Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuitul Zobel

Vizitator SIG

Postări Recomandate

Asa e cum ai scris Sharky, dar cum spunei si tu in realitate e putin mai complicat. Difuzorul nu este o simpla bobina in serie cu o rezistenta, ci este un circuit RLC complex. Daca va uitati putin pe curba de impedanta a unui difuzor veti observa ca simpla modelare a acesteia cu valorile Le si Re nu este suficienta (nici in zona de frecvente inalte si nici atat in zona frecventei de rezonanta). Fara a sti exact circuitul echivalent RLC al difuzorului, este imposibil sa realizezi un filtru "corect" care sa taie unde trebuie si care eventual sa liniarizeze raspunsul incintei. Din aceasta cauza toate calculele facute cu asa-zisele programele de calculat filtre cateodata nu sunt nici macar "aproximative" (uneori sunt total aiurea). Singurul mod de a realiza niste filtre decente in mod amatoricesc este utilizand un osciloscop, un generator sinusoidal cu frecventa variabila si multa rabdare si bani pentru a face diferite tatonari.Eu cand am construit filtrele pentru boxele mele am procedat in felul urmator (neavand nici un fel de curba de impedanta sau vreun alt parametru pentru difuzoarele ce au cam 20 ani vechime):- pe cel de joase (scrie pe el GAMMA HI-FI) am vrut "sa-l tai" la 900Hz si, evident, trebuia sa-i pun un circuit Zobel. Am "zis" ca nu vreau ca impedanta vazuta de filtrul trece-jos sa NU fie mai mare de 8 Ohm. Astfel am pus in circuitul Zobel o rezistenta de 8,3Ohm si prin incercari repetate am considerat diferite condensatoare si am trasat graficul acestor circuite zobel. Pe masura ce creste frecventa, reactanta condensatorului scade si deci impedanta zircuitului zobel incepe sa scada. Apoi am presupus ca pana pe la 900 Hz impedanta difuzorului e relativ constanta la 8 Ohm si ca peste aceasta frecventa ea creste mult. Impedanta vazuta de filtru este impedanta difuzorului in paralel cu impedanta circuitului zobel. Cum impedanta difului e mare, impedanta echivalenta a 2 impedante in paralel e mai mica decat cea mai mica dintre ele, iar daca una este mult mai mare ca cealalta, impadanta echivalenta este aproximativ egala cu cea mai mica. Astfel peste o anumita frecventa impedanta vazuta de filtru e chiar impedanta circuitului zobel, rezultand astfel o impedanta relativ constanta la frecvente mai mari. Apoi am facut un calcul cu un program de calculat filtre, iar valorile rezultate pentu bobine si condensatoarele filtrului le-am luat ca valori orientative. In cele din urma prin incercari succesive am ajuns la o frecventa de taiere de 915 Hz (ceea ce e aproape de ce imi propusesem).- la difuzorul de medii a fost cea mai mare chinuiala (desi aparent nu ar fi trebuit). E un difuzor RFT de 8Watt /8Ohm. Imi propusesem "sa-l tai" la 1KHz si undeva pe la 4KHz. Nici macar utilizand ca "aproximative" valorile date de programele de calculare a filtrelor nu am reusit sa fac un filtru care sa taie la frecventele scrise mai sus (ba frecventa de sus era prea sus, ba atunci cand o "setam" pe asta bine nu mai "statea" frecventa de jos la valoarea la care trebuia). Asa ca am decis sa-i fac si lui un circuit zobel. Ca sa incerc sa-i trasez o "curba de impedanta" am apelat la o "magarie". Am luat genetatorul de semnal, difuzorul si osciloscopul si am inceput sa masor pentru diferite frecvente curentul si tensiunea la bornele difuzorului. Desi pare o prostie ce am facut (fiindca nu am tinut in nici un fel seama de faza dintre curent si tensiune) a "iesit" un grafic ce era mai ridicat in plaja de frecvente 3....5 KHz. Dadusem, deci , de problema care ma impiedica sa-i fac filtrul trece jos la 4 KHz. Desi acest varf de impedanta de corecteaza cu un alt tip de circuit (un circuit RLC), am ales sa folosesc tot un circuit Zobel, fiind mai simplu de realizat. Si am inceput din nou cu grafice pentru diferite valori ale condensatoarelor...la fel ca la cel de joase, si apoi calcule cu programe pentru filtre si apoi tatonari experimentale... In cele din urma taie la 1050 Hz si undeva in jur de 4KHz si ceva...(nu mai stiu exact). -la difuzorul de inalte (rusesc de 4W) nu a mai fost nevoie de circuit Zobel, si din cate-mi aduc aminte l-am facut prin tatonari experimentale si taie pe la 5 si ceva de KHz. Am lasat "gauri" intre frecventele de taiere intre difuzoarele "invecinate" pentru a nu exista varfuri unde se sumeaza raspunsul ambelor difuzoare.Condensatoarele folosite sunt unele de tip MKT (le aveam prin casa), iar celelalte sunt Visaton bipolare speciale.Desi au 20 ani vechime difuzoarele, parerea mea este ca se aud excelent (cu filrul care era inainte nu aveam aceeasi parere, dar acest lucru s-a schimbat in momnetul in care am pus filtrele facute de mine). Acum drept sa va spun..m-au costat o groaza de bani aceste filtre (cu banii dati pe ele se putea cumpara o pereche de boxe noi :smt003 ), dar eu cred ca a meritat fiecare banut.Oricum cei care sustin faptul ca o boxa de calitate se poate face cu bani putini se inseala foarte tare. Sper ca nu v-am plictisit foarte tare cu "romanul" de mai sus, iar dace vreti diseara pot sa pun si o poza cu filtrul.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Adi Florin

8

• Filipone

3

• cristimm

3

• csl1131

2

Top autori în acest subiect

Vizitator SIG

Probabil ca la boxele ptr.care se dau caracteristicile se prezinta si inductanta lor dar daca eu am niste boxe Meloman ptr. diful de joase nu-i cunosc inductanta bobinei.Cum a-si putea sa-i determin inductanta ca sa pot determina valoarea elementelor necesare in circuitul Zobel?

Link spre comentariu

Concluzia mea: Cu cat descoperi mai multe cu atat te doare capul mai tare.

Concluzia ta e foarte buna si foarte adevarata.

Probabil ca la boxele ptr.care se dau caracteristicile se prezinta si inductanta lor dar daca eu am niste boxe Meloman ptr. diful de joase nu-i cunosc inductanta bobinei.Cum a-si putea sa-i determin inductanta ca sa pot determina valoarea elementelor necesare in circuitul Zobel?

Boxele Meloman au circuit zobel pe joase. Ce ai cu ele? Vrei sa le strici? :smt003 Cat despre Re si Le le poti masura. Re o masori cu un multimetru, iar Le cu o punte RCL sau cu un multimetru ce masoara inductante. Dar aceste valori nu prea te ajuta la niste calcule orientative. Cum spuneam mai sus: "Daca va uitati putin pe curba de impedanta a unui difuzor veti observa ca simpla modelare a acesteia cu valorile Le si Re nu este suficienta (nici in zona de frecvente inalte si nici atat in zona frecventei de rezonanta)."Pentru Cristimm:- acel circuit Zobel care se gaseste la iesirea amplificatoarelor nu este pus acolo pentru ca "amplificatorul" sa vada o impedanta constanta, ci pentru a-i oferi stabilitate la frecvente inalte prin compensarea defazajului semnalului de reactie negativa. Se stie faptul ca, daca la frecventa la care faza semnalului transmis pe bucla de reactie ajunge la 180 grade, amplificarea in tensiune a amplificatorului este supraunitara, atunci amplificatorul incepe sa oscileze la cel mai mic soc (chiar si la introducerea in priza). La unele amplificatoare integrate acest circuit este chiar critic, in sensul ca daca se scoate acest circuit, amplificatorul incepe sa oscileze, se incinge si crapa. :smt003Acelasi rol au si bobinele acelea mici ce au o rezistenta de 4 sau 8 Ohm in paralel si care sunt conectate in serie cu iesirea amplificatorului, cu deosebirea ca ele sunt puse sa compenseze defazajul introdus de comportamentul capacitiv al boxei (in anumite zone de frecventa).
Link spre comentariu

Daca vrei iti dau schema filtrului de la boxele Meloman, dar trebuie sa astepti, ca nu sunt ale mele Melomanele. Sunt ale unui prieten si i-am lasat lui schema ca eu nu am ce face cu ea.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Iata si schema originala a filtrelor de la boxele Meloman. Bobinele le-am masurat cu o punte RCL, la restul (condensatoare si rezistente) am pus in schema valorile ce erau scrise pe piese.

Link spre comentariu

Ma bucur ca te-ai tinut de cuvant si ai facut schema.Am o rugaminte ,daca nu e prea mult,imi explici si mie cum sa realizez circitul acela RLC ca sa masor si eu inductantele bobinelor ca am cateva prin casa dar nu pot sa-mi dau seama ce valori au.Merci inca o data.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări