Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema sursa de alimentare flyback

IoNuTx

Postări Recomandate

Eu sâmbăta am un concurs de electronica la Mureș,nu știu dacă o sa ajung la vreun magazin acolo,depinde act tine concursul o sa îmi iau 2 buc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 479
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• IoNuTx

185

• Th3_uN1Qu3

54

• moro

25

• RockDok

19

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mulțumesc!Acolo nu sunt întrebări despre surse,doar despre amplifuri,osc,grafice cu sinusoide,calcule(aici stau prost).Proiectare și proba practica.

Link spre comentariu

Nu'ti trebe punte L ca sa determini punctul de saturatie al unui traf.

Si cand lucrezi cu flybackuri cum determini inductanta daca nu stii permeabilitatea miezului?

Poti sa determini inductanta si cu osciloscopul. tyc a inteles ce am spus legat de folosirea osc'ului.

Eu nu ma refeream la saturatia transformatorului, ci strict la inductanta bobinelor, sunt cazuri cand ai nevoie sa stii si acea "mutual inductance" mai ales la convertoarele zvs care folosesc acea inductanta pe post de buffer de energie.Sau cum este cazul de fata, el trebuie sa stie ce inductanta are bobina primara pentru ca daca folosesti miezuri cu intrefier, acelea au alta permabilitate si pentru acelasi numar de spire nu-i va da inductanta la fel cu un miez care nu are intrefier. Cu cat intrefierul este mai mare cu atat permabilitatea scade si va necesita un numar mai mare de spire pentru obtinerea inductantei necesare. Legat de inductanta aceea mutuala sau parazita este si aceea importanta de stiut, de regula se prefera ca valoarea ei sa fie undeva sub 10-5% din valoarea inductantei "la rece" a bobinajului. In sursele hard-switching aceea inductanta provoaca spikeuri pe tranzistoare. Ma rog nu vreau sa fiu offtopic, evident ca in cazul unui amator care vrea doar sa-si faca o sursa nu este necesar o sumedenie de scule. Dar un de un minim necesar este totusi nevoie cand lucrezi cu asemenea montaje.

La transformatoare in convertoare totul tine mai mult de pierderi in miez, si aici ma refer la cresterea temperaturii peste ambiant. Functionarea la o frecventa mare necesita un flux magnetic mai mic. In general feritele sub 50khz duc 0.3-0.4 Tesla fara pierderi foarte mari cat sa se incinga. Cand lucrezi deja de la 100khz in sus cu ele tre sa te limitezi undeva la 0.15 - 0.17 Tesla pentru 3F3 de exemplu care are pierderi mai mici decat 3C90 de exemplu asta ca sa nu incingi ferita aia pana o ia dracu :))

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Trebuie sa ai grija la buclele de masa.Daca vrei, fa pe o mica placuta test, partea de comanda cu UC. In felul asta poti incerca separat integratul.

Link spre comentariu

M-am gândit sa fac partea de comanda pe un circuit imprimat,dar eu nu am proiectat niciodată o sursa in comutație.As avea o întrebare, pe unde nu e bine sa trec un anumit traseu și traseul de masa pe unde nu e bine sa îl tec?Am un soclu pt. integrat cu pini auriți și in felul asta pot verifica care integrate sunt bune și care nu.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Am anticipat putin raspunsul si desenez ceva acum.Am uitat o rez in grila de 15-22 ohmi.Daca faci asa, eviti in buna masura bucla de masa. Trebuie ca de la minusul condului de filtraj (100uF/400V) sa mergi pe trasee diferite de masa, cat mai scurte, catre MOS si partea cu CI. Nu sa sari de la o componenta la alta cu masa.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Ai te rog rabdare, n-am viteza la scris. Vezi la modificari.Deci o rez in grila, rez 120k (200k) se pune pe 4 odata cu CI (nu fara, ca se arde dioda de 16V).Pt. test:Duci cursorul potentiomatrului 1k catre masa.Alimentezi placuta (CI) cu 18-20V, reglezi din semireglabilul de pe placuta astfel incat LED-ul sa stea partial aprins. Ar trebui sa poti duce (din semireglabil) LED-ul in toate starile: stins, aprins, partial aprins. Faza cu partialul se obtine cu un reglaj foarte fin.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Continuare :sparge: Din postura aprins a LED-ului, ridici usor de cursor (1k), iar la o anumita pozitie se va stinge. Daca astea se petrec, CI si toata placa aferenta isi fac datoria.Mult te-ar ajuta un osc. End. Adica gata, intreaba.

Link spre comentariu

ionut,am facut si eu montajul ca 3844 si becul de 75wla oscilator am pus 680ohm si 27nf pt aprox 30khztimpul de conductie este 28%--cam mare pt teste,de aceea spuneam sa-l faci pe cel cu 393la mine luminozitatea becului este constanta,dar eu am lasat pinul 1 in aer si pinul 2 cu 10kohm la masain sursa mos-ului am 0,68ohmam pus in serie cu becul un traf sursa tv necunoscut si am reusit sa fac fazarea infasurarii de 14v fara osctrebuie sa scriu mai mult despre metoda,nu sant la servici iar acasa daca intru pe forum ziua,falimentul scrie pe mine

Link spre comentariu

O sa îl fac și pe cel cu 393,mâine cred ca o sa proiectez cablajul.Domnule smilex,condensatorul de pe pinul 8 nu e de 10nF?Am proiectat și corodat cablajul,azi îl montez.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Pinul 8 este tensiune stabilizata intern si decuplata extern. Mi se pare mai potrivit 0,1uF ca filtru decat 10nF. Conf. pdf, poate sa nu existe, impedanta de iesire a stabilizatorului intern e foarte mica. Dar 10n sau 100n (ceramic multistrat) sunt la aceeasi dimensiune geometrica, atunci nu vad de ce n-ar fi mai bine pentru filtrare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări