Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

magneti de hard disc intr-o eoliana ?

aygun

Postări Recomandate

Buna ziua tuturor .As vrea sa stiu daca magnetii de la hard disk-uri sunt buni pentru constructia unei minieoleiene de vreo 100 sau 200W .In subiectul cu iluminatul stradal cu panouri fotovoltaice am fost sfatuit ca mai bag si o mica eoliana la cativa stalpi.Faza este ca pentru teste nu imi permit sa bag vreo 20 milioane in materiale doar ca sa vad daca merge si cum merge ( referire la proiectul domnului @arcadius - fata de care am un respect deosebit ). Doresc sa combin panourile fotovoltaice cu o mica eoliana .Mentionez ca locuiesc la malul marii , loc care nu duce lipsa de vant . Intre mine si malul marii sunt circa 3 km iar punctul nostru este situat la vreo 30 sau 40 metri deasupra nivelului marii. Consider eu ca este o zona propice unei eoliene chiar si pentru uzul casnic . Undeva spre terenul unde se va contrui complexul hotelier este o casuta izolata de restul localitatii care este autosutinuta de o eoliana . Nu am avut vreme sa merg sa vb cu posesorul locuintei.Multumiri anticipate tuturor celor care vor raspunde intr-un fel sau altul.LE : am uitat sa precizez ca lucrez intr-un service de calculatoare , loc in care nu duc lipsa de hard discuri din moment ce ma ocup si de partea de recuperari de date .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 44
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vfp_mihai

15

• mikella

5

• sebip

4

• Marcel de la Deva

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

salut , da magnetii de hard disc , sunt buni numai ca trebuiesc taiati in jumate , problema e sa nu supra incalzesti magnetii astfel se deterioreaza, eu am construit asa ceva cu 16 magneti cate 8 pe fiecare disc, , statorul in 6 bobine, dar mai mult de 25w nu am scos , si asta la o furtuna destul de puternica . diametrul elicei aprox 60cm , spor la treaba .

Link spre comentariu

Daca nu te superi , imi poti furniza mai multe detalii ?Numar de spire , dimensiuni ... o mica documentatie . Merci frumos .Daca as mari dimensiunea palelor sau as lega generatorul la o turbina verticala , ar fi nitel mai bine ?Mai e o mica treaba , soseaua mangaliei trece prin fata portii mele iar respectiva sosea este circulata intens de camioane mari ( trec astia noapte cu zeci de transporturi pentru campul de eoliene de la cogealac ). Spun asta ptr ca daca va fi sa montez cate o mica eoliana la - sa zicem 5 stalpi - e vorba ca or sa apara si turbulente . Iarasi e destul de ciudat .Mecansimul de scoate din vant in ce maniera se executa ?Multumiri !

Link spre comentariu

salut , ca discuri am folosit discuri de flex de 125mm (discuri metalice pentru taiat faiantza )butucul recuperat dintr-un motor tot de hard disc .bobinele au cam 100 spire iar grosimea sarmei cam 0,6mm, eu am incarcat baterie de 6v ,statorul avand o grosime de aprox 6mm.sistem de scoatere din vant nu am folosit , la marimea asta nu cred sa mai aiba rostul , frana dinamica e mult mai eficienta . momentan nu o mai am in functiune din cauza ca s-au frecat statorul cu rotorul si s-au intrerupt fazele si astfel am scapat-o de sub control si a zburat oleaca prin vecini si magneti si elicie , deci mare atentie la acest aspect .dar lucrez la una mai mare(1kw aprox), si sfatul meu e sa faci doar una singura de pana la 2-3 kw, bransezi stalpii cu fir subteran si cred ca e mai simplu turbulentele camioanelor nu cred sa influenteze prea tare daca ridici elicea la peste 10 m .spor la treaba .

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

As vrea sa stiu si eu daca se poate cu ce ati taiat magnetii? Si cam cum ar trebui sa arate o bobina, ma refer la forma ei? Dupa cum am inteles eu ar trebui sa aibe forma magnetului si cam tot aceiasi dimensiune. Este corect?Daca se poate sa faca cineva o schita sa intelegem si noi astia care nu am mai avut contact cu asa ceva. Erau pe forum schite si desene la greu dar de cand cu reforma asta s-au dus pe apa sambetei. Va multumesc!

Link spre comentariu

magnetii au fost taiati cu flexul cu disc subtire de carbon , (disc pentru metal cat mai subtire) se face doar o zgaraietura practic nu se taie in intregime apoi se rupe cu mana magnetul fiind casant , dar sa nu se incalzeasca prea tare .referitor la forma bobinei , magnetul trebuie sa fie la fel de mare cat gaura bobinei deci magnetul trebuie sa atace doar partile laterale ale bobinei (teasi indruma si catre alt forum dar nu mi se pare fair-play)daca ai vreun videoplayer mai vechi te sfatuiesc sai desfaci motorul care trage banda si ai sa vezi exact cum trebuie sa arate o bobina (trapez)

Link spre comentariu

Cred ca renunt la magnetii din harduri, am vazut pe ebay magneti destul de ieftini si sunt mai mari decat astia din harduri.In cazul in care magnetul este rotund forma bobinei este tot trapezoidala?Sa zicem ca magnetul are dimensiunea de 20x5mm care ar fi dimensiunea bobinei. Ma intereseaza cum sa fac calculul nu mura in gura!

Link spre comentariu

sfatul meu , magnetii sa fie cat mai dreptunghiulari nu zic trapezoidali ca deja sunt mofturos , dar cei cilindrici sunt pe ultimul plan, au pierderi marila o incarcare de 12 v circa 45 50 spire pe bobina cu 9 bobine in trifazic ,la 24 v circa 75 80 spire , eu am dat 78 spire pentru 24 v ,dar inca mai astept o vreme pentru magneti.calculul in faci bobinand o singura bobina o plasezi in campùl magnetic turezi rotorul pana la turatia stabilita si apoi calculezi sa vazi cat ai per total 3 bobine in serie plus redresarea in continuu,spor kla treaba .

Link spre comentariu

salut sebip, generatorul ala se vede ca e facut de un incepator nu sunt respectate nici cele mai mici reguli, doar elicea pare a fi ceva mai corect realizata, magnetii sunt muuuult prea mari pentru bobine si nici distanta intremagneti nu e respectata, daca sar fi folosit magneti dreptunghiulari sar fi obtinut mult mai mult curent , banuiesc ca acel generator e monofazic .

Link spre comentariu

gand la gand, cu bucurie as putea spune. exact le chestia asta ma gandesc de vreo cateva luni si nu indrazneam sa demarez un topic.ma intereseaza niste stalpi de iluminat-decorativi prin curte. deci o scara mai mica decat stalpii de iluminat stradal.intr-un oras din brazilia este implementata ideea asta sub forma unui avion in capul stalpului. pe aripi au celulele pe o parte si leduri pe alta , in bot elicea si in corp acumulatorul, mecanica, generatorul. totul e pe stalp.avionul ala nu e de pasageri, e micut, are rol decorativ si lumina este in jurul stalpului, nu e lumina de citit.pana acu am doua panouri de 12v si 1,5W si un acumulator de 12V la 7A, ceva de centrala de alarma si deja problemele aparura.acumulatorul ala nu se pupa deloc. ori e vechi, nu stiu dar nu reusesc sa il incarc la peste 13,5V. probabil e mai bine sa pun panourile in serie si sa merg pe alt tip de acumulator, nu stiu.la eoliana sunt si mai in ceata. elicea va fi disproportionata un pic, dar nu mai mare de 60 de cm.m-ar interesa si pe mine ceva idei, cred ca initiatorul topicului e mult mai avansat in proiect.pentru magneti am comandat asa numitii superstrong de la chinezi, ca n-am idee cum s-ar putea taia un magnet fara sa sara cioburi din el (sunt din pulberi presate si se sparg si singuri cand se ciocnesc)

Link spre comentariu

salut ideea cu iluminatul curtii e foarte buna dar stalpii ,daca ai de gand sa montezi pe ei acel avion-generator va trebui totusi sa fie de macar 6-8 m inaltime pentru elimininarea turbulentelor . sistemul de iluminat va trebui sa fie exclusiv pe leduri , ideal ar fi spoturi de 12 v cc , acumulatorul va trebui sa fie incarcat la maxim 14,4 v,la un diametru de 60 cm diam.elicea mai mult de 40 w incarcat 50w nu poti scoate, eu am avut una de 45 cm aprox si mai mult de 30 w nu a scos asta in caz de furtuna ,sfatul meu e sa faci un stalp mai mare undeva unde nu ai obstacole(dar sa dea bine si la ochi pentru trecatori) si sa montezi acolo un avion serios pentru incarcarea unei baterii(un banc de baterii cam de 100 amperi ar fi suficient )asta doar pentru iliminat.intrebarea mea catre tine vreau sa-mi dai detalii (pe privat) daca nu te deranjeaza cum ai dat comanda de magneti ,care ar fi preturile ,?mersi mult spor la treaba . :freaza:

Link spre comentariu

Vin si eu cu o intrebare, pentru o elice de aproximativ 65 cm din pvc, este nevoie de sistemul de scoatere din vant? Daca da atunci poate cineva sa detalieze, eventual sa faca o schita sa inteleg si eu cum se face treaba aceasta ca nu prea pricep.Iarasi nu am inteles bine cum vine facuta bobina,Sa zicem ca avem un magnet de 20x10x3mm, bobina va avea distanta de la baza mica pana la baza mare de 20 +2mm? Eu asa am inteles din ce s-a discutat pana acuma! In cazul acestui magnet cat trebuie sa fie baza mare si cat baza mica a bobinei? Inaltimea bobinei cu tot cu intrefier trebuie sa fie 3mm? In cazul asta bobina mea o sa aiba 2mm in cel mai fericit caz in inaltime?Rog daca cineva a facut pana acum cu magneti din asti asubtiri gen harddisk sa dea detalii ca sa nu fac de capul meu si sa iasa un ciuciu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări