Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sistem racire in garaj

pirvuti

Postări Recomandate

• Răspunsuri 51
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pirvuti

15

• avolocaru

12

• Dr.L

7

• gica70

7

Top autori în acest subiect

Problema e ca daca garajul e complet izolat,si e cineva inauntu,atunci temperatura va tinde la temperatura omului,adica 36 de grade.Daca e aerisit,temperatura va fi in cel mai bun caz cea ambientala (care vara >30 de grade).Practic raman 2 metode pt a spori confortul:1)cea mai slaba si ieftina,cu apa:tavanul stropit,bagat aer de afara si vaporizata apa in calea lui2) cea mai scumpa,cu AC,unde aerisirea garajului poate scade din randamentul acestuia (daca tamb>36 de grade)Metoda cu acoperisul pe sipci ar trebui implementata oricum! Eventual si stropit,indiferent de acPana la urma,in cazul AC,unitatea care in mod normal vine afara se poate pune si inauntru,urmand sa sufle aerul cald afara (cu ceva modificari,evident). Asa va rezulta si o circulare a aerului

pana la urma, dat fiind faptul ca nu este un volum mare de aer (3x5x2.2m) cred ca poate face fatza si o clima portabila pe care la o adica o iau si o folosesc si in alta parte. aa ca nu este o investitie fixa si proasta! dupa toate discutziile de aici stau si ma gandesc daca sa incep prin a pune "sipcile" si niste placi de onduline sau direct cu clima...
Link spre comentariu

Eu as face un umbrar PESTE acoperis, insa ceva mai sus (distantat vreo 20cm minim); apa deversata sub acesta ar raci prin evaporare vechiul acoperis, iar circulatia mai intensa posibila prin existenta unui spatiu mai mare, ar mari evaporatia si implicit racirea.Tehnic, o izolare pe EXTERIOR ar trebui sa mai imbunatateasca lucrurile, insa practic, mai exista destui babuini care nu stiu decat sa distruga, motiv pentru care inteleg ca aveti retineri vis-a-vis de instalatia de climatizare (dincolo de costuri si consumuri). Nu stiu cat sunteti dispus sa investiti, mai ales la capitolul munca (desigur, ar mai trebui si niste materiale...). Si ar trebui sa apreciati si perspectiva ca sa pastrati respectiva locatie un timp suficient ca sa merite efortul. Ideea mea era de a executa urmatoarele lucrari (grele, va avertizez!):Sapat PE RAND sub peretii modulului (care probabil e asezat direct pe sol?) si turnarea unor stalpi de fundatie care sa asigure stabilitatea modulului pe pozitie. Apoi, in interior, excavat pamantul si constituirea unei camere ingropate, prin turnare de beton, sau zidire, urmata de un planseu turnat. Proximitatea pamantului va va asigura o temperatura mai moderata vara si un spatiu cu perspectiva de protectie la inghet iarna (bun pentru muraturi si chiar vin? Daca e suficient de aproape si de sigur; eventual o alta incuiere la accesul din garaj in "crama", si/sau un sistem de alarma?)Oricum, iluminatul ar trebui si in garaj facut artificial; o chestiune mai delicata e ventilarea cramei - nu-i zic "beci", in ideea ca va fi amenajat mai confortabil!E doar o idee... Spor!

Link spre comentariu

@pirvuti -nu face fata,o sa vezi. Stiu un mic magazin,poate putintel mai mare ca un garaj,care are o asemenea porcarie instalata...si nu face fata!E la parterul unui bloc si soarele bate direct in vitrina fix cand e mai puternicDecat sa dai banii pe asa ceva,mai bine iei un AC sh (sau nou) cu care poti si sa tii berea rece,daca vrei. Un d-asta portabil e f scump pt ce poate sa faca!Cum AC-urile normale au clasa energetica A fara probleme,se va simti si la factura diferenta!

Link spre comentariu

raspund deodata si la Dr.L si la blazeu :da AC portabil, zic ei 9000btu costa cca. 700ron la oferta tva inc. garajul are 5 x 3 x 2,2 m, deci aprox 33 mc. poate ar face fatza totusi... garajul e cumparat acum 2 ani, e langa bloc, proprietate. merita sa investesc in el. acolo ma joc eu de-a CNC-urile. de vandut oricum nu-l vand, de-mi tzin bicicleta, geamantanele, cutiile si restul porcariilor care se strang pe langa un apartament. masina nu se pune problema sa o bag in garaj ca e in leasing si la anul ii dau viteza! dar nu se pune problema nici de muraturi :ras: oricum o subfundare si o groapa impune multa munca grea si un mare deranj-deci pica.am fost in dedeman si am vazut niste placi onduline la 30 ron/placa de 2x0.85m. zic ca sunt din fibre organice impregnate cu bitum. am calculat 10 placi. mai trebuie sipci, o bormasina de beton si un bormasinist. =>aprox 600 ronsingura necunoscuta: par destul de fragile. puse si cu o distantza de 10 cm de planseu, daca vine o furtuna si se mai formeaza si un curent sa nu mi le zboare...

Link spre comentariu

Boss, pai ce treaba ii asta tu vrei sa scapi de radiatia solara si pui onduline? Pune ceva tabla zincata, este una care ii zice aluminizata, ca sa-ti reflecte radiatia solara.

Link spre comentariu

Boss, pai ce treaba ii asta tu vrei sa scapi de radiatia solara si pui onduline? Pune ceva tabla zincata, este una care ii zice aluminizata, ca sa-ti reflecte radiatia solara.

poate ai dreptate! dar poate nu...am vazut si tabla undulata (patrat) zincata in acel magazin. reflecta lumina dar si cand se incinge... pe cand onduline-ul ala e destul de izolatorparerea mea :nebunrau:
Link spre comentariu

Daca nu vrei sa crezi pe cineva care a testat asa ceva,nu crede,e optiunea taSi o data pe ora va trebui sa-i si golesti tava de apaUn AC normal,de 7-9000BTU cat costa? Nu cumva intre 7 si 900 ron?

Link spre comentariu

poate ai dreptate! dar poate nu...am vazut si tabla undulata (patrat) zincata in acel magazin. reflecta lumina dar si cand se incinge... pe cand onduline-ul ala e destul de izolatorparerea mea :nebunrau:
Daca sub invelitoare lasi sa bata vantul... cred ca tabla este mult mai buna.Uite am un foisor acoperit cu onduline. Am sa incerc sa masor temperatura sub suprafata de onduline.
Link spre comentariu

Daca nu vrei sa crezi pe cineva care a testat asa ceva,nu crede,e optiunea ta

de aia am facut postul acesta, ca sa aflu mai multe de la mai multzi oameni. mai multe capete - mai bine!incerc sa gasesc cea mai buna varianta si e de preferat sa elimin variantele proaste deja testate de altzii. asa ca, crede-ma, citesc si analizez tot :da
Link spre comentariu

Uite si rezultatele:De precizat ca suprafata acoperita cu onduline are expunere estica, iar cea cu tabla are expunere sudica. Intrucat masuratoarea a fost facuta in jurul orei 12 suprafata acoperita cu tabla se afla in zona maxima de radiatie solara.Concluziile le trage fiecare.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Salut,Atelierul l-am facut tot din planseuri de bloc si dedesubtul unei incaperi am pivnita si temperatura era tot de35...36Grade celsius vara, planseul are hidroizolatie culoare neagra, dar de cand am izolat pe interior ambele boxe, tavanul si peretii laterali pe exterior am in sfarsit o temperatura mult mai suportabila in incaperea cu utilaje, cea cu pivnita, cum ar fi dimineata 22...23 grade si spre seara 26...29 grade in varianta in care functionez si cu masina de frezat care are instalate motoare ce insumeaza 3.3KW, plus iluminat 5x50W neoane.Usa de la atelier este izolata, in sensul ca este dubla si izolatie pe interior, am achizitionat-o de la firma cu un pret simbolic si era de la o magazie pe care au modificat-o.Optional am lasat si un nuc sa creasca cre la ora actuala acopera un garaj, atelierul fiind constituit din doua boxe cu trecere intre ele.Boxa care nu are pivnita (are canal tehnic de reparatii) + usa izolata(are usa obisnuita de tabla pe care vreau sa o izolez cu polistiren extrudat)+ nuc, temperatura este cu 3...4 grade mai mare.Cu stima.

Link spre comentariu

Ma bag si eu in discutie cu o intrebare. Cat de departe este garajul de bloc? Se poate sapa un sant pentru doua tevi pana la subsol? Ideea este ca subsolul blocului are o temperatura ceva mai scazuta, nefiind tevile de caldura, si un schimbator de caldura cu subsolul este o solutie. Cea mai traznita idee este sa faci un schimbator de caldura direct cu teava de apa rece din subsol (daca este de metal este suficient un metru).O alta idee traznita este ca pe acoperis sa puneti cam 10 cm de pamant pe care sa plantati iarba, gazon sau alte plante. Umezeala din sol se evapora, ajutata si de iarba care reduce cantitatea de caldura absorbita de sol, care scade temperatura acoperisului cu conditia ca sa udati constant pamantul.Daca ideile precedente nu pot fi realizate atunci si eu sunt de acord cu antescriitorii mei referitor la dublarea acoperisului cu tabla si pe acoperisul original, sub cel de tabla, sa existe o "tava" cu apa. In completare, daca se merge pe aceasta idee, trebuie ca suprafata acoperisului original sa fie poroasa, ca BCA-ul (taiate foite subtiri de unul sau doi centimetri puse pe bitum), pentru a avea o suprafata de evaporare mult mai mare decat izolatia existenta.

Link spre comentariu

Ma bag si eu in discutie cu o intrebare. Cat de departe este garajul de bloc? Se poate sapa un sant pentru doua tevi pana la subsol? Ideea este ca subsolul blocului are o temperatura ceva mai scazuta, nefiind tevile de caldura, si un schimbator de caldura cu subsolul este o solutie. Cea mai traznita idee este sa faci un schimbator de caldura direct cu teava de apa rece din subsol (daca este de metal este suficient un metru).O alta idee traznita este ca pe acoperis sa puneti cam 10 cm de pamant pe care sa plantati iarba, gazon sau alte plante. Umezeala din sol se evapora, ajutata si de iarba care reduce cantitatea de caldura absorbita de sol, care scade temperatura acoperisului cu conditia ca sa udati constant pamantul.Daca ideile precedente nu pot fi realizate atunci si eu sunt de acord cu antescriitorii mei referitor la dublarea acoperisului cu tabla si pe acoperisul original, sub cel de tabla, sa existe o "tava" cu apa. In completare, daca se merge pe aceasta idee, trebuie ca suprafata acoperisului original sa fie poroasa, ca BCA-ul (taiate foite subtiri de unul sau doi centimetri puse pe bitum), pentru a avea o suprafata de evaporare mult mai mare decat izolatia existenta.

garajul nu este chiar langa geamul meu ... deci nu pot sa trag nimic de la mine si de la altii e mai complicatm-am gandit la faza cu pamantul, mai ales ca ma simt un pic si ecologist dar este destul de complicat (trebuie puse niste geotextile, straturi de drenaj, etc)solutia finala pe care cred ca o sa merg este placarea acoperisului cu polistiren expandat de 50mm si acoperirea lui cu onduline.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări