yo8rqp Postat Iunie 6, 2011 Partajează Postat Iunie 6, 2011 va salut.Va rog sa-mi dati un sfat intr-o problema;la o antena LW de cca. 60m folosesc un transmatch clasic,gen YO2CJ,bobina paralel cu CV,bobina fiind cu prize pe care le cuplez in functie de banda dorita.La SWR zero,am binenteles directa maxima,in schimb sesizez radiofrecventa puternica pe sasiul aparatului,ca nu pot tine microfonul in mana(are un buton metalic cuplat la masa).De ce am radiofrecventa pe masa atata timp cat swr-ul e bun?De ce mi se intoarce radiofrecventa in aparat?Folosesc si priza de pamant,cea comuna din bloc.Acelasi fenomen nu se sesizeaza la antena dipol,unde semnalul este curat.Imi este frica sa nu distrug aparatul.Exista vreun pericol?Multumesc. Link spre comentariu
Rx-Tx Postat Iunie 6, 2011 Partajează Postat Iunie 6, 2011 Acelasi efect si la mine. Cred ca bobina din transmatch radiaza mai multa rf decat antena. Pe swr metru e totul ideal insa practic... Link spre comentariu
yo2mhj Postat Iunie 6, 2011 Partajează Postat Iunie 6, 2011 Prima intrebare :-folositi un circuit de pamant adecvat pentru RF?Si am avut oarecare problema ,in cel de al doilea QTH, la tara cu antenele invV,care desii erau adaptate perfect cu transceiverul-fara transmatch sau ATU intern cateodata mai pisca microfonul.Am adoptat doua masuri:-am facut un circiut de impamantare separat doar pentru echipamentele radio asa cum scrie la carte-am "garnisit" cablurile cu tubulete de ferita recuperate de pe te miri unde.Asa am scapat de "piscaturi".Sunt cateva articole foarte interesante despre curentii de mod comun-domnul profesor Blujdescu si domnul Florin Cretu-YO8CRZ. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 6, 2011 Partajează Postat Iunie 6, 2011 Primo, ar trebui sa se cunoasca un mit legat de SWR: Cineva are un cablu coaxial de 20-30 m si vechi de pe vremea lui Paolazzo, hi... SWR masurat pe o banda oarecare este de 1:1,2 si totul este OK iar RTX-ul e vesel si jucaus. Dintr-un anumit motiv, omul se hotareste sa schimbe cablul cu unul mai frumos si mai luminos. Dupa schimbare constata ca noul SWR este de 1:2 sau 1:2,5 (exemplu didactic). Care este adevarul? Adevarul este ca se masoara unda directa la iesirea din TRX si are o valoare x. Unda reflectata care vine dinspre punctul de alimentare al antenei nu are valoarea corecta, nivelul ei este redus de pierderile cablului coaxial. Cu cat coaxialul este mai prost, cu pierderi mai mari, cu atat vom masura langa RTX un SWR mai bun, hi. Poate cineva proiecteaza un SWR-mtr care sa permita presetarea pierderilor liniei de alimentare!? Corect ar fi sa masuram SWR la punctul de jonctiune al antenei cu linia de transmisiune, lucru stiut de majoritatea OM-ilor, dar greu realizabil in practica. Revenind la oaia noastra, long wire-ul ... Asezarea corecta ar fi cam asa: RTX -> linie coaxiala -> SWR-mtr -> circuit de adaptare -> LW de x metri. Practic eu vad circuitul de adaptare montat la / langa geam de unde sa plece apoi sarma lunga. E greu de scapat de RF la sasiu. Cu certitudine, e nevoie de o priza de pamant eficace. Poate un Z-match sa dea rezultate mai bune. Cuvantul magic este, se pare, CONTRAGREUTATE. Si multe teste, masuratori, re(re)glaje. Tutun si rabdare. Si inainte de toate cred ca trebuie citite cu atentie articolul si (mai ales) comentariile de la: http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=571 vy 73 de George Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Iunie 6, 2011 Partajează Postat Iunie 6, 2011 Problema e priza de pamint care are o anumita lungime.Daca faci schema echivalenta vei avea pamintul , o sirma care e priza de pamint tx si mai departe Lw.Asta inseamna ca te vei gasi totdeauna la un potential Rf cu tot cu statia fata de pamint,singura situatie favorabila e daca lungimea echivalenta a prizei de pamint e multiplu par de l/2 cindvei avea impedanta 0 pe sasiu .In acest caz cea mai simpla rezolvare e o priza de pamint "falsa" sau un pamint artificial.Cea mai simpla realizare inseamna ca pct de masa (sasiul) il legi la un radiant in l/4 cu capatul in gol astfel incitpe frecventele de lucru sa ai impedanta 0 pe sasiu dar la capat ajungi la Kv!E bine sa gindesti acea antena ca o pirghie, ca sa radieze ( balanseze) trebuie sa aiba un pct de sprijin, daca trebuie modificat un potential trebuie sa se sptijine de ceva , altfel "pleaca" cu tot ansamblul la plimbare.La Lw pct de "sprijin" e dat de pamintare iar la dipoli de celelalt brat. In felul asta isi creaza contraponderea si nu mai e asa pretentioasa la priza de pamint din pct de vedere al Rf.Asta e o explicatie prin reducerea functionarii antenei la mecanica. Grig Link spre comentariu
Vizitator TeoV Postat Iunie 6, 2011 Partajează Postat Iunie 6, 2011 Sunt de acord cu solutia "pamant artificial" acordat. Am folosit-o inclusiv la putere de 1,2 kW!Pentru in jur de 100 W e simplu. Se ia un cablu panglica de la Adelaida Craiova.Se taie din panglica cat trebuie pentru a avea sfert de lungime de unda pe benzile dorite (eu am facut de la 80 la 10m fara WARC). Se cupleaza capatul "comun" la carcasa metalica a transmach-ului.Banda se poate baga pe sub dulap, se poate strange ghem... Nu e pretentioasa, dar la capete e tensiune inalta RF.Efectul de RF pe masa dispare in proportie de 80%.Daca mai bagi un balun de curent cu toturi de ferita peste coaxial, la baza antenei (unde se termina coaxialul), efectul de RF dispare 95%.Si daca ai grija ca fiderul coaxial sa NU fie multiplu de sfert de lungime de unda (atentie la factorul de viteza!) efectul de RF dispare 99%.Spor la treaba si 73! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum