Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuitul Zobel

Vizitator SIG

Postări Recomandate

Daca circuitul Zobel atenueaza bine variatia impedantei wooferului cu frecventa, atunci regasim circuitul acesta in schemele uzuale de filtre,sau se face separat acest circuit Zobel ? Pentru incinta cu un subwoofer trebuie pus circuitul Zobel sau doar ptr. incinte cu mai multe cai se foloseste?Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Adi Florin

8

• Filipone

3

• cristimm

3

• csl1131

2

Top autori în acest subiect

dar chiar..dece se foloseste asa ceva si pt boxe pe mai multe cai..care e avantajul... ???

Pai cand calculezi un filtru se presupune ca stii impedanta difuzorului si ca acea impedanta ramane constanta in tot domeniul de frecvente. Dar in practica impedanta variaza odata cu cresterea frecventei (pt difuzoarele de medii si cele de inalte). Atunci se foloseste un filtru Zobel (RC serie) pentru a atenua variatia impedantei astfel incat parametrii filtrului sa nu se modifice.Am mai vazut filtre Zobel puse pe iesirea amplificatoarelor pentru a mentine la iesire o impedanta cat de cat constanta.Sursa mea de info: http://www.carstereo.com/help/Articles.cfm?id=36 si Google :weedman:
Link spre comentariu
Vizitator SIG

Am inteles ca ptr. subwoofer nu trebuie ,dar ptr. boxele cu mai multe cai e bine de pus,voi obisnuiti sa puneti,cineva a pus sa ne povesteasca ce diferenta a simtit.Apropo pe diful de joase se monteaza filtrul Zobel? (ca pana la urma o sa incerc eu sa-l testez) sau filtrele din comert contin inclus circuitul Zobel ?

Link spre comentariu

Am inteles ca ptr. subwoofer nu trebuie ,dar ptr. boxele cu mai multe cai e bine de pus,voi obisnuiti sa puneti,cineva a pus sa ne povesteasca ce diferenta a simtit.Apropo pe diful de joase se monteaza filtrul Zobel? (ca pana la urma o sa incerc eu sa-l testez) sau filtrele din comert contin inclus circuitul Zobel ?

Nu stiu daca ai urmarit ce am zis. Ia o foaie de catalog a unui difuzor woofer si cauta graficul impedanta-frecventa. Vei observa ca pentru frecventele in care lucreaza el <500Hz de obicei impedanta lui este constanta. Deci nu are nevoie de filtru Zobel. In schimb daca te uiti pe acelasi grafic al unui tweeter vei observa ca dupa o frecventa de 7-8-9KHz impedanta lui creste asemanator unei exponentiale... de aici concluzionezi ca un tweeter are nevoie de un Zobel. Este posibil ca filtrele din comert sa contina deja filtrul, dar este bine sa verifici. Este un RC serie pus in paralel pe bornele difuzorului. Totusi mai citeste pe forum despre filtrele din comert... nu sunt foarte eficiente.
Link spre comentariu

Eu am studiat multe filtre pe net si am observat ca de obicei se pune circuit zobel pe joase si pe medii. Mai rar pe tweeter. Filtrele din comert sunt niste pocnitori ordinare si nu au zobel.

Link spre comentariu

Vei observa ca pentru frecventele in care lucreaza el <500Hz de obicei impedanta lui este constanta. Deci nu are nevoie de filtru Zobel. In schimb daca te uiti pe acelasi grafic al unui tweeter vei observa ca dupa o frecventa de 7-8-9KHz impedanta lui creste asemanator unei exponentiale... de aici concluzionezi ca un tweeter are nevoie de un Zobel.

Aici ai gresit. Intradevar difuzorul de joase are impedanta aproximativ constanta in gama de frecvente in care este folosit, dar pentru filtrul trece-jos este important ca in afara acestei game sa "vada" dinspre difuzor o impedanta constanta. Deci e tocmai pe dos. Difuzorul de joase (si uneori cel de medii) are nevoie de circuit (nu filtru) zobel. Difuzorul de inalte nu are nevoie de asa ceva.
Link spre comentariu

Am mai vazut filtre Zobel puse pe iesirea amplificatoarelor pentru a mentine la iesire o impedanta cat de cat constanta.

Interesant. Poti sa detaliezi putin? Cam ce valori aveau R si C asa pe cazul general adica sa se potriveasca cu orice boxa?
Link spre comentariu

Well chiar ma asteptam sa gresesc :) Mersi pentru lamurire... :prayer: Cred ca m-am prins de ce woofer-ul are nevoie de circuit Zobel... corecteaza-ma daca gresesc: filtrul trece-jos nu atenueaza perfect frecventele superioare, deci este posibil ca difuzorul sa isi modifice impedanta daca atenuarea nu este suficient de mare...

Dar in cazul filtrelor trece-banda care ar fi conditiile? (trece-jos trebuie sa "vada" o impedanta constanta in gama frecventelor superioare)

Pt. cristimm:

2.2 Ohm si 100nF

OffTopic: De ce nu imi animeaza Mozilla Emoticons-urile?

Link spre comentariu
Vizitator SIG

" This will allow the crossover filter to operate more effectively in the high frequency range where it is used to attenuate the highs going to the woofer." In cazul asta sunetul la woofer ar trebui sa sune mai curat,fara inalte strecurate catre woofer si scapate de crossover.

Link spre comentariu

Well chiar ma asteptam sa gresesc :) Mersi pentru lamurire... :prayer: Cred ca m-am prins de ce woofer-ul are nevoie de circuit Zobel... corecteaza-ma daca gresesc: filtrul trece-jos nu atenueaza perfect frecventele superioare, deci este posibil ca difuzorul sa isi modifice impedanta daca atenuarea nu este suficient de mare...

Dar in cazul filtrelor trece-banda care ar fi conditiile? (trece-jos trebuie sa "vada" o impedanta constanta in gama frecventelor superioare)

Impedanta difuzorului e un numar complex Z=Re+XL, XL este reactanta inductiva a bobinei si e egala cu jwL, unde j^2=-1, w=2pi*f si L inductanta difuzorului.

Se vede ca Z va creste odata cu frecventa din cauza lui XL.

In cazul unui subwoofer care nu urca peste 200Hz XL este neglijabil daca amplificatorul nu va furniza difului frecvente mari.

In cazul incintelor ce lucreaza in toata banda audio semnalul primit urca pana in 20kHz. Daca analizezi dufuzorul de bas si filtrul trece jos se observa ca datorita inductivitatii Z creste. Atunci frecventa de taiere a basului se va muta mai sus. Deobicei dif de bas au un sunet mai prost decat difurile medii, iar daca primele se baga peste atunci iti strica sunetul, plus ca iit apare un varf la raspunsul in frecventa.

Pe langa modificarea frecventei de taiere semnalul prin bobina difuzorului va fi defazat cu arctg(XL/R). Cum membrana se misca in fuctie de curentul din bobina va apare un defazaj (intarziere) in sunet care se va incaleca si cu ceea ce scoate diful de medii si va iesi o mizerie.

Punand un condesator in serie cu o rezistenta si celalalt capat la masa compensezi cresterea lui XL prin insumarea cu reactanta capacitiva a condensatorului XC=1/jwC. La fel si efectul defazarii este anulat, condensatorul introducand o defazare in sens invers.

In cazuil acesta impedanta montajului difuzorului+zobel pe care o vede filtrul e constanta.

Ce am scris mai sus e o tratare simplificata a problemei deoarece marimile R si L depind si de alti factori cum ar fi temperatura, cursa membranei..etc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări