Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema sursa de alimentare flyback

IoNuTx

Postări Recomandate

@xan:o sursa flyback nu se testeaza in gol,tocmai ca bucla de control va reduce drastic timpul de conductie si nu vei mai avea energie suficienta preluata din inf de automentinere pt integratnu sant eu mare filozof,dar simt ca majoritatea problemelor de comunicare decurg din neintelegerea modului de raportare la munca unei persoane complet straine care,culmea,vrea sa rezolve o problema ce singur ai postat-ospuneti si voi cum vreti o colaborare:voi aveti defectul pe masa,lansati un SOS in eter cu o descriere sumara-va puneti castile si ascultati muzica pana un mosulica care oricum nu are ce face va sapa sa dea raspunsuluite ca mosul are alta parere:cauta toate postarile de pe la alimentatoare,depanare surse tv,apatate sudura,incarcatoare--fa conspecte--compara cu ceva cunostinte vechi--fa mici teste cu ceea ce ai inteles si cand pui intrebarea mai amintesti si masuratorile facutepui problema total gresit:nu s-a suparat nimeni ca ai intrebat ci usoara superficialitate a modului cum ai facut-onu-ti cere nimeni sa fii toba de carte dar nici sa nu dai de inteles ca ai mai parcurs postarile noastre,ca te straduiesti sa folosesti ce scriem de luni de zilept mine cea mai mare bucurie ar fi ca un incepator sa ma convinga ca a incercat sa mai adauge la cunostintele lui cate ceva din ceea ce am postat si eventual sa-mi ceara suplimentar noi elemente pt a intregi sa spunem un proiect

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 479
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• IoNuTx

185

• Th3_uN1Qu3

54

• moro

25

• RockDok

19

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator tyc

@tyc:poate explici si relatia intre grosimea sarmei de bobinaj si curentii turbionari

O legatura indirecta, provenind :Pt a micsora diametrul trebuie sa maresti densitatea de curent;daca maresti densitatea de curent,miezul( la cele cu tole ferosiliciu ma refer) se incalzeste.De ce oare?
Link spre comentariu

Vedeți asta nu înțeleg eu,cum poate sa scoate 4 conductoare de 0.8mm in paralel 10A la un SMPS la 220V? 0.8mm nu duce 1? iar 4 fire in paralel nu unt 4A?

NU. Densitatea de curent suportata de un fir este data de ARIA sectiunii acelui fir nu de DIAMETRU. Foloseste acest calculator: http://www.sengpielaudio.com/calculator ... ection.htm , pune 1 si apoi 4 in prima casuta si ai sa te lamuresti.Mai departe. Puterea disipata de firul respectiv mai depinde si de REZISTENTA lui. Asadar, unde miezul este mai mic deci firul este mai scurt, acelasi fir poate duce acum un curent mai mare pentru ca rezistenta lui este acum mai mica. De aici diferenta intre transformatorul de retea si SMPS ca grosime fir pt un anume curent. Si mai sunt si nebuniile alea de curenti turbionari... Insa daca lasi marje la grosimea sarmei, adica nu o pui "la limita", pot fi ignorati. Doar in aplicatii specializate trebuie musai sa tii cont de ei.M'am certat cu cineva recent pe domeniul asta - eu folosesc un calculator scris de mine in Excel pentru a determina grosimea sarmei necesare pt traf sau bobina. Calculatorul meu tine cont de rezistivitate si de modificarea acesteia cu temperatura. Respectivul a zis ca nu voi obtine rezultate precise din cauza curentilor turbionari. Ori, respectivul foloseste o constanta, 7.75A/mm^2. Acu, ziceti'mi mie cum poate o constanta "universala" sa dea rezultate mai bune decat un calcul, cat de primitiv ar fi el.
Link spre comentariu

Am redresat schema cu modificările propuse de colegi,am adăugat și 2 rez. de descărcare in secundar dar și 2 conzi. de 1uF/63v pt. decuplare.[attachment=0]przetwornica_tl494_2036.gif[/attachment]

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Bine,hai sa despicam firul in patru...dupa afirmatia ta,la diametrul de 1mm are sectiunea e de 1nmmp; la diametrul de 2mm sectiunea e de nedifinita,ca doar nu stiu sa calculez aria in functie de diametru si rezulta ca(cred eu) daca conductorul are 2mmp si lungimea de 1m are alta sectiune decat unul cu dia de 2mmp si lungimea de 2m.

Link spre comentariu

Bine,hai sa despicam firul in patru...daca conductorul are 2mmp si lungimea de 1m are alta sectiune decat unul cu dia de 2mmp si lungimea de 2m.

Nu am zis eu asa ceva. :nebunrau: Dar cu metrul ala in plus apar pierderi in plus din cauza rezistentei firului.
Link spre comentariu

mi-e greu sa schimb registrul si sa intreb cum poti sa lucrezi la surse pe retea,sa stii ca este periculos,si sa afirmi aparent cu seninatate ca din pacate nu ai traf separator...

Stiam ca sunt ceva probleme cand se masoara cu osciloscopul intr-o sursa la retea dar neintelegand fenomenul nu stiu exact unde pot si unde nu pot pune sonda.Am cautat pe internet dar nu am gasit nimic despre imposibilitatea/interdicita de a masura cu osciloscopul in retea/partea dinainte de primar la o smps.Va rog sa-mi explicati si mie in ce consta fenomenul (banuiesc ca se fac ceva punti/scurturi nepermise) si cum se pot face, daca se pot face, aceste masuratori.
Link spre comentariu

Daca osciloscopul tau e conectat la impamantare nu poti face masuratori in primar pentru ca legarea firului de masa al sondei in primar produce un scurt direct pe alimentarea de 220 si arunca siguranta din panou. Daca ii intrerupi impamantarea nu numai ca te poti electrocuta mortal, dar nici nu vei vedea mare lucru pentru ca toate interferentele pe care le elimina impamantarea iti vor distorsiona acum citirile.Numai daca osciloscopul e pe baterii merge sa masori in primar fara traf de separare. Apropo, de preferat se pune pe traf de separare sursa nu osciloscopul. Nici eu nu am traf separator insa folosesc un invertor 12 -> 220 pe postul asta.

Link spre comentariu

sa inteleg ca transformatorul de separare e o solutie? el se pune la osciloscop sau la aparatul supus masuratorii?din raspunsul d-lui miticamy am inteles ca trafu de separare e o alta nazbatie

Link spre comentariu

sa inteleg ca transformatorul de separare e o solutie? el se pune la osciloscop sau la aparatul supus masuratorii?

Apropo, de preferat se pune pe traf de separare sursa nu osciloscopul.

Se pune unde vrei tu, dar e mai bine sa il pui la sursa, ca sa pastrezi impamantarea la osciloscop.
Link spre comentariu

@xan:cu Ionut am discutat mult la telefon si am reusit astfel sa mai lamurim unele lucruri legate de cunostintele minimale pt abordarea unui domeniu serios cum este cel al surselor in comutatie,,direct pe retea"un avocat bun ne-ar gasi vinovati pe cei ce raspundem pt faptul ca nu am inceput cu un fel de ,,protectia muncii" chiar nu ai auzit de electrocutarile la priza de 220vca?de ce se blocheaza prizele cand ai copii mici?spune ,,cu cuvintele tale" ce inseamna faza si nul la priza

Link spre comentariu

chiar nu ai auzit de electrocutarile la priza de 220vca?

Si nu numai la prize din pacate... Improvizatiile in cablare si lipsa impamantarii la anumite aparate au facut si ele victime. :speriat
Link spre comentariu

@th3_:vorbim de acelasi lucru,eu nu ma refeream fizic la priza(ca element de conectare) ci ca modalitate de conectare la reteaua de distributie a energiei electrice care este trifazata pe strada sau la intrarea in bloc(380vca intre faze)un cetatean care duce un prelungitor de 50m in gradina sa asculte manele,si atinge un fir neizolat(faza) tot ,,la priza" s-a electrocutat

Link spre comentariu

ce e faza ce e nulul ? hmm, nu stiu exact. Faza e clar ca e cea care "frige". Faza e cea care are diferenta de potential electric fata de pamant, deaia ne si electrocuteaza, se realizeaza scurgerea la pamant prin corp. Iar nulul e neutru fata de pamant.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări