Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

O intrebare daca se poate ...

XAN77

Postări Recomandate

vreau sa fac un montaj cu integrate cmos 4027 si 4070 care vor primi din exterior doua semnale de comanda, care vreau sa-l alimentez la 12 Vcc. Intrebarea mea este : cele doua semnale de comanda pot provenii de la un montaj alimentat la 5Vcc ? de ex. un controler . Montajul care vreau sa-l fac este un controler pentru motor pas cu pas gasit la adresa http://www.aaroncake.net/circuits/stepper.htm care mi s-a parut foarte misto pt. ca pot folosi doar doua semnale de la PIC, comandand sensul si incrementand la fiecare puls pozitia motorului . Vreau sa se alimenteze controleru de la 12 Vcc pentru ca motoru se alimenteaza tot cu 12 (motor de scanner) . Si apropo a facut careva schema aia ? Va multumesc .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• XAN77

7

• niq_ro

2

• cirip

2

• mitescu

1

Top autori în acest subiect

Vizitator DragosP

Nu poţi comanda direct un cmos la 12V cu un uC la 5V. Motivul? Caută în cataloage :yawinkle: Poţi face cel puţin alte două lucruri însă: fie faci o adaptare simplă de la 5 la 12V cu nişte tranzistoare, fie, alimentezi schema respectivă cu 5V, păstrând doar alimentarea tranzistoarelor finale la 12V.

Link spre comentariu

XAN77,Nu ai nevoie de bedeuri. Sunt mult prea puternice ptr ce ai nevoie. In cazul tau niste 2N2222 sau BC-uri NPN sau orice NPN de mica putere pot face fata cu brio. Daca postezi o "schema propusa" spre realizare, putem discuta mai la obiect.Cirip

Link spre comentariu

pai schema este cea din linkul care l-am dat. Intradevar, trebuia sa ma informez mai intai, nu merge sa comand cu 5 Vcc ca la alimentare de 12 tensiunea minima de intrare pentru nivel High este ~ 9vcc . Cred ca o sa fac adaptare cu cate un tranzistor, dar pentru tranzistoarele de comanda vreau totusi sa folosesc ceva cat de cat puternic ca sa pot comanda si alte motoare ce o sa mai fac rost. Ca o sa proiectez maine cablaju in eagle si dupa ce-l tyrag pe foaie transparenta nu o sa mai fac altu. Dar nici cu tranzistori in capsula TO3 parca n-as face. Daca pun BD 237 de ex. este sansa sa se incinga prea tare la un motor de imprimanta mai nesimtit ?

Link spre comentariu

cu tranzistori in capsula TO3 parca n-as face. Daca pun BD 237 de ex. este sansa sa se incinga prea tare la un motor de imprimanta mai nesimtit ?

cred ca mai bine pui cate un tranzistor Darlington, cum este TIP142.. nu suprasoliciti nici integratele, nu ocupa nici mult spatiu, fiind in capsul TO220 (parca)... de interfatare de la 5V (TTL) la 12V (CMOS), iti povestesc maine ..... :finga: (sa am sursa de "inspiratie"...)
Link spre comentariu

nu-i rentabil cu TIP142 ca o bucata e 5 lei si sa ma coste 4 tranzistori pt. dracia asta 20 de lei ....NU. Altceva ... la o adica BD681, tot darlington este dar e 0,8 lei (am citat preturi de la conex) si are factorul de multiplicare in curent minim 750 deci la un calcul simplu rapid daca ar suge (fortat de un R binenteles) cca. 3 mA ar debita pe bobina motorului pana la cca. 2 A, suficient nu? Si BDu asta este in capsula TO220. Chestia e ca nici pe astia nu-i am. Tre sa fac o comanda si pentru 4 tranzistori mai mult dau pe transport, daca o sa trebuiasca o so fac asta e. Da poate fac cu ce-am prin casa

Link spre comentariu

Nu am studiat functionabilitatea montajului in schimb cred ca trebuie sa tii cont de urmatoarele In primul rand , daca folosesti MC, de ce iti mai trebuie montajul, il poti emula soft mult mai eficient.In aldoile rand , ca sa adaptezi nivelul semnalului de comanda cu cel al montajului , poti folosi ceea ce s-a spus mai sus, dar MULT MAI SIMPLU ESTE SA ALIMENTEZI MONTAJUL DIRECT CU 5V, si nivelele devin compatibile.Nu se afecteaza functionarea, singura schimbare ( dar nu neaparat necesara este cea a valorilor R1-R4, si iti indic valoarea de 560 )

Link spre comentariu

gata am ales tranzistorii de comanda ca fiind BDX53 = darlington, 8A, 45Vcc, hfe peste 750 si costa cca. 13 mii/buc iar pentru alimentare adaug la schema un 78L05 care foloseste tensiunea de alimentare a tranzistorilor de comanda de 12Vcc si da 5Vcc pentru CI numerice. Tin eu neaparat ca placa asta sa aibe nevoie doar de comenzi + GND si nu de alimentare . Am facut inclusiv cablajul, apropo ce parere aveti si de cablaj si de cum vreau sa fac ?

Link spre comentariu

pentru cei interesati postez schema si cablaju in eagle a schemei de control al bobinelor motorului pas cu pas bipolar (4 fire, 2 bobine independente) care este in fapt doua punti H cu tranzistori NPN. Cablaju e proiectat pentru tranzistorii BDX53 capsula TO220. Nu de alta dar intre timp am mai facut rost de un motor misto dar e bipolar . Asa ca am de facut 2 montaje :smt003

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări