Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

finali la un basf?

amassive

Postări Recomandate

pe un canal am finalii si scrie a1492 si c3856.. acum, despre ei nu am gasit nimic, dar despre 2sa1492 si 2sc3856 da... intreabarea mea este acelasi lucru sau nu si ce ma sfatuiti sa fac, schimb la ambele canale finalii sau numai la cel parlit?Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• amassive

12

• zal

7

• mircea888

3

Top autori în acest subiect

pe un canal am finalii si scrie a1492 si c3856.. acum, despre ei nu am gasit nimic, dar despre 2sa1492 si 2sc3856 da... intreabarea mea este acelasi lucru sau nu si ce ma sfatuiti sa fac, schimb la ambele canale finalii sau numai la cel parlit?Multumesc anticipat.

a1492 este abreviere de la 2SA1492, sunt acelasi lucru, totusi nu stiu daca gasesti perechea asta de finali, dar poti pune 2sa1943/2sc5200 care sunt mult mai uzuali. Recomand ceva tranzistori recuperati, asa sigur sunt originali.Poti inlocui finalii doar pe canalul defect, nu se va simti difirenta intre canale, doar sa ai grija sa reglezi din nou curentul de mers in gol pentru ca isi schimba valoarea daca pui alti finali.
Link spre comentariu

Mersi mult... am gasit pe net, aveau poze si scria abreviat asa cum spui... acum nu stiu ce sa zic m-ar costa 18lei amandoi, la curentul de mers in gol nu m-as baga pt ca nu am facut niciodata treaba asta si sincer sa fiu habar n-am cum.... am gasit ceva pe forum despre, dar sunt in termeni care ma depasesc (m-am lasat pe tanjeala in ultimi 10 ani cu electronica). Problema e ca s-a umblat destul de mult in jurul canalului ars mai sunt vre-o 2 tranzistori schimbati si 3 rezistente, iar una nu este de aceeasi valoare cu cea de pe canalul care merge, in loc de 3R3 e pusa un 2R2... si inca o intrebare genul acesta de finali trebuiesc izolati fata de radiator?

Link spre comentariu

Finalii trebuie neaparat izolati de radiator, asta pentru ca partea de metal de la capsula este colectorul, iar in acelasi timp pe colectorii finalilor sunt legate tensiunile de alimentare.Reglajul curentului de mers in gol se face simplu dintr-un semireglabil aflat in zona etajului final, ca sa-ti fie mai usor reglezi din ala astfel incat sa ai 500-550mV pe jonctiunea Baza-Emitor la finali.Este importanta aceasta operatiune, altfel poti avea un curent prea mare si e posibil sa se incinga finalii degeaba. Iar daca zici ca s-a mai umblat la el sigur e dereglat si curentul.Spune ce model de amplificator este ca sa cautam o schema.

Link spre comentariu

Mersi mult iar si scuze de sacaiala... modelul este d6360 hifi, am cautat si eu schema dar fara succes pana acum... pt reglaj daca trebuie sa masor doar tensiunea e ok la asta ma descurc sigur. Iar izolatia... culmea pe canalul care merge are mica intre finali si radiator dar nu si izolatorul acela de plastic intre surub si tranzistor.Am sa cumpar maine finalii (daca gasesc) si sa vad ce si cum, revin cu rezultatele.

Link spre comentariu

La tipul ala de capsula fata tranzistorului si gaura pentru prindere sunt ambele de plastic, asa ca surubul nu face contact cu capsula, de asta nu e nevoie de niplu.

Link spre comentariu

Mda... acum m-am uitat mai atent si no... cu izolatia asa e, data viitoare promit sa fiu mai atent la detalii, in statie nu am vazut exact cum e prins din cauza saibei mari nu m-am gandit ca e direct izolat prin tipul capsulei...

Link spre comentariu

Intradevar condensatorii sunt made in japan... dar lucratura pare foarte similara cu cei de la Vega, si ei au mai facut cate ceva pentru basf. In orice caz bine ca macar am un canal functional si eventual dupa el ma iau ca sa o repar... azi din nefericire nu am mai ajuns sa imi cumpar finalii, oricum din telefoane am gasit pe stocuri numai echivalenti exact cum a zis domnul Mircea.

Link spre comentariu

am reusit de am cumparat unul dintre ele... 2sc3856, cam scump 23lei... singura chestie e ca nu-i gasesc perechea, adica am gasit-o (la alt magazin) dar la 6,5 lei si nu imi miroase a bine si parca nici a fum nu vreau sa-mi miroasa... iar pe comanda (2sa1492) e 15lei de unde l-am gasit pe 2sc... sa fac mai bine comanda sau il pot imperechea si cu altceva? Si inca o chestie, pe statie scrie 4-8ohmi... e pe bune treaba asta sau e pt a se vinde marfa?

Link spre comentariu

De ce nu ai pus 2SA1943/2SC5200, sînt pe toate drumurile, doar trebuie să alegi făcăturile cele mai bune, te poţi orienta după pozele de la ''Diverse - Poza unui trz original''.În nici un caz 4 Ohmi, e doar de reclamă, ca să ia ochii nemţilor, că ptr piaţa lor erau făcute. Merge şi cu boxe de 4 Ohmi, dar cu volumul mic.

Link spre comentariu

Reglajul curentului de mers in gol se face simplu dintr-un semireglabil aflat in zona etajului final, ca sa-ti fie mai usor reglezi din ala astfel incat sa ai 500-550mV pe jonctiunea Baza-Emitor la finali.

Intrarea o pun neaparat in scurt pentru operatia asta? (am gasit in alte topicuri asta si de asta intreb)

De ce nu ai pus 2SA1943/2SC5200, sînt pe toate drumurile, doar trebuie să alegi făcăturile cele mai bune, te poţi orienta după pozele de la ''Diverse - Poza unui trz original''.

Am cumparat tranzistorii astia, probabil sunt facaturi la 9 lei bucata si la cum arata... sa vad cum se comporta...

Posted Image

Link spre comentariu

Dupa doua ore se comporta super (singura problema a fost ca erau cam mari tranzistorii fata de cei originali ai amplificatorului, am avut ceva emotii cu prinderea lor pe radiator) ... claritatea ei ma uimeste... eram obisnuit cu sunet de stk... am reglat tensiunea dupa canalul care mergea undeva la 430mv. Chair se aude superb multumesc celor care mi-au raspuns si m-au ajutat, cu prima ocazie dau o bere :), abia stept sa ajung maine acasa de la munca sa ascult muzica, daca e sa imi iau stie pe lampi cred ca nu mai plec la munca, nu-i asa :P

Posted Image

Posted Image

Temperatura in radiator e undeva la 45-50 de grade, eu zic ca e normal la 50% volum.

Dar a aparut o problema pe casti, ciudata rau, pe stereo se aude super rau, pe mono super cu balansul dat pe una din parti...

Link spre comentariu

Hm... lucrătură Pioneer. Păcat de amplif cu sărăcia aia de radiator.430mV be la trz finali e cam puţin, ideal e între 500-550mV, ca să ai distorsiuni mai mici la volum mic.Ce înseamnă 50% volum, puţometrul pus la jumătate? Acolo au majoritatea amplifurilor volumul corelat cu puterea nominală, mai sus e supramodulare şi distorsiuni mari, plus pericol de defect, e utilă chestia asta cînd ai surse cu nivel mai scăzut de semnal.Cu ieşirea de cască... o fi o problemă de comutare.P.S. Sigur ''sunetul'' de STK e mai bun, ăla are piesele împerecheate şi reglajul gata făcut în interior ptr o gamă mai largă de tensiuni de alimentare. Altceva ai sesizat şi faci o confuzie: reglajele de tonuri diferite de la un amplif la altul. Etajul final e liniar (de regulă) şi nu are voie să modifice sunetul, asta e treaba preurilor corectoare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări