ely862me Postat Noiembrie 17, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2011 + cateva imagini cu stadiul lucrarii-nu e ansamblat definitv Link spre comentariu
cnc_step Postat Noiembrie 17, 2011 Partajează Postat Noiembrie 17, 2011 Domnilor, am avut bafta sa dau de un "profesionist"? Dupa dezbatearea subiectului cu gaurirea placilor,am decis sa merg la un profesionist(mai ales avand in vedere pretul ridicat al materialelor) . Dupa spusele lui a petrecut 15 ore ca sa le prelucreze(pretul dumnealui fiind unul modic 15 lei/h ).Deci am am luat piesele,am platit 210 lei si am revenit acasa,si surpriza, gaurile si filetele date sunt atat de eronate incat nu am reusit sa aliniez decat o singura placa pe laterale si un surub nici macar nu mi-a intrat.Plus de asta ,am cerut filete de 4-4,5 mm adancime iar dansul abia le-a facut de 3 mm , un filet l-a stricat cam 10 mm la margine ,altul presupun ca l-a deteriorat de tot pentru ca a largit gaura si a turnat in ea aluminiu si l-a facut din nou; gaurile pentru capetele suruburilor cu imbus M8 le-a facut cu burghiul,deci partea de jos a ramas conica ... Cand am vazut cum se aseaza imi venea sa plang. Pana acum,pentru a remedia situatia am marit gaurile de trecere de la 8,3 mm la 8,5 mm insa tot nu se aseaza ,cred ca in final voi largi gaurile la 9 mm si cele in care se ineaca capatul surubului cu imbus M8 le voi mari de la 13mm la 14mm . Acum imi reprosez ca nu le-am facut singur; nu sunt eu mare inginer,dar macar nu iau banii altora deteriorandule piesele. Am facut cateva poze cu ce am facut pana acum si cu decalarile pieselor . Inca nu am prins carucioarele axei x pentru ca am alezat putin placile orizontale ca sa dea bine la imbinari si nu mai corespund exact planului in 3D. Cum ma sfatuiti sa aflu pozitia exacta a gaurilor pentru carucioare ?Foarte simplu. Intri la hi-end si vezi ca are fisa technica in format pdf. Uite-te pe ea si aflii distantele perfect. Link spre comentariu
andreigradu Postat Noiembrie 17, 2011 Partajează Postat Noiembrie 17, 2011 Intrebare? Filetele le-ai cerut de 4-4,5 mm adancime??? Poate e vorba de cm si ai scris gresit.Tehnic e cam greu de facut asa ceva. Ma mir ca a facut de 3 mm. Chiar si daca lucra cu tarozi 3 la set tot e greu. I-ar fii trebuit un tarod de filet infundar, dar chiar si asa tot mai ramane 1-3 mm in fundul gaurii.La placa ta de 20mm trebuia sa le faci cu trecere.Filetele facute in cantul placilor trebuiau sa fie cam de 2-4 cm avand in vedere ca aluminiul este un material moale. Poate ai placi de dural si atunci e ceva mai dur si se prelucreaza mai usor.Acum daca tot s-a descentrat mai ai o solutie:Atasezi bolturi de ghidaj. Le obtii din burghie si freze uzate cu codita de 3,175mm.Le tai la 2 cm lungime si le tesesti la capete.Trasezi cu cuterul si masori cu sublerul locurile unde le doresti. Dai gaura cu 3,10-3,15 in placile de aluminiu (fa probe de imbinare pe 2 bucati de material ce le ai in afara proiectului pentru a vedea daca se aseaza bine boltul, deoarece acesta intra prin presare).In placile de aluminiu dai gauri de 1,2 mm adancime in fiecare parte unde montezi bolturile.Poti pune 2-4 bolturi. Cu 2 bolturi e mai usor de centrat.Rigiditatea mecanica va fii mult mai buna, pentru ca vad o masina mare la tine.PS. 15 lei / h e un pret decent. Atelierul din Craiova unde merg eu cu diverse treburi are acelasi tarif. Toate lucrarile se tocmesc la lucrare. E o aberatie sa platesti cate ore pierde omu sa incerce ceva.Aici te-ai tapit tu ca nu ai negociat la lucrare.De curiozitate? Cate filete au fost in total de ai platit 210 lei? Link spre comentariu
ely862me Postat Noiembrie 17, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2011 Multumesc pentru sfat domnule mincof,insa ma refeream la pozitionarea corecta a carucioarelor pe placile de aluminiu,probabil cel mai indicat ar fi sa refac modelul 3d si sa aflu pozitia din nou.Problema are veni de la faptul ca inaltimea carucioarului plus cea a sinei este de 50mm+-2% . Iar eu nu am introdus in design nici un fel de reglaj pe inaltime pentru carucioare. Domnule Andrei,am scris cam repede si am gresit, am cerut filete de 45-50 mm .Aliajul meu este 5083 si are o duritate medie.Am avut in jur de 25 de filete pentru surub M8 si vreo 40 de gauri ,pentru placile de aluminiu ,plus 32 de gauri pentru profile .Este prima oara cand apelez la un frezor/strungar si nu am avut idee cum se taxeaza,pretul mi s-a parut OK , insa felul cum a lucrat nu se poate numi profesionism,daca aveam freza respectiva cred ca le dadeam mult mai bine(sau poate freza este foarte foarte distrusa).. In fine , am marit gaurile de trecere la 9 mm si acum se aseaza mult mai bine,mai ramane o margine de aproximativ 0,5 mm ,care nu ma intereseaza foarte tare,atata timp cat pot sa obtin unghiuri drepte. Deocamdata mai trebuie sa maresc locasurile pentru capetele suruburilor imbus M8 de la 13mm la 14 mm ,si dupa aceea cred ca pot sa ma apuc sa vad in ce pozitie vin carucioarele . Atasat sunt desenele tehnice a 3 din placile care imi alcatuiesc axa Z .Nu sunt exact desene tehnice pentru ca nu ma pricep la terminologie si reprezentari tehnice, insa, sunt destul de exacte pentru a face treaba buna cu ele .Am discutat cu el inainte si si-a notat dumnealui pe desene cotele si notatiile lipsa. Si totusi,ma intreb cum a reusit sa le dea asa eronat?!!.... Link spre comentariu
andreigradu Postat Noiembrie 17, 2011 Partajează Postat Noiembrie 17, 2011 Ma mai gandeam la o chestie, eu daca dau o gaura in aluminiu cu un burghiu uzat sau reascutit gaura se duce aiurea, flambeaza burghiul si ia o traiectorie gresita, inclinata. Se poate sa se si rupa.Cand gauresc aluminiu folosesc doar burghie noi, de obicei Bosch. Sa fie burghie de calitate. Link spre comentariu
cnc_step Postat Noiembrie 17, 2011 Partajează Postat Noiembrie 17, 2011 Ma mai gandeam la o chestie, eu daca dau o gaura in aluminiu cu un burghiu uzat sau reascutit gaura se duce aiurea, flambeaza burghiul si ia o traiectorie gresita, inclinata. Se poate sa se si rupa.Cand gauresc aluminiu folosesc doar burghie noi, de obicei Bosch. Sa fie burghie de calitate.Gaura trebuie sa iasa bine daca este ascutit cum trebuie. Conteaza si aluminiu, daca este turnat si are goluri interioare si masina de gaurit are bataie, este posibil sa o ia un pic intr-o parte.Dar trebuie tinut cont ca la filetare aluminiu umfla dupa ce este gaurit. Tocmai de acea de exemplu daca la un filet de 6 normal dai gaura cu 4,8mm, la aluminiu gaura se da cu 5mm. De aia se si rup tarozii (mai ales aia mici) pentru ca se gaureste cu standardul de inmultire cu 8 ca la feroase, si nu se mai adauga 2-3 zecimi pentru aluminiu. Link spre comentariu
andreigradu Postat Noiembrie 18, 2011 Partajează Postat Noiembrie 18, 2011 Atasez 2 imagini de filet in aluminiu. Filetul e facut cu tarod intr-o singura trecere (adica nu din cei 3 la set).Intradevar la aluminiu moale si eu am rupr tarod de 3 si 4 care erau cu o trecere. (poate merge cu tarozi 3 la set)La tarodul de 8 daca il ajuti cu ulei si faci miscari inainte si inapoi si mai cureti tarodul de span o sa reusesti fara sa se rupa.La dural, tarodul sapa filetul foarte bine din prima.Daca faci gaura prea mare o sa ai un filet de forma trapezoidala , iar surubul are forma triunghiulara. O sa scada rezistenta filetului.E bine sa testezi.Eu am intalnit profile ( ca ale tale ) care au gaura mai mare si filetul e trapezoidal. Conexiunea mecanica surub filet e mai slaba. Imbinarile se faceau cu coltare, dar mie mi-a fost utila gaura din mijlocul profilului. Link spre comentariu
ely862me Postat Aprilie 9, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2012 Va salut domnilor !Merge greu,foarte greu(iar eu ma misc incet,foarte incet), dar macar merge !! Saptamana trecuta m-am ocupat de cadrul metalic al cnc-ului, mai sunt cateva de facut la el insa momentan l-am grunduit pentru protectie ! Cam asa arata ! As vrea sa pot spune ca e perfect ,dar nu pot(profilele de otel lasa mult de dorit) ! Link spre comentariu
Vizitator Hohmolog Postat Aprilie 25, 2013 Partajează Postat Aprilie 25, 2013 Salut tuturor.Am avut ocazia sa cumpar de cateva ori de la GILINOX din Otopeni.Au stocuri impresionante de aluminiu 6061, 7075, 6082, 2024 si debiteaza rapid orice dimensiune. Toleranta la debitari e +/- 0.1 mm. Am mai gasit la ei si placi de precizie, cu folie pe ambele parti, calitatea mi se pare ca era 5083 turnat.Preturile sunt sensibil mai mici decat la alte doua firme concurente. In plus, au si plastic (PA6, teflon, PE) sub forma de bare si placi, ceva inoxuri, alama si bronz.Aveau si niste gagicutze faine pe la vanzari... Intrebati de Picasso ! Link spre comentariu
ely862me Postat Ianuarie 24, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 24, 2014 Sunt aproape gata sa cumpar kitul acesta, ce parere aveti ? http://www.ebay.de/itm/4-axis-CNC-Nema3 ... 4d06760768 Multumesc ! Link spre comentariu
ely862me Postat Februarie 19, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2014 L-am cumparat si l-am probat putin. Merg toate, dar nu stiu exact cum trebuie sa se comporte ... se invart, nu iese fum, nu troznesc si sper sa o tina tot asa. Am avut ceva dificultati la legare pentru ca nu prea sunt scheme pe net .Peste vreo 2 ore ma duc sa vad ce a facut strungarul la piulita rotativa. As avea nevoie de putin ajutor : Cand am cumparat suruburile cu bile, vanzatorul nu a avut cuplaje elastice de 14mmx10mm si mi-a trimis 10mmx6.35mm. Daca largesc diamentrul de 6.35mm la 14mm(cat este axul motoarelor) credeti ca va tine ? Din cate am vazut cuplajele astea sunt de 4 Nm si au 25mm diametrul exterior.Daca are cineva nevoie de doua cuplaje elastice 10mmx6.35mm le vand cu 50 lei bucata. Daca vrea cineva sa facem schimb(cu ce am nevoie) ofer 80 lei in plus(pentru 2 bucati) .Merci ! Link spre comentariu
bcristian Postat Februarie 19, 2014 Partajează Postat Februarie 19, 2014 Nu am vazut postul anterior. Tot de la ei am si eu motoarele si driverele, si pana acum sunt multumit de ele.Eu nu am folosit cuplaje elastice ci rigide, dar rulmentul din capatul axului e centrat cu gulerul motorului intr-o singura bucata de metal. Link spre comentariu
ely862me Postat Februarie 19, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2014 Ma bucur de faptul ca aud pe cineva mai de aproape care a mai cumparat de la ei si inca merg.Ce ati facut acolo cu rulmentul centrat direct pe motor este excelent, la mine insa nu prea am posibilitatea asta, si deja am lagarele si rulmentii radiali axiali cumparati.Acum ca ma apropii de unele etape ale lucrarii incep sa vad lacunele din proiectare, dar sper sa fie rezolvabile. Daca, reusesc sa il fac sa mearga asa in limite decente, pe viitor isi va face singur, mai bine, componentele. Link spre comentariu
ely862me Postat Aprilie 14, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 14, 2014 Tot inainte merg si eu, si am mai rezolvat urmatoarele: Axa Z (aproape)terminata.Am sudat pe cadru platbanda de 8mm grosime(unde vor veni sinele prinse) si am fost cu el sa il frezez(frezat pe FLP la o firma din oras). Per total cred ca a iesit bine(vom vedea mai bine la calibrare).Ca sa nu simt ca nu prea fac nimic(timp putin) m-am apucat sa caut motorul de frezare si pana la urma am ajuns la o bomba de motor(deja parca mi se pare foarte mare pentru ce as vrea eu sa fac). Motorul este un Giordano Colombo la mana a doua. 3.7 kw la 220(trifazic),18000rpm maxim. Caut acum un convertor pentru el(la un pret decent), dar nu prea gasesc sa fie alimentate la 220 simplu. Am inteles ca daca iei unul cu alimentare 380 merge sa il legi la 220 dar sa aiba mai multi kw, ceva de genul 1.7x3.7kw .Am descoperit ca al meu cadru se iteaza pur si simplu sub propria greutate, deci nu ma voi apuca de prins sinele pana nu il am pus pe pozitie si in cumpana. Referitor la cumpana imi cumparasem un nivel electronic cu precizia 0.1 grade, abia recent mi-am dat seama ca 0.1 grade la 2 metri da o eroare de aproape 3 mm !!! Nu e de mirare de ce mi-a iesit cadrul cam vai de el.. Acum nu stiu cum o sa il pun in nivel pentru ca nu am nimic de precizie cu care as putea lucra. Exista vreo firma care inchiriaza instrumente de precizie pe undeva ? Nivel electronic sau simplu, rigle etc ?Am sperante mari anul acesta sa pun jucaria in functiune. Toate cele bune ! Link spre comentariu
bcristian Postat Aprilie 14, 2014 Partajează Postat Aprilie 14, 2014 N-as zice ca e prea mare motorul.Eu cu unul de 1.5 kW nu pot sa iau in lemn tare mai mult de 4 mm adancime cu freza de 12.Adica el ia si mai mult, dar face motorul urat si cred ca in 10 minute ar iesi fum din el.Cu alimentarea s-ar putea sa fie o problema, sunt sanse ca un invertor care sa duca motor de 5hp din 220 mono sa coste cat un bransament trifazic. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum