Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa SMPS 500W

MrPerform

Postări Recomandate

Mai am putin si termin sursa. Am hotarat sa pastrez cablajul sursei pentru partea de alimentare si am facut modulul de comanda dupa cel din schema de mai sus. Acum am o alta intrebare. Pentru moment pana luni cand se deschid magazinele nu dispun de semireglabilul de 10K de pe partea tensiunii de iesire.As putea folosi unul de 2K sai 1K multi tura si sa maresca valoarea rezistentei de 39K si sa pun tot de 47K?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MrPerform

13

• Th3_uN1Qu3

7

• AdR!@N

2

• Putz

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu merge, o sa fie prea mare tensiunea de iesire. Acolo ai un divizor de tensiune. Dar merge sa lasi 39k, si sa pui o rezistenta de 7k5 sau 8k2 in serie cu semireglabilul de 2k. Daca folosesti un potentiometru, neaparat cursorul sa fie legat la masa altfel face urat sursa cand pui mana pe el.

Link spre comentariu

Nu merge, o sa fie prea mare tensiunea de iesire. Acolo ai un divizor de tensiune. Dar merge sa lasi 39k, si sa pui o rezistenta de 7k5 sau 8k2 in serie cu semireglabilul de 2k. Daca folosesti un potentiometru, neaparat cursorul sa fie legat la masa altfel face urat sursa cand pui mana pe el.

Si rezistena o leg in serie cu masa sau pe pinul pe merge pe piciorul 16 al CI?
Link spre comentariu

Rezistenta pe pin 16, semireglabilul din rezistenta la masa. Merge si invers dar e mai sigur sa ai semireglabilul la masa pentru ca altfel poate prinde paraziti si poate face sursa sa oscileze.

Link spre comentariu

Rezistenta pe pin 16, semireglabilul din rezistenta la masa. Merge si invers dar e mai sigur sa ai semireglabilul la masa pentru ca altfel poate prinde paraziti si poate face sursa sa oscileze.

Am gasit pana la urma aseara un semireglabil de 10K intr-o cutiuta cu piese recuperate, l-am montat, am terminat de montat piesele pe modulul de comanda, am scos piesele de pe placa sursei si ai dreptate am o gramada de spatiu, le-am legat toate intre ele si acuma urmeaza sa le alimentez. Ce imi sugerezi sa fac inainte sa o alimentez la 220 ca sa evit eventuale surprize neasteptate?
Link spre comentariu

Sa pui un bec (obisnuit, cu incandescenta, ca astea economice tot un SMPS au inauntru) de 60-100W in serie cu alimentarea de 220. Becul ar trebui sa se aprinda un timp scurt, cat se incarca condensatorii, dupa care sa se stinga. Daca becul se stinge, verifici tensiunea de iesire, si daca e ok poti sa o pui direct in priza.

Link spre comentariu

Sa pui un bec (obisnuit, cu incandescenta, ca astea economice tot un SMPS au inauntru) de 60-100W in serie cu alimentarea de 220. Becul ar trebui sa se aprinda un timp scurt, cat se incarca condensatorii, dupa care sa se stinga. Daca becul se stinge, verifici tensiunea de iesire, si daca e ok poti sa o pui direct in priza.

Am alimentat cum ai zis...s-a aprin becu cam o secunda s-a stins dar tensiunea de iesire e undeva la 4,4V si asta numai pe plus pe minus nu am nici macar um volt. Am incercat sa reglez din semireglabil urca sa zic pana la 5,8V dar daca pun si un bec de 6v/3w raman fara nici un pic de tensiune. si cand scot din priza imi urca tensiunea pana la 16V pe aparatu de masura dar la fel fara putere in curent. De aici nu mai stiu ce sa masor si unde...pe firele ce merg la t1 am fata de cel din mijloc cate 12,3v si masurat tot pe firele acelea am 33khz.(nelegat la transformatorul t1).Ce am uitat sa percizez e ca nu am modificat comanda bazelor tranzistorilor de comanda si am lasat cum era pe circuitul placii atx pe care sunt doua diode 1n4148 in parale cu un condensator de 10uF si in serie cu o rezistenta de 27ohmi.
Link spre comentariu

Ce se mai aude cu sursa....ai reusit sa mai progresezi?

Inca nimic pentru ca m-am "suparat" ca nu am mai primit nici un sfat si am decis sa fac totul pe un alt pcb si sambata am facut pcb-ul si urmeaza sa plantez zilele astea piese toate noi pentru ca pe forum-ul de unde am luat schema toti zic ca le-a functionat din prima. Pana sambata o montez depinde de cum o sa stau cu timpu liber.
Link spre comentariu

Am terminat de facut pcb-ul am montat toate piese am alimentat si surpriza....functioneaza dar am o problema si nu stiu ce trebuie modificat. Problema consta in faptul ca am efectuat un transformator la care am calculat tensiunea de iesire la +-30V cu acesta imi functioneaza si cand leg un bec de 60W la cei 60V tensiunea imi ramane undeva la 58V dar am mai facut si un transformator la care am bobinat pentru iesire +-50V si cand pun becum la cei 100V se aprinde si cam in 3 secunde ii scade intensitatea pana raman cu 11V. La cel cu +-30v functioneaza bine dar la cel cu +-50V raman fara tensiune dupa 3 secunde. Ar trebui modificate resitentele ce sunt in paralele cu condensatorii? Am sa pun si niste poze zilele astea numai sa imi gasesc cablul de date de la aparatul foto.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări