Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema sursa de alimentare flyback

IoNuTx

Postări Recomandate

La ce frecventa lucreaza sursa? Mi se par cam putine spire. Raportul dintre ele pare ok la prima vedere totusi. Ce putere vrei sa scoti din ea? La putere mai mare trebuie intrefier mai mare. Pana la urma exact ce schema folosesti in momentul de fata?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 479
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• IoNuTx

185

• Th3_uN1Qu3

54

• moro

25

• RockDok

19

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Domnul smilex cred ca știe la ce frecventa lucrează,eu vreau sa scot cam 150W,schema in momentul de fata este asta:[attachment=0]SG1842 2.png[/attachment]

Link spre comentariu

Pai habar nu ai la ce frecventa lucreaza sursa si vrei sa si mearga? Vezi ca ai in foaia de date a SG1842 cum se calculeaza RT si CT in functie de frecventa si factorul de umplere maxim pe care il permite traful. Pune mana si calculeaza. Asta daca iti dai seama ce sa calculezi.

150W deja e multisor pt flyback, o sa ai eficienta scazuta si tranzistorul de comutatie o sa fie scump. Si cu siguranta iti trebuie mai mult de 0.7mm intrefier. Video'ul nu cred ca cerea mai mult de 50W. Eu zic sa incerci 1 transistor forward la puterea asta, e mai simplu de implementat si tranzistorul de comutatie nu necesita atata protectie. A se vedea aici o referinta. Nu zic sa ai incredere in calculatorul ala, nu da parametri optimi, insa macar rezultatul va fi functional.

Link spre comentariu

Eu stau foarte prost cu matematica,mai mult de 5-6 nu am,urăsc materia asta,cu trafu nu e o problema am ceva trafuri acasă mai mari cu secțiunea de 2.6cm si întrefier de 1.1-1.2mm.Pot face și de altundeva rost de o mulțime de trafuri de ferita cu întrefier...Mi-a dat 50Khz.

Link spre comentariu

Si eu stau prost cu matematica dar asta nu ma impiedica sa folosesc Microsoft Excel sau echivalentul OpenOffice Calc sa faca matematica in locul meu. De aia s'a inventat calculatorul. :da

Link spre comentariu

Parerea mea este sa nu dam importanta in acest moment puterii cit unei functionari corecte a montajului. Miezul mi se pare si mie cam mic votez pentru o putere sub 50W.

Link spre comentariu

Parerea mea este sa nu dam importanta in acest moment puterii cit unei functionari corecte a montajului.

Pai la flyback oricum se schimba toti parametrii la schimbarea trafului, asa ca DEGEABA il face sa functioneze la putere mica daca nu ii corespunde aplicatiei! Eu sunt pe principiul "lucrez odata si bine".
Link spre comentariu

Habar nu am,nu m-am uitat pe spate pt. ca nu ma interesa la vremea aceea acum o jumătate de an și oricum l-am desfăcut la persoana acasă și numai sursa m-a interesat a cărei cablaj era copt.. :rade:

Link spre comentariu
Vizitator tyc

carcasa bobinajului ce rezistenta de izolatie mai are?Ai folosit izolatori intre straturi/sectiuni?Oricum,gabaritul trafului e invers proportional cu frecventa.Cauta o sursa de calc si foloseste traful de acolo(si nu numai). Actualul nu vrea sa oscileze...Cand desfaci traful de sursa,ia aminte de stilul bobinajului,izolatii.Filtru de rejectie ai,sau umpli casa de zgomot?

Link spre comentariu

Dupa fiecare strat am izolat cu banda,cam de 2-3 straturi.Am un traf de sursa PC dar nu are întrefier,era într-un ATX de 450W și miezul e alcătuit din E+I cu secțiune de 1.3cm pătrați.Filtru de rejecție?,nu cred.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Bobinele alea de la intrarea sursei ATX.Sant necesare pt rejectarea zgomotului facut de SMPS,altfel o sa ai zgomote de la fiecare priza din casa.Dar filtrul asta ,dupa ce va functiona sursa.

Link spre comentariu

Dumneavoastră vorbiți de bobina de la filtrul de rețea? am pus și un mic filtru de rețea sursei cu o asemenea bobina și 2 cond nepolarizate in paralel pe intrarea și ieșirea bobinei.De traful ATX-lui ce spuneți,e bun la sursa asta?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Vad ca nu apare nici o imbunatatire. Inclin totusi sa cred ca problema e in sensul infasurarilor. Este imposibil sa ai la infasurari corecte, diferente atat de mari. Nu are importanta ce tensiuni obtii, dar raportul secundarelor (ca nr. spire) trebuie sa se regaseasca in raportul tensiunilor. Leaga traful cum era initial, sau mai bine zis, cum stii tu ca se respecta inceputurile conform schemei si mai incearca odata sa vedem conform rezultatului ce se poate modifica. Sau daca nu esti ferm convins de sensuri, rebobineaza-l.E SG3842, 2842 sau 1842? Sau SGxx43?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări