Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

100W in 8 ohmi cu o pereche IRF630

Postări Recomandate

In primul rand va rog sa primiti mii de scuze din partea mea fiindca am incurcat arhivele de la diferite variante. Da Letcon, functioneaza la fel de bine cu orice finali mosfet de tip N fara nici o modificare. Si ce este cel mai important la semnal mare ambii tranzistori finali ajung in saturatie, pompand aproape toata tensiunea de alimentare in difuzor. Pun aici varianta V4 finala cu toate elementele corecte. Condensatorul C5 nu l-am gasit in biblioteca de 12,5 mm si l-am pus pe cablaj cu simbol de rezistenta.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 58
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Salut miticamy,Producatorii recomanda rezistenta de grila minima pentru aplicatii de comutatie de 4,7 ohmi si la IRF630 si la IRF640. Aceste rezistente sunt neaparat necesare pentru prevenirea unor oscilatii parazite ale tranzistorului si pentru limitarea curentului ce impuls prin capacitatea de grila. Am pus 82 ohmi pentru ca din astea am mai multe. La masuratori am constatat ca amplificatorul raspunde foarte bine la semnal dreptunghiular de 20Khz cu 82 de ohmi. Am facut masuratorile cu IRF630 produsi de S.T. Ai dreptate la IRF640 capacitatea de grila este mai mult decat dubla si este bine ca rezistenta sa fie mai mica dar nu mai mica de 4,7 ohmi, valoare recomandata de S.T. Dar International Rectifier recomanda la IRF640 valoarea minima de 9,1 ohmi (IRF640 este de fapt un IRFP240 dar montat in capsula T0-220).

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns.Am gasit gresala.Firul care vine de la catodul celor trei diode era lipit gresit.Acum am alta problema.Cu intrarea in scurt am curentul minim 28mA.Cand incerc sa-l conectez la o sursa de semnal autooscileaza de iese fum din finali.Chiar sau dezlipit firele din drena la un moment dat.Tranzistoarele de pe intrare sunt bf493 fara s iar finalii sunt irf640.

Link spre comentariu

Am rezolvat cu autooscilatiile.Se pare ca in Technics-ul din care iau alimentarea si semnalul se petrec niste lucruri ciudate.Daca leg boxa direct la modul merge dar daca leg iesirea modulului la pinul unde era iesirea finalului o ia pe aratura.Sper sa elucidez problema cand o sa fac si al doilea modul si le montez definitiv.Ramane probema cu curentul de mers in gol care nu scade sub 28mA.In plus cum ridic volumul mai mult, dupa 15 secunde finalii frig insa radiatorul e rece desi sunt pusi cu pasta si tot tacamul.

Link spre comentariu

Cat ai offset-ul cu intrarea in scurt si iesirea in gol ?. S-ar putea sa ai offset si atunci trece curent prin difuzor si te pacaleste. Dar 28 mA nu este o valoare mare, poate sa stea si asa. Dar cu incalzitul tranzistorilor este o problema. Daca radiatorul nu se incalzeste iar ei frig, nu exista contact termic suficient intre tranzistori si finali. Poate materialul de izolatie este prea gros. Poate plasticul de izolatie de la surub nu este pentru T0-220 si atunci poti avea cuplu de strangere fara ca tranzistorul sa fie presat pe radiator daca plasticul de pe surub este mai inalt decat grosimea metalului din care este fabricat tranzistorul. Tensiunea din drena lui IRF9610 este 6,7V pentru tranzistoarele ce le-am folosit eu. Este o valoare orientativa. Alti finali pot avea alte tensiuni de prag si acea tensiune poate fi alta atunci cand prin finali curge un curent de 5mA. In cataloage am vazut ca valoarea de prag poate varia de la exemplar la exemplar intre 2 si 4 V. Cele mai multe tranzistoare am constatat ca au practic in jur de 3,5V, tensiunea grila - sursa de unde incep sa conduca. Cand cumpar de exemplu 100 bucati, le masor tensiunea de deschidere. Am un montaj construit cu o rezistenta de 100 ohmi intre grila si drena si intre drena si alimentarea de 12V, o rezistenta de 1K. Masor tensiunea drena - sursa si le leg cu sarma pe tensiuni de deschidere. In acest montaj este bine ca tranzistorul de sus sa aiba o valoare mare de prag pentru ca tensiunile de prag ale lui Q5 si Q6 inseriate, vor da tensiunea maxima de grila lui Q7. Si aceasta cu cat este mai mare, cu atat Q7 se deschide mai mult si are rezistenta mai mica in conductie. La amplificatoare mai mari pun tranzistorii in paralel astfel sortati fara sa mai fie nevoie de rezistente de egalizare in surse. Doar in grile montez rezistente la fiecare exemplar pentru prevenirea oscilatiilor. Succes !.

Link spre comentariu

28mA nu sunt o problema insa tocmai vroiam sa spun ca Q7 se incalzeste mult mai puternic decat Q6.Sortarea tranzistoarelor iese din discutie deoarece nu ma ocup cu productia de serie ca sa cumpar cantitati mari.Inca o intrebare: cum se poate inlocui grupul de diode D5,D6,D8 cu un tranzistor din seria BD pt o prindere cat mai usoara pe radiator?Deja am facut un scurt si am ars D3,D4 tot incercand sa le prind pe radiator.

Link spre comentariu

Finalii nu trebuiesc sortati. A fost doar o dizertatie. Daca se incalzeste mai mult Q7, sigur este din cauza tensiunii de offset. Acesta vine de la diferentele care exista intre tranzistorii din etajul diferential. Am gandit acea varianta de compensare deoarece diodele mici sunt peste tot iefine si are toata lumea. Nu trebuie sa fie neaparat 1N4148. Orice dioda cu siliciu este foarte buna. Am folosit de exemplu diode din plastic format plat de productie fosta RDG cu doua terminale ce se prind pe o bucatica de cablaj ce poate fi atasat cu usurinta de radiator. Voi pune la punct si o varianta cu tranzistor de compensare dar acum sunt foarte ocupat. Promit sa nu dureze prea mult totusi.

Link spre comentariu

Tocmai am incercat cu irfp240 la +/-45v pe 4ohmi(doua boxe de 8ohmi in paralel) si cand am crescut volumul unul dintre ei a intrat in scurt aproape instantaneu.Nici macar nu a apucat sa se ambaleze termic.L-am schimbat si am crescut volumul progresiv .Finalii se incalzesc foarte repede si trebuie sa reduc volumul chiar daca radiatorul este caldut.Poate acesta schema sa functioneze corect pe 4ohmi la +/-45v?

Link spre comentariu

Cum i-ti dai seama ca se incalzeste numai un tranzistor ?. Probabil nu-i ai raciti. Este foarte periculos sa faci probe cu finalii in aer nemontati strans pe un radiator. La puteri mari racirea este esentiala. Si rezistenta termica jonctiune radiator are o importanta esentiala. Pentru reducerea ei, tranzistorul, foita izolatoare si radiatorul se ung cu vaselina siliconica. La amplificatoare de mare putere eu evit sa pun izolatie intre tranzistori si radiator. Prefer sa pun toti tranzistorii de pe o ramura direct pe radiator cu vaselina siliconica si izolez radiatorul de restul montajului. La tensiune de cativa volti merge sa te joci dar la 45V este periculos. Este o putere instantanee mare ce topeste cristalul de siliciu intr-o secunda sau mai putin daca nu este racit. La probe si neracit, se distruge primul care este pe alternanta cu amplitudine mai mare. Imagineaza-ti ca prin 4 ohmi si 45V, curentul de varf este de 11,25A !. Curentul de repaos daca are o valoare rezonabila, nu are cum sa creasca, deoarece este stabilizat de TL431, care are un coeficient de stabilizare excelent. Deci curentul prin finali creste odata cu semnalul (este un etaj clasa AB in contratimp). Mi-aduc aminte cu ani in urma m-am jucat cu o pereche de IRFP250 la + - 50V. Am invartit repede de semireglabilul din superdioda si curentul a crescut nebuneste. Au sarit sigurantele de 3 A de pe alimentari dar tranzistorii nu au avut nimic. Dar ii aveam stransi tare cu suruburi pe radiatoare ce au preluat socul termic.

Link spre comentariu

Tranzistoarele erau stranse foarte bine pe radiator ventilat cu foite de mica si pasta siliconica.Nu am zis ca sa incalzit un singur tranzistor,unul singur a intrat in scurt si cand am pus mana pe el era rece.Am incercat sa fac ceva masuratori folosind pc-ul ca generator si ca sarcina niste rezistente de resou taiate la 4 respectiv 8ohmi pe care am pus osciloscopul.Din pacate valoarea rezistentelor respective se modifica puternic odata cu cresterea temperaturii asa ca nu am reusit nimic.Nu sunt interesat sa obtin neaparat 100w pe 4ohmi insa vreau sa fiu sigur ca modulele rezista si pe aceasta impedanta in caz ca statia va ajunge pe mana vreunui iubitor de manele care nu stie decat sa lege cat mai multe boxe.Am vazut alte amplificatoare alimentate la +/-45v cu o singura pereche de finali ca functioneaza si pe 4ohmi deci cred ca gresesc eu undeva.PS: Tocmai am masurat si tensiunea este de +/-49.5 in gol si scade la +/-47,5 in sarcina.

Link spre comentariu

Amplificatorul sigur functioneaza fara probleme. Poate ai ceva incorect. verifica cu atentie. L-am construit de multe ori si nu am avut nici cea mai mica problema. Privitor la manele, am un vecin la tara ce mi-a adus la reparat de cateva ori un amplificator AS2020 fabricat de Electronica ce are in final o pereche de 2N3055. De fiecare data ce crezi ca gaseam defect ?. Condensatorul de iesire intrerupt. A treia oara i-am cerut disperat sa aduca boxele sa le controlez. Si ce am descoperit, m-a lasat fara cuvinte. Avea intr-o boxa 4 difuzoare si in alta 5 difuzoare. Toate erau legate in paralel. Dar finalii rezistasera !. Din experienta pot sa-ti spun ca pe rezistenta de sarcina pur ohmica, curentul ce-l absoarbe amplificatorul este mult mai mare decat cel cu difuzoare de aceiasi impedanta conectate la iesire. Pun o fotografie cu o rezistenta de sarcina cu ajutorul careia probez amplificatoarele.

http://forum.infoelectronica.ro/download/file.php?id=362&sid=930bbf34f20795379295a902927bccca

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări