Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reglare Tensiune din Primarul uni aparat de sudura

Vizitator biby19

Postări Recomandate

Modulul cu tiristori antiparalel il am de la un contact[solid state]trifazic si era folosit ca si intrerupator [general] la un montaj ce includea si actionarea a 2 motoare trifazice mici(0,37kw/2850 rot/min) pt ventilatie.Tot in aceeasi cutie mai era un transformator 220v/24v,500w pt instalatie NPM de iluminat Modulul este:MT431-63-12 LHDps intrebarea initiala se referea la faptul daca aceasta schema da garantia functionarii unui traf 220v/55v 5000w.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 51
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• em2006

10

• bolek

7

• pusu

5

• caldararu

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

...credeti ca schema functioneaza?...

Personal, cred ca da, in principiu.In general, problema sarcinilor foarte inductive, cum pot fi primarele unor trafuri de sudare, se rezolva prin cresterea duratei impulsurilor furnizate de catre DCG, iar la extrem, comanda intretinuta din momentul amorsarii pana la finele perioadei.Am reinviat topicul, intrucat azi am postat ceva care s-ar potrivi si aci, mi-am amintit ca la vremea respectiva n-am avut timp sa desenez o sch potrivita, lucru care s-a intamplat abia azi, e e drept ca pe fondul testarii unui produs proaspat sosit din zona Zalau, 52 grade (nu Celsus), sper ca nu contine greseli (prea mari). E vorba de acest topic:viewtopic.php?f=41&t=97028&start=60Vezi schema de la topicul mentionat. MOC-ul comanda 2 tiristoare antiparalel exact ca in sch asta, adica triacul din MOC e pe pozitia din schema asta.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Nu este mai usor sa foloseasca un autotransformator? Eu am folosit asa ceva la un aparat de sudura home-made fabricat pentru lucrul la tara, si cu electrod de 2,5 topeam si profilele de 5mm grosime. Ca sa sudez totusi cu el, l-am alimentat printr-un autotransformator 0-240V facut la Timisoara (parca?!?). Am setat tensiunea la 180V si am sudat continuu aprox. o jumatate de ora cel mai mult fara sa incalzesc autotransformatorul.

Link spre comentariu

Din punctul de vedere al sudurii, iese mai bine cu autotransformator, dispar intreruperile specifice controlului de faza, se lucreaza cu unda plina. Dezavantajele sunt: e mai greu tot ansamblul, mai voluminos, probabil si mai scump, fiabilitatea scade datorita uzurii in timp a periei colectoare de carbune din ATR.Cat priveste intreruperile cauzate de controlul de faza, specific VTA, exista medicamente eficiente, testate din plin in perioada de glorie a echipamentelor de sudare controlate prin tiristoare. Ca atare, dpv al calitatii sudurii nu vor fi diferente intre aparatele cu VTA pe tiristoare si cele care apeleaza la ATR, avantajul principal a acestora din urma fiind simplitatea.

Link spre comentariu

Ati patit amandoi acelasi lucru, cred eu, din acelasi motiv. Unghiurile de conductie ale celor doua tiristoare nu sunt riguros egale, ceea ce conduce la aparitia unei componente continue care prosteste caracteristice trafului.Asta e riscul schemelor simple, cum e si cea postata aci, e probabil facuta de vreun rus, astia au umplut netul cu scheme simple de om sarac, la care trebe sa bibilesti cat nu se merita ca sa scoti ceva.Mai bine un pic mai complicata, dar elastica. Parerea mea.

Link spre comentariu

Sunt o multime, ni le putem face si singuri daca stim exact ce urmarim, iar o buna sursa de inspiratie poate fi o instalatie industriala testata in timp.Probabil unii nu vor fi de acord din cauza aparentei complexitati, dar in opinia mea un bun control de faza se face cu configuratia cunoscuta care foloseste metoda comparatiei, incluzand ca blocuri functionale: detector de trecere prin zero pt sincronizare cu reteaua, rampe declansate in aceste momente, tensiune de referinta aplicata potentiometrului de reglaj a valorii impuse, comparator.In functie de scopul urmarit, mai putem include bucle de reactie pt stabilizarea parametrilor doriti.Schemele mai simple, uneori chiar si cele clasice cu TUJ, foarte populare de altfel, sunt de multe ori instabile si dificil de optimizat de cei cu mai putina experienta.

Link spre comentariu

...ai schema inlocuind motorul cu tr. de sudura.

Nu te supara, dar a invarti motoare e una, iar a topi electrozi beneficiind de un arc stabil e alta.u208 e un integrat de uz general pt aplicatii cu control de faza, ca multe altele. Daca recomanzi o schema cu el, normal ar fi sa specifici si daca schema recomandata include solutii pt functionare stabila in aplicatii de sudura, deci e optimizata pt asta.Sper ca intelegi ce vreau sa spun, cei interesati de problema vor sa vada configuratii specifice, se presupune ca etapa de consultare a diverselor datasheeturi e depasita, e firesc ca orice proiect sa inceapa cu asta.Probabil de aia cere pusu un link, sa vada daca e vorba de ceva specific pt aplicatii de sudare, de invartit motoare cu colector e mai usor...Deci, asteptam linkul, sa putem discuta mai la obiect.
Link spre comentariu

Userul em2006 a explicat f. clar ca sudura e altceva ( sau electronica ce ar deservi si favoriza acest proces ... ) . De ce le-or fi facut Esab , Lincoln , Miller si altii asa de complicate ? N-au internet , saracii ...probabil dau pe cercetare fractii consistente raportat la bugetul Romaniei ... apropo , am "explorat" un transformator cu comanda electronica facut de o firma turceasca , s-au dus pe veci episoadele in care mai cistigam si noi ceva batalii cu ei , acum ne-ar respinge la cintar ... sintem prea slabi ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări