Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Metode de infrumusetare a boxelor

TBone

Postări Recomandate

Si, in final, nu crezi ca e mai simplu sa aplici autoadeziv ?

Am mai incrcat cu autoadeziv dar s-a zgariat prea repede si se vad locurile unde am bagat suruburile, chiar daca le-am acoperit inainte de a pune autocolantul.Sper ca daca incerc cu carton sa acopar toate imperfectiunile chiar daca nu sunt ele mari. Deci va mai intreb o data procedura (spun pe larg) ca sa imi spuneti daca am inteles: lipesc cartonul, dupa ce s-a lipit dau cu aracet peste el, apoi cu grund si apoi cu vopsea. Practic daca dau cu grund nu mai am cum sa dau cu lac pentru ca lacul este incolor si pana la urma culoarea grundului e urata.(va rog sa imi spuneti daca gresesc) Deci ramane sa dau cu vopsea si apoi sa lustruiesc cu postav.Avand in vedere ca am taiat cu pendularu pentru prima data eu zic ca m-am descurcat destul de bine. Pe pendular nu am control de turatie asa ca nu prea cred ca pot folosi o lama de care mi-ati recomandat-o pentru ca se incinge foarte tare si poate sa ia foc materialul pe care il tai.Multumesc pentru sfaturi (daca aveti probleme cu calculatorul poate pot sa va ajut si eu)PS: nu va saturati sa scrieti atat de mult?PPS: Eu fac astea la tara sub o polata: loc foarte bine aerisit dar ferit de umezeala.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• TBone

11

• csl1131

2

• sifor

2

• Sharky

1

Top autori în acest subiect

Vizitator ttt

TBone, atasez doua fotografii, sa te ajute. In prima ai grundul (gled de acoperire), lacul, adezivul de lemn de care sunt foarte multumit si unul neoprenic pentru imbinari mai elastice. In a doua e diluantul de care iti spuneam. Daca esti cuminte :smt004 iti postez maine si vreo doua poze cu niste teste, sa vezi cum le-am facut.

Link spre comentariu
Vizitator ttt

Deci va mai intreb o data procedura (spun pe larg) ca sa imi spuneti daca am inteles: lipesc cartonul, dupa ce s-a lipit dau cu aracet peste el, apoi cu grund si apoi cu vopsea.

Practic daca dau cu grund nu mai am cum sa dau cu lac pentru ca lacul este incolor si pana la urma culoarea grundului e urata.(va rog sa imi spuneti daca gresesc) Deci ramane sa dau cu vopsea si apoi sa lustruiesc cu postav.

Daca lucrezi cu MDF nu mai e nevoie - dupa parerea mea - sa lipesti carton.

Daca vopsesti dai cu grund. Daca vrei sa dai doar cu lac nu mai aplici grund, dar trebuie sa finisezi suprafata f. bine. Oricum, cred ca o sa vopsesti oricum avand in vedere ca suprafata nu are furnir.

Avand in vedere ca am taiat cu pendularu pentru prima data eu zic ca m-am descurcat destul de bine. Pe pendular nu am control de turatie asa ca nu prea cred ca pot folosi o lama de care mi-ati recomandat-o pentru ca se incinge foarte tare si poate sa ia foc materialul pe care il tai.

Eu folosesc lame Bosch, dar ai grija se fie cu dintii orientati inspre pendular (taiere pe sensul de revenire) fiindca altfel iti zboara scula din mana.

Important la pendular e sa ai ghid fiindca ai tendinta naturala sa impingi scula in laterala opusa centrului tau de greutate ceea ce flambeaza lama si-ti taie cantul oblic.

Chestia asta nu se intampla la circular, dar ai grija cu ala ca e periculos rau de tot.

Daca folosesti lame cu dinti mari, lemnul "arde" mai greu fiindca inaintezi mai repede si suflanta motorului raceste materialul din spate. La dinti mici inaintezi mai greu si se freaca lama mai mult de margini ceea ce genereaza caldura.

Ca sa-ti iasa perfect, prinde cu menghine de lemn doua stinghii de o parte si de alta a liniei de taiere, care creeaza un fel de "sant" in care inainteaza talpa pendularului. Marchezi linia de taiere, scoti lama din pendular si aliniezi marcajul de centru al pendularului pe linia de taiere, la unul dintre capete. Prinzi in menghine capetele stinghiilor pe latura asta. Apoi deplasezi pendularul urmarind cu marcajul linia de taiere pana in partea cealalta si ajustezi pozitia stinghiilor. Prinzi menghinele si in partea opusa si in santul astfel creat mai verifici inca o data avansul pendularului pe linia de taiere. Evident, toate aceste operatiuni le faci fara lama in pendular si fara actionarea motorului. Stinghiile trebuie sa fie lipite de talpa pendularului, dar nu intr-atat de mult incat sa stanjeneasca inaintarea.

Apoi tai. O sa iasa beton.

Pentru profile curbe, chestia asta se poate face cu un sablon de centru. Eu mi-am facut din plexi un "pat" pe care se monteaza talpa pendularului si functioneaza ca un compas: are gauri din 3 in 3 centimetri in care introduc tije care se baga intr-o gaura de 3 mm facuta in prealabil in centrul cercului de taiat. Asta e sprijinul. De partea cealalta e pendularul care sade pe acest sablon, prins in 4 suruburi. Sablonul e decupat in dreptul lamei pendularului (evident). Folosesc lame de maxim 4 mm latime (inguste, pe planul dintilor) fiindca cele mai late, bune pentru linii de taiere drepte, se tensioneaza in curbe si se pot rupe.

Nu inclina pendularul. Nu o sa-ti taie niciodata la unghi corect. Pentru asta se foloseste circularul sau frezarea pe cant.

Multumesc pentru sfaturi (daca aveti probleme cu calculatorul poate pot sa va ajut si eu)

PS: nu va saturati sa scrieti atat de mult?

Noaptea am timp. :)

PPS: Eu fac astea la tara sub o polata: loc foarte bine aerisit dar ferit de umezeala.

Vezi sa nu fie curent fiindca-ti deviaza ce pulverizezi. Si sa fie cald. La rece substantele astea nu prea se pulverizeaza bine.

Link spre comentariu

Ideia e ca oricat de bine le-as taia tot iese acolo o jumatate de milimertu in plus sau in minus sa din cauza asta vreau sa le acopar cu carton sa fie perfecte (bine perfecte nu cred ca o sa iasa pentru ca sete prima data cand fac asa ceva, dar vreau sa ma perfectionez)

Si sa fie cald. La rece substantele astea nu prea se pulverizeaza bine.

Inseamna ca trebuie sa astept vara.

Nu inclina pendularul. Nu o sa-ti taie niciodata la unghi corect.

Pentru a taia in unghi ii schimb unghiul talpii

Apropos de taiat: sa stii ca folosind un ferastrau cu lama lata (>6 cm), dinti mai mici si ceva sisteme de ghidaj, poti taia cu precizie mare. Evident, dureaza mai mult, dar e fun de tot. ;)

Ati vrut sa spuneti >6mm nu? Pai si asta vreau sa zic: nu se incalzeste prea rau lama?

Daca va e mai usor ma puteti contacta pe Yahoo Messenger

Link spre comentariu
Vizitator ttt
Ideia e ca oricat de bine le-as taia tot iese acolo o jumatate de milimertu in plus sau in minus sa din cauza asta vreau sa le acopar cu carton sa fie perfecte (bine perfecte nu cred ca o sa iasa pentru ca sete prima data cand fac asa ceva, dar vreau sa ma perfectionez)

Fa cateva teste pe o bucata de pal de care te poti dispensa. Te sfatuiesc prieteneste sa nu incerci nici un finisaj pe materialul final. Fa teste.

Si sa fie cald. La rece substantele astea nu prea se pulverizeaza bine.

Inseamna ca trebuie sa astept vara.

Intr-o incapare incalzita. Nu afara acum. E prea frig si umed.

Nu inclina pendularul. Nu o sa-ti taie niciodata la unghi corect.

Pentru a taia in unghi ii schimb unghiul talpii

Tocmai asta zic sa NU faci. Lama o sa se incovoaie in sus si-ti schimba unghiul.

Apropos de taiat: sa stii ca folosind un ferastrau cu lama lata (>6 cm), dinti mai mici si ceva sisteme de ghidaj, poti taia cu precizie mare. Evident, dureaza mai mult, dar e fun de tot. ;)

Ati vrut sa spuneti >6mm nu? Pai si asta vreau sa zic: nu se incalzeste prea rau lama?

Nu. 6 cm. E vorba de ferastraie de mana (cu maner) si lama dreptunghiulara ranforsata deasupra cu alonja dubla. Ma refeream la taiatul cu mana. Lucru manual.

Daca va e mai usor ma puteti contacta pe Yahoo Messenger

Daca si altii pot beneficia de informatiile astea si am aprobul moderatorilor, prefer sa postez aici. Si eu am avut deseori nevoie de sfaturi si am gasit oameni binevoitori care mi le-au oferit. :tonqe:

Inca ceva: sa stii ca secretul unui finisaj de calitate e pregatirea optima a suprafetei INAINTE de aplicarea materialelor finale (vopseluri sau lacuri). La pregatire muncesti cel mai mult. Asta include astuparea / mascarea gaurilor. Apropos de ce vorbeai despre suruburi. Si, cand pulverizezi (am uitat sa-ti spun asta si e important) deplasarea mainii tale cu spray cu tot trebuie sa depaseasca marginile materialului pe care pulverizezi. Nu te opresti fix la margine, depasesti in exterior. Altfel o sa balteasca pe margini.

Link spre comentariu

Vreau a finisez si eu niste boxe. Am vazut ca exista o vopsea care dupa aplicare si uscare arata ca un material plastic de buna calitate.Arata asa de bine ca ai putea sa juri ca dedesupt nu este lemn.Stie cineva cum se numeste vopseaua asta si de unde se poate cumpara ?Multumesc Don Mario

Link spre comentariu
Vizitator ttt

Vreau a finisez si eu niste boxe. Am vazut ca exista o vopsea care dupa aplicare si uscare arata ca un material plastic de buna calitate.

Arata asa de bine ca ai putea sa juri ca dedesupt nu este lemn.

Stie cineva cum se numeste vopseaua asta si de unde se poate cumpara ?

Multumesc

Don Mario

Salut, Don Mario.

Ma indoiesc ca exista o vopsea care, aplicata peste orice suprafata, acopera toate defectele si nu mai e nevoie de pregatire in prealabil. Poate exista si nu stiu eu. In principiu, vopseaua scoate in evidenta defectele, nu le ascunde.

Cred ca vorbesti despre vopsele volumetrice, care in contact cu aerul "se umfla". De genul celor utilizate pentru serigrafie pe tricouri. Sigur exista si aici, insa nu am lucrat cu ele si nu stiu daca sunt bune pentru lemn. Nu prea cred.

Ai vazut cum arata finisajul unei chitare electrice ? Ce parere ai ? Vopsirea acestor instrumente se face cu acrilice normale, dar pregatirea e foarte minutioasa. Poti scoate rezultate "plasticoase" chiar cu vopseluri uzuale.

Sfaturi (in ordine inversa a bugetelor necesare):

1. Exista un magazin de vopseluri auto facute la comanda langa MegaImage-ul de la Lizeanu. Acolo te poti duce cu un cod Pantone si-ti prepara ei culoarea si o si imbuteliaza in spray-uri. Nu stiu cat costa, candva era vreo 180 mii / 100 mL. Ma batea si pe mine gandul sa-mi fac un spray, dar am renuntat la vopsit. Asta e varianta scumpa. Vopselele auto (tip emaur etc) sunt printre cele mai bune pentru pulverizare.

2. Varianta mai ieftina (asta m-a invatat tata-socru, artist plastic si el): faci un amestec pe tonul care iti place tie din uleiuri de pictura. Ai grija, cand e umeda culoarea de pictura (ulei de in) are unul-doua tonuri de luminozitate mai deschise decat cand e uscata.

Dupa ce faci amestecul il intinzi pe un sandwich de cartoane de ambalaj si lasi vreo saptamana: cartoanele absorb tot uleiul de in din vopseluri, dar trebuie sa le schimbi (pe cele de sub stratul cu vopseaua) ca sa nu se imbibe. Dupa vreo saptamana o sa ai un bloc de vopsea uscata pe care o pisezi intr-un mojar pana ajunge praf si o cerni printr-o sita fina.

Praful rezultat il dizolvi in terebentina. Voila, ai vopseaua.

Evident, ramane problema cu pulverizatul. Uite cum faci rost rapid de o super scula de vopsit:

Imprumuti de undeva un pistol de vopsit cu alimentare pe deasupra (ca un aerograf). Sursa de presiune o rezolvi cu un tub de dioxid de carbon de dimensiuni mici. Da o presiune constanta de 2,5-3 atmosfere (parca) care-ti ajunge pentru vopsit. Nu ai nevoie de compresor. Se gasesc prin talcioc in obor si prin valea cascadelor am vazut cateva.

3. O alta varianta e cu un pistol cu membrana, electric, numai ca asta nu sufla si improasca, rezultatele sunt mai slabe.

Inca o data:

Parerea mea e ca, daca lucrati boxele in MDF, e suficienta grunduirea si vopsirea cu spray-uri. E cea mai comoda metoda in regim diy.

Link spre comentariu

Domnule ttt, multumesc foarte mult pentru sfaturi. Sunt foarte interesante. Metoda cu cartonul, o fi ia buna, dar este laborioasa.

Nu m-am gandit nici o clipa sa vopsesc direct MDF-ul (PAL-ul).

Stiu ca trebuie pregatita suprafata pana este neteda ca sticla.

Intrebarea mea era cum si cu ce substante se poate face o pregatire a suprafetei, de buna calitate ? Si dupa o buna pregatire cu ce tip de vopsea pot da, ca sa obtin o suprafata ca a materialului plastic.

Nu ma pricep de loc la "Lacuri si Vopsele". Tot ce pot spune este ca am vazut MDF vopsit de nu-ti venea sa crezi ca este lemn dedesubt. Daca nu mi-ar fi aratat proprieterul ca boxa e din MDF nu as fi crezut. As fi putut sa jur ca e din plastic turnat.

Astept in continuare sfaturile si sugestiile dumneavoastra.

Va multumesc

Don Mario

Link spre comentariu

Multumesc domnu ttt. O sa finisez suprafata si apoi sa sa vad daca au ramas imperfectiuni si numai atunci decid daca folosesc carton sau nu.

Daca esti cuminte iti postez maine si vreo doua poze cu niste teste, sa vezi cum le-am facut.

Eu zic ca am fost cuminte. Sau nu?
Link spre comentariu
Vizitator ttt

Intrebarea mea era cum si cu ce substante se poate face o pregatire a suprafetei, de buna calitate ? Si dupa o buna pregatire cu ce tip de vopsea pot da, ca sa obtin o suprafata ca a materialului plastic.

Cred ca poti obtine astfel de suprafete prin grunduire si vopsire cu vopsea lucioasa, spray. Am postat cateva imagini cu unele materiale pe care le-am folosit eu (spray-urile alea Faust le-am cumparat de la Praktiker). MDF-ul iese foarte bine la vopsit fiindca suprafata (chiar daca dai direct cu vopsea fara grund) nu absoarbe atat de mult ca PAL-ul nepregatit si e foarte neteda. Cumpara un spray de vopsea si fa cateva teste. Cristimm si-a vopsit boxa din PAL si a iesit foarte bine. Fara sa dea cu grund. Uite, in seara asta o sa fotografiez cateva teste de-ale mele si o sa le postez.
Link spre comentariu
Vizitator d-enzo

Oameni buni am si eu o metoda nu stiu cat de buna dar cand vezi boxele zici ca esti la west cost ....Metoda mea este destul de simpla ... incintele le faci din pal normal.. nu conteaza grosimea... te duci la un magazin cum ar fi policolor si cumperii KITFIBRA este un kit atos care se foloseste in general la masini ... dar se lipeste extraordinar de lemn .... Cu el poti sa inclini difuzoarele in ce directie vrei.... si il aplici pe toata suprafata incintei (poti face din el si forme spatioase) apoi slefuiesti ori cu smirghel ori cu masina de slefuit si el va iesi foarte fin apoi in vopsesti cu spray auto de ce culoare vrei tu ... bine eu am dat cu pistolul de vopsit masini si le-am facut culoarea Gri SAphire .... oricum mi sa stricat camera digitala si nu pot sa va fac niste poze sa vedeti despre ce bat campi ... dar va pun o poza asemanatoare [i[/img]

Link spre comentariu
Vizitator ttt

... te duci la un magazin cum ar fi policolor si cumperii KITFIBRA este un kit atos care se foloseste in general la masini ... dar se lipeste extraordinar de lemn .... [i[/img]

Cool. Cand poti, baga poze.
Link spre comentariu

KITFIBRA este un kit atos

Scuzati-ma daca pun o intrebare stupida dar asta e nu prea ma pricep dar vreau sa intat asa ca: Kitul asta cu e inainte sa se usuce foarte usor modelabil, aproape lichid gumos, foarte lipicios si in cat timp se usuca?Multumesc, pentru ca mi-ati raspuns la topicTBone
Link spre comentariu
Vizitator d-enzo

Pai Kitul fibra ... este foarte lipicios si este ca o pasta ca densitate este ca poxipolul si timp cam de 30 de min se poate modela dupa placere ....Este destul de scump .... cantitatea minima este 500g si costa intra 18 lei si 24 de lei depinde de firma care il produce ... este asemanator cu intaritorul care se pune la fibra de sticla .... si fibra de sticla daca gasiti + intaritor de fibra puteti face forme foarte usor si tot asa se vopseste ... dar KITUL Fibra este mai usor de gasit si se gaseste la cantitate mai mica eu din o cutie am reusit sa imi fac un 4 difuzoare de masina de 16.5 cm sa fie pozitionate in sus si un pic in lateral in usile de la masina ! Pentru 1 mp patrat fara nici o forma doar sa astupi pori cu kit ca sa poti sa vopsesti zic eu ca mai putin de jumatate de cutie de 500 g!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări