Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum obtin 3x220v din 380v

Vizitator raven

Postări Recomandate

Apai ce mai vrei sa afli domle?! Nu este evident?! In mod sigur nu e legat in stea prin "constructie", si ca sa-l poti alimenta cum trebuie ai nevoie de traf. Daca avea "steaua" prin constructie numai scria 3x220. Si electricienii de acolo inseamna ca au fost tare priceputi daca au "bubuit" aparatul......sa tot ai angajati din astia :rade:.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 64
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

S-au facut afirmatii de genul: "iar la legarea in stea intre doua faze avem doua infasurari inseriate" si "Devin circuite in paralel si nu au treaba unul cu celalalt". La prima vedere, prima afirmatie e corecta dar induce faptul (unora) ca tensiunea ar fi 1/2 pe fiecare bobina fata de tensiunea de pe capetele libere ale lor (daca impendantele bobinelor sunt egale, cazul unui motor) dar nu e asa. Este un sistem trifazat intr-o anumita conexiune (configurare) si atat. Acest sistem presupune acel defazaj, succesiunea fazelor, camp invartitor sincron etc. Sper sa nu par malitios dar in aceste probleme nu trebuie create confuzii. Despre afirmatia a doua v. mai in urma!

Link spre comentariu

Ca-i motor, transformator scl trifazat se scrie si se deseneaza (schema, simboluri, notatii, parametrii) pe eticheta prinsa de utilaj, capacul cutiei de borne sau chiar pe placa de borne iar cel care cunoaste stie! :da . Sau poate nu am inteles care ti-e nedumerirea.. :cry:

Link spre comentariu

Gica tu esti de meserie electrician? Ai experienta in automatizari si electroalimentare?

Ai citit cu atentie ce am scris? Daca da inseamna ca nu ai interpretat corect.

Hai sa-ti explic pe-ndelete.

Tu ai afirmat:

Este adevarat ce spui daca consumul pe toate fazele e acelasi. Uite ce zice Raven: "si impamantarea si partea de alimentare a blocului electronic o ia din L1 si L2". Posibil ca fazele sa nu fie echilibrate, exista risc..deplasare nul.

Si eu am replicat:

Exista posibilitatea(si este mai bine) sa nu ai nevoie de nul pentru partea de comanda.Ea poate fi alimentata si la 380 volti.

L1,L2,L3 sunt borne de conexiune la retea. La acest nivel, indiferent cati consumatori pui pe ele nu poate destabiliza un circuit de 380v TRIFAZAT. Devin circuite in paralel si nu au treaba unul cu celalalt.

Motorul electric este un circuit electric 380v TRIFAZAT. Partea de comanda este un circuit electric alimentat la 380v bifazat care se alimenteaza din acelasi borne. Ele sunt circuite separate. Din acelasi borne se pot alimenta N circuite. Ele devin circuite legate in paralel si nu au treaba unul cu celalalt. Daca nu intelegi iti desenez si o schema.

Apoi ai scris:

Atunci sa vorbim in termenii tehnici; exista nul de lucru si nul de protectie (impamantare, cum ii zici tu).

Eu am zis primul? Ia citeste mai atent!

Link spre comentariu

"Motorul electric este un circuit electric 380v TRIFAZAT. Partea de comanda este un circuit electric alimentat la 380v bifazat care se alimenteaza din acelasi borne". Omul voia 220 si pe partea de comanda..de aici, zic eu, a aparut neintelegerea. Ok Vintage.. pace?

Link spre comentariu

Si un raspuns domnului moderator Dr. L.

Citat:

@vintage -nu te supara,dar chiar am chestiile astea trifazate proaspete in memorie. Dupa cum spuneam,nu ai citit atent ce au scris si ceilalti si sustii niste chestii un pic pe langa

Ai si tu dreptate cu dictatura,dar cand unul tot arunca o piatra ca altii s-o scoata (ca doar nu promovam greseli de interpretare/aplicare) si nu vrea sa se gandeasca un pic mai mult la ceea ce zice...ce sa-i mai fac?

Pana si definita scrisa de tine are defecte!

Tensiunea de linie = tensiunea intre oricare 2 faze

Tensiunea de faza = tensiunea intre oricare faza si nul (sau impamantare)

Tu ai chestiile astea proaspete in memorie si altii le practica. Eu am citit atent voi nu aveti cum sa va dati seama.

Ce piatra am aruncat? Ce greseli de interpretare? Ce ai scris tu este eronat!

Pai hai sa vedem! Eu am citat(nu scris):

"La măsurarea tensiunilor şi curenţilor într-un sistem trifazat, trebuie să fim atenţi ce şi unde anume măsurăm. Tensiunea de linie se referă la valoarea tensiunii măsurată între oricare doi conductori, într-un sistem trifazat echilibrat. Tensiunea de fază se referă la tensiunea măsurată la bornele oricărui component (înfăşurarea sursei sau impedanţa) într-un circuit trifazat"

Explicatie:

U linie.

Intr-un circuit trifazat avem 3 conductori(R,S,T). Tensiunea(diferenta de potential) masurata intre oricare 2 conductori este U linie. Intr-un circuit bifazat(2 faze) U linie este tensiunea masurata intre cei 2 conductori. Intr-un circuit monofazat U linie este tensiunea masurata intre faza si nul.

Ufaza.

Tensiunea masurata la bornele oricarui component se numeste U faza. Daca avem 2 becuri identice inseriate intr-un circuit monofazat 220v putem spune ca U faza la bornele fiecarui bec este 110v iar U linie 220v.

Link spre comentariu

Omul voia 220 si pe partea de comanda..de aici, zic eu, a aparut neintelegerea..

Tocmai! :da Asta ar insemna ca cel trei impedante care se leaga in stea sa fie egale, adica impedanta 1 = impedanta 2 = (impedanta3 + impedanta blocului de comanda).....lucru cam putin probabil. Si apoi atat vreme cat aparatul are trei borne (asa a scris autorul topicului!) si a "bubuit" (asa a zis autorul topicului!) cand l-au legat la reteaua trifazata....concluzia e una singura: Trebe traf domle! :rade:
Link spre comentariu

Teoria ca teoria...Am primit pentru montaj (la un bazin de apa de 50 m.c.) 6 rezistente de 15 kW (cu tensiunea de..bineinteles 220V) fiecare si trebuiau montate la baza bazinului (sa nu inghete iarna). Loco (la servici) am 3x380V. Le-am verificat pe toate [rezistenta ohmica, rezistenta de izolatie si le-am legat in stea (de fapt au fost 2 stele in doua locasuri diferite, special facute) si-au functionat bine-mersi..in ciuda unor carcotasi..]. Avand si aceasta experienta, care confirma teoria..cred ca ajunge (pt. mine!).

Link spre comentariu

Teoria ca teoria...Am primit pentru montaj (la un bazin de apa de 50 m.c.) 6 rezistente de 15 kW (cu tensiunea de..bineinteles 220V) fiecare si trebuiau montate la baza bazinului (sa nu inghete iarna). Loco (la servici) am 3x380V. Le-am verificat pe toate [rezistenta ohmica, rezistenta de izolatie si le-am legat in stea (de fapt au fost 2 stele in doua locasuri diferite, special facute) si-au functionat bine-mersi..in ciuda unor carcotasi..]. Avand si aceasta experienta, care confirma teoria..cred ca ajunge (pt. mine!).

Daca spuneti ca le-ati legat in stea, inseamna ca fara nul de lucru in punctul comun al rezistentelor. Eu asa as intalege. Asta inseamna totusi ca ati pierdut destul de mult din puterea rezistentelor prin aceasta conexiune, ele ramanand ca putere debitata/consumata undeva pe la 11-12 kW. Corectati-ma daca gresesc, bineintales cu explicatiile de rigoare.
Link spre comentariu

Nu s-a pierdut nimicFiind 3 rezistente (sau 6,nu conteaza,sa fie multiplu de 3 e important) legate in stea,alimentate la 380v trifazat,caderea intre punctul comun si oricare faza e de 380/radical din 3,adica 220v,adica tensiunea nominala a rezistentelorTeoretic si practic,intre nulul de lucru si punctul comun al rezistentelor,tensiunea e fix 0,deoarece rezistentele sunt egale si sistemul e echilibrat. Deci daca s-ar fi legat un fir intre nulul de lucru si punctul comun,sau nu,ar fi fost aceelasi lucru

Link spre comentariu

Dr.1 Carcotasi dumitale sunt incopetenti. Bateriile de incalzire de puteri ceva mai ridicate sunt compuse din trei rezistente legate in stea. Si au posibilitatea sa fi legate si la monofazat prin punerea rezistentelor in paralel, adica prin unirea cu o piesa metalica a L1, L2, L3 de pe aparat.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Motoarele le poti pacali sa mearga la alta tensiune,dar zdrelesti sistemul informatic,care citeste fazele si tensiunile aferente...daca nu-i place ce 'vede' da STOP si intre in regim de avarie.Fa frumos un (auto-) transformator,precum zice si Tessla,ca de acolo ai toate conditiile: tensiunea de valoare dorita,defazarea corespunzatoare si ce e mai important,forma sinus.Sau ia tensiune de la priza(220) si cauta un defazor( emil matei.ro).

Link spre comentariu

Dr. L zice:"Deci daca s-ar fi legat un fir intre nulul de lucru si punctul comun,sau nu,ar fi fost aceelasi lucru".Am uitat sa amintesc un lucru important; job-ul meu presupune NUMAI instalatii cu nul izolat, deci nu am decat bi si trifazic..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări