Vizitator Postat Iunie 11, 2011 Partajează Postat Iunie 11, 2011 am sa studiez si costul celui mai ieftin sistem de a realiza si niste filmulete pt ca pozele nu sant suficienteeu am facut probele pe un traf apropiat de cel pe care doreai sa-l realizezi, care avea 12v iesire si 12v automentinere CIam gasit o solutie rapida pt dotarea ta din acele zilemi-e foarte greu sa ma pun in situatia voastra--eu am o dotare inceputa acum 40ani si pe langa aparate profesionale ai vazut o parte din montajele ajutatoare pe care le-am realizate atat de simplu sa faci un oscilator sinusoidal cu care sa ataci un final audio dintr-un tv,boxe calculatoracum ca stiu cu aprox varsta te inteleg,e prea multa informatie ce vine in avalansa peste tine(este si ghinionul tau ca asa putini tineri mai sant interesati de electronica)iar surselenu sant totusi niste circuite simpleca sa-ti mai ridic moralul,afla ca peste 10 colegi depanatori apelau la mine cand simteau ca ar pierde prea mult timp cu o sursacu finalul audio,cu o rez serie egala cu impedanta difuzorului recomandat poti ataca orice infasurare de trafde pe orice secundar cu o dioda,un cond si o rez poti masura cu un voltmetru valoarea de varf a tensiunii indusedupa ce masori pe toate secundarele iei una de referinta si o inseriezi pe rand cu celelaltein functie de modul cum se potrivesc,intr-un sens vei avea suma tens individuale iar in conexiunea inversa vei avea diferenta lordupa aceea ataci cu generatorul alta infasurare pt a putea faza cu secundarele si infasurarea care a fost prima data ,,primar" Link spre comentariu
IoNuTx Postat Iunie 12, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 12, 2011 Dupa o discuție telefonica cu domnul miticamy am înțeles ca nu sunt pregătit practic și teoretic ptr. susele la rețea.La recomandarea dansului am sa fac un convertor auto.Am scos integratul de pe montajul ATX-ului și am dat un search pe google și am găsit schema de ma jos. Partea de comanda cu TL494CN o voi face pe cablaj cu un soclu. Domnule miticamy in loc de bipolare pot pune mosuri? Ce modificări mai trebuie făcute schemei sa pun mosuri? Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 12, 2011 Partajează Postat Iunie 12, 2011 Daca nu sunt de putere mare,merg directDaca sunt,pui in totem pole (cauta in sectiune,in schemele cu sg) Link spre comentariu
IoNuTx Postat Iunie 12, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 12, 2011 Domnul miticamy mi-a recomandat IRF630 sau IRF640. Acum mi-am adus aminte,am osciloscop virtual cu 2 canale.... tens. de intrare e de la 4....100V. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 12, 2011 Partajează Postat Iunie 12, 2011 cred ca tot pe forum am gasit ac schema Link spre comentariu
IoNuTx Postat Iunie 12, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 12, 2011 Mulțumesc,acum ma obișnuiesc și cu osciloscopul pana am unul adevărat. Link spre comentariu
RockDok Postat Iunie 12, 2011 Partajează Postat Iunie 12, 2011 La schema din catalog a TL494 pinii 8(C1) si 11(C2) sint in scurt. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Iunie 12, 2011 Partajează Postat Iunie 12, 2011 Dupa ce termini montajul asta promit ca'ti fac eu schema de sursa alimentata de la retea cu 494. E o platforma pe care oricum aveam de gand sa o pun pe forum, dar trebuie sa le termin pe ale mele intai ca am 2 surse in lucru pe platforma asta. Iti dau si cablaje si tot... 494 si LM339 (pt protectii) sunt fiecare pe placuta lui de ~50x50mm, care se infig in placa principala. In afara de mosfetii de comutatie, de diode (ca vreau tensiune mai mare) si de sarma evident, piesele folosite sunt toate scoase din surse de PC.Cablajul cu 494 e foarte versatil, l'am folosit cu foarte mici modificari intr'un convertor 12-30v -> 5v. Practic se poate folosi in orice sursa, de asta mi s'a parut mult mai usor sa'l fac pe o placuta separata. Link spre comentariu
IoNuTx Postat Iunie 12, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 12, 2011 Mulțumesc Th3_uN1Qu3 ptr. ajutor, mâine o sa construiesc montajul dar nu tot doar oscilatorul cu TL494 sa vad dacă e bun integratul ptr. ca e recuperat. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Iunie 12, 2011 Partajează Postat Iunie 12, 2011 La 494 ii trebuie asa ca sa il testezi: RT si CT care ii dicteaza frecventa, pinii 2 si 15 (intrarile inversoare ale operationalelor) legati la pinul 14 (vref), rezistente de 100 ohmi intre C1 si masa, C2 si masa, si pui la masa pinii 8 si 9 (E1, E2), pinul 4 (deadtime control), 1 si 16 (intrarile neinversoare ale operationalelor). Pentru half bridge pin 13 (output control) se leaga tot la Vref, pentru aplicatie single ended adica forward, buck, boost sau flyback, pin 13 se pune la masa, si C1 C2 se leaga impreuna. Asta'i aplicatia pt bipolari, la mosfeti C1 C2 ii legi direct la Vcc si pui rezistentele intre E1 E2 si masa si iei semnalul de acolo, de obicei tot in jur de 100 ohmi. In practica pe pinul 4 faci soft start si protectii, pe 1 faci reactia principala, iar pe 16 faci limitare de curent daca vrei, daca nu, il lasi la masa. Formula de calcul a frecventei o gasesti in documentul "Designing Switching Regulators with the TL494", pt test fa frecventa mica, pe la 1kHz, ca sa poti sa o vezi cu osciloscopul tau care lucreaza cu placa de sunet. Uite aici mai multe informatii. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Iunie 13, 2011 Partajează Postat Iunie 13, 2011 Acu vazui ca am zis o tampenie. Rezistentele din colectorul lui 494 le legi la Vcc nu la masa. Deh, obisnuit sa'i fac iesirea pe emitor, caz in care intr'adevar rezistentele sunt la masa. Link spre comentariu
IoNuTx Postat Iunie 13, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 13, 2011 Dar E1 și E2 nu sunt 9 și 10? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Iunie 13, 2011 Partajează Postat Iunie 13, 2011 Asa e,a spus ca foloseste alta configuratie si de acolo confuzia; in general,asculta in continuare si iesi bine! Link spre comentariu
IoNuTx Postat Iunie 13, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 13, 2011 Am desenat schema,poate e greșita... http://imageshack.us/f/155/testcx.png/ Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 13, 2011 Partajează Postat Iunie 13, 2011 Ionut,ma gandeam ca in paralel cu temele postate aici sa deschizi si la incepatori o sectiune de teorie electronica unde sa mai atragi cativa liceeni ca sa puneti la punct cateva elemente de baza inaintea atacului unor scheme mai complexeNu trebuie sa fie ceva f complicat ci un fel de mici probleme asemanator temelor din manualele de matematicaTrebuie neaparat sa va familiarizati cu TRANZISTORUL,inima electroniciiIncepe cu bipolar-npn si pnp si mos-canal n si canal pSa stii cum poti pune sarcina in colector(drena) sau emitor(sursa)La montajul cu tl494 ai pus colectorii celor 2 tranz la masa si emitorii la fel-cum mai poate circula curent prin ei?Prima tema:ai cate un tranz din cele 4 amintite mai sus ce suporta 1a--ai o sursa de 12v si un bec de 12v/0,5a si toate valorile de rezistenteFa 4 montaje in care tu comanzi aprinderea becurilor prin intermediul tranzistoarelor Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum