Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat de sudura cu tiristoare.

mecomanv

Postări Recomandate

As dori sa fac un aparat de sudura cu tiristoare ,pt ca inca nu-s in stare de unul in comuttie ,si, as dori sa stiu :unde este mai bine sa fie facut reglajul ,in primar sau secundar ?De fapt as dori sa stiu care sunt diferentele intre reglagul in primar sau in secunndar(daca exista ...).Va salut cu respect .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 61
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pusu

28

• dom_88

11

• em2006

10

• mecomanv

5

Top autori în acest subiect

Eu zic ca in secundar ar fi de preferat. Fara a intra prea mult in amanunte, aduc ca un argument modelele inustriale fabricate de-a lungul anilor, le-am prins perioada de glorie si am avut de-a face cu ambele feluri.Parerea mea, daca chiar vrei sa te apuci de asa mastodont, este sa te ghidezi dupa o schema industriala, iar daca ai retea trifazata, sa faci un redresor trifazat.Totusi un invertor ar fi de preferat, acum componentele sunt destul de accesibile, iar literatura e destula.

Link spre comentariu

Eu am disponibil modul de comanda ptr SU500 (cred, dar daca-l intereseaza maine ma uit si-i spun exact) cu documentatie cu tot, de asta ii spuneam de varianta cu diode in secundar :ras: ... Desigur ca producatorii au mers pe ambele variante.

Link spre comentariu

Un invertor cu tiristori; in schema inlocuiesti lampile cu primarul trafului;schema este de principiu si suporta modificari mari.Tensiunea ,in acest caz nu trebuie filtrata ci numai redresata(220v)

Link spre comentariu

Un invertor cu tiristori; in schema inlocuiesti lampile cu primarul trafului;schema este de principiu si suporta modificari mari.Tensiunea ,in acest caz nu trebuie filtrata ci numai redresata(220v)

...si va suda treaba asta?
Link spre comentariu

Chiar sunt curios, eu inca mai lucrez cu astfel de antichitati din cand in cand, momentan am 2 clienti in Bucuresti dotati cu asta si oamenii zic ca sunt multumiti (le mai carpesc din cand in cand). Dar sunt cu tiristoarele (module MTT210) in secundar.De altfel, cu comanda in primar (tiristoare antiparalel), era un singur model, pana in anii '77, nu mai retin exact daca era IPA, ori IPA in concubinaj cu Electrotehnica..., ulterior s-au facut cu redresor comandat in secundar.

Link spre comentariu

Chiar sunt curios, eu inca mai lucrez cu astfel de antichitati din cand in cand, momentan am 2 clienti in Bucuresti dotati cu asta si oamenii zic ca sunt multumiti (le mai carpesc din cand in cand). Dar sunt cu tiristoarele (module MTT210) in secundar.De altfel, cu comanda in primar (tiristoare antiparalel), era un singur model, pana in anii '77, nu mai retin exact daca era IPA, ori IPA in concubinaj cu Electrotehnica..., ulterior s-au facut cu redresor comandat in secundar.

De acord, maine va spun exact din ce scula de sudura este.
Link spre comentariu
Aaa..., pai ata e mai tanar, cred, decat cel la care ma refeream eu, cred ca e vorba, daca-mi amintesc bine, de redresorul SU-1000, SU-1500, acolo cred ca am intalnit respectivul PCB, la instalatiile de sud si placat ISPA 700.Cu placa asta-si poate face la fix un red de sudura, cu mici modificari la bucle, ca sa faca caracteristica cazatoare (la sud sub flux, e rigida).
Link spre comentariu

Un invertor cu tiristori; in schema inlocuiesti lampile cu primarul trafului...

Am incercat si eu ceva in genul asta, prin 1980-1981, cand am inceput experimentele pt un invertor de sudare. Dar cred ca a fost unul din putinele montaje cu tiristoare pe care l-am abandonat cu sictir...Practic, am folosit niste tiristoare rusesti rapide, de 100A, pe care le foloseam in inst de incalzire inductiva. La teste am alimentat cu 48V din bateriile de la locomotiva, cu frecventa am urcat pana la 2500Hz, traful racit cu apa. N-am facut nici o branza, decat la sarcina aprox constanta, la variatii bruste se-ncotopeneste intr-o stare si asa moare.
Link spre comentariu

Ma intereseaza modulul de comanda . In ce priveste constructia as vrea sa fie si pe cele 3 faze ,dar daca ar fi nevoie sa se poata pune si la o singura faza ....inca nu stiu ...M-am gandit sa fac 3 trafuri mono ,care sa poata fi conectate atat la 220 cat si la 380... Cele 3 triace cu radiatoare ,din poza atasata de catre d-l em2006 le am in podul casei :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări