 Partajează Postat Decembrie 18, 2005 Este un oscilator cu un circuit digital. Are 2 frecvente, caci are 2game de masura., este de fapt o punte si nu ar fi asa complicat de construit, numai ca trebuie si reglat, si ar trebui sa ai cateva bobine la care sa le stii deja valoarea. Link spre comentariu
Vale Postat Decembrie 21, 2005 Partajează Postat Decembrie 21, 2005 sau ai putea sa masori inductanta bobinelor prin metoda "clasica" a graficului de inpedantadar iti trebuie un generator de semnal sinusoidal cu frecventa variabila si un multimetru sanatos si la frecvente mai inalte... si pocniturile ieftine, de obicei nu trec prea bine de 1000-5000Hz... ar fi mai bun un osciloscop. Link spre comentariu
Vizitator SIG Postat Decembrie 22, 2005 Partajează Postat Decembrie 22, 2005 Am citit in manualul de utilizare a lui SpeakerWorkshop ca se poate masura cu el si componente pasive.A masurat cineva inductanta bobinelor cu acest program?Nu-ti trebuie decat o minima schema electrica ce se cupleaza intreoutput-ul placii de sunet si input-ul acesteia.Se pot masura si capacitatea condensatoarelor sau rezistente. Cel putin suna bine cate poti face cu acest program.Are un manual de utilizare destul de mare ,pana il citesti si il compilezi se face primavara. Link spre comentariu
Vizitator nicolaem Postat Ianuarie 11, 2006 Partajează Postat Ianuarie 11, 2006 Si totusi .... a testat cineva un filtru cu si fara corectie Zobel ? Sunt curios daca difera semnificativ calitatea auditiei. Eu am simulat cu programul LEAP, cu si fara circuit Zobel, format doar dintr-o pereche RC (pe joase si medii) si nu apare nici o diferenta in graficul de variatie al impedantei. Programul are si o scula de sintetizat astfel de corectii si cu aceasta am obtinut un circuit format din 3 celule RC puse in paralel. Oare merita ? Link spre comentariu
Silviu26 Postat Ianuarie 11, 2006 Partajează Postat Ianuarie 11, 2006 hmmm...zici ca ai testat cu LEAP ? nu ala e programul care costa vreo 1.500 coco???care e folosit de cele mai tari firme din lume??ontoppic : nu cred ca nu e nici o diferenta, a facut cineva practic comparatia? Link spre comentariu
Adi Florin Postat Ianuarie 11, 2006 Partajează Postat Ianuarie 11, 2006 Da, eu am testat practic. Cu circuitul Zobel pus frecventa de taiere scade utilizand acelasi filtru pentru difuzorul de joase. Link spre comentariu
Vizitator SIG Postat Ianuarie 20, 2006 Partajează Postat Ianuarie 20, 2006 E distractiv sa navighezi pe net in cautarea calcularii circuitului Zobel si sa constati "mici" neconcordante cum ar fi:Unele zic ca rezistenta din circuit = 1,25xReAltele zic ca rezistenta din circuit = 1,25xLeRe fiind rezistenta electrica DC a difului.Le fiind inductanta nominala a difului. Care este pana la urma adevarul?Merci. Link spre comentariu
Vizitator SIG Postat Ianuarie 21, 2006 Partajează Postat Ianuarie 21, 2006 Erata!Am vrut sa scriu Z- impedanta nominala in loc de Le. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum