Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Qtc QL pentru incinte

Vizitator Alexander666

Postări Recomandate

Vizitator Alexander666

cum naiba aflu daca am realizat cutia la Qtc QL recomandati?Ce calcule se mai fac si aici?Softul recomanda ceva, dar eu de unde sa stiu daca ii ating.Alta chestie=F3. Cum pot sa "acordez" incinta pe frecventa asta? Automat daca mai strangi suruburile sau umplii cu diverse materiale f3 se schimba, de altfel si materialul din care este confectionat infuenteaza. cum sa calculez aceste valori? Qtc QL F3multam

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Sharky

2

• radue

1

QL = pierderile, deci trebuie sa aiba o valoare cat mai mare pt pierderi cat mai mici (incitna rigida si etansa)Qtc, factorul de calitate al incintei inchise, ar trebui sa stea intre 0.6 - 1, cauta pe net mai multe despre asta ca aici mi-e greu sa iti explic.F3 e fr. la care presiunea scade cu 3dB fata de valoarea maxima.

Link spre comentariu

Nu cred ca F3-ul se schimba daca mai strangi suruburile, dar daca mai pui/scoti material fonoabsorbant ar putea sa mai scada/creasca.F3-ul il poti calcula simplu cu un program de simulare, la fel si Ql si QTC...

Link spre comentariu
Vizitator Alexander666

dragii mei eu va intreb cum se calculeaza practic aceste valori. doar nu este un dispozitiv electronic cu care sa masori: este o cutie din lemn.Deci daca eu vreau sa-mi fac o incinta sa spunem cu Qt 6 cum ajung la aceasta valoare?.

Link spre comentariu

Dragul nostru,Noi te sfatuim sa alegi Qtc in intervalul 0.5-1.Cu cat Qtc e mai mare cu atat sunetul e mai bubuit si mai haotic.Pt Qtc de 0.707 raspunsul in amplitudine e cat se poate de plat.Qtc daca chiar vrei sa il calculezi il poti calcula din raportul de compresieAlfa=(Qtc/Qts)^2 -1, unde alfa=Vas/Vol cutiei.Deci daca vol cutiei e mic Qtc e mare.Qtc reprezinta factorul de calitate al sistemului. Daca e prea mare atunci boxa cand va primi un impuls va zbarnai multa vreme dupa terminarea semnalului, ceea ce nu e de dorit. Nici prea mic nu e bine sa fie Qtc-ul deoarece sistemul va fi unul supra-amortizat, iar timpul de raspuns va lasa iar de dorit, dar nu-i asa mare stresul pt ca diferenta se va simti doar in frecventele f joase (in majoritatea cazurilor sub 20Hz) unde nu ai ce cauta.Nu iti bate capul cu formulele, banuiesc ca folosesti b@$$ b0x asa ca doar modifica acolo valorile a.i. sa iti dea Qtc dorit. QL sunt pierderile.Se presupune ca faci o cutie cat mai etansa, daca nu iti dai interesul la executie atunci degeaba iti mai pierzi vremea cu calculele, deci QL pune-l de valoare mare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări