Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

2 istorii HiFi si-un personaj; sinusul limitat si singuratec

zbodeoc

Postări Recomandate

De ce nu gasesc eu doua sau patru vechituri d'astea de aici (neumblate la ele) si la pretul de aici,as fi tare multumit,niste calcule bune facute pentru boxe si un tamplar meticulos si gata! priviti ce SPL au si nu numai !!!P.S se specifica acolo ca sunt ideale pentru amplificatoarele cu lampi.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• VTP

7

• mișa

7

• zbodeoc

3

• danzup

1

Top autori în acest subiect

Exista un difuzor fabricat pe pamint cu care eu am lucrat de mai multe ori (si solo si combinate) dar va spun din start ca are dezavantajul ca-i foarte ieftin; Visaton B200. Se poate gasi o pereche la 200-300 de Euro si se poate incerca ceva in genul Tannoy-urilor remarcate mai devreme. Acuma, iti trebuie o intreaga maiestrie sa gresesti cu difuzoarele astea, dupa mine se poate obtine o gama larga de rezultate de la bune spre exceptionale, din pacate n-o sa aiba un mare nume decit sigla (si experienta) pe care o s-o puneti... (ceea ce nu-i intotdeauna un dezavantaj :-))

http://www.visaton.de/de/high_end/breitband/b200_6.html

Link spre comentariu

As fi multumit sa detin Westminster Royal , Canterbury 15 HE (http://www.uptownaudio.com/tannoy/prestige.htm) ,dar nu prea ma lasa "cureaua..." si citeva tuburi Western Electric 300B...,pina la urma m_as multumi si cu "niste vechituri" Lowther Hegeman Reproducer ,chiar "reproduceri" ale acestora , si tot nu as fi deranjat.

Ai gusturi grozave valderama, m-as dedulci si eu cu asa ceva, Westminster Royal zici ? :ras: Western Electronic 300B :freaza: oare daca imi vind Loganul cit trebuie sa mai adaog la pretul lor ?
Link spre comentariu

Zbodeoc, mie produsele Visaton imi plac foarte mult in general. Chiar am ascultat multe.Referitor la difuzoare scumpe...ce fain ar fi sa avem sume mari de cheltuit numai pentru experimente...

Link spre comentariu

Eu ce am observat e ca spl-ul mare se obtine de obicei cu pretul liniaritatii. Unele neliniaritati imi dau senzatia ca difuzorul "tipa la mine". Este adevarat ca uneori, pe anumite piese sunetul e foarte interesant, cu niste "coloratii" placute. Generalizarea gen spl mare = boxa buna, nu mi se pare adevarata, chiar consider ca sunt foarte rare cazurile. (discutam de boxe si difuzoare reale, care exista, nu de varianta ideala)Boxele cu spl mediu care suna bine, hai sa fiu corect: suna pe placul meu, sunt mult mai frecvent intilnite.O alta observatie este ca in unele proiecte sunt folosite difuzoare cu spl foarte mare si dupa cum ziceam neliniare rau de tot, care erau liniarizate prin metode atit acustice (mecanice) cit si electrice. De aici rezulta automat scaderea spl-ului si sunetul devine apropiat unui difuzor cu spl mai mic, mult mai ieftin. (asta asa, in linii mari povestind) Practic am pierdut tocmai acea nota specifica a difuzorului cu spl mare...si evident groaznic de scump. Am studiat putin acest fenomen, asa de dragul stiintei, fara a avea pretentia ca aceasta concluzie e finala si definitorie. A fost doar o perioada de experimente foarte instructive.

Sunt necesare unele precizari:- care linearitate??? Valoarea cvasiunanim acceptata de +/- 3 dB reflecta posibilitatile traductorului actual, si privind si prin prisma puterii, numai linearitate nu se mai numeste. Daca la aceasta luam in consideratie si saracia microdetaliilor, nu cred ca merita, dar e chestie de gust.- Nu nelinearitatile tipa , mai degraba ponderea fragmentelor din spectrul reprodus;- e totusi gresita ideea ca un difuzor cu SPL mare e scump NEAPARAT. Ca idee, Lowtherul este in clasa medie de pret, sau chiar in zona preturilor mici vis-a-vis de Feastrex, de ex.Si apoi, daca optam pentru difuzoare de brand (in fond cu mari sanse de a fi chinezisme), la o incinta pe 3 cai, trecem usor de 1200 euro /incinta (optand, de ex. la SEAS sau Timphany ) ceea ce trece de preturile Supravox, AER si sunt aproape de varful gamei Lowther. Ca sa nu mai vorbim de Fostex, la care preturile sunt decente si raportul pret /calitate imbatabil.- monitoarele de studio cu sensibilitate medie, in jurul lui 90 dB/W/m se doteaza cu difuzoare cu SPL mare, in jur de 94 dB/W/m. Incadrarea in limite de +/- 2 dB/W/m impune o retea de separare plina de componente, care, in final, consuma suficienta putere astfel ca se pierd cativa decibeli buni. JBL 4412A au 28 componente in filtru! Asta insa nu schimba timbrul difuzoarelor, doar se mai pierd din detalii!Personal, nu cred ca trebuie sa ne cantonam fortat in Lowther si difuzoare de > 100 dB/W/m. Sunt incinte cu SPL pana in 96-98 dB/W/m, cel putin la fel de lineare ca una cu 84 dB/W/m si cu avantaje acustice care nu pot fi ignorate. Pacat ca si cele de 84 dar si cele de 96 dB/W/m, daca sunt in aceiasi clasa de pret, sunt putin accesibile publicului larg.O pereche de incinte cu 92 dB/W/m, lucrand pe un PP cu EL84, permite si auditii de rock intr-un living obisnuit.
Link spre comentariu

Liniaritatea pomenita de mine e exact aia de care zici ca "numai liniaritate nu se numeste" :rade: . Ponderea fragmentelor de care vorbiti tocmai in aceasta neliniaritate se reflecta.Da, +-3dB e unanim acceptat... Totusi, unii producatori de difuzoare scumpe, cu spl foarte mare cu greu se incadreaza in +-10dB.Daca tot am pomenit de Lowtwe (EX3) cum explicam ca la 2.1Khz are aproape +15dB lar pe la 3.5-4Khz are o cadere cam la fel de mare, urmind iara o crestere mare de tot pe la 6KHz? (Producatorul da 30Hz-22KHz fara insa a pune graficele) Asta isi pune serios "culoarea" pe sunet, iar eu am senzatia ca tipa la mine nu cinta...

Link spre comentariu

Liniaritatea pomenita de mine e exact aia de care zici ca "numai liniaritate nu se numeste" :rade: . Ponderea fragmentelor de care vorbiti tocmai in aceasta neliniaritate se reflecta.Da, +-3dB e unanim acceptat... Totusi, unii producatori de difuzoare scumpe, cu spl foarte mare cu greu se incadreaza in +-10dB.Daca tot am pomenit de Lowtwe (EX3) cum explicam ca la 2.1Khz are aproape +15dB lar pe la 3.5-4Khz are o cadere cam la fel de mare, urmind iara o crestere mare de tot pe la 6KHz? (Producatorul da 30Hz-22KHz fara insa a pune graficele) Asta isi pune serios "culoarea" pe sunet, iar eu am senzatia ca tipa la mine nu cinta...

Iar ne intoarcem la castravete! Bine, Lowther e cel mai tampit difuzor de pe planeta!!!! O catastrofa tehnica! O porcarie! In hornurile firmei Lowther difuzorul asa cum e totusi s-a vandut, se vinde si se va vinde, indiferent de parerea mea sau alta. Nu stiu de unde ati avut caracteristica de care spuneti. Am avut PM2A in mana, cu datele masurate de producator si nu prezenta astfel de "minuni" cumplite, in schimb nu s-a putut face nimic multumitor cu el fara un horn adecvat.Si acum, sa-l lasam la dracu' de Lowther, incinte cu SPL mare se pot face si cu difuzoare ieftine si cu raspuns mai liniar si nu costa mai mult de 120-150 euro/buc.In plus, mai e o chestie care in mod normal melomanii o stiu, fiind veche: o incinta cu SPL mare nu se face neaparat cu difuzoare BL. Si pe 2 cai se pot obtine valori de 100 dB/W/m si cu o linearitate chiar mai mica de +/- 3 dB. (ex. TAD TSM 1) Doar ca un kit depaseste pretul unui autoturism de clasa medie, si, mie teama ca, desi e ultralinear tot va fi dezagreabil din aceleasi motive. Si sunt si destule incinte care se apropie de 100 dB/W/m, doar ca sunt tot scumpe ( seria Prestige de la Tannoy, revenirile de la JBL asupra incintelor mai vechi, etc.)Asta nu schimba in niciun fel faptul ca orice solutie nu e altceva decat un sumum de compromisuri, acceptate in functie de gust. Difuzoare lineare se gasesc la orice pret, de la cateva sute de euro la cateva zeci de euro,si, indiferent de brand tot made in china sunt. Un amplificator cu tuburi probabil le va ajuta sa sune mai bine, doar ca va trebui ales unul de putere mai mare. Compromisuri.Fiecare decide pentru sine, mai ales ca "Drumul spre inalta fidelitate nu duce nicaieri!"
Link spre comentariu

Nu te supara pe mine e doar o disutie, nu un atac. Am precizat un anume difuzor doar pentru a face referire la un produs concret nu pentru a-l discredita. Stiu ca s-a vindut si chiar cunosc persoane la care le place.De unde am graficele? Le-am trasat eu prin masuratori. Eu fiind Toma necredinciosu' cum de altfel mi s-a spus si pe aici pe forum, am diverse incinte cu diverse volume si diverse decupaje construite special pentru a masura difuzoare.Niciodata nu am ales vreun obiect, ma rog, in cazul asta vre-un difuzor dupa criteriul "cel mai ieftin". De fapt mai degraba am testat, auzit, masurat, "alegerile" altora sau produse de pe stocul unor distribuitori si sunt foarte multumit ca am avut sansa de a face comparatii si sa trag propriile concluzii.

Link spre comentariu

Nu te supara pe mine e doar o disutie, nu un atac. Am precizat un anume difuzor doar pentru a face referire la un produs concret nu pentru a-l discredita. Stiu ca s-a vindut si chiar cunosc persoane la care le place.De unde am graficele? Le-am trasat eu prin masuratori. Eu fiind Toma necredinciosu' cum de altfel mi s-a spus si pe aici pe forum, am diverse incinte cu diverse volume si diverse decupaje construite special pentru a masura difuzoare.Niciodata nu am ales vreun obiect, ma rog, in cazul asta vre-un difuzor dupa criteriul "cel mai ieftin". De fapt mai degraba am testat, auzit, masurat, "alegerile" altora sau produse de pe stocul unor distribuitori si sunt foarte multumit ca am avut sansa de a face comparatii si sa trag propriile concluzii.

Nu se pune problema ca ma supar, doar ca am alte opinii, bazate pe ceva si la mine:- Lowther nu e decat un exemplu de difuzor BL, si astea, din start au problemele lor mult cunoscute si cu care unii se impaca, altii nu. Nu reprezinta decat un segment f.ingust in domeniul difuzoarelor de BL.- masuratorile nu sunt, cel putin pentru mine, edificatoare decat intr-o mica masura( http://www.kef.com/Resources/KEFTopics/ ... ements.pdf ). In plus, in functie de conditiile de masura, determinarile sunt foarte diferite. In plus, acustic, masuratoarea nu reflecta nici pe departe comportamentul difuzorului in incinta.Personal ma ghidez in alegerea difuzoarelor dupa caracteristicile date de producator, reale sau cosmetizate (normalizate, care inseamna de obicei inca +/- 3 dB la cei +/- 3 dB unanim acceptati!). In > 40 de ani am invatat ca determinarile amatoricesti sunt doar orientative, ca sa nu mai vorbesc de reactiile celor care vad o caracteristica reala! Unbelievable pentru 99% din ei! Difuzoare care nu se pot folosi, etc.!!!- din experienta pot sa spun ca 90% din cei care vor sa cumpere sau sa faca incinte, oricat de scoliti si melomani sunt ,NU STIU CE VOR, ba au pretentii ca incintele sa-si schimbe timbrul de la cantec la cantec, de parca suntem in tara prostilor, nici liceul nu l-au facut!- un lucru este axiomatic: orice rezolvare in domeniul incintelor este doar un summum de compromisuri, si, pentru melomani este necesara o alegere atunci cand au pretentia unei auditii bune. Asta nu inseamna ca se impune o solutie sau alta decat daca se doresc intrunite anumite deziderate, un sunet mai liniar, mai "linistit" fara microdetalii si mai sters sau, la polul opus, un sunet prezent, ca cel din primul rand al salii de spectacol, care nu si-a pierdut din atac, microdetalii si transparenta. Gusturile difera, dar un lucru este unanim acceptat: pentru fiecare din cele doua variante se impun nu numai incinte cu traductoare diferite, dar si amplificatoare diferite.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări