ely862me Postat Mai 25, 2011 Partajează Postat Mai 25, 2011 Salut! Urmaresc de ceva vreme aceasta parte a forumului si in sfarsit m-am decis sa ma apuc de construirea unui cnc. Singur nu pot sa-l realizez deoarece nu am cunostintele si sculele necesare ,de aceea vreau sa apelez la ajutorul vostru al tuturora . Cel mai important ,marimea(de ea depinde costul total), va fi de 1500X1000X300(pentru axa z as dori cumva sa o pot regla 150 sau 300,probabil sa mut masa mai sus ,pentru o stabilitate mai mare la materialele mai dure). Ca materiale as dori sa pot lucra pe materiale cu densitate mica, aluminiu si perforare fier . Ca model pentru partea mecanica as vrea fie asemanator cu acest model viewtopic.php?f=194&t=62090 . Eu am considerat ca motoarele de 8,5 Nm ar fi ok( http://www.hi-end.ro/motor-pas-cu-pas-85nm-p-2511.html ) . Bugetul ar fi cam de 3000-3500 € din care momentan dispun de 2000-2500 . Cu ce sa incep?Cum sa incep? Ce calcule trebuiesc facute?Se merita sa cumpar produse din afara tarii? Sper ca nu cer prea mult,iar daca da,va rog sa ma scuzati! Va multumesc! Link spre comentariu
katran Postat Mai 26, 2011 Partajează Postat Mai 26, 2011 Cam greu ... cu 3500 EUR nu cred ca finalizezi masina ... depinde cat dai pe componente , si mai ales , ce fel de componente vrei sa folosesti ( ghidaje profilate / THK / HSK / si alte asemenea , sau bare rectificate ) . Daca vrei sa prelucrezi aluminiu , ai nevoie neaparata de componente de calitate , masina sa fie cat mai rigida , cat mai grea ... Acuma , depinde si ce precizie vrei sa obtii ... daca vrei 2-3 sutimi , trebuie si suruburi serioase ( Ground C5 ) ... Cu partea de actionare mai stai nitel , aia e cel mai usor de crosetat ... un kit bun ( motoare , drivere , alimentare B.O.B. , alea alea ) nu depaseste 800-1000USD . Asta daca nu vrei servo , si mai pui inca 6-700 ... La cursele alea , mai ales pe X , trebuie sa te gandesti la o solutie desteapta pentru actionare ... ori cremaliere ( si pierzi la precizie ) , ori surub cu bile ( de preferat 2 , unul pe fiecare parte ) , cu diametru mare , de buna calitate . Succes . Link spre comentariu
MrPink Postat Mai 26, 2011 Partajează Postat Mai 26, 2011 Uite, am atasat un fisier cu ce am cheltuit eu, in mare, pentru masina la care lucrez, curse utile 900x550x170, cu axe pe suport si surub trapez, ca sa-ti faci o idee Link spre comentariu
ely862me Postat Mai 26, 2011 Autor Partajează Postat Mai 26, 2011 Multumesc domnule katran pentru sfaturile primite,voi tine seama.Domnule Pink,multumesc pentru lista cu preturi;avand in vedere masa de lucru a dumneavoastra presupun ca pretul lucrarii mele se va ridica pe la 3500-4000 €, sper ca treburile sa mearga ok si in cel mult 6 luni de zile sa fie pe picioare. Am inceput sa lucrez la schita,profilele de aluminiu vor fi insa schimbate cu altele cu doua caneluri de 90X90 in asa fel incat sina de ghidaj sa se prinde in acele caneluri(inca nu am primit detaliile profilului de la producator si nu am aflat distanta dintre gaurile pt prindere de la sina de ghidaj).Desigur mai trebuiesc adaugate ceva intarituri la partea de jos a ansamblului si la partea de sus a axei Z.Sa-mi spuneti parerea dumneavoastra in legatura cu aceasta schita,va rog. Link spre comentariu
cnc_step Postat Mai 27, 2011 Partajează Postat Mai 27, 2011 Multumesc domnule katran pentru sfaturile primite,voi tine seama.Domnule Pink,multumesc pentru lista cu preturi;avand in vedere masa de lucru a dumneavoastra presupun ca pretul lucrarii mele se va ridica pe la 3500-4000 €, sper ca treburile sa mearga ok si in cel mult 6 luni de zile sa fie pe picioare. Am inceput sa lucrez la schita,profilele de aluminiu vor fi insa schimbate cu altele cu doua caneluri de 90X90 in asa fel incat sina de ghidaj sa se prinde in acele caneluri(inca nu am primit detaliile profilului de la producator si nu am aflat distanta dintre gaurile pt prindere de la sina de ghidaj).Desigur mai trebuiesc adaugate ceva intarituri la partea de jos a ansamblului si la partea de sus a axei Z.Sa-mi spuneti parerea dumneavoastra in legatura cu aceasta schita,va rog.Surubul cu bile de la axa z este prea gros de 25. Iti propun unul de 1602 de la thk, si nici nu-ti va cadea axa cand tai curentul. Ete valabil si pentru axele y, vad ca ai pus 2 motoare pe y cu 2 suruburi, este ok, dar suruburile sunt prea groase, iar daca sunt cu bile de firma (thk, nsk, rexroth), toti banii 3500$ ii bagi in astea 4 suruburi. Axa z la 300 cursa trebuie sa te gandesti bine. Uita-te in topicul meu la cnc 1000/750 si vei vedea o axa z cu o cursa de 230mm, dar poti sa o muti cu totul mai sus sau mai jos. Oricum, nu poti sa pui o axa z de 300 pe un cnc si sa rutezi fier si dural. Daca ai nevoie de o cursa asa mare, fa-o cu axa z fixa si fa masa mobila ca la fus. Link spre comentariu
ely862me Postat Mai 27, 2011 Autor Partajează Postat Mai 27, 2011 Deci sa inteleg ca pe axa Z ar merge un surub de 16 cu pas de 2 ,iar pe axele x si y sa folosesc de 20 cu pas de 5?Mai pot face economie si la sine ? Eu cred ca sunt destul de echilibrate pe 25..nu as fi vrut din acestea rotunde dar fata de celelalte dreptunghiulare acestea sunt mult mai ieftine.. Trebuie sa fac axa z inalta deoarece vreau sa frezez 3dimensional in materiale cu densitate mica sau foarte mica(insa aceasta nu este principalul pentru mine),probabil masa va sta in majoritatea timpului la 15 cm si din cand in cand la 30 cm .Cand masa va sta la 15 cm motorul de frezare va veni exact in dreptul carucioarelor ceea ce este mai mult decat foarte bine..Am inceput sa caut componente si am gasit ghidajele rotunde pentru axele Y(25)si Z(20) la pretul de 155€ si 89€ . Cam la ce magazine imi recomandati sa caut? Cum v-ati descurcat cu componentele cumparate pe ebay?Multumesc! Link spre comentariu
cnc_step Postat Mai 27, 2011 Partajează Postat Mai 27, 2011 Deci sa inteleg ca pe axa Z ar merge un surub de 16 cu pas de 2 ,iar pe axele x si y sa folosesc de 20 cu pas de 5?Mai pot face economie si la sine ? Eu cred ca sunt destul de echilibrate pe 25..nu as fi vrut din acestea rotunde dar fata de celelalte dreptunghiulare acestea sunt mult mai ieftine.. Trebuie sa fac axa z inalta deoarece vreau sa frezez 3dimensional in materiale cu densitate mica sau foarte mica(insa aceasta nu este principalul pentru mine),probabil masa va sta in majoritatea timpului la 15 cm si din cand in cand la 30 cm .Cand masa va sta la 15 cm motorul de frezare va veni exact in dreptul carucioarelor ceea ce este mai mult decat foarte bine..Am inceput sa caut componente si am gasit ghidajele rotunde pentru axele Y(25)si Z(20) la pretul de 155€ si 89€ . Cam la ce magazine imi recomandati sa caut? Cum v-ati descurcat cu componentele cumparate pe ebay?Multumesc!Pe axa z daca vrei poti sa pui si surub de 14 sau 12. Axa z nu o sa apese niciodata cu forta mare ca-ti zboara freza sau burghiu. La un surub de 14 poti sa ridici si 100 de kg. Nu stiu daca freza care o vei folosi va avea mai mult de 5kg plus angrenaju inca 10. La axa y, cea cu 2 motoare si suruburi, de asemenea poti sa pui suruburi de 16, pentru ca forta de impingere creste exponential, iar fiecare surub va suporta jumatate din greutate si frecari. La axa x cea cu axa z poti sa pui la fel de 16 pentru ca va impinge decat axa z si cu o forta mica, ca altfel sare scula din freza.Ghidajele intr-adevar daca nu sunt sustinute, sau nu sunt sine lineare, este bine sa le pui pe 25mm diametru, ca altfel o sa ai probleme de deformare la jumatate (de cateva zecimi sau chiar mai mult.Pe ebay este ok, dar daca te gandesti sa faci shopping pe ebay e bine sa-ti cumperi intai suruburile cu bile, si apoi sa te apuci de constructia mese, pentru ca nu gasesti totdeauna la cotele tale.Complectare: Neaparat axa z surub pas marunt (de 2 daca se poate fara unghi inclinat pentru viteza). Daca ai pas mare si este si inclinat in unghi, motorul o sa munceasca mult, iar cant tai curentul, iti cade pe masa. Link spre comentariu
ely862me Postat Mai 27, 2011 Autor Partajează Postat Mai 27, 2011 Trebuie sa recunosc faptul ca m-ati pus pe ganduri. In principiu la axa X(cea cu doua motoare si suruburi),suruburile avand o lungime de 1900mm, m-am gandit ca e bine sa fie mai groase pentru a nu face burta la jumatate. Desigur,tot ce am facut pana acum,am facut "la ochi" pentru ca nu prea ma pricep la calcule,de aceea doresc sa stabilesc componentele bine si apoi sa ma apuc de treaba. Multumesc!O seara buna in continuare! Link spre comentariu
cnc_step Postat Mai 27, 2011 Partajează Postat Mai 27, 2011 Trebuie sa recunosc faptul ca m-ati pus pe ganduri. In principiu la axa X(cea cu doua motoare si suruburi),suruburile avand o lungime de 1900mm, m-am gandit ca e bine sa fie mai groase pentru a nu face burta la jumatate. Desigur,tot ce am facut pana acum,am facut "la ochi" pentru ca nu prea ma pricep la calcule,de aceea doresc sa stabilesc componentele bine si apoi sa ma apuc de treaba. Multumesc!O seara buna in continuare!Ai grija: x-ul tau este y. x=stanga - dreapta (are axa z pe ea)y=inainte - inapoi (are x-ul pe ea)Da, dar stii cati bani dai diferenta la suruburi (plus cat dai la transport ca sunt duble la greutate)?Solutia este sa pui motorul pe piulita, si sa invarti piulita si nu surubul. Link spre comentariu
ely862me Postat Mai 27, 2011 Autor Partajează Postat Mai 27, 2011 Ah..deci eu gresisem . Sincer nu am cautat sa vad cum sunt pozitionate, iar in programul in care lucrez eu axele sunt doar colorate fara indicatia directiilor,deci le-am luat ca atare de jos in sus in ordinea literelor. Multumesc pentru corectie! Link spre comentariu
ely862me Postat Mai 27, 2011 Autor Partajează Postat Mai 27, 2011 Da, dar stii cati bani dai diferenta la suruburi (plus cat dai la transport ca sunt duble la greutate)?Solutia este sa pui motorul pe piulita, si sa invarti piulita si nu surubul.Nu am vazut prea des cnc-uri la care sa se invarta piulita,mai exact am vazut la unul industrial.Va trebui probabil folositi doi rulmenti radiali axiali si un suport special care sa lege piulita de inelul interior al rulmentilor,plus alt suport pentru a lega inelul exterior de axa X ,plus doua fulii,plus curea;acestea doar pentru o parte..O sa caut detalii despre cum este actionata ,dar cred ca va da mai multa bataie de cap decat un surub de 20.. Link spre comentariu
cnc_step Postat Mai 27, 2011 Partajează Postat Mai 27, 2011 Da, dar stii cati bani dai diferenta la suruburi (plus cat dai la transport ca sunt duble la greutate)?Solutia este sa pui motorul pe piulita, si sa invarti piulita si nu surubul.Nu am vazut prea des cnc-uri la care sa se invarta piulita,mai exact am vazut la unul industrial.Va trebui probabil folositi doi rulmenti radiali axiali si un suport special care sa lege piulita de inelul interior al rulmentilor,plus alt suport pentru a lega inelul exterior de axa X ,plus doua fulii,plus curea;acestea doar pentru o parte..O sa caut detalii despre cum este actionata ,dar cred ca va da mai multa bataie de cap decat un surub de 20.. Nici nu o sa vezi, pentru ca te uiti la alea industriale chinezesti. Uita-te la alea profesionale nemtesti : bztO sa vezi cnc 5m cu piulita rotativa Link spre comentariu
ely862me Postat Mai 27, 2011 Autor Partajează Postat Mai 27, 2011 Ehe..asa ceva toata lumea ar vrea(tocmai ce le-am vazut ) ...totusi,pentru proiectul meu ,cred ca suruburile de 20 pe Y ar face o treaba buna,,ideea e sa le gasesc si sa-mi convina . Link spre comentariu
cnc_step Postat Mai 27, 2011 Partajează Postat Mai 27, 2011 Ehe..asa ceva toata lumea ar vrea(tocmai ce le-am vazut ) ...totusi,pentru proiectul meu ,cred ca suruburile de 20 pe Y ar face o treaba buna,,ideea e sa le gasesc si sa-mi convina .Pai da, dar te va costa in plus cat 10 flanse cu curele pentru piulite. Link spre comentariu
ely862me Postat Mai 27, 2011 Autor Partajează Postat Mai 27, 2011 Aveti cumva vreun loc de unde sa pot achizitiona aceste mecanisme sau trebuie sa le prelucrez de la zero? Inseamna atunci ca voi putea utiliza suruburi de 16 ? Multumesc! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum