Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automatizare pt purificator


Vizitator seeds

Postări Recomandate

Vizitator seeds

Salut, Am achizitionat de curand un purificator de apa cu sterilizare UV. Din pacate lampa UV sta in permanenta aprinsa, chiar daca nu folosesc purificatorul. Fiind ultimul `filtru`, este pozitionata chiar inainte de baterie (robinet) si astfel daca nu folosesc apa 6-7 ore prima cana de apa care va curge va fi calduta din pricina caldurii emanate de lampa. Este posibil ca deschiderea /inchiderea robinetului sa comande deschiderea/inchiderea lampii UV? I-as lungi viata lampii daca ar mai sta si inchisa?Va multumesc de pe acum.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • The Stressmaker

    2

  • Spitfire

    2

  • Dr.L

    2

  • blazeu

    1

Top autori în acest subiect

In principiu trebuie ca pe traseul de apa sa montezi un detector de debit care sa comande lampa. Cel mai simplu detector il poti face dintr-un apometru (chiar decalibrat) la care folosesti rotita cuplata la un optocuplor. Cat timp rotita se roteste, lampa e aprinsa. Inspira-te din schema receptorului de aici http://www.2electronic.com/infra-red-wi ... r-monitor/ unde in loc de fotoreceptorul de telecomanda poti pune un fototranzistor. Asa detectezi impulsurile si mentii releul activat cat timp se detecteaza impulsurile. La schema poti adauga la tranzistorul de comanda un condesator pentru lungirea cu cateva secunde sau zeci de secunde a timpului in care tii lampa pornita dupa oprirea debitului, asigurandu-te ca apa din tancul UV e sterilizata. Ca sa folosesti robinetul ca element de comanda trebuie sa folosesti o tensiune de alimentare a circuitului de pana in 12V si mecanic acesta sa permita acest lucru (adaugarea unui microcontact).

Link spre comentariu
Vizitator seeds

@ stressmaker: Multumesc pt idee. Insa eu ma pricep cel mult la schimbat becuri :jytuiyu Ma gandeam ca poate exista ceva in comert: senzor, electrovalva, elasticu` de la pantaloni, etc, ceva simplu. Cred ca pana la urma pun un intrerupator pe firul lampii si dupa ce inchid apa inchid si lampa. Cam rudimentar dar...simplu. Sau sa mai astept idei?PS Trebuia postat la incepareti?

Link spre comentariu

Hai sa-ti dau alta idee. Ia un senzor de miscare PIR si leaga lampa la el. Cat timp esti in camera si te misti acolo, lampa este pornita (poti sa pui si un bec obisnuit asa ai si lumina noaptea daca nu dibuiesti intrerupatorul). Dupa ce ai iesit din camera senzorul are o perioada temporizata la care tine lampa pornita (iesitul din camera poate insemna si celalata parte a unei usi ("geam", fereastra) de sticla sau daca traficul intr-o anumita zona trebuie evitat la a declansa senzorul). Mai simplu de atat nu poate fi.

Link spre comentariu

Totusi lampa aia de UV parca e de fapt un tub specializat (cu balonul din sticla de cuart, transparenta la UV) de tip fluorescent. Eu stiam ca aceste constructii au urmatoarele "probleme": Un timp de "incalzire", pana ce lampa intra in regim, si Un efect de uzura, prin soc, la fiecare pornire.Poate ca e mai buna solutia mai "rudimentara" de a intrerupe alimentarea acelei lampi numai in perioadele mai indelungate de nefolosire (de exemplu noaptea).Spor!

Link spre comentariu

cred ca cea mai simpla solutie pentru colegutul nostru este un presostat , ca cel de la hidrofor , pus cu un T-eu pe teava de apa , iar contactele presostatului sa alimenteze lampa . Totusi mai ramane problema cu efectul de uzura, prin soc, la fiecare pornire. aici ar aparea inca o salvare a situatiei ...se poate monta un releu actionat de presostat . o sa revin mai pe seara cu o schema ,din pacate timpul(sefii) nu imi este este prieten

Link spre comentariu
Vizitator seeds

@stressmaker: goood idea! :aplauze

 

@maverik_ro:cam la asa ceva ma gandeam. Am fost inspirat de un instant tip Geyzer pentru apa calda pe care il folosesc atunci cand se fac revizii la reteaua de apa calda. Acolo am vazut ca atunci cand dau drumul la apa se declanseaza si rezistenta de incalzit. :da astept detaliile

 

@blazeu: trebuie sa stiu clar asa ca ma mai informez.

 

Va multumesc tuturor pentru pareri si pentru idei.

 

Oare nu avem nici un `specialist` in lampi UV printre noi?

Link spre comentariu

Foloseste o priza cu ceas (programabila) care sa-ti stinga lampa pe timpul noptii si cand sunteti plecati mai multe ore de acasa.

Link spre comentariu
Vizitator seeds

Lampa UV e un banal neon fara lumifor (mai ales in aplicatiile astea de casa)

Posted Image

deci: 1.se uzeaza prematur de la pornit /oprit?

2. ii trebuie un timp de `incalzire`?

Thanks, doctor L!

 

@Liviu M: cel mai simplu :rade: multumesc

Link spre comentariu

Orice tub fluorescent cu catod cald(cu filamente la capete) sufera din cauza depletiei(scuturarii) materialului electrono-emisiv(oxizi ai metalelor alcalino-pamantoase), depus pe filamente.Deasemeni, pentru a ajunge emisia la nivel normat e necesar un timp oarecare. In cazul CCFL-urilor, aceste tuburi fluorescente cu catod rece(Geissler), nu mai necesita timp de incalzire, si nu se uzeaza de la numarul mare de aprinderi/stingeri, tocmai de aceea sunt utilizate ca backlight pt. monitoare LCD, reclame luminoase, etc.Lampile acelea UV cu catod cald, pe langa absenta luminoforului, au si balonul din sticla de quartz, nu din sticla "magnezia", precum tuburile fluorescente obisnuite.

Link spre comentariu
Vizitator seeds

Sunt in ceata!!!@Spitfire: NU mai stiu care-i mai doctor dintre domniile voastre: Dr.L sau dumneata. Am patit exact ca atunci cand vrei doua opinii medicale. Primul doctor zice vino mai tarziu la operatie, al doilea zice ca e musai sa te operezi. Deci, clar, ii trebuie timp de `incalzire `. Dar materialul ala se scutura oricum in timp sau doar in cazul deselor porniri/opriri?Avem specialisti, e clar! :dans:

Link spre comentariu

Numarul de porniri/opriri influenteaza hotarator durata de viata a unui tub fluorescent cu catod cald-de exemplu, in urma cu multi ani, aveam pe hol un tub de 20W, care a functionat non-stop cca. 3 ani jumatate, adica cca. 30.000 ore, desi tuburile fluorescente nu tin decat cca. 10.000 ore, ceea ce s-a confirmat ulterior, cand am montat un montaj cu fotocelula care aprindea tubul seara, si-l stingea dimineata-cu o pornire odata la 24 de ore, n-a mai ajuns decat la 8000 ore de functionare totala.Depletia se produce oricum, dar mult mai lent in cazul functionarii continue, deci e posibil ca producatorul acelui sterilizator de apa sa fi luat in considerare asta. In plus, daca apa sta fara UV, creste rata de inmultire a bacteriilor, si la pornirea acelui tub, nu se va reusi sterilizarea "instant" a apei.Recomand userului care a initiat topicul sa lase aparatul cum e, daca-si permite consumul de curent.@Dl. seeds Multumesc de aprecieri.

Link spre comentariu

Contorul orelor de functionare a lampii UV (a unei instalatii de purificare a apei de la job) indica 30351 ore fct. continua. Acum am citit si cred (consumul lampii e mic) ca nu merita sa faci vre-o modificare..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări