Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

magneti de hard disc intr-o eoliana ?

aygun

Postări Recomandate

eu la elicea de 45 nu i-am facut apoi i-am schimbat-o cu una de 60 aprox, dar bobinajul nu a fost in stare sa mentina prin frana dinamica elicea care sa supraturat si a produs multe vibratii in ansamblu apoi rotorul a frecat statorul si a intrerupt bobinajul apoi a luat-o la galop pana s-a facut bucati ,ambelñe elicii erau facute din lemn de brad . generatorul era trifazic cu 6 bobine si 8 magneti ,magnetii erau cate 2 pe acelasi pol (taiati in jumate si suprapusi pe fetele care se atrageau ) astfel am castigat in inaltime cam 5 mm. diametrul discurilor erau de 125mm (discuri metalice de flex) puetea in w un maxim de 30w . bobinele trebuiesc astfel facute incat atunci cand sunt fixate definitiv laturile a 2 bobine sa fie cat mai paralele , iar magnetul sa incapa prin interiorul bobinei ,cum ai spus cam cu 2 mm mai mare sa fie bobina .am mai spus desfa un motor de videoplayer mai vechi si vei vedea cum sunt bobinele facute la motorul ce trage banda , e cu flux axial, numai ca are rol de motor (dar poti sal faci si generator de jucarie :rade: )unul din sfaturi e sa cauti cat mai multe hhdscuri grosimea magnetilor difera , iti vor trebui magnetii egali in inaltime ,eu am spart mai mult de 12 hhd , (daca iti mai raman magneti sami zici ca eu inca mai strang :cry: . in foto ai eoliana mai mica dar si cea mare in lucru de moment (nu mi-au iesit chiar asa de bine bobinele dar e satisfacator).spor la treaba mai vb

post-51404-139829302996_thumb.jpg

post-51404-13982930301_thumb.jpg

post-51404-139829303025_thumb.jpg

post-51404-139829303041_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 44
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vfp_mihai

15

• mikella

5

• sebip

4

• Marcel de la Deva

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cu interiorul bobinei am inteles care este treaba! Cat de groasa pot sa fac bobina(nu in inaltime, inspre exterior), pana la cati milimetri as putea ajunge? Magneti am sa cumpar saptamana viitoare cred de pe ebay, deci nu o sa folosesc de hdd ca nu am de unde.Ei vor avea dimensiunile cum am mai scris 20x10x3 mm. Nu vreau putere mare de la eoliana, este numai de proba sa vad daca am vant, dupa aia urmeaza una mare cu putere suficienta!

Link spre comentariu

Daca doriti doar de proba atunci mai bine utilizati motor pas cu pas sau motor fara perii (brushless) si la care redresati tensiunea obtinuta si o introduceti intr-un aparat (data logger) care masoara si memoreaza valoarea tensiunii si astfel puteti avea graficele si valorile dorite.Aparat (data logger) probabil pot sa va ajute la realizarea lui multi utilizatori de pe acest forum, cel mai bine cautati sa fie apropiati geografic de zona dvs pentru o colaborare mai buna (teste pe teren, descarcare si interpretare date, depanare etc). Utilizind aceste motoare nu veti obtine tensiune si curent suficient de mare pentru uz casnic dar pentru a verifica daca zona are potential eolian cred ca sint suficient de bune. Eventual se poate combina si cu citeva celule solare pentru a vedea si potentialul solar a zonei si daca merita investitie ca si back-up in asa ceva (de obicei daca nu e soare atunci sint nori si asta inseamna vint - cu exceptia noptii :-)) )

Link spre comentariu

salut . latura bobinei nu trebuie sa depaseasca latimea magneturlui , mai intai deseneaza pe o coala de hartie un cerc pe care il imparti in 9 si apoi desenezi cam care ar fi forma bobinei , iti fcu un sablon apoi faci bobinele cat mai apropiate de acel sablon , atentie mare la inceputuri si sfarsituri sa fie corect inseriate 3 bobione in cele 3 faze ,grosimea totala a statorului nu ar trebui sa depaseasca grosimea unui magnet , deci daca magnetul ales de tine e de 3mm cam atat ar trebui sa fie statorul cu tot cu spatiu deci undeva pe la 2mm , pentru asta ti-ar trebui magneti putin mai grosi macar un 6 -8 mm,sebi motoarele pas cu pas au efect de cooging destul de ridicat astfel atuci cand va veni o adiere de vant eoliana va refuza sa se invarta , dar generatoarele stil pigott cu flux axial nu au aceasta deficienta.spor la treaba

Link spre comentariu

Pentru a vedea daca merita sau nu o eoliana mai mare ...cred ca e suficient si un motor pas cu pas mic, au mai multe infasurari, posibil si rulmenti, mai multe faze ...eu am incercat citiva din cei mici ...se invirt usor, genereaza tensiune alternativa de citiva volti ...suficient cit sa-ti dai seama daca este sau nu potential. E suficient sa faci o calibrare de genul turatie->volti ...pentru data-logger nu e nevoie de sarcina mare care sa duca la o frinare accentuata. Daca o sa cauti pe net vei vedea multe eoliene mici cu motoare pas cu pas ...e o solutie fara complicatii constructive si doar pentru a masura potentialul eolian intr-un punct cred ca e mai mult decit e nevoie.De fapt e suficient orice motor care sa aiba magneti permanenti si care astfel se pot converti intr-un mini generator electric.Doar pentru a vedea cit timp si cu ce viteza si, eventual din ce directie bate vintul ...nu cred ca necesita un generator cu elice de dimensiuni mari (nici macar medie), realizare cu magneti de neodymium sau tot felul de solutii ...valabile la generatoare mari si/sau medii. Pentru a detecta potentialul eolian ar fi perfecta o statie meteo cu posibilitate de memorare a datelor, e putin mai scumpa, care masoara viteza si directia vintului (printre altele). O sa vezi ca la acelea elicea e similara cu cea de la aeromodele ..generatorul e suficient sa fie simbolic ...nu va avea sarcina decit un convertor analog-numeric ...deci consum minim.Cu o minima adaptare se poate utiliza si un ventilator de la PC-uri ...sunt din acelea fara perii ..deci cu intretinere redusa ... ar trebui doar adaptare la o elice mai mare ... am vazut pe net ceva de genul asta...o sa caut si o sa pun linkul ...da o tensiune de citiva volti ...suficient pentru a verifica in timp viteza vintuluiParerea mea ! :-))vfp_mihai: am impresia ca doresti sa indrumi spre realizarea unui generator mai "sanatos" pe cind mikella doreste:

Nu vreau putere mare de la eoliana, este numai de proba sa vad daca am vant, dupa aia urmeaza una mare cu putere suficienta!

Poate nu se justifica o investitie asa mare in bani si munca doar ca sa iti dai seama ca in zona nu bate vintul suficient de mult ... o adaptare la ceva existent e mai accesibila (de exemplu un simplu motor de curent continuu, o redresare, o divizare si utilizarea unui soft pe PC pentru masurare sau cu microcontroller .. o solutie optima - placa de sunet, adc pe port serial sau paralel ...sau o solutie cu microcontroller dedicat acestui job - depinde de posibilitati, de timp, de cunostintele din domeniu, de bani etc)
Link spre comentariu

Aveti absoluta dreptate domnule sebip! Dar daca luam totul de-a gata unde-i spiritul de diy? Daca fac o eoliana mica, mai invat si eu ceva si cand ma apuc de una mare (daca este cazul) stiu de ce eventuale probleme ma lovesc si cum sa le gasesc rezolvare. Daca este sa o dau in bara macar o dau cu una mica nu dupa ce investesc sume de bani.

Link spre comentariu

salut cu respect domnule sebi daca tu te gandesti ca eu mam bagat asa ,cu capul in butoi sa zic, la o eoliana mare ,te inseli la mine e a 4-a ,cea din poze, si o aproximez undeva la 1kw maxim , intradevar pentru a verifica potentialul eolian al unei zone e clar ca nu necesita investitii de amploare, (asa am facut si eu) deci prima vartelnitza a fost dintru motor de hhd cu elicea de 20 cm aprox in 2 pale din tabla subtire ,care aprindea cam 2 leduri , apoi un motor de cap de videoplayer modificat bobinajul diametrul elicei 35 aprox cu pale din pvc , turatie foarte redusa , am micsorat diametrul 30 cm castig de turatie , aprindea cam 5 leduri , ambele fara orientare si cu stalp la aprox 6 m , a3-a e cea cu magneti de hhd cu stator trifazic in 6 bobine cate 2 pe faza, diametrul stator aprox 125mm, diametrul elicei 50 cm aprox . genera cam 30 w maxim incarca o baterie de 55 ah la 6 v , avea orientare dupa vant ,stalpul la 10 m , daca vam plictisit sami spuneti spor la treaba.

Link spre comentariu

vfp_mihai:Nu m-ati plictisit deloc ... mai mult sau mai putin ...trec si eu prin aceleasi faze de experimentare. Oricum, am urmarit cu interes ceea ce ati scris pina acum, cum nu am o experienta mai mare fata de a dvs nici nu v-am contrazis in ceea ce priveste sfaturile de constructie, ba chiar din contra, am incercat sa le inteleg si voi tine cont de ele ca sa incerc sa nu reinventez roata - adica sa profit de experienta dvs. Imi cer scuze daca ati perceput cele scrise de mine ca si un atac la dvs (sau jignire, cearta ..orice de genul asta)mikella:Spiritul de DIY nu cred ca inseamna intotdeauna sa faci de la zero ...ci sa te adaptezi la conditiile si materialele pe care le ai in jurul tau cu scopul de a obtine in final ceva utilizabil si care sa satisfaca cit mai mult cerintele initiale.Cele propuse de mine erau niste "alte" utilizari ale unor dispozitive si componente care se gasesc prin majoritatea atelierelor (mai putin statia meteo)

Link spre comentariu

mai bine ziceai ce AI scris,(nu de alta da ma faci prea batran si nu sunt ) multumesc mult pentru apreciere totul ramane in perseverenta si chin, nici nu mam gandit ca ar fi un atac, fiecare isi expune parerea astai tot , pentru un sistem simplu se folosesc cat mai simple solutii ,rezultatul ii cam aprox. egal, totusi sincer nici eu nusunt deacaord cu acest model de generator e prea voluminos in comparatie cu altele gen electrogen pe benzina ,dar pana vor aparea altceva le testam pe acestea .consider ca daca bobina ar avea un miez feromagnetic cat de cat si nu aer sau rasina ar fi mult mai eficient ,astfel ar scadea marimea magnetilor (si costul lor implicit) marimea statorului si altele , totul se rezuma in volum si mai ales greutate , la sarma nu trebuie sa ne bagam ea trebuie sa fie cat mai groasa posibil

spor la treaba asteptam cu entuziasm rezultatele tale , multe poze si mult vant in pale .

aveti o animatie aici cam cum ar trebuisa arate bobinele dar si dimensiunea magnetilor cat si pozitionare ,sper sa se poata vedea :

http://www.scoraigwind.com/CABLE/stator.html

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator mandrk

Va salut! Am citit cu interes acest topic.As dorii sa va intreb cam ce putere as putea obtine din 24 magneti Neodim N42 cilindrici ( Diametru=15mm, Grosime=8 mm). Ei au o forta de atractie de ~6,5kg. Daca lipesc 2 intre ei doar prin forfecare ii mai pot despartii si asta cu greutate. Imi este imposibil sa-i unesc cand sunt pe acelasi pol.Ma gandesc sa pun cate 3 magneti /faza, 12 pe un disc, si 12 pe alt disc (fata in fata). Deci sa inchid campul.Bobina cam ce marime ar trebui sa aiba?. Iar sarma cat de groasa o pot pune ?Banuiesc ca 1mm , 1,5mm.Eu in paralel mai caut material de studiu, formule de calcul, insa as vrea sa va stiu parerea tinand cont ca ati facut deja cate 3 sau 4 eoliene mici.Ma intereseaza sa obtin un 13, 15V la ~300-400 rot/min. Insa nu imi dau seama ce amperaj as obtine.Magnetii ii am deja. Stiu ca este imposibil sa imi raspundeti cu exactitate fara o simulare pe un Excel sau alt soft de calcul, insa vreau sa imi fac o parere.

Link spre comentariu

salut , cred ,dupa parerea mea , cel mai bine ar fi sa lipesti pe 2 discuri cei 24 de magneti astfel ele sa se atraga ,atentie mare la degete, ,verifici cu un cui pe partea opusa a discului unde nu sunt magneti sa vezi daca campul e suficient inchis discurile cred ca ar fi suficiente de 6mm grosime , apoi faci o bobina de test cu interiorul putin mai mare decat un magnet , dai cate spire vrei 50 de ex, cred ca ar fi bine , apoi poti redresa curentul si invarti cu viteza pe care zici ca vrei si ai 400rpm masori tensiunea apoi decizi cam cate spire vor trebui sa fie , , incadrezi astfel bobinele sa nu ai goluri ,spor la treaba , de unde ai luat magnetii? , daca erau dreptunghiulari erau mult mai buni .

Link spre comentariu
Vizitator mandrk

Magnetii i-am luat de la supermagnete , sunt acestia http://www.supermagnete.de/rum/S-15-08-N. Sper sa nu supar moderatorii cu link-ul. Am vazut ca se mai posteaza sursele de provenienta a materialelor achizitionate.

Initial nu i-am luat pentru o eoliana, i-am luat pentru a creea un motor Perendev. Inca nu l-am terminat. Lucrez la izolarea magnetica.

Am flansele, am gaurile, am magnetii, acum proiectez un cadru de sustinere pentru dispozitiv.

Este un proiect al meu mai vechi pe care vreau sa-l testez. Multi nu au reusit insa vreau sa incerc si eu. Toti nu au folosit izolarea magnetica si cred ca este o greseala generala. Insa pana termin acel proiect vroiam sa testez magnetii sa vad cam cat pot produce cu ei.

In timp ce voi faceti eoliene ( pentru care va felicit), eu incerc sa inlocuiec vantul :) si sa cuplez eoliana la un motor magnetic.

Ca sa revin, vroiam sa imi fac o idee cam cat pot scoate cu acei magneti pana sa creez bobine, discuri, etc.. Mi-ar fi placut sa pot obtine cu ei un 8-10A la 12,14 V. Cam cat un Panou solar. Am sanse ?

Link spre comentariu
Vizitator cvapailty

Si eu incerc sa imi construiesc o eoliana pentru a merge in paralel cu panourile fotovoltaice. Acum sunt in faza de a aduna magneri din hdd-uri (am strans cam 40 buc) dar problema e ca sunt de marimi diferite. Intrebarea mea e cam cat s-ar putea obtine cu acesti magneti?

mandrk si mie tot imi sta in cap sa fac ceva teste pentru un motor Perendev. In momentul de fata sunt in stadiul de documentatie care din pacate........ In ce stadiu ai ajuns cu proiectul? Cate platane ai folosit, ce dispunere a magnetilor si la ce material te-ai gandit pentru izolarea magnetica?

Link spre comentariu
Vizitator mandrk

In ce stadiu ai ajuns cu proiectul? Cate platane ai folosit, ce dispunere a magnetilor si la ce material te-ai gandit pentru izolarea magnetica?

Am facut 3 platane.Distanta intre magneti este egala. Magnet > Spatiu_cat_un_magnet > Magnet.In cifre 15mm ca atat este diametrul magnetilor.(8 mm inaltime), astfel incat o parte a magnetului sa fie sub nivelul platanului cam 4,5 mm.Gaurile in platane le-am dat la 30grade inclinate si le-am facut cam de 15mm adancime.Material folosit textolit.Izolarea se face cu banda metalica. 2 Magneti dispusi deoparte si de alta a unei foi metalice nu se atrag si nu se resping.(prin lemn, sticla, am incercat si plumb, si orice alt material ei se atrag/resping)Singura forta de atractie este cea dintre magnet si metal care este mult mai mica decat cea de respingere dintre magneti daca acestia ar sta fata in fata la aceeasi distanta. Dupa ce magnetii trec de metal apare forta de impingere dintre magneti care este cam de 10 ori mai mare decat cea de atractie magnet/metalCum 1 magnet este fix ( deci nu ma intereseaza cat de mult se aproie de el metalul, separatorul magnetic va sta FIX ( foarte bine fixat) cat mai aproape de magnetul de pe stator ( partea fixa). Foaia metalica nu va acoperi intreaga suprafata a magnetului ci doar 50% din ea. Nu va sta lipita de magnet ci aproape de ea. Este zona unde se intalnesc magnetii si unde forta de respingere ar fi cea mai mare. Pe asta caut sa o diminuez. Daca aceasta zona nu este diminuata sistemul ar ajunge in echilibru atractie=respingere. Eu vreau atractie
Link spre comentariu
Vizitator Metalshrine

Salut. S-ar putea sa vi se para stupida intrebarea dar totusi o lansez: de ce nu folositi alternatoare auto cu releu de incarcare electronic pentru producerea de curent ci va chinuiti sa reinventati dinamul?O alta intrebare: v-ati gandit la scoaterea din vant cu un mecanism de genul celui folosit la elicopter?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări