Vizitator anytha9 Postat Iunie 7, 2011 Partajează Postat Iunie 7, 2011 Buna. As vrea sa stiu daca ma poate ajuta cineva : cum functioneaza si care sunt partile componente ale unui aparat digital si ale unei placi de indreptat parul ;care functioneaza in curent continuu si care in curent alternativ ? Multumesc anticipat Link spre comentariu
Ticu Postat Iunie 7, 2011 Partajează Postat Iunie 7, 2011 "Digital" (sau numeric) este principiul de functionare, opus lui "analogic".Ce face aparatul tau digital: receptie televiziune, redare sunete (muzica), masurare marimi electrice (tensiune, curent...), masoara timpul sau altceva? Te gandesti la un tip anume sau in general, cum poate sa fie alimentat (priza, baterii)?Placa de par are o rezistenta care la trecerea curentului se incalzeste.Ca sa nu depaseaca o temperatura periculoasa sau dorita de utilizator, un termostat reduce sau intrerupe alimentarea electrica. In principiu poate sa mearga si cu curent continuu si cu alternativ daca termostatul este bazat pe dilatarea diferita a metalelor (cu bimetal). Daca insa termostatul este electronic impune alimentarea cu un anumit tip de curent, cel pentru care a fost construit. Link spre comentariu
caris Postat Aprilie 26, 2013 Partajează Postat Aprilie 26, 2013 mda , am si eu o placa de indreptat parul digital, si m-ar interesa sa stiu si eu care ar fi principiul de functionare asa in mare, pentru ca l-am desfacut si am observat ca are un circuit integrat care nu stiu ce face exact, si mai are si un tiristor bt151 parca, mersi pentru intelegere. Link spre comentariu
icar Postat Aprilie 26, 2013 Partajează Postat Aprilie 26, 2013 am si eu o placa de indreptat parul digital,Tare sunt curios cum arata parul ala digital????? O fi parul de pe degete???? Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Mai 2, 2013 Partajează Postat Mai 2, 2013 Placa aceea pentru indreptat parul este, in esenta, o rezistenta care se incalzeste la trecerea curentului electric prin ea. Aceasta rezistenta este inglobata in acea "ceramica". Electronica are un senzor care "citeste" temperatura din acea "ceramica" ca sa mentina temperatura constanta, undeva intre 120 si 140 grade, in functie de reglaj. Adica, daca rezistenta se incalzeste mai mult, electronica opreste alimentarea la atingerea temperaturii reglate permitand ca placa sa se raceasca lent. Cand temperatura scade sub temperatura reglata se cupleaza alimentarea. Tiristorul acela este "partea de forta" a electronicii, cu el se comanda rezistenta de incalzire. Digital sau analogic se refera la modul de setare al temperaturii, prin butoane sau "rotita" (potentiometru). In esenta ambele fac acelasi lucru, mentin temperatura constanta.Daca scrieti despre ce aparat alimentat in curent continuu este vorba putem incerca o explicatie si pentru acela. Link spre comentariu
caris Postat Mai 2, 2013 Partajează Postat Mai 2, 2013 mda, am inteles ca acel senzor de temperatura citeste practic temperatura si conecteaza si deconecteaza circuitul , dar asa ca idee, ca am vazut ca problema la placa asta digitala ca sai zic asa, se aprinde ecranul , dupa care dupa 4 secunde se inchide , intra in protectie ceva de genu, scurt nu am depistat sa aiba, acuma ideea era daca il pot face sa mearga pe direct , adica sa evit toata electronica si sa il pot baga in priza si sa mearga cu sau fara acel senzor de temperatura , daca se incalzaste mai tare se va scoate din priza eventual. Deci cum sa fac cel mai bine? Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Mai 3, 2013 Partajează Postat Mai 3, 2013 Sunteti sigur ca senzorul este defect si nu electronica? Se poate face sa mearga "pe direct" daca reusiti sa adaptati un termostat clasic cu bimetal in contact cat ma bun cu placa. Incercati sa aflati ce tip de senzor foloseste, termistor, termorezistenta sau termocuplu. Primul are la masura peste 1kohm (uzual 10 kiloohm) al doilea are ori 100 ori 1000 ohm iar a treia varianta are sub 1 ohm.De fapt "cititul" este transformarea unei marimi neelectrice adica temperatura placii, intr-o marime electrica, care poate fi masurata electric de catre "integratul" acela.Daca se "pune pe direct" acea placa fara acest control aceasta placa se poate arde sau mai rau poate distruge parul. Link spre comentariu
caris Postat Mai 3, 2013 Partajează Postat Mai 3, 2013 ok ,am inteles ideea din spate, la ce ma refeream era daca pot evita toata partea de electronica si sa folosesc pe direct, adica fara control al temperaturii,mai exact, adica sa folosesc cele 2 rezistente in serie si acel senzor care se afla pe unul din cele doua platane, cat despre rezistenta senzorului are 170k, deci cam mare, sau asa ar trebui? Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Mai 5, 2013 Partajează Postat Mai 5, 2013 Dupa valoare pare sa fie un termistor. Totusi valoarea mare ma face sa cred ca ceva s-a intamplat cu el. Incalziti placa (alimentata "pe direct" cateva secunde) si urmariti schimbarea de valoare. Daca e NTC atunci valoarea scade daca este PTC atunci creste. Inclin sa cred ca este NTC. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum