Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Valderama 6P14P

bogdan69

Postări Recomandate

Domnilor, vorbim de niste materiale si aranjamente plasate intr-un mediu cit mai sarac in oxigen. Aceste materiale au ajuns pina la noi prin gratia unei cucoane de la aprovizionare care a putut face rost sau n-a putut face rost de anumite materiale... Rezultatul a fost validat de niste ingineri care supravegheau mai mult sau mai putin aleatoriu niste masuratori si de aici o intrega epopee audiofila, mondiala, ineluctabila de-a dreptul "fara scapare"...Eu zic ca-i gresit sa schimbi tuburi doar ca sa vezi daca se schimba sau nu "caracterul" sunetului... e un fel de circoteala pentru aceia care se declara apolitici ... :-)Foaia de catalog, luata orientativ, spune tot-tot-tot! ... si sa nu uitam ca trebuie masurat si verificat in montaj ce spune foaia de catalog... mai ca-mi vine sa ma las :jytuiyu

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 69
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Liviu Ianush

16

• carageae

6

• luke

6

• zal

4

Top autori în acest subiect

Liviu, nu exista un timbru al lampii! Sau daca exista poti sa-l schimbi foarte usor modificind 1-2 (spre 3) variabile in foaia de catalog... tare m-as bucura ca lumea sa inceapa sa inteleaga treaba asta

Link spre comentariu

iar daca vreti intr-adevar ceva super incercati cu ECC808,o lampa modelata anume pentru un sunet perfect.

Am o propunere!De ce nu am incerca un proiect ecc808 in srpp si el81 SE? Eu nu stiu sa il proiectez, daca mesterii adevarati isi pun umarul, eu il construiesc!

Liviu, nu exista un timbru al lampii! Sau daca exista poti sa-l schimbi foarte usor modificind 1-2 (spre 3) variabile in foaia de catalog... tare m-as bucura ca lumea sa inceapa sa inteleaga treaba asta

Sunt sigur ca ai dreptate! Stiu ca multe firme folosesc reactii negative si alte artificii pt. a crea timbrul specific. De ce nu am deschide un thread separat sa lamurim acest aspect?Gindeste-te eu apelez strict la nivelul cunostiintelor mele. Nu sunt de meserie, deci testez asa cum ma pricep.Am specificat din start ca un soclu este gindit pt. 6n1p si unul pt e88cc, restul, doar le inlocuiesc! Si sa stii ca am urechea buna! :da Iti spun pe MP dece.
Link spre comentariu

Liviu, nu exista un timbru al lampii!

[In primul rand, va rog sa nu va suparati pe mine ca am inceput sa scriu mult mai des pe forum, in diverse topicuri, insa, in concediul medical fiind, am timp sa citesc una-alta...]

Timbrul este o calitate a sunetului care distinge doua sunete (tonuri), iar un exemplu este perceptia/diferenta aceleiasi note produsa de ghitara si pian (sau voce vs instrument).

De aceea, nu putem afirma ca una dintre caracteristicile unei lampi ar fi timbrul! Aici are dreptate!

Insa cred ca si Liviu ar avea dreptate daca ar reformula: fiecare lampa "suna" in felul ei!

Daca nu ar fi asa, am avea nevoie numai de cateva lampi, de diverse puteri si ce simplu s-ar face amplificatoarele...

Pe de alta parte, parerea mea ferma este ca timbrul unui sistem acustic (de fapt, totul se reduce la perceptia umana!) este dat in cea mai mare proportie de.... incintele acustice!

Link spre comentariu

In primul rand, va rog sa nu va suparati pe mine ca am inceput sa scriu mult mai des pe forum, in diverse topicuri, insa, in concediul medical fiind, am timp sa citesc una-alta.

In primul rind; interventiile dvs. sunt binevenite, sunteti un "veteran" si experimentati mult!in al doilea rind: Multa sanatate! Si sa ne "stresati" sau sa ma "stresati"! Orice discutie constructiva nu poate fi decit benefica!
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Continui aberatia mea audiofila cu 6N23P in SRPP. Multumesc lui hpavictor (mega, mega, domn) si valderama.Acum: PP, ne PP ca sound in SE, mie imi place viteza si atacul SRPP-ului. Voi publica si schema.Multumesc valderama!!!! :da Bineinteles multumiri si donatorului hpavictor.6N23P este compatibila pin la pin cu E88CC. Am facut SRPP dedicat pt. 6N23P. Imi place mult. NU ma prind de deosebiri intre E88CC si 6N23P audibile la inlocuirea pin la pin (considerind montajul SRPP pr 6N23P).Am testat si trioda si dubla trioda si SRPP.Corect implementate, din pacate :cry: nu aud diferente (am boxe cu SPL 98 dB(A)), pe 6p14p SE sau EL84 SE (zbodeoc ma palmuise, dar in anumite situatii nu ascultzi numai transformatorul de iesire dar si lampa - chiar cu PSF diferit, dar ales corect, capacitatile din lampa pot fi diferite si atunci si timbrul poate fi diferit).SRPP are atac mai rapid, distorsiuni mai reduse, dar ca sound aduce a PP. :cry: personal imi place, dar... trioda e trioda. Este atit de subtil mesajul incit pot sa jur ca 90% din ascultatori nu pot face diferenta intre SRPP si trioda in preamplificare.Nu vb. de aufdiofili :jytuiyu .Astept ecc808 si 6n30p... si mai scriu...

Link spre comentariu

Continui aberatia mea audiofila cu 6N23P in SRPP. Multumesc lui hpavictor (mega, mega, domn) si valderama.Bineinteles multumiri si donatorului hpavictor.6N23P este compatibila pin la pin cu E88CC. Am facut SRPP dedicat pt. 6N23P. Imi place mult. NU ma prind de deosebiri intre E88CC si 6N23P audibile la inlocuirea pin la pin (considerind montajul SRPP pr 6N23P).

Nu am niciun merit , nu eu am construit acele 6N23P, pur si simplu erau disponibile ......ramane ca Dvoastra sa le folositi cu mare intelepciune spre a avea satisfactii maxime . Am invatat de la altii ( VTP , Lazaroiu , Kosmin 227 , Vaska2222 , si nu in ultimul rand Viobio dar si alti prieteni ai mei ) ca cei cu aceasta pasiune ( lamparii ) trebuie incurajati si sprijiniti , exact asa cum am fost si noi la randul nostru.........Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate !
Link spre comentariu

Acum 2 ani am construit un amplificator pentru casti.Lampa de intrare e ECC88.Am folosit si 6H23P, 6H1P, 6H6P, ECC85, ECC81,E88CCECC88 suna mai bine pentru mine decat 6H23P -care e o lampa foarte buna-E o parere personala, subiectiva.

Link spre comentariu

Nici eu nu tin ca parerea mea sa fie luata de buna. Timbrul e dat de armonici, ori pentru o famile de dispozitive (triode) intr-o plaja apropiata V/I aceste caracteristici sint asemanatoare, punctele de bias insa nu; drept urmare grav si hilar este atunci cind constructorul amator confunda timbrul cu cistigul in tensiune.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 1 an mai târziu...
Vizitator ovixb

Am rezolvat cu tuburile , transformatoarele si restul de piese le-am cumparat, trebuie doar sa-mi iau avant si sa ma apuc de partea de lacatuserie (sasiu) si dupa aceea am sa va innebunesc cu intrebarile . Multumesc pt. suportul de pana acum.

In sfarsit am reusit sa construiesc amplificatorul din titlu . Functioneaza , dar am cateva nelamuriri . 1. nu reusesc sa obtin 5.5v din semireglabili (aproape 1v pe un canal si 0v pe celalalt) am folosit o rezistenta de 27k si una de 22k2.un usor brum (cred ca de 50Hz)3.Rx cred ca este de 7.2k (iesirea este pe 8 ohmi)eu am pus 8.2 pt. ca asta am avut . E grav?4.Una din finale parca se incalzeste mai tare decat cealalta.Astept sfaturi si sugestii . Multumesc anticipat.
Link spre comentariu

http://oi53.tinypic.com/23vbzaf.jpg

În principiu în catod EL84(6P14P)pin-3 trebuie să aveţi circa 6V-6,5V(partea de negativare automată) pentru ambele canale ,semireglabili de 10kΩ dacă au cursorul poziţionat la jumătatea cursei mecanice vor furniza circa -0,85V/-1V în raport cu masa (partea de negativare "fixă" ,din care se poate ajusta ia_0 tuburi finale).

Pe rezistenţa 100Ω/2W-3W dintre terminale minus-cf(marcaţi-330μF) trebuie să găsiţi circa -11V(-12V) în raport cu masa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări