iuli09 Postat Iunie 4, 2011 Partajează Postat Iunie 4, 2011 Vreau sa construiesc un tester pentru un gard electric ; gardul electric este Clos 2000 : http://i55.tinypic.com/10zy62c.jpg vreau sa vad daca gardul functioneaza fara sa trebuiasca sa pun mana pe el ; incep sa ma satur de "terapia de soc" . Ma gandesc la un sistem simplu cu unul sau doua leduri inseriate cu o rezistenta . Problema mea este ca nu stiu care este curentul care trece prin gard si prin urmare nu stiu care ar trebui sa fie valoarea rezistentei ; sau, daca calculele mele sunt cat de cat corecte poate ca sistemul la care m-am gandit n-o sa functioneze deloc pentru ca valoarea curentului este foarte mica . Oricum , aplelez la cei mai priceputi decat mine , sa ma ajute cu un raspuns...sau poate cu o alternativa . Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 4, 2011 Partajează Postat Iunie 4, 2011 Cu un bec cu neon sau creion de tensiune nu merge? Link spre comentariu
iuli09 Postat Iunie 4, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 4, 2011 n-am incercat ... acum vreau sa construiesc un tester ; o sa-l probez maine sa vad daca merge ; pentru orice eventualitate o sa iau un bec si o lampa de control cu mine ;) Link spre comentariu
pusu Postat Iunie 4, 2011 Partajează Postat Iunie 4, 2011 Vreau sa construiesc un tester pentru un gard electric ; gardul electric este Clos 2000 :http://i55.tinypic.com/10zy62c.jpgvreau sa vad daca gardul functioneaza fara sa trebuiasca sa pun mana pe el ; incep sa ma satur de "terapia de soc" . Ma gandesc la un sistem simplu cu unul sau doua leduri inseriate cu o rezistenta . Problema mea este ca nu stiu care este curentul care trece prin gard si prin urmare nu stiu care ar trebui sa fie valoarea rezistentei ; sau, daca calculele mele sunt cat de cat corecte poate ca sistemul la care m-am gandit n-o sa functioneze deloc pentru ca valoarea curentului este foarte mica . Oricum , aplelez la cei mai priceputi decat mine , sa ma ajute cu un raspuns...sau poate cu o alternativa .Incearca sa alimentezi sec unui traf tv de linii si vezi ce tensiune da in primar, unde pui dioda, rezistenta, led... Link spre comentariu
iuli09 Postat Iunie 6, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 6, 2011 traf tv de linii deocamdata nu am , asadar aceasta metoda n-am incercat-o . In schimb am incercat lampa de control, becul si un montaj simplu cu doua leduri inseriate cu o rezistenta . Nici o metoda n-a functionat . Are rost sa incerc un cleste ampermetric sau curentul este mult prea mic ? Link spre comentariu
Mindware Postat Iunie 6, 2011 Partajează Postat Iunie 6, 2011 Clestele ampermetric iti va fi absolut inutil.Acolo ai practic doar un potential....si nu ai curent..pana nu atinge cineva firele(cel putin nu ai curent sesizabil). Link spre comentariu
Ticu Postat Iunie 6, 2011 Partajează Postat Iunie 6, 2011 Gardul asta ce da? Impulsuri de tensiune mare fata de pamant, cu curent limitat la cativa mA si la intervale de ordinul secundelor?Un tub fluorescent clasic (18 sau 36W) cu un filament legat la pamant si celalalt legat la gard ar trebui sa clipeasca (ionizare). Link spre comentariu
iuli09 Postat Iunie 7, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 7, 2011 da , acesta este modul de functionare . o sa incerc si varianta cu neonul ; un tub de 18 sau 36W e putin cam marisor , eu o sa incerc cu unul mai mic , de 6 sau 8W ; presupun ca nu conteaza foarte mult puterea neonului .Cu un cleste ampermetric ma gandeam sa incerc sa masor gardul doar dupa ce l-as fi legat la pamant . Problema ramane cea de la inceputul topicului : nu stiu cat de mic este curentul prin gard...s-ar putea sa fie sub scara de masurare a aparatului . Link spre comentariu
Ticu Postat Iunie 7, 2011 Partajează Postat Iunie 7, 2011 Curentul ma astept sa fie sub 10 mA, altfel poate sa omoare omul si nu il putea pune in vanzare. Si impulsul este foarte scurt ca sa nu aiba consum mare. De aceea instrumentele care mediaza (integreaza) s-ar putea sa nu simta nimic. S-ar putea sa mai aiba si o protectie care deconecteaza in caz de scurtcircuit la pamant.Apropo, montajul unde se leaga conform indicatiilor producatorului: la pamant si un fir (gard), sau la 2 fire paralele care constituie gardul?Stiu ca tubul fluorescent de 18W tinut de un capat (filament) in mana (la pamant) clipea la atingerea de un pulover sintetic proaspat scos (frecat) de pe om in atmosfera uscata. E drept ca trebuie sa fie semiintuneric.Ar mai fi vreo metoda electrostatica, ceva fire subtiri de par care se departeaza (resping) cand sunt incarcate - un fel de pensula cu fire subtiri si lungi.Sau 2 sfere de polistiren expandat (usoare si izolatoare) suspendate de gard prin 2 fire ar trebui sa se departeze una de alta.Stilo-dozimetrul pentru radiatii ionizante este un fel de electroscop cu foite: 2 folii subtiri ca staniolul, fixate la un capat si libere la celalalt se departeaza la cateva sute de volti si indica existenta tensiunii. Apoi, in timp, datorita radiatiilor ionizante din mediu se descarca si foitele se apropie (indicatie vizuala a tensiunii).Cand eram adolescent facusem un montaj Darlington cu 3 tranzistoare, un bec de 60 mA ca sarcina si cu baza legata la o antena de 20-30 cm si stiu ca se aprindea becul cand miscam antena (culegea sarcina electrica din aer). Cu un LED care nu are inertie termica poate simte ceva (vezi schema atasata, unde doar te apropii cu "antena" de gard, nu il atingi). Depinde si de durata pulsurilor pe care nu o stim. Link spre comentariu
iuli09 Postat Iunie 7, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 7, 2011 dupa calculele mele curentul prin gard ar fi de ordinul nanoamperilor , de asta ma gandeam ca ar putea fi sub scara ampermetrului ; bineinteles ca este foarte posibil sa fi calculat gresit ...Generatorul este legat la pamant si la conductor dar nu are protectie in caz de scurtcircuit la pamant . daca leg la pamant gardul intr-un punct se pot auzi , la intervale regulate (cam o secunda) , impulsurile ; ar fi si asta o metoda de a verifica daca gardul functioneaza dar as prefera un indicator optic.ce tip de tranzistori sunt cei din schema ? poate fi orice NPN sau trebuie ceva anume?deocamdata colectionez metodele propuse si la sfarsit de saptamana o sa le testez Link spre comentariu
iuli09 Postat Iunie 8, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 8, 2011 http://www.agrisellex.co.uk/10000v-tester-1791-0.html Asta as vrea sa construiesc ; are cineva o schema ? ? ? Link spre comentariu
Ticu Postat Iunie 8, 2011 Partajează Postat Iunie 8, 2011 Bine ca stim ca exista! Ar mai fi interesant daca foloseste baterii sau ia energia de la gard.Daca ar fi pt. tensiune mica ar fi banal: 6 comparatoare cu praguri din ce in ce mai mari. Dar divizarea tensiunii de la 10000 V ma pune pe ganduri.Curentul in repaus si pe vreme uscata sigur este neglijabil. Intrebarea este ce se intampla cand il atinge "animalul". Pe de o parte trebuie sa ia un soc semnificativ de curent ca sa se sperie, pe de alta trebuie limitat la o valoare nepericuloasa pentru viata. Iar testerul cat curent ar trebui sa consume: spre zero ca sa vada tensiunea de circuit deschis, maxim ca sa verifice generatorul sau ceva intermediar ca sa impace ambele cerinte? Inclin sa cred prima varianta. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Iunie 12, 2011 Partajează Postat Iunie 12, 2011 Nu are comparatoare,e un divizor rezistiv de tensiune. Nu are baterii! Ai ales o cale gresita. Ce faci cand atingi cu mana un obiect ,sa zic,fierbinte? O tragi repede! Pe viitor nu te mai apropi de el - vezi efectul Pavlov - cainele=>lumina=>balele=>hrana/apa (in cazul de fata e o scuturatura de-ti ies ochii ca la melc). Am o schema de tester,dar a costat 82ron aparatul. https://picasaweb.google.com/1128270182 ... 0804867954 Un capat(masa) e legat la pamantare,iar celalt la gard; firul cald (din gard) trebuie sa fie elastic,altfel animale de talie mijlocie/mare il rup si degeaba gard(eventual pusti o amenda cand crapa mata vecinului la tine in gard...si nu neaparat ca ar muri electrocutata ci pt ca nu ai placutele avertizoare complecte(aia lipsa a suflat-o vantul,etc). Pe de alta parte am vazut si caini care treceau pe sub gard fara jena,asa mare era timpul dintre impulsuri. Link spre comentariu
molioa Postat Iunie 12, 2011 Partajează Postat Iunie 12, 2011 N`ar fi mai ieftin de verificat, cu un "prieten" ? Link spre comentariu
iuli09 Postat Iunie 13, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 13, 2011 testere de vanzare am gasit si eu ; as fi vrut sa-l construiesc doar de dragul proiectului . Pentru a testa pur si simplu gardul este suficient sa leg o sarma de gard si sa o las pe pamant: se pot auzi, la intervale regulate, descarcarile .Asadar , ma intereseaza in continuare o schema pentru testerul din fotografia de mai sus . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum