Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Statie CB DNT defecta

mecaboy

Postări Recomandate

Buna seara.

Am primit o statie CB DNT CEPT-PR27D care a functionat bine pana in momentul in care a cedat TDA2003 si inca o rezistenta care din pacare este arsa si nu se mai poate citi valoarea.Am rugamintea la voi daca se poate sa postati schema acestei statii(daca exista) sau eventual voi revenii cu o poza cu partea electronica si rezistenta arsa...poate exista vre-un posesor care sa ma ajute.

Efectul vizibil este TDA-ul si o rezistenta moarta dar care ar putea fi cauza?Fostul proprietar mi-a spus ca statia incepea sa scada din puterea audio si in acelasi timp sa scada distanta de receptie,acest lucru se intampla odata cu cresterea temperaturii TDA-ului.Ce influiente ar putea avea partea de amplifiacare audio cu distanta de receptie?

Poze cu internele pot posta abia in weekend,statia este aceasta http://www.dk2ke.de/dnt_start_1.html

Va multumesc frumos

O seara buna

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mecaboy

23

• vizicon

6

• yo9how

5

• Rx-Tx

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

probabil etajul audio incepea sa autooscileze si asta duce la supraincalzirea tda ului. Verifica condensatorii si eventual spune ne unde duce rezistenta aceea arsa, la ce pin al tda ului ?

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns.Rezistenta este pelanga un circuit integrat (921k C5121 00),pe coltul opus diagonalei unde se afla TDA-ul,asta ma nelinisteste,sa nu fie si o alta problema :( .La o inspectie viziuala a electroliticilor,am gasit unul singur putin umflat,imediat dupa alimentare.

Link spre comentariu

Hm, asta cam suna a 24V... Era pusa pe camion? Oricum, primul pas este inlocuirea integratului si a condensatorilor suspecti. Rezistenta ai masurat-o, e chiar intrerupta sau numai arsa vopseaua de deasupra? Ar fi foarte utile poze detaliate.

Link spre comentariu
:aplauze Va multumesc mult pentru raspuns si schema :aplauze .Statia a folosit-o yo2mmc alimentata de la o sursa extrema iar tot ceea ce mi-a spus au fost sintomele pe care vi le-am scris si eu mai sus.Cu poze voi revenii abia vineri dar astazi cand voi ajunge acasa voi incerca sa vad care este rezistenta bulita .Jucaria nu am alimentat-o,abia ieri am primit-o iar eu nu sunt acasa.Va multumesc frumos Stima
Link spre comentariu

Am studiat putin schema impreuna cu jucaria in brate.Rezistenta este pocnita bine(lipseste stratul de ceramica) si cred ca este cea de 300 ohm 1/2W in serie cu zenerul D23 (daca am descifrat bine valoarea lui R) ce duce la alimentarea pinului 5 al TDA-ului(Vcc).Am observat si faptul ca sau facut ceva modificari pe partea de final RF dar astea eventual le vom discuta dupa ce voi reusi sa pun in functiune jucaria.Eu sper ca singura problema sa fi fost vre-un scurt intern al TDA-ului fapt ce a dus la cresterea curentului si distrugerea rezistenttei.O seara buna

Link spre comentariu

Revin cu pozele,maine voi incerca sa fac rost de un TDA si sa inlocuiesc rezistenta arsa.

p.s.Rezistenta bulita este cea din serie cu Dz 23,cea de 1/2W (cum am banit) acum sunt putin in ceata,in schema nu se vede foarte bine valoarea,sa fie cumva de 300 Ohm?

Posted Image

Posted Image

AICI S-A FACUT MODIFICAREA:

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Am studiat putin schema impreuna cu jucaria in brate.Rezistenta este pocnita bine(lipseste stratul de ceramica) si cred ca este cea de 300 ohm 1/2W in serie cu zenerul D23 (daca am descifrat bine valoarea lui R) ce duce la alimentarea pinului 5 al TDA-ului(Vcc).Am observat si faptul ca sau facut ceva modificari pe partea de final RF dar astea eventual le vom discuta dupa ce voi reusi sa pun in functiune jucaria.Eu sper ca singura problema sa fi fost vre-un scurt intern al TDA-ului fapt ce a dus la cresterea curentului si distrugerea rezistenttei.O seara buna

Rezistenta R84 are valoarea de 100 ohmi/0,5w si impreuna cu dioda D23 (5,6v) formeaza un stabilizator de tensiune ce alimenteaza afisorul de canale. Verifica sau mai bine schimba si D23. In mod sigur statia a fost alimentata cu tensiune mare (posibil 24v) De altfel intr-o alta postare chiar ai scris ca a fost alimentata cu o sursa ,,extrema'' :rade: Defectarea etajului audio (TDA 2003) poate fi din aceeasi cauza. Arderea rezistentei nu poate fi cauzata de defectarea TDA-ului,au in comun doar aceeasi alimentare.Succes!
Link spre comentariu

Am schimbat ce era de schimbat si se pare ca functioneaza :da .TDA-ul nu se incalzeste tare iar cand reglez din squetch aud zgomot de fundal.Din pacate nu am o antena pe care sa probez dar...voi incerc sa pun o sarma,cat sa vad daca receptionez ceva.EDIT===Rezolvat cu zgomotul ca de traf,nu montasem un ecran.Totusi se incalzeste rezistenta de putere,cea care a cedat. :jytuiyu .Tensiunea dupa rezistenta este de 5.4V

Link spre comentariu

Dupa rezistenta aceea este normal ca tensiunea sa fie de 5.4V deoarece exista acolo zenerul de 5.4V. Rezistenta inlocuita la ce wataj este? Puteti pune una de 1-2W astfel incat sa nu fie o problema incalzirea.Ps: scuze zenerul de de 5.6V, dar este normala tensiunea pe care o aveti dupa rezistenta aceea.

Link spre comentariu

Cunosc,am pomenit de ea ca sa se cunoasca cat mai bine datele.Am pus o rezistenta romaneasca de 0.5 W cred (cele romanesti verzi mai groase).Am sa va ascult sfatul si voi monta alta mai mare sau 2 in paralel cu valorile aferente pentru 100 Ohm total.Va multumesc frumosStimaP.S. Vumetrul pentru microfon nu ar trebui sa indice intensitatea sonora cand se face TX?La mine toate ledurile stau aprinse in momentul cand apas pe TX ...

Link spre comentariu

Ignorati postul meu anterior.... abia acum, cu schema in fata am vazut de unde este luat semnalul la TX; semnalul nu este luat de la iesirea preamplificatorului de microfon, deci acela nu este un vu-metru clasic,semnalul fiind luat de la iesire unde chiar si in lipsa modulatiei exista purtatoare ( lucrul in fm).Daca statia functioneaza lasiti-o asa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări