Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se leaga difuzoarele intre ele ???

Vizitator claudiu123

Postări Recomandate

Vizitator claudiu123

Buna ziua...as dori niste informatii referitoare la legarea unor difuzoare pentru a le conecta la un amplificator.Am dat acum cateva luni de un magnetofon tesla b115(4 ohm) pe care l-au folosit bunicii la baerame.Vreau sa-l folosesc ca amplificator deoarece tin minte ca se auzea foarte tare si clar...boxele lui au fost descomplectate....dar am facut rost de 6 difuzoare de 20 watt RMS 4 ohm fiecare si 2 inalte de 8 watt si 4 ohm...Si vreau sa fac incintele manual....in fine..... nu stiu cum sa le leg..am mai citit cate ceva...dar nu vreau sa ard amplificatorul si de aceea am apelat la ajutorul vostru...Daca cineva este priceput in domeniu poate imi spune exact cum se face toata treaba.Mentionez ca incintele le fac inalte si toate 4 difuzoare le pun una sub alta(incepand cu inalta).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gabiferaru

1

• Toader

1

• daniel_l

1

Top autori în acest subiect

Vizitator claudiu123

asa imi place:))sau na daca aveti o idee mai buna e binevenita....dar nu stiu cum sa le pun..in serie sau in paralel....de fapt sunt mai multe metode dar nu stiu care e cea mai potrivita ca sa nu ard magnetofonul(amplificarea)

Link spre comentariu
Vizitator claudiu123

scuze nu m-am exprimat bine...nu sa le pun in serie sau in paralel ci sa le leg....pentru ca amplificarea are 2 iesiri...si 4 boxe le duc pe un canal si celelalte 4 pe celalalt canal...

Link spre comentariu

Nu e asa simplu. Trebuie sa tii cont de impedanta difuzoarelor si de impedanta suportata de amplificator. Apoi, daca nu-i cu suparare... revezi un pic in cartea de fizica ce inseamna legarea in serie sau in paralel a rezistentelor. In ultimul rand, si cel mai important, difuzoarele dintr-o incinta au nevoie de filtre de separatie si anume pentru fiecare categorie de difuzoare in parte (inalte, medii, basi).

Link spre comentariu

Pui cate doua dif. in paralel apoi cele doua perechi create le legi in serie la fel procedezi si cu celelalte 4,pentru legarea in paralel respecti polaritatea+/- apoi pentru serie plusu+ de la o pereche il legi la minusu- celeilalte in final vei avea + de la o pereche si - de la cealalta care le vei lega la un canal.Atentie sa folosesti difuzoare de aceiasi impendanta si sa fie cel putin 4`omuleti`,in cazul in care se v-a arde unul din ele vei avea mari prb. cu impendanta..Pentru inalte folosesti un filtru cel mai simplu un condensator o bobina si un rezistor vezi ca sunt multe filtre foarte usor de confectionat ,asta fara a avea pretentii..

Link spre comentariu
Vizitator Excallibur

cel mai bine pui cate o boxa de maxim 15w pe fiecare canaletajul final este facut cu integrate mda2020(sau TDA) care dau maxim 15 w pe 4ohmi la tensiunea de 17v cat are transformatorul alasi inca cevavezi ca la boxe ai nevoie de filtre

Link spre comentariu
Vizitator claudiu123

mersi mult pentru raspunsuri.....am niste boxe vechi care au placa cu circuite si bobine si tot ce trebuie(filtre).....dar faza e ca pe o placa din aia e legata o inalta si o joasa....are ceva daca mai conectez inca 3 joase pe o placuta?:))

Link spre comentariu
Vizitator claudiu123

apropo gabiferaru..nu e vorba de deshis cartea ca stiu cum se leaga in serie sau paralel....dar faza e ca nu stiu care varianta sa aleg cred ca m-am exprimat destul de clar.

Link spre comentariu
Vizitator Excallibur

filtrele alea sunt calculate pentru 2 cai probabil, cate un difuzor pentru fiecare cale.normal ca NU e bine sa pui 4 difuzoare pe joase.faci cum vrei,dar iti spun ca daca pui atatea difuzoare pe canal, chiar daca respecti impedanta, in cateva ore va face plici.are pe post de radiator o placa de aluminiu de maxim 11 mm grosime si destul de mica pentru 2 integrate

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări