Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

2 istorii HiFi si-un personaj; sinusul limitat si singuratec


zbodeoc

Postări Recomandate

Aici se poate spune (aproape) orice despre tuburi vs semiconductoare in audiofrecventa; in exclusivitate, combinate sau pe rind; avantaje si dezavantaje, experiente personale si auzite. Incep cu:

 

http://www.nutshellhifi.com/library/tinyhistory1.html

http://www.dolphin-hsl.com/articles/history.html

 

Io zic ca lampa cu iesire pe inductor comandind un inductor e mai buna ca si cuplajul direct prin semiconductor comandind un inductor! Voi ce ziceti?!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • VTP

    7

  • mișa

    7

  • zbodeoc

    3

  • danzup

    1

Top autori în acest subiect

Obviously, musical tastes differ, but there's listening to music and listening for sound effects.

The home-theater boom of the Nineties underlines this. These gadgets don't play music at all; they measure well and all that, but music? It's like there's a hidden MP3 processor in there, stripping away 90% of the content, leaving behind a music-like shell with nothing in it. I have no clue how the home-theater people do it, but music has a real struggle getting through these things. Dialog, sound effects, car crashes, phaser blasts, you bet. Music? Nope. Can we interest you in a personal MP3 player?

A little anecdote might illustrate what was happening on a larger scale. At the time I glanced at the first promotional issue of Glass Audio, I was also working on an advanced 200 watt MOSFET amplifier with two friends from Tektronix. This amp represented the pinnacle of the high-end art: fully differential, all-cascode, all-Class-A, zero-TIM, 200V/microsecond, fully regulated, and 120 watts/channel. The same month, I went to the second Oregon Triode Society meeting, and one of the members brought a rusty old Dynaco Stereo 70 that first saw the light of day when Dwight D. Eisenhower was President. The sum total of his "tweaks" was to convert the EL34's to triode (cut and tape two wires), and replace two coupling caps. About 2 hours with a soldering iron. We're not talking aerospace engineering here.

The OTS guy turned it on, and we compared the Stereo 70 to everything in the dealer's showroom. It was plainly superior not only to any transistor amp in there, it wiped out the latest $3000 Audio Research all-tube confection that had received a glowing review in the latest Stereophile. Say hello to humble, and good-bye to price, power, and prestige. (That dealer did not invite the OTS back - gee, wonder why? Buncha troublemakers if you ask me.)

 

Like ancient Gaul, the audio market has split into three parts: home-theater (the life-support system for just about every dealer), high-end (for few remaining true believers in the review magazines), and last but certainly least in terms of market share, equipment optimized for music playback.

 

 

© Lynn Olson 1996, 2005. All Rights Reserved.

First published as "The Soul of Sound" by Lynn Olson, revised and updated in 2005.

Link spre comentariu

Eu nu zic nimic! Mai ales ca in ultimul timp sunt acuzat de unii reprezentanti ai "tinerei generatii" ca spun prostii pe forumuri!!!!La recomandarile de start ale lui zbodeoc as mai adauga articolele lui R.Cooke, fondatorul KEF, articolele aflate pe site-ul lui Rod Elliot dar si cele ale lui Lenard. Ar reprezenta un foarte bun inceput in educatia celor care cred ca lipsa experientei, programele de calculator si netul neselectat pot constitui un substitut pentru experienta, munca, analiza si mai ales BUN SIMT!Din umila mea experienta pot spune ca:- sunt putine amplificatoare SS care sa merite atentie daca sunt hotarat sa merg hotarat pe calea audiofiliei pure. Aceasta cale este sigur una scumpa, iar ideea ca se poate ajunge acolo pe cai ieftine este o tampenie!- intre sunetul SS si VS exista diferente notabile peste care, un meloman nu poate trece fara concesii, restul e chestie de gust!- trebuie sa aveti in vedere ca, TOTUSI, un adevarat meloman, presupune o cultura muzicala, o experienta relativ vasta cu aparatura audio si o ureche buna! Numai un afon haplea si cu tupeu considera ca toata lumea ar trebui sa tina cont de "gustul" sau !!!- orice solutie tehnica in domeniul audio poate avea rezultate surprinzator de bune sau de proaste, oricat de buna este proiectarea, executia sau componentele utilizate. Din acest motiv, de multe ori rezultatele obtinute cu componente mult elogiate sunt de calitate medie, ramanand doar satisfactia ca "mai sus de atat nu se poate merge"!- simplitatea unei constructii are mai multe sanse sa duca la rezultate de valoare decat o constructie complicata care are pretentia de a rezolva o suta de probleme grave creind alte cateva mii!- o componenta cu aspect desuet si caracteristici asisderea, produsa de o firma veche, de peste 50-60 de ani, puteti fi mai siguri ca au calitati net superioare si va ajuta in obtinerea unor rezultate deosebite, comparativ cu produsele ultralaudate, aparute de la firme fatate de providenta audiofiliei in mijlocul autostrazii ultraaglomerate din China (dar purtand nume de branduri ultraaudiofile)!Concluzie: Cred, ca si Olson sau zbodeoc intr-un amplificator in PP cu EL84/6BQ5 si o pereche de incinte bune, serioase, cu SPL mare, finalizate dupa auditii grele, nu in 1/2 de ora cu o simulare pe calculator!

Link spre comentariu

Domnilor, boxele cu spl mare de care tot vorbiti, au niste grafice de te apuca dracii. Stiti voi foarte bine... Practic nu mai asculti amplificatorul ci doar boxa! Nu mai tot vorbiti de dragul de a vorbi. Care boxa cu SPL mare nu pune amprenta semnificativa pe sunet, in asa fel incit sa mai auzi ceva din restul sistemului? Ma refer la cele care au peste 100dB /W la 1m. Daca tot vorbiti, va atrag atentia ca producatorii de asemenea difuzoare de obicei nu dau graficele difuzoarelor, sau daca il dau e mincinos. (contraexemple dati?) Ultimele cu care am lucrat au fost Lowther, groaznic de scumpe, spl mare (peste 100), dupa mine niste porcarii pe care nu le-as folosi pentru mine niciodata - racnesc, si-atit!Prefer oricind niste wati in plus in locul acelui spl.Pe o boxa cu spl mai mare de 100 dB/W la 1m, pur si simplu nu conteaza ce amplif de 2W asculti.

Link spre comentariu

Domnilor, boxele cu spl mare de care tot vorbiti, au niste grafice de te apuca dracii. Stiti voi foarte bine... Practic nu mai asculti amplificatorul ci doar boxa! Nu mai tot vorbiti de dragul de a vorbi. Care boxa cu SPL mare nu pune amprenta semnificativa pe sunet, in asa fel incit sa mai auzi ceva din restul sistemului? Ma refer la cele care au peste 100dB /W la 1m. Daca tot vorbiti, va atrag atentia ca producatorii de asemenea difuzoare de obicei nu dau graficele difuzoarelor, sau daca il dau e mincinos. (contraexemple dati?) Ultimele cu care am lucrat au fost Lowther, groaznic de scumpe, spl mare (peste 100), dupa mine niste porcarii pe care nu le-as folosi pentru mine niciodata - racnesc, si-atit!Prefer oricind niste wati in plus in locul acelui spl.Pe o boxa cu spl mai mare de 100 dB/W la 1m, pur si simplu nu conteaza ce amplif de 2W asculti.

Sa privim lucrurile in adevarata lumina, sa nu ajungem sa discutam ca cei care cred ca o incinta se proiecteaza si executa doar cu simulari, se masoara cu ruleta si se asculta cu microfonul Behringer:- nu e cazul sa discutam un caz complet aparte, incinte SD cu SPL peste 100 dB/W/m. In principiu, o astfel de incinta e putin raspandita, ca si una de 96-100 dB/W/m. Asta ca sa nu mai vorbim de pretul piparat al acestor incinte, ce le face putin accesibile publicului larg.- difuzoarele BL de tipul Lowther au aplicatii stricte. Nu se utilizeaza nici macar in orice fel de horn. La fel si AER sau Feastrex, de ex.! Daca privim prin prisma gustului, asta e! Dar el (gustul) difera, altfel Lowther nu ar fi rezistat din 1930 incoace!!!!!- si ca sa NU VORBIM DE DRAGUL DE A VORBI: care incinta nu are amprenta sonica proprie???????????????? S-a descoperit incinta UNICA? IDEALA???- graficul unui difuzor este realizat in anumite conditii de masura, care nu reflecta raspunsul sau ulterior, in incinta in care lucreaza;- care ar fi incinta care sa permita sa ascultam un amplificator??????? In definitiv, daca pot diferentia 2 amplificatoare cu o incinta lesinata cu SPL de 84 dB/W/m, pot sa fac acelasi lucru si cu o incinta cu 98 dB/W/m sau de 102 dB/W/m;- o incinta cu un SPL de 91-92 dB/W/m este suficient de lineara, chiar si pentru cei care masoara cu ruleta linearitatea caracteristicii, si, totodata este suficient de usor de condus in conditii uzuale de un PP cu EL84!!!- in general, Olsonn a impartit corect si real utilizatorii de componente audio. Trecand de primele doua categorii, HT (si cei cu posibilitati si experienta redusa) si believers ( ce cred in reviste si bancurile de pe net ), ramane cea de a III-a categorie, a celor fara prejudecati, ce experimenteaza continuu.- in mod normal, un meloman nu se opreste din experiment, si, nici nu-si pune in gand tinte false de genul "sunetului real, perfect, etc." si nu isi construieste "sistemul perfect". Acesta NU EXISTA! SORRY!
Link spre comentariu

- intre sunetul SS si VS exista diferente notabile peste care, un meloman nu poate trece fara concesii, restul e chestie de gust!

Da, dar PE OSCILOSCOP un amplificator SS va... arăta mai bine, dreptunghiul va fi perfect geometric fara nici un "cioc", fără să tremure, iar sinusul ideal, precum in manualul de fizică, la "curentul alternativ"-de sunat,însă, cel mai adesea un amplificator SS suna rece, aspru, sau pur si simplu, mort, fad. Dar are THD 0,000001%, he, he... Si viceversa, un VS poate sa dea pe osciloscop strâmbăciuni, sinus urât, dreptunghi transformat în triunghi curat, dar nenorocitul de amplificator pe tuburi, cu "strâmbăciunile" alea, te unge pe inima, mai ales cu mediile lui, o mie de viori iti vor umple camera, si fiecare instrument e distinct, curat, nealterat...chestie de gust!Titlul topicul e inspirat, desi formularea problemei in primul post, n-a fost tocmai reusita. Muzica nu consta in oscilatii sinusoidale "singuratice", numa` bune de amplificat, exista o interdependenta intre acestea, iar daca "sinusul ala singuratic" mai e si limitat, e jale!
Link spre comentariu

Chiar ma simt ONORAT ca mi-a raspuns VTP. Eu tin cont de faptul ca extremele nu sunt OK.Eu nu am folosit microfonul Be. Am folosit unul mult mai performant.Toate incintele au sunet propriu - unele mai mult, altele mai putin. Noi ne straduim sa auzim sunetul original, deci sunt mai bune alea care deformeaza minim.Lowter nici nu trebuia sa existe. Exista artificial. Asculta-l !Am vrut sa mai comentez dar m-am oprit...Vezi tu, aici apare marea inducere in eroare...si anume: facem referire la scule si difuzoare pe care nu le-am auzit. De exemplu eu sunt absolut saturat de minciuni audiofile, pur si simplu nu mai cred nimic. Am VAZUT/AUZIT atitea minciuni incit nu mai pot sa cred nimic din ce scrie. Tot ce am scris e din experienta proprie. Asta indiferent daca a scris unul sau altul despre aceste chestii.De exemplu, Lowter e o minciuna! Poti sa-l pui in hornu' vietii, tot o sa urle la tine! Poate la unii le place. (da' testeaza inainte sa ma contrazici)Nu te lua dupa Olson...a facut o categorisire doar. O statistica e un fapt mult mai complex si mai dinamic. (sper ca asta e numai o figura de-a ta).....Hmm, ziceai de auditie pe boxe de peste 90 dB. Da, din astea sunt. Chiar bune.Sper sa mai vorbim,Numai bine

Link spre comentariu

- .... poate sa dea pe osciloscop strâmbăciuni, sinus urât, dreptunghi transformat în triunghi curat, dar nenorocitul de amplificator pe tuburi, cu "strâmbăciunile" alea, te unge pe inima, mai ales cu mediile lui, o mie de viori iti vor umple camera, si fiecare instrument e distinct, curat, nealterat...chestie de gust!

 

Titlul topicul e inspirat, desi formularea problemei in primul post, n-a fost tocmai reusita. Muzica nu consta in oscilatii sinusoidale "singuratice", numa` bune de amplificat, exista o interdependenta intre acestea, iar daca "sinusul ala singuratic" mai e si limitat, e jale!

Titlul topicului si formularea sint alese neinspirat sau nu, - n-are importanta - asta nu inseamna ca nu sint incitante; am observat o inflatie de sinusi nelimitati in comert si peste tot, de aceea mi-am zis c-ar fi cazul sa ne ocupam putin si de sinusul limitat si strimbat, care-i destul de stingher si nebagat in seama. Ca sa stii incotro te indrepti cred ca-i esential sa stii de unde vii de aceea am facut trimiterile, prima mi-a placut in mod deosebit, unde se subliniaza existenta unor categorii bine diferentiate de consumatori de muzica (cum bine a extras atit Danzup cit si VTP); aceia care-si cumpara ceva ca asa au toti, cei care merg orbeste pe mina formatorilor de opinie din revistele de specialitate si pe curbele de raspuns aliniate cu laserul si aceia care chiar au o pasiune pentru muzica, carora nu trebuie decit sa le dai niste notiuni de baza si unde sa caute ca apoi sa-si bata ei capul cu restul; si chiar o fac! Another idea would be adult-education classes through local community colleges, similar to existing classes in Wine Appreciation or Gourmet Cooking. There's no reason that music-appreciation classes in Quality Audio couldn't be offered in the same way ... daca spui cuiva ca esti colectionar de timbre esti privit cu un oarecare respect dar daca spui ca esti audiofil deja in ochii multora esti cam tras la fata si fara speranta, si intotdeauna se gaseste vreunul care sa stie mai multe si mai de calitate despre sonorizare...

 

Eu sint din aceia care n-am fost impresionat cind au aparut CD-urile, sincer! Desi toata lumea jubila in jurul meu aratind cu degetul la cei 120dB dynamic range comparativ cu 60-70dB ai vinilului (am inteles ca acuma raportul ar fi undeva la 80/150dB) am fost usor dezamagit. Ca incet-incet am inceput sa iau CD-uri, asta am facut-o mai ales din comoditate, nu din convingere. Despre amplificare ce sa mai spun, chiar ar fi bine sa citeasca cit mai multi istoria lui Olson, cel putin, el are un stil foarte sugubat si colocvial dar nu arunca nici-un cuvint aiurea, multe din cite spune el acolo chiar ni s-au intimplat multora dintre noi. Cei care nu cunosc istoria sint condamnati s-o repete

 

La modul practic am vazut (am auzit de fapt) atitea exemple de amplif-boxe dind un rezultat remarcabil, desi n-ar fi trebuit; aproape la fel de multe ca perechile care ar fi trebuit sa sune spre perfectiune si-au esuat lamentabil.

Link spre comentariu

- intre sunetul SS si VS exista diferente notabile peste care, un meloman nu poate trece fara concesii, restul e chestie de gust!

Da, dar PE OSCILOSCOP un amplificator SS va... arăta mai bine, dreptunghiul va fi perfect geometric fara nici un "cioc", fără să tremure, iar sinusul ideal, precum in manualul de fizică, la "curentul alternativ"-de sunat,însă, cel mai adesea un amplificator SS suna rece, aspru, sau pur si simplu, mort, fad. Dar are THD 0,000001%, he, he... Si viceversa, un VS poate sa dea pe osciloscop strâmbăciuni, sinus urât, dreptunghi transformat în triunghi curat, dar nenorocitul de amplificator pe tuburi, cu "strâmbăciunile" alea, te unge pe inima, mai ales cu mediile lui, o mie de viori iti vor umple camera, si fiecare instrument e distinct, curat, nealterat...chestie de gust!Titlul topicul e inspirat, desi formularea problemei in primul post, n-a fost tocmai reusita. Muzica nu consta in oscilatii sinusoidale "singuratice", numa` bune de amplificat, exista o interdependenta intre acestea, iar daca "sinusul ala singuratic" mai e si limitat, e jale!
Exista si amplificatoare cu tuburi care au 15 V / microsecunda , si redau excelent semnalul dreptunghiular ( la nivelul de putere de 10W ) , cu conditia sa ai habar de compensari , de constructia trafo out etc .........este discutabil daca trebuie sa fie cu reactie negativa globala sau nu , sau se poate accepta doar reactie negativa locala ( infasurare separata de catozi pe trafo out ) etc.
Link spre comentariu

Chiar ma simt ONORAT ca mi-a raspuns VTP. Eu tin cont de faptul ca extremele nu sunt OK.Eu nu am folosit microfonul Be. Am folosit unul mult mai performant.Toate incintele au sunet propriu - unele mai mult, altele mai putin. Noi ne straduim sa auzim sunetul original, deci sunt mai bune alea care deformeaza minim.Lowter nici nu trebuia sa existe. Exista artificial. Asculta-l !Am vrut sa mai comentez dar m-am oprit...Vezi tu, aici apare marea inducere in eroare...si anume: facem referire la scule si difuzoare pe care nu le-am auzit. De exemplu eu sunt absolut saturat de minciuni audiofile, pur si simplu nu mai cred nimic. Am VAZUT/AUZIT atitea minciuni incit nu mai pot sa cred nimic din ce scrie. Tot ce am scris e din experienta proprie. Asta indiferent daca a scris unul sau altul despre aceste chestii.De exemplu, Lowter e o minciuna! Poti sa-l pui in hornu' vietii, tot o sa urle la tine! Poate la unii le place. (da' testeaza inainte sa ma contrazici)Nu te lua dupa Olson...a facut o categorisire doar. O statistica e un fapt mult mai complex si mai dinamic. (sper ca asta e numai o figura de-a ta).....Hmm, ziceai de auditie pe boxe de peste 90 dB. Da, din astea sunt. Chiar bune.Sper sa mai vorbim,Numai bine

Extremele sunt sigur cu pacate greu de acceptat, si, de altfel nu m-am referit la ele, am luat in consideratie clasificarea unanim acceptata international ( ce cuprinde la extreme si EXTREMELE: <88 dB/W/m; 89-92 dB/W/m; > 93 dB/W/m), dar sa nu ne incurcam in cifre! Si nici sa nu le supralicitam!Timbrul e propriu fiecarei incinte, lucru clar si de netagaduit, plecand de AICI, lucrurile devin subiective:- cand putem spune ca o incinta e mai aproape de REALITATE, acceptand apriori faptul ca dupa ce sursa primara (orchestra, solist, instrument) a tacut si ramane o inregistrare, aceasta deja e departe de fosta REALITATE!!!(si asta indiferent de modul si suportul inregistrarii!). Cand si redam inregistrarea, fiecare element al sistemului adauga neputintele sale.- din toate elementele ce intervin la redare, e clar ca un traductor electromecanic va avea contributia maxima la "dezastrul" reproducerii inregistrarii (nici alte tipuri nu stau cu mult mai bine!)- un meloman are, functie de cultura sa muzicala, experienta cu aparatura si gustul propriu. Unora le place un sunet mai neutru (cu deficientele sale) sau mai colorat (cu deficientele sale ), mai rapid sau mai putin rapid, etc.Nu vreau sa apar in vreun fel Lowtherul, de altfel ar fi ridicol, avand in vedere de cand dateaza si inca nu a expiat! Sunt si vor fi adepti ai lui si a traductoarelor de peste 100 dB/W/m si de acum incolo. Indiferent de opinia noastra. Am ascultat Lowthere in Fidelio amplificate de 2A3 in SE. E clar ca sunetul e mai colorat comparativ cu alt tip de incinta, DAR, rapiditatea raspunsului (echivalentul atacului denumit de chitaristi) si prezenta sunt net superioare. Am lucrat ulterior si cu Lowther dar si cu alte traductoare BL cu SPL in jur de 95 dB/W/m si am inteles dece multi melomani le prefera, cel putin pe anumite genuri muzicale.Am invatat insa ca Lowther NU poate fi pus la munca decat in incintele ultrastudiate de firma, care corecteaza multe probleme. Alti producatori te lasa cu "mortu'n brate" si te descurci!Am mai ascultat la inceputul anilor '90 o incinta acum in istorie, Rehdeko (daca imi aduc bine aminte ortografia numelui) care se invartea in jurul cifrei 100 la SPL. Era "colorata" dar sunetul captiva. Creatorul a murit si cu el si una din cele mai interesante incinte cu SPL mare.Am lucrat cu BL Fostex, AudioNirvana, Hemp Acoustics sau difuzoare mai vechi, toate sunt interesante si mai apropiate de anumite cerinte, dar un lucru e clar: trecerea de la BL la 2 sau mai multe cai insemna CLAR degradari ale sunetului reprodus in materie de viteza, coerenta, imagine holografica. (pierderi necompensabile din pacate!)- linearitatea excesiva a unei caracteristici de frecventa a unei incinte este o alta poveste cu moshi pe groshi: cand 99% din fabricanti se straduie sa se incadreze in +/- 3 dB pe o banda cat mai extinsa, totul devine hilar, daca e sa ne gandim serios in termeni electroacustici!- daca o proiectare asistata de calculator te ajuta prin reducerea timpului de lucru, increderea ma in masuratorile domestice, chiar cu cele mai scumpe softuri si anexe este f.f.f. limitata. Prefer zeci de ore de teste audio si munca bruta in tuningul incintei decat incredere intr-o determinare relativa. Ca o concluzie: pana la urma fiecare asculta pe ce-l satisface si, in multe cazuri, pe ce-si permite.
Link spre comentariu

Nu am cum sa nu iau in considerare faptul ca vorbesti din experienta, care e mai mare decit a mea. Si eu vorbesc doar din experienta si de aceea e posibil ca unele observatii sa fie facute din unghiuri diferite ca doar nu am facut impreuna experimentele si auditiile.Intr-adevar, intotdeauna vor exista iubitori de spl foarte mare. Parerea "unanim aceptata" vis a vis de incintele si difuzoarele foarte scumpe nu e chiar asa de unanima precum pare...In primul rind foarte putini au ascultat, chiar daca au o cultura muzicala vasta si o ureche educata.Faptul ca pentru a putea sa faci o comparatie e nevoie de cultura muzicala e incontestabil, dar nu cred ca cineva poate aprecia toate genurile de muzica in mod egal, asa ca "calitatea" unei incinte va fi perceputa prin intermediul genului preferat sau macar influientata de acesta. De exemplu mie imi place muzica mai "aglomerata", asa ca niste incinte foarte bune pentru un iubitor de "voci feminine" e posibil sa nu mi se potriveasca deci sa zic ca nu-s bune, sau mai corect, "nu-mi plac".

Link spre comentariu

Din ciclul "Parerea mea",...Problema unei incinte cu SPL foarte mare este ca reda si sunetele care nu vrei sa le auzi. O asemenea incinta poate sa dea impresia ca deranjeaza pentru ca scoate in evidenta tot felul de imperfectiuni ale amplifcatorului.Poate sa dea impresia ca mediile superioare si inaltele nu sunt foarte clare si din acest motiv sa para un sunet foarte strident.Nu comentez despre pret ca nu pot sa apreciez dar ma rezum la a spune doar atat : incinta nu are nicio vina ca este prea performanta.

Link spre comentariu

Nu am cum sa nu iau in considerare faptul ca vorbesti din experienta, care e mai mare decit a mea. Si eu vorbesc doar din experienta si de aceea e posibil ca unele observatii sa fie facute din unghiuri diferite ca doar nu am facut impreuna experimentele si auditiile.Intr-adevar, intotdeauna vor exista iubitori de spl foarte mare. Parerea "unanim aceptata" vis a vis de incintele si difuzoarele foarte scumpe nu e chiar asa de unanima precum pare...In primul rind foarte putini au ascultat, chiar daca au o cultura muzicala vasta si o ureche educata.Faptul ca pentru a putea sa faci o comparatie e nevoie de cultura muzicala e incontestabil, dar nu cred ca cineva poate aprecia toate genurile de muzica in mod egal, asa ca "calitatea" unei incinte va fi perceputa prin intermediul genului preferat sau macar influientata de acesta. De exemplu mie imi place muzica mai "aglomerata", asa ca niste incinte foarte bune pentru un iubitor de "voci feminine" e posibil sa nu mi se potriveasca deci sa zic ca nu-s bune, sau mai corect, "nu-mi plac".

Observatii f. corecte:- majoritatea melomanilor romani nu au ascultat un numar mare de incinte.In lipsa unor cunostinte tehnice, multi s-au ghidat dupa brand.- se stie si acest lucru: incintele nu sunt chiar "universale", unele fiind mai potrivite pentru anumite genuri decat pentru altele. Unele reviste de profil chiar treceau in review-urile lor recomandarile privind utilizarea incintelor.- e normal ca o incinta cu SPL mare, beneficiind si de o rezolutie mare sa fie "obositoare " pentru unii melomani din cauza impresiei de "asalt" asupra auditorului. Coroborat cu faptul ca aceste incinte sunt in general scumpe si rare, nu m-am asteptat niciodata sa fie pe placul melomanilor romani. La aceasta "cauza" au luptat si importatorii si dealerii care au format impresia ca incintele "leshinate" sunt nec plus ultra!Cum si audierea muzicii este o ocupatie stresanta, necesitand un efort de implicare si participare, ramane la altitudinea fiecaruia ce isi doreste!- o valoare medie de 92-93 dB/W/m a incintelor nu este mare si avantajul ar fi de implicare a auditoriului mai mult in detaliile muzicii, asa cum basul obtinut cu un woofer de diametru mare difera de cel obtinut cu 3-4 woofere de mici dimensiuni, chiar daca suprafata radianta este aceiasi!
Link spre comentariu

Eu ce am observat e ca spl-ul mare se obtine de obicei cu pretul liniaritatii. Unele neliniaritati imi dau senzatia ca difuzorul "tipa la mine". Este adevarat ca uneori, pe anumite piese sunetul e foarte interesant, cu niste "coloratii" placute. Generalizarea gen spl mare = boxa buna, nu mi se pare adevarata, chiar consider ca sunt foarte rare cazurile. (discutam de boxe si difuzoare reale, care exista, nu de varianta ideala)Boxele cu spl mediu care suna bine, hai sa fiu corect: suna pe placul meu, sunt mult mai frecvent intilnite.O alta observatie este ca in unele proiecte sunt folosite difuzoare cu spl foarte mare si dupa cum ziceam neliniare rau de tot, care erau liniarizate prin metode atit acustice (mecanice) cit si electrice. De aici rezulta automat scaderea spl-ului si sunetul devine apropiat unui difuzor cu spl mai mic, mult mai ieftin. (asta asa, in linii mari povestind) Practic am pierdut tocmai acea nota specifica a difuzorului cu spl mare...si evident groaznic de scump. Am studiat putin acest fenomen, asa de dragul stiintei, fara a avea pretentia ca aceasta concluzie e finala si definitorie. A fost doar o perioada de experimente foarte instructive.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări