Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum obtin 3x220v din 380v

Vizitator raven

Postări Recomandate

Vizitator raven

Am de probat un chiler care se alimenteaza la tensiunea trifazica de 3x220v si nu stiu cum sa obtin aceste faze.Eu am trifazic (380v),stie cineva vre-o schema,sau ceva asemanator care sa converteasca din 380v la 3x220v?Sau daca se gaseste un transformator?Astept un raspuns.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 64
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gica70

14

• vintage

8

• TESSLA

8

• Dr.L

6

Top autori în acest subiect

Daca ai trifazic inseamna ca deja ai 3x220v.Ai patru fire din care 3 sunt faze de 220v si unul este nul.Masoara cu un voltmetru intre fiecare faza si nul.

Link spre comentariu

De obicei aparatura trifazata are conexiune pe cele trei faze si nulul de protectie (impamantarea)dar de cele mai multe aparate trifazate necesita si nulul de lucru pt. partea electronica de comanda ,acest lucru implica alimentarea aparaturii cu cablu de 5 fire . Acest lucru trebuie facut si la killerul dv. sa aduceti de la tabloul electric un cablu cu 5 fire .

Link spre comentariu
Vizitator raven

Mie imi trebuie intre cele 3 faze 220v fara nul, nu 380v.Asta stiu si eu ca daca am 380v intre faza si nul am 220v dar mie imi trebue sa conectez cele trei faze L1,L2,L3 cu tensiune de 220v intre ele,fara nul.Chilerul meu are alimentarea in felul urmator L1,L2,L3 (3x 220v)si impamantarea si partea de alimentare a blocului electronic o ia din L1 si L2. Acest chiler se alimenteaza in acest fel pentru ca are compresorul inverter.Am alimentat cu 220v doar L1 si L2 si se aprinde dar intra in avarie pentru ca nu are si pe cealalta ramura tensiune.

Link spre comentariu

Autotransformator trifazat de puterea necesara, 3x380V la 3x220V. Cu transformator nu cred ca e suficienta putere in secundar. O varianta de vazut la fata locului este sa-l alimentezi separat cu 220V la sursa si poate inverterul respectiv accepta si o intrare monofazica de 220V. De regula ori are un parametru care-i spune sa monitorizeze fazele ori are senzor de curent doar pe una din faze.Oricum 3x220V intra printr-o punte trifazica si face VBus. Asta plus monitorizarea fazelor e unica diferenta intre invertoarele trifazate si monofazate. Pentru probe merge manarit, insa daca nu esti sigur de ce ai acolo nu risca.Bafta!Costel

Link spre comentariu
Vizitator raven

Este un chiller marca Daikin Oil coolinng unit(racitor de ulei) pentru un utilaj industrial,rackul de comanda al acestei masini are transformator pt.alimentarea lui dar in locul acestui chiller a fost pus altul functional si nu se poate umbla in tablou electric ca se opreste utilajul din productie,iar cel defect mi-a fost trimis in atelier la diagnosticat.AM EXPERIENTA IN HVAC,nu stiam ca daca deschid aici un subiect de dezbatut,trebuie sa vin si cu un CV?

Link spre comentariu

Daca esti in atelier poti incerca "manareala" descrisa mai sus. Dupa ce te asiguri ca nu ai iesiri in scurt. Trebuie sa mearga, insa trebuie atentie. Probabil o sursa auxiliara e slaba. Ce legatura are CV cu invertoarele??!?BAFTA!Costel

Link spre comentariu

AM EXPERIENTA IN HVAC,nu stiam ca daca deschid aici un subiect de dezbatut,trebuie sa vin si cu un CV?

Scuze, am intrebat de experienta pe care o aveti in domeniul HVAC ca stiu de unde sa incep sau in acest caz sa termin dialogul.
Link spre comentariu

Este o conexiune stea. La cele trei L-uri legi fazele(R,S,T) iar in cealalta este facuta o punte(strap) intre cele trei infasurari. Nu ai nevoie de nul. O sa ai 220 pe fiecare infasurare.

Link spre comentariu

Este o conexiune stea. La cele trei L-uri legi fazele(R,S,T) iar in cealalta este facuta o punte(strap) intre cele trei infasurari. Nu ai nevoie de nul. O sa ai 220 pe fiecare infasurare.

Este adevarat ce spui daca consumul pe toate fazele e acelasi. Uite ce zice Raven: "si impamantarea si partea de alimentare a blocului electronic o ia din L1 si L2". Posibil ca fazele sa nu fie echilibrate, exista risc..deplasare nul.
Link spre comentariu

Este adevarat ce spui daca consumul pe toate fazele e acelasi. Uite ce zice Raven: "si impamantarea si partea de alimentare a blocului electronic o ia din L1 si L2". Posibil ca fazele sa nu fie echilibrate, exista risc..deplasare nul.
Pai cum adica "ia impamantarea din L1 si L2"? Ti se pare ca RAVEN are cunostinte bune despre electricitate? Tu ai?In acest caz, impamantarea se foloseste DOAR pentru protectia impotriva electrocutarii si se leaga DOAR la carcasa si partile conductoare ale aparatului care prezinta pericol de electrocutare. Nu face parte din circuitul electric.Exista posibilitatea(si este mai bine) sa nu ai nevoie de nul pentru partea de comanda.Ea poate fi alimentata si la 380 volti.L1,L2,L3 sunt borne de conexiune la retea. La acest nivel, indiferent cati consumatori pui pe ele nu poate destabiliza un circuit de 380v TRIFAZAT. Devin circuite in paralel si nu au treaba unul cu celalalt.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări