Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stereofonie in M.A. ?

dalu

Postări Recomandate

Stiiti cumva daca exista posturi de radio care emit stereo utilizand modulatia in amplitudine, si daca da pe ce frecvente ? Oare ca latime de banda i-ar trebui unui asemenea post pe unde medii(UM) ? :smt102 :smt102 :smt024

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dalu

4

• cirip

3

• ywar2

2

• MirceaM

1

Top autori în acest subiect

Pe la noi ecartul pe unde medii (intre 2 posturi adiacente) este standardizat (impus) la 9 KHz, pe alte meleaguri la 10 KHz, deci in ambele cazuri foarte mic. Din cate stiu nu exista stereo pe unde medii, doar pe FM.

Link spre comentariu

Am auzit ca in anii 60 s-au facut emisii stereo in unde scurte. Dar fiecare canal era emis pe o alta frecventa. Deci pentru receptie stereofonica necesita doua aparate de radio. Dar chiar si asa banda de audiofrecventa e atat de mica incat efectul de stereofonie nici ca ar mai conta! :toimonster:

Link spre comentariu

Am deschis topicul acesta deoarece in revista ,,ELECTRONISTUL,, nr.14 si 15 , sant niste articole pe aceasta tema , dar fara sa se specifice daca exista la ora actuala asemenea posturi de radio , pe ce frecvente , etc. Probabil <> si <>, au dreptate. :smt006 :smt006

Link spre comentariu

Se pare ca exista ceva dar nu am studiat foarte bine problema. I se spune DRM - Digital Radio Mondiale si informatii se pot gasii cu Google. Pe linga faptul ca exista receptoare dedicate, receptia se poate face si cu ajutorul unui convertor si placii de sunet dintr-un calculator si un soft dedicat. Am gasit si ceva linkuri:

http://www.janson-soft.de/drm/drm.htm

http://www.b-kainka.de/drm.htm

http://www.auram.de/drm.htm

http://users.triera.net/zupanbra/drm-612dir.html

Nu stiu cita calitate are receptia dar se spune ca se apropie de calitatea FM stereo. Cred ca intr-o zi am sa incerc si eu una din scheme si daca mai exista topicul am sa va spun si cum merge.

Link spre comentariu

Imi amintesc ca am citit si studiat pe undeva despre niste transmisii stereo AM cu mult inainte de "epoca digitala". Cica ar mai exista si in zilele noastre pe continentul Nord American, ca astia le fac pe toate. Ideea era ca infasuratoarea purtatoarei era diferita pe alternanta pozitiva si cea negativa a sinusului de RF. Partea pozitiva era modulata cu un canal, iar cea negativa cu celalalt canal. Extragerea se facea conectand doua diode de detectie cu polaritate inversa. Un detector scotea un canal, iar celalalt... celalalt canal. Receptorul era f simplu, dar la emisie era mai greu. E totusi interesant ca tehnica. Pot sa sap daca exista interes. Mi-amintesc ca era si o problema la scoala cu astfel de modulatie. Nu mai stiu cum se chema.Cirip

Link spre comentariu

Aseara am testat receptia DRM. Am avut un montaj care s-a pretat rapid la o modificare si am dat drumul la receptie. Am folosit la decodare softul Dream v122 si am putut receptiona pe 3995KHz Radio Deutsche Welle. Taria semnalului a fost constanta, calitatea este medie, putin mai ridicata decit la o emisune AM si nu este stereo. Asa pleaca de la sursa. Exista si niste intreruperi pe timpul receptiei care citind pe undeva sint datorate bufferului placii de sunet si vitezei de lucru a calculatorului. Cred ca merita incercat asa ceva mai cu seama ca montajul care trebuie realizat nu pune probleme deosebite.

Link spre comentariu

dalu364,Am sapat putin si mi-am dat seama ca am facut o confuzie. Desi semnalele corespunzatoare celor doua canale apar pe infasuratoarele unei purtatoare, semnalul asta e la randul lui folosit ptr modulatia in frecventa a unei alte purtatoare de ultrascurte. In consecinta, comentariul meu nu mai are obiect, deoarece era vorba de stereofonie ptr. MA. Din cate am inteles, metoda se cheama modulatie polara si era folosita in emitatoarele stereofonice rusesti pe unde ultrascurte.Daca in aceste conditii inca mai prezinta interes, pot da detalii.Cirip

Link spre comentariu

<>, desii nu sant radioamator , intodeauna m-a fascinat domeniul comunicatiilor si al transmisiunilor radio. Punctul de plecare a fost casa pionierilor cand profesorul instructor ne familiariza cu <> , apoi primul emitator in gamele uus , al carui frecvente bruiau semnalul tv , sunetul programului tv fiind inlocuit de sunetul miniemitatorului , speriind vecinii si facand un haz nebun cu prietenii pe aceasta tema :smt003 :weedman: :smt003 , precum receptia benziilor pe care emite salvarea pe un antic ,, miraj-4,, . Atunci am ajuns la concluzia ca pe langa benziile consacrate de radiodifuziune exista si alte frecvente pe care in mod obisnuit nu le putem receptiona. :smt012 :smt009 :smt011 :smt010 :smt018 :smt019 . De aceea eu sant curios in continuare si sant convins ca sii altii vor sa stie mai multe despre fascinantul spectru radio. Iti multumesc daca ne vei oferii in continuare date si informatii despre transmisiile mai outin conventionale . :smt006 :supz: :smt006 :supz:

Link spre comentariu

Salut,Am revenit cu detalii. Tipul de modulatie se cheama modulatie polara si arata cam asa:Up(t)=[u1+u2]+[u1-u2]*cos(omega0*t)u1=1+m1*cos(omega1*t)u2=1+m2*cos(omega2*t)Unde:-omega1 si omega2 sunt doua sinusoide de frecvente diferite, transmise fiecare pe cate un canal.-m1 si m2 sunt amplitudinile celor doua sinusoide. m1 si m2 trebuie sa fie subunitari,altfel apar distorsiuni.-omega0 este subpurtatoarea utilizata la transmisia celor doua canale.-Up(t) este semnalul cu modulatie polara-u1 si u2 sunt cele doua canale stereofoniceDaca se inlocuiesc u1 si u2 in formula lui Up, apoi se determina infasuratoarea pozitiva prin fortarea lui cos(omega0*t)=+1, respectiv cea negativa prin fortarea lui cos(omega0*t)=-1 se obtin expresiile:Up+=2*(1+m1*cos(omega1*t)) infasuratoarea pozitiva siUp-=2*(1+m2*cos(omega2*t)) infasuratoarea negativa.Procedeul este ilustrat de figura de mai jos in care se pot observa cele doua canale individuale si efectul asupra semnalului modulat.Din pacate, asa cum este, semnalul nu poate fi trimis in antena datorita prezentei unor componente de frecventa audio, dar semnalul cu modulatie polara poate la randul lui sa moduleze in frecventa o purtatoare in banda de unde ultrascurte.Semnalul cu modulatie polara este centrat pe zero, deci extragerea celor doua infasuratoare (respectiv canale) se poate face cu ajutorul a doua detectoare de amplitudine cu diodele conectate opus ca polaritate una fata de cealalta.De remarcat, de asemenea, ca un receptor fara decodor stereofonic va putea sa receptioneze fara probleme programul datorita existentei termenului (u1+u2) din semnalul Up. Deci compatibilitatea este asigurata.Si cam atat...Cirip

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări