MihaiGSM Postat Mai 30, 2011 Partajează Postat Mai 30, 2011 Salut!Am in posesie o astfel de statie de la un prieten la care problema se manifesta in sensul ca emite la distanta foarte mica. Am pus power-metrul pe ea si nici macar nu se misca acul la emisie.Suspectez tranzistorul final care este c2078. Daca tot trebuie sa-l inlocuiesc, as incerca cu un mosfet gen IRF520 obtinand astfel o marire de putere si scapand de chinul de a cauta un final original. Din cate am observat se potriveste si la pini.Astept sfatul vostru Link spre comentariu
YO9IBC Postat Mai 30, 2011 Partajează Postat Mai 30, 2011 Marirea de putere nu este semnificativa prin folosirea unui IRF. Pentru a folosi un IRF, nu trebuie numai inlocuit tranzistorul, se mai umbla pe la mai multe chestii.... Ca idee, pentru a castiga 1 grad S pe S-metru trebuie marita puterea de 4 ori...........Recomandarea mea e sa cauti un 2SC1969, sau acel 2SC2078 si sa inlocuiesti acolo. Ideea e sa gasesti cauza din care s-a ars acel final. De verificat traseul de antena complet (mufe, cablu, antena, etc....). Dupa ce schimbi finalul, neaparat trebuie vazut raportul de unde stationare cu un reflectometru de CB.Succes. Link spre comentariu
MihaiGSM Postat Mai 30, 2011 Autor Partajează Postat Mai 30, 2011 Eu presupun ca s-a ars din cauza folosirii unei antene foarte proaste si neacordata ca cea din imaginea atasata.Deci mai bine sa pun un bipolar. Imi puteti recomanda totusi niste bipolari care se gasesc pe la noi fara sa fie contrafacuti? Link spre comentariu
YO9IBC Postat Mai 30, 2011 Partajează Postat Mai 30, 2011 Cauta 2SC1969, e mai bun decat 2SC2078. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Mai 31, 2011 Partajează Postat Mai 31, 2011 Ca sa elimini orice suspiciune ca tranzistorii ar fi contrafacuti, o idee ar fi sa cauti un tranzistor mai vechi dar foarte bun pentru aplicatia respectiva: 2N3375 sau KT907A de exemplu Link spre comentariu
YO9IBC Postat Mai 31, 2011 Partajează Postat Mai 31, 2011 Ca sa elimini orice suspiciune ca tranzistorii ar fi contrafacuti, o idee ar fi sa cauti un tranzistor mai vechi dar foarte bun pentru aplicatia respectiva: 2N3375 sau KT907A de exemplu GRESIT!2N3375 si KT907 sunt tranzistoare care functioneaza corect de la 100 la 450Mhz. Link spre comentariu
MihaiGSM Postat Mai 31, 2011 Autor Partajează Postat Mai 31, 2011 2N3375 am vazut ca functioneaza in parametrii dupa 28 v alimentare... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 31, 2011 Partajează Postat Mai 31, 2011 Pune matale un BD135 acolo, ar trebui sa scoti vreo 3W cu el. Daca merge, apoi mai cauti finali de CB... Vezi ca nu se potriveste "la pini"...In ceea ce priveste antena aia, e o antena de CB in toata regulam deci daca nu e umblat in ea, nu poate sa-ti strice statia. Si eu am o astfel de antena, President adevarat, si are SWR-ul la 1:1,1 . Sigur ca nu are randament, mai mult de 3-4 Km nu bate cu ea, ca e mai multa bobina decat element activ, dar cu siguranta nu strica statia. E "stealth", sa nu banuiasca "ficiorii" noaptea in parcare ca am statie pe masina, sa nu dea cu jula la President Lincoln.... Link spre comentariu
Flor Postat Iunie 1, 2011 Partajează Postat Iunie 1, 2011 MihaiGSMVa merge si la 14V, dar, logic, nu va da aceaiasi putere ca la 28V. Oricum nu ai voie legal cu mai mult de 4W. Si daca in loc de 4 iesi cu 10 tot nu faci mare branza. Poate esti auzit, dar daca nu ai antena nu vei auzii si ala te va striga de pomana..Iar in ceea ce riveste ideea cu BD-ul mi se pare foarte buna si ieftina. Trebuie, daca l-au pus corect, sa iti cante din prima.. Link spre comentariu
MihaiGSM Postat Iunie 1, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 1, 2011 Antena aia pe care am postat-o e panarama de sunker la care swr-ul nu mi-a iesit sub 2,5 nici in ruptul capului. O sa incerc cu un BD 135 sa vad ce iese. Multumesc de sfaturi! Link spre comentariu
YO9IBC Postat Iunie 1, 2011 Partajează Postat Iunie 1, 2011 Aia nu e antena, e pocnitoare .Cauta un ML-145 si incearca cu aia, treaba se va schimba radical.Bafta! Link spre comentariu
MihaiGSM Postat Iunie 1, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 1, 2011 Eu personal folosesc Midland ML-145 + Alan 100 plus B. Statia Danita si cu antena Sunker este a unui prieten care nu prea s-a priceput ce sa ia.Am vazut si eu ce poate ML-ul. In toate pozitiile nu-mi sare SWR-ul mai sus de 1.3. In pozitia in care o am pusa acum abia se misca acul la SWR-metru. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iunie 1, 2011 Partajează Postat Iunie 1, 2011 Ca sa elimini orice suspiciune ca tranzistorii ar fi contrafacuti, o idee ar fi sa cauti un tranzistor mai vechi dar foarte bun pentru aplicatia respectiva: 2N3375 sau KT907A de exemplu GRESIT!2N3375 si KT907 sunt tranzistoare care functioneaza corect de la 100 la 450Mhz. NU E NIMIC GRESIT, functioneaza extrem de corect si la 27MHz, pe langa faptul ca am construit amplificatoare pt CB cu astfel de tranzistoare, nu am auzit de tranzistoare care sa nu lucreze bine ca e frecventa prea mica Poti sa spui ca sunt folosite cu precadere peste 100MHz pentru ca au o limita de frecventa care le permite acest lucru, dar te asigur ca nu tusesc nici la 100kHz doar ca nu-si au rostul acolo. @Mihai GSM: Cauta scheme cu 2N3375 si KT907 sa vezi ce frumos lucreaza ele la 12V! Link spre comentariu
Flor Postat Iunie 2, 2011 Partajează Postat Iunie 2, 2011 Si eu am folosit 2N3375 la 150MHz, conform specificatiilor producatorului. Mergea perfect.Cred ca nu se intelege despre ce e vorba referitor la frecventa de taiere prescurat ftHai sa vedem ce e aia. Cand ajungi la ft factorul de amplificare devine egal cu 1. Adica trz ala nu mai face nimic. Sub ft isi indeplineste misiunea. Ma rog, exista niste grafice, cum scade amplificarea cu frecventa, etc, nu intru in amanunte..E la fel ca la o sursa care e gandita sa dea sa zicem 13,8V la 40A. Daca ii ceri doar 5A, va lucra linistita, fara sa fie stresata.Daca ii ceri 41 ai iesit din ce a garantat fabricantul si e posibil sa o arzi. La fel se intampla si cu trz de orice fel. Daca el tine, sa zicem 500 MHz si tu il pui sa "lucre" la doar 30MHz, acolo o sa ai parte doar de sanatate si virtute, ai ce manca si ..mai era ceva, hi, hi.Dar e pacat sa il foloseti acolo. Sa zicem si pt ca costa prea mult. Nu cred ca ai inhama la plug un cal de curse alaturi de o martoaga. Sau ca ai face off road cu un Rolls Royce..La 30 MHz merg tranzistoare mai slabe, deci mai ieftine..E cler? Link spre comentariu
MihaiGSM Postat Iunie 3, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2011 Am verificat ,azi ca am avut sa o desfac, finalul si prefinalul. Sunt ok. Am pus in locul finalului si un bd 135 ca sa elimin posibilitatea defectarii acestuia si tot nimic. Emisie aproape zero. , doar cativa zeci de metrii iar acul de la power metru nici nu se misca. Vreo idee ceva? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum