Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

"Proiect" reconditionare boxe vechi

Vizitator ttt

Vi s-a parut util acest thread ?  

11 membri au votat

1. 1. Vi s-a parut util acest thread ?

• da
      17
    • nu
      2

Postări Recomandate

• Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mircea Bartic

3

• ghettoman

1

• cristimm

1

• DorinD

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Felicitari ai facut o treaba foarte buna, practic ai recuperat niste boxe care ajunse pe mana unui nepriceput si-ar fi batut joc de ele si ar fi ajuns cotet pentru caine. Eu m-as fi concentrat ceva mai mult si pe partea electrica. Tu ai inlocuit difuzorul de bas iar filtrul nu l-ai adaptat (s-ar putea sa nu fie nevoie) sau macar verificat (fiecare componenta masurata si facute niste simulari cu parametrii noilor difuzoare).In rest totul e ok.

Link spre comentariu
Vizitator ttt

Nu-l pot deschide,apare un mesaj de eroare,poate trebuie sa folosesc o versiune mai tare decat Acrobat Reader 5?

Am resalvat documentul pentru compatibilitate cu Acro 5.Vezi acum daca merge.
Link spre comentariu
Vizitator ttt

Felicitari ai facut o treaba foarte buna, practic ai recuperat niste boxe care ajunse pe mana unui nepriceput si-ar fi batut joc de ele si ar fi ajuns cotet pentru caine. Eu m-as fi concentrat ceva mai mult si pe partea electrica. Tu ai inlocuit difuzorul de bas iar filtrul nu l-ai adaptat (s-ar putea sa nu fie nevoie) sau macar verificat (fiecare componenta masurata si facute niste simulari cu parametrii noilor difuzoare).In rest totul e ok.

Ai perfecta dreptate.Sincer sa fiu nu am facut asta din... comoditate.Voiam sa le ascult cat se poate de repede. Oricum, am uitat sa dau cateva date electrice:- impedanta: 8 ohm- putere (cu woof original): 150w RMS- Xovers: 1kHz si 4kHzSchema filtrelor e extrem de simpla. Nu am mai desenat diagrama care oricum poate sa fie gresita (nu aveam acces si vizibilitate foarte bune):Pentru inalte si medii, cuplarea se facea prin intermediul a doua reostate inseriate de 5 respectiv 10 ohmi. Difuzorul de inalte se cupla in serie cu un capacitor (dupa reostat) iar cel de joase cu una dintre bobine. Pentru medii exista un C in paralel si cealalta bobina in serie. M-a mirat simplitatea.Asta e tot. O sa incerc sa fac o diagrama s-o postez daca va intereseaza.
Link spre comentariu

Felicitari pt rezultatul obtinut si pentru faptul ca ai impartasit informatiile cu noi !Vad ca esti o persoana cu o infinita rabdare.Mult succes si la restaurarile urmatoare :yawinkle: tot ceva in genul asta faceam si eu, doar ca eu restauram difuzoare distruse sau uzate

Link spre comentariu
Vizitator ttt

Felicitari pt rezultatul obtinut si pentru faptul ca ai impartasit informatiile cu noi !Vad ca esti o persoana cu o infinita rabdare.Mult succes si la restaurarile urmatoare :yawinkle: tot ceva in genul asta faceam si eu, doar ca eu restauram difuzoare distruse sau uzate

Multumesc.Nexus, spuneai pe alt thread ca, fiind distribuitor de P.Audio, cunosti bine produsele astea... Ma intereseaza sa stiu daca ma poti sfatui pentru un fine tuning de filtre / bass reflex pentru aceste HP-10W. Ai avea timp ?Cat despre urmatoarea restaurare... e un dulap de acu vreo 60 de ani care asteapta. Chiar voiam sa va intreb daca nu stiti de vreun banc de tamplarie de vanzare. Offtopic, stiu...
Link spre comentariu

Nexus, spuneai pe alt thread ca, fiind distribuitor de P.Audio, cunosti bine produsele astea... Ma intereseaza sa stiu daca ma poti sfatui pentru un fine tuning de filtre / bass reflex pentru aceste HP-10W. Ai avea timp ?

sigur.da-mi te rog volumul interior al incintei,si dimensiunile la potul de reflex.eventual schema la filtru sau frecventele de taiere si pantele folosite+ cateva impresii legate de sunet, ce nuame ti-ai dosr sa se modifice in raspunsul incintei
Link spre comentariu
Vizitator ttt

sigur.da-mi te rog volumul interior al incintei,si dimensiunile la potul de reflex.eventual schema la filtru sau frecventele de taiere si pantele folosite+ cateva impresii legate de sunet, ce nuame ti-ai dosr sa se modifice in raspunsul incintei

Multumesc.Uite, diseara cand ajung acasa o sa desfac capacul din spate (suportul pentru bornele de conectare la cablu) si o sa ma uit mai atent la componente si fac si schema. Masor si volumul.Apropos de sunet (sper sa nu plicitisesc):Camera in care sunt amplasate are un volum de aproximativ 42-45 mc.Ce am observat: daca le pozitionez cu fata catre peretele mai apropiat (pe dimensiunea mai mica a camerei), sunetul e mai bogat in joase. Invers, pe dimensiunea mai mare, pierde din caldura joaselor (devin mai indepartate si mai stinse).S-ar putea sa fie din cauza ca, pe dimensiunea mai mare, eu sunt mai departe de ele si percep mai putin componenta de la pot-urile BR.Imi plac cum suna in prima situatie, desi nu ar strica un minim de bass boost (sa zicem 1-2 dB). Ceea ce mi se pare insa absolut incantator este ca reproduc foarte fidel armonicele unui upright bass (contrabas) instrument utilizat foarte mult in jazz-ul pe care il ascult cu precadere. Am cateva CD-uri Telarc cu inregistrari live care exceleaza in spatierea instrumentelor care se aud foarte aerisit si bass-ul are o componenta armonica care se datoreaza vibratiei coil-ului de bronz al corzilor. Cine a ascultat un contrabas "ciupit", live, stie la ce ma refer. Sunt genul de armonice pe care le-am intalnit foarte rar reproduse de incinte, armonice ce confera autenticitatea si personalitatea unui instrument.Pe inregistrari rock ("Stiff Upper Lip", original din Australia), joasele se aud perfect (din punctul meu de vedere): bass-ul are un atac foarte ferm, fundamentala e bine "batuta" si conturata, armonicele nu se prelungesc aiurea.Vinil: Am un vinil pe care il consider de referinta, "Tusk" cu Fleetwood Mac, 1978. Needless to say ca se aude cel mai bine... Pe asta testez deobicei sunetul pe medii inalte fiindca are multa chitara acustica (Mai ales "Honey Hi"). Poate sunt nebun, dar dinamica mi se pare mult mai bine structurata pe vinil decat la CD-uri. Doza e un Goldring Lenco de prin 1990 (nu mai stiu exact tipul dar pot sa caut). Oricum, CD player-ul meu e un jaf de SONY DVD + CD + mai ce nu? si se aude ca atare.Deci asta as putea sa-ti spun referitor la sunet. Din pacate nu am valoarea bobinelor. Stiu doar valorile capacitorilor, ale reostatelor si frecventele de taiere (1 si 4 kHz), dar nu cunosc panta. Pot-ul BR are 88 mm diam x 140 mm lungime si e din carton.Filtrele: cred ca sunt o combinatie de Butterworth 6dB/oct pentru inalte si joase si un 12dB/oct Linkwitz pentru medii. O sa postez schema.
Link spre comentariu

Foarte interesant. Exemplu perfect de investitie minima cu beneficii maxime. Ca sa achizitionezi niste incinte noi la calitatea acestora trebuia sa bagi adanc mana in buzunar.Iar emulatia pe care o inspira cautarea dupa cel mai potrivit driver de schimb, modificarile propuse pt. adaptarea sound-ului, reconditionarea suprafetelor, etc. sint nepretuite. Hobby-ul perfect!Astept ca odata "infectat" cu acest microb sa ne povestesti si alte proiecte cat de curand.

Link spre comentariu
Vizitator ttt

Foarte interesant. Exemplu perfect de investitie minima cu beneficii maxime. Ca sa achizitionezi niste incinte noi la calitatea acestora trebuia sa bagi adanc mana in buzunar.Iar emulatia pe care o inspira cautarea dupa cel mai potrivit driver de schimb, modificarile propuse pt. adaptarea sound-ului, reconditionarea suprafetelor, etc. sint nepretuite. Hobby-ul perfect!Astept ca odata "infectat" cu acest microb sa ne povestesti si alte proiecte cat de curand.

DorinD, tu porti mare parte din "vina" de a ma fi reapucat de hobby-ul asta. :smt003 Eu iti multumesc.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări