Vizitator alinharhata Postat Iunie 3, 2011 Partajează Postat Iunie 3, 2011 Salut! De ceva vreme caut prin forum si nu gasesc nicaieri ceea ce vreau ... ori sunt bine ascunse ori nu stiu eu sa caut (ce-i drept e ca sunt incepator).Ma intereseaza sa imi fac niste filtre audio si mai toate programele care le-am gasit aici pe forum pentru calcul imi cer frecventa de taiere . Cum sa aleg frecventa de taiere ? In functie de ce trebuie sa aleg ?De unde stiu ca am ales frecventa buna ?Stiu ca le pot cumpara dar vreau sa le fac de capul meu , vreau sa invat si treaba asta.Multumesc! P.S. : Mai jos e o poza Link spre comentariu
ahegyes Postat Iunie 3, 2011 Partajează Postat Iunie 3, 2011 Filtrele pt. boxe nu se fac cu acele calculatoare penibile. Un filtru serios se face cu niste masuratori care iti dau raspuns la toate intrebarile de mai sus. Procedura exact este cam asa: http://www.diy-audio.ro/cum-construim-u ... pasiv.html Link spre comentariu
Vizitator alinharhata Postat Iunie 3, 2011 Partajează Postat Iunie 3, 2011 multumesc! am inteles !Am alta intrebare : cum fac un filtru sa reziste la puteri mai mari ? Daca eu fac un filtru acum pe 2 cai si am dirfuzorul de bass de 100w rms si tweeterul de 60w rms (e un exemplu ) nu trebuie sa calculez filtrul si in functie de puterea pe care o administrez difuzoarelor? Deasemenea , acelasi filtru il pot folosi la un dif de 200w rms si un tweeter de 100w rms (vorbesc din punct de vedere informativ , ink nu am luat difuzoarele) ? va exista vreo problema ? Link spre comentariu
ahegyes Postat Iunie 3, 2011 Partajează Postat Iunie 3, 2011 Pana la 100W in general nu sunt probleme deosbite cu puterea la filtre. Peste 100W incep sa apara probleme. Ideal e sa folosesti condensatoare care au o tensiune de peste 250V, bobine din sarma cat mai groasa (1.4mm diametru sau mai mult) si rezistente de putere mare (10-20W). La rezistente trebuie un pic mai multa atentie - mai ales la puteri cu adevarat mari (400 - 800W) unde in unele cazuri e nevoie si de rezistente de 20-40W. Link spre comentariu
Vizitator alinharhata Postat Iunie 3, 2011 Partajează Postat Iunie 3, 2011 am prins , multumesc mult !mai e ceva totusi: boxele care urmeaza sa le fac vreau sa fie tip sateliti (care vor fi pusi pe stative) construite cu :- un dif de bass de 10" la 140w max,8 ohmi , 30Hz - 5kHz - un tw horn de 120w max , 8 ohmi , 300Hz -20kHz - filtrarea vreau sa o fac asa : 1. un filtru trece sus care sa taie odata frecventa undeva la 100Hz (ca sa ii reduc bass-ul satelitului un pic) iar apoi frecventa rezultata sa o mai trec odata printr-un filtru de ordin 2 pe doua cai ( bass si inalte) cu frecventa de taiere undeva la 5kHz . In felul asta diff-ul de bass din satelit va merge in 101 Hz - 5kHz iar tweeterul in 5kHz - 20kHz. 2. un filtru care sa taie odata frecventa undeva la 100Hz (ca sa ii reduc bass-ul satelitului un pic) apoi semnalul rezultat il folosesc : - pentru diful de bass un filtru trece jos cu frecventa de taiere la 5kHz - pentru tweeter un filtru trece sus cu frcventa de taiere 1 kHz Dati-mi va rog cate sfaturi.Va functioona? Sunt alte variante de a scade bass-ul satelitului si in acelasi timp sa filtrez si semnalul bass/inalte ? Astept propuneri , sfaturi sau pareri ( nu conteaza daca sunt de bine sau de rau , invat si imi place ce invat). Multumesc mult! Link spre comentariu
ahegyes Postat Iunie 5, 2011 Partajează Postat Iunie 5, 2011 Filtrarea e de 2 feluri: activa si pasiva.Filtrarea pasiva e cea clasica, cu bobine, cond, rezistente - puse inaintea difuzorului si dupa aplificare.Filtrarea activa se face la semnal mic, inaintea amplificarii. TU poti sa alegi una din cele 2 variante, fiecare cu avantaje si dezavantaje.Pt. a face un filtru pasiv trece sus eficient la 100Hz e nevoie de bobine si cond de valori mari. Daca optezi pt. varianta activa trebuie sa construiesti un filtru trece sus cu ajutorul unor operantionale care apoi sa il plasezi inaintea amplificarii. In cazul de fata se pare ca varianta activa e mai ieftina si mai eficienta - in schimb e nevoie de unele cunostinte despre electronica. Link spre comentariu
Vizitator alinharhata Postat Iunie 5, 2011 Partajează Postat Iunie 5, 2011 1.Ziceai ca filtrare activa merge la semnal mic . Amplificatorul meu are undeva la 80w pe canal din ce am inteles eu ... crezi ca e un semnal destul de mic? 2.Din cate am aflat astazi bass-ul lucreaza pana la aproape 1kH ,adica de la 1kH pana pe la 8kH lucreaza mediile, as putea sa ii fac taierea primului filtru chiar si de la 500Hz , deoarece nu ma intereseaza ca satelitii sa fie prea basati , pentru bass voi face un sw separat , si in felul asta poate mai reduc din costul primului filtru. Sa zicem ca fac un filtru activ pentru taierea frecventei de joase o schema dupa care sa lucrez are cineva (1 buc satelit=8 ohmi) ? Pentru "impartirea" medii <-> inalte pot folosi in continuare filtre pasive? Multumesc pentru sfaturi ! Link spre comentariu
kappa_ii Postat Iunie 5, 2011 Partajează Postat Iunie 5, 2011 eu te-as sfatui sa citesti cite ceva inainte daca nici macar nu ai inteles ce ti s-a sugeratfiltru activ se pune inainte de amplificare - intre sursa si amplificator mai precis .la 1 kh ai medie - fr de bas sunt pana la un 200hz .pentru a putea face un filtru iti trebuiesc niste date exacte despre difuzor si masuratorifiltrele nu se pot face corect in alt fel .daca vrei sa tai tot ce este sub 100 hz si boxa este de putere mare , componentele sunt scumpe - bobina mare + condensatori de valori mari .ceea ce nu inteleg - de ce vrei sa tai sub 100hz ?fr de taiere spre exemplu - difuzor medie - si inalta se face in functie de difuzoarele folosite si parametri lor - nu este o regula generaladar nu se poate taia o inalta aproape de fr de rezonanta - cu cit te apropii de fr de rezonanta cu atit acel difuzor v-a crapa mai repede si are distorsiuni mai mari . daca este imperativ necesar se pot face filtre de ordin mare . Link spre comentariu
Vizitator alinharhata Postat Iunie 6, 2011 Partajează Postat Iunie 6, 2011 - iti multumesc pentru raspuns!- de citit am tot citit de vreo 2 saptamani incoace si datorita faptului ca nu eram lamurit am hotarat sa intreb pe acest forum.- boxa (satelit pe 2 cai) nu va fi de putere mare , maxim 80 w , dupa cum am mai zis: difuzorul de bass este de 80w rms(140w max) pe 8 ohmi ,30Hz - 5kHz,91dB tweeterul este de 60w rms (120w max) pe 8 ohmi , 300Hz-20kHz ,92dB alti parametri nu am.- nu insist sa tai la 100 Hz . Problema e ca nu vreau ca diff-ul de bass de pe satelit sa imi scoata prea mult bass si de aceea ma gandeam sa tai prima data frecventa undeva la 100Hz cu un filtru trece sus iar semnalul rezultat (de la 100Hz in sus) sa il trec printr-un filtru de ordin2 pe 2 cai pentru bass si inalte. Drept urmare dupa parerea mea (strict parerea mea) tweeterul va scoate inalte curate , iar diff-ul de bass va scoate medii-bass .- boxele respective nu le voi folosi la concerte ci strict pentru uz personal ,un bairam , o cumatrie ... ceva limitat,ma intereseaza totusi sa am un sunet placut. - facand abstractie de ce am zis mai sus( taierea frecventei la 100Hz)ma intereseaza : cum sa fac sa nu imi scoata satelitii prea mult bass(din constructia filtrelor)? pentru filtrul pe 2 cai necesar care ar fi frecventa de taiere ? pot face filtru pasiv cu potentiometre (frecventa de taiere , bass, inalte ) ? multumesc! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum