Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transmatch

yo8rqp

Postări Recomandate

Dupa multe zbateri am reusit sa conving pe cineva de aici sa-mi faciliteze montarea unei antene Inverted v pt banda de 20m.In aceasta banda raportul de unde stationare este f bun,traficul decurgand normal,atat la "taclale" cat si la dx.Fireste ,in alte benzi nu merge.la sfaturile unui ham localnic,am construit un mic transmatch care-mi permite un swr acceptabil in 7,21,28.Ar trebui sa realizez alt model de tuner pt acordul altor benzi,sau prin definitie antena nu poate sa emita in alta parte?Atasez aici modelul de tuner pe care l-am construit.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo8rqp

3

• yo9hrb

1

• maxxim33

1

• SirRoger

1

Top autori în acest subiect

Daniel, in loc de Inverted v mai bine faci delta-loop inclinat la 45 grade (ocupa cam acelasi spatiu). Am asa ceva si recomand cu toata inima. Perimetrul este de 21m, alimentarea se face cu cablu coaxial de 50 ohmi ntr-unul din colturile de jos printr-un balun 4:1 realizat cu tor T200-2. Fara transmatch am SWR sub 2 in benzile de 18Mhz, 21Mhz, 24Mhz. In 14Mhz si 28Mhz SWR-ul este sub 1,5 . Automat antena tunerul de pe FT990 o trage in toate benzile, inclusiv in 1,8Mhz. Ar fi ideal ca acest delta-loop sa fie rotativ......dar deocamdata nu am cum sa realizez acest lucru. Succes!

Link spre comentariu

Absolut de acord cu delta loop-ul!!!!! Si eu am un delta loop, dupa multe experimente cu antene deschise (dipol, long wire, inverted v) delta loop-ul e incomparabila. In ceea ce priveste antenna tunner-ul, si din astea am experimentat o gramada. Nici eu nu am vrut sa cred ca exista miracole, dar culmea... EXISTA.

Am facut de curand acesta : http://pa0fri.home.xs4all.nl/ATU/FRImat ... tcheng.htm cu bobina pe tor. E incredibil ca eficienta si in plus nu ai nevoie de comutator de game...

Link spre comentariu

Antena tunerul este varianta in T si se preteaza la acordul multor antene.Ce poti sa faci ca sa-l fie mai performat ar fi, in loc de bobina comutabila sa pui o bobina variabila. Distanta intre Cv sa fie optima pentru puterea care o vei folosii. In rest cel mai bine pentru orice radioamator ar fii antena taiata exact pentru banda in care vrei sa lucrezi. Antenele multiband in general sint un compromis si sint utilizate din cauza imposibilitatii amplasarii mai multor ,,sirme" pe cladiri.Raman la idee mea ca un dipol taiat in banda de 80m va merge foarte bine acolo, posibil si in alte frecvente dar cu performante mai slabe. Dar daca as putea monta si pentru celelalte benzi cite un dipol ar fii ideal. Cum nu pot ...folosesc un antena tuner :freaza:

Link spre comentariu

Daniel, in ultima vreme am facut QSO-uri numai cu amaratul de inverted V, calculat pentru 7MHz (dar nu stiu pe unde rezoneaza, vezi ca am un subiect deschis pe undeva). Este singura antena pe care o am acasa, cu exceptia antenei pentru mobil, care este compusa dintr-un inverted pentru 7 MHz si unul pentru 14MHz, alimentate printr-un singur RG58. Am folosit-o o singura data (cea portabila). In rest, poti vedea pe QRZ.com legaturile mele cu aceasta antena total improprie. O folosesc "as it is", fara Z-match sau alte maimute. Se pare ca merge, mai ales in banda de 20m, unde n-ar trebui sa mearga. A mers si in 15m, nu-mi explic de ce. Ce-i drept, este mai putin inverted V, mai mult dipol, deoafrece unghiul la varf este mai mare de 135 grd. Asa am putut sa o "plantez".

Link spre comentariu

Acum cand scriu ma pregatesc sa urc in sarpanta si sa montez un delta loop,cu latura de 7m.Am facut deja balunul de adaptare,cablul coaxial este pregatit.Sa speram ca va iesi ceva bun.Va tin la curent.Silviu,ai statii interesante lucrate,din ce am vazut pe logbook-ul qrz.com.Felicitari si baga-te in CW.N-o sa-ti para rau.

Link spre comentariu

Am montat antena.La receptie este formidabila,dar pe emisie merge mai slab decat inverted v-ul meu.In benzile de jos este mult mai linistita,aud statii pe care nu le-as fi auzit cu antena veche.In emisie,este ceva mai slaba,tinand cont si de puternica sa directivitate.Am incercat qso-uri pe diferite directii,dar controalele sunt mai slabe.Urmeaza sa mai tatonez,si va tin la curent.Cu respect.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări