Phenom9600-FX Postat Ianuarie 7, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2012 Schema e cea de mai jos. Alimentarea la 7.4V. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 7, 2012 Partajează Postat Ianuarie 7, 2012 In primul rand dioda este montata invers;inainte de a o conecta corect ,verific-o sa nu fi intrat in scurt.Este posibil sa fi distrus integratul,acesta avand totusi protectie la supracurent,poate ai noroc si a scapat.In al doilea rand,randamentul obtinut cu schema asta este foarte mic,undeva pe la 50%.Spune-mi ce led vrei sa folosesti,la ce curent maxim,poate sunt si alte solutii cu randament mult mai bun. Link spre comentariu
Phenom9600-FX Postat Ianuarie 7, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2012 Dioda e montata bine din cate vad eu (adica e ca pe schema - catodul la masa). Esti sigur? Ca si led am un XM-L T6: asta - http://www.zexstar.com/leduri/leduri-de-putere-mare/p1106/led-cree-xm-l-t6-placuta-star-910lm-alb/&XTCsid=164acfde5319830e814a6156cdb96059/. Daca stii vreo alta schema pune-o aici. De schimbat nu prea as vrea s-o schimb ca deja mi-am luat piesele pentru 2 din astea chiar daca randamentul e mai mic. O cerinta era sa fie cu componente clasice si nu cu smd-uri ca n-am scule sa lucrez cu asa ceva. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 7, 2012 Partajează Postat Ianuarie 7, 2012 http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... 011476.PDF Ia vezi cum trebuie montata dioda. Daca ti-ai luat piese,si zici ca randamentul nu te intereseaza,da-i inainte. Link spre comentariu
Phenom9600-FX Postat Ianuarie 7, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2012 Punct ochit. Am pierdut din vedere schema de catalog. O sa incerc cu dioda invers sa vad ce se intampla. Revin cu info. Mersi frumos. Link spre comentariu
Phenom9600-FX Postat Ianuarie 7, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2012 Yessss!!! Functioneaza perfect acum. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 8, 2012 Partajează Postat Ianuarie 8, 2012 Daca functioneaza,fa cateva masuratori,sa vedem ce randament real are.Masoara tensiunea pe led si curentul prin el,respectiv tensiunea pe acumulatori si curentul tras din acestia,cu ledul aprins.E posibil ca schema sa poata fi imbunatatita.Dar mai intai masoara ce ti-am zis... Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 8, 2012 Partajează Postat Ianuarie 8, 2012 Randamentul poate fi inbunatatit prin micsorarea pierderii de putere pe R4,respectiv prin micsorarea rezistivitatii. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 8, 2012 Partajează Postat Ianuarie 8, 2012 Nu doar prin asta...in datasheetul integratului,se recomanda folosirea anumitor valori pentru capacitatea de intrare si iesire,cat si pentru inductanta,functie de tensiunea de intrare cat si curentul de iesire.Chiar si asa ,randamentul declarat e sub 80%.Avand in vedere si pierderea de cca 0,6-2W,pe rezistenta,functie de curentul prin led,in cazul de fata,randamentul scade si mai mult.Eu unul as folosi o solutie simpla si eficienta...as pune acumulatorii in paralel,si-as alimenta ledul printr-o scc liniara,cu un randament GARANTAT peste 80% Dar fiecare e liber sa aleaga... Link spre comentariu
Phenom9600-FX Postat Ianuarie 8, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 8, 2012 Ok, am facut niste masuratori si am asa:- tensiune pe acc: 6V- curent tras din acc: 0.85A- tensiune pe led: 3.3V- curent prin led: 1.95A (cu r4=0.47ohmi) Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 9, 2012 Partajează Postat Ianuarie 9, 2012 Ledul consuma 6,43W pe rezistenta se pierde 1,78W iar din acumulatori se consuma 5,1W.Adica un randament de 160% ceea ce n-ar fi deloc rau.Avand in vedere ca cele mai performante surse nu depasesc cca 95% iar randamentul maxim teoretic este 100% as zice ca valorile tale nu sunt reale.Daca multimetrul e ieftin,cu testere avand ceva rezistenta..va indica la masurarea curentului tras din acumulatori,un curent mai mic decat cel real.Poti reface masuratorile curentilor,folosind in locul testerelor ,doua fire cu sectiunea conductorului cat mai mare.Suspecta mi se pare si tensiunea de 6V pe acumulatori...care ori erau descarcati,ori uzati,ori de calitate indoielnica. Ce multimetru ai folosit? Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 9, 2012 Partajează Postat Ianuarie 9, 2012 Revin: formele de unda nesinuosidale (sau sinusoidale de frecventa mare) nu se masoara cu un amarat de multimetru. Osciloscopul (digital) e cea mai buna alegere pt masurarea lor...Si da,bornele multimetrului eroneaza masurarea curentului! Chiar si suntul intern are influente nu tocmai mici... Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 9, 2012 Partajează Postat Ianuarie 9, 2012 Masuratorile despre care vorbim,s-au facut totusi in curent continuu.Atat la intrare cat si la iesire,exista un electrolitic de valoare mare.Chiar daca exista riplu,nu cred ca poate influenta semnificativ masuratorile.Eroarea trebuie cautata in alta parte.Corecta afirmatia cu suntul intern;la majoritatea multimetrelor, caderea de tensiune la 20A,pe sunt,este de 200mV.In cazul de fata,la un curent masurat de cca 1A,caderea pe sunt ar fi nesemnificativa,cca 10mV.De aceea m-am gandit la testere,eventual un contact imperfect la bornele multimetrului. Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 9, 2012 Partajează Postat Ianuarie 9, 2012 Cam asa ar trebuie sa fie,dar cine stie ce erori mai sunt... Sa luam curentul prin led. Cum rezistenta inseriata cu el e de 0,47ohmi si tranzistorul care limiteaza curentul se deschide la 0,7V,rezulta un curent de 1,48A. Pai de la 1,95A la 1,48A e cam mult (desi ar putea fi vorba si de toleranta pieselor...dar tot mi se pare mult). Testerele multimetrelor au caderea de tensiune imensa fata de suntul intern! Link spre comentariu
Phenom9600-FX Postat Ianuarie 9, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 9, 2012 Salutare! Da, acumulatorii erau cam descarcati ca tot am facut teste si nu i-am mai incarcat de un timp. Multimetrul e unul destul de ieftin: DVM830 de la Velleman (http://www.velleman.eu/products/view/?id=18685). E posibil ca si asta sa aiba bateria cam dusa. Am sa incerc cu fire mai groase la multimetru sa vad ce diferenta e. Despre osciloscoape nici nu se pune problema ca n-am asa ceva. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum