Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

se poate arde o statie de la un filtru de bas?

Vizitator dj_cristi

Postări Recomandate

• Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdanel

4

• BLK

3

• cirip

3

• MadRaper

2

Top autori în acest subiect

l-am pus sa se uite ce finali sunt si are decat 4 * AD152 . nu stiu pe unde poate gasi dinastia de cumparat, nu cred ca se mai fabrica, stiti ceva echivalenti?

AD152 sunt tranz Ge pnp Vce=45V Icmax=1A Pdtot=6WPoti sa pui in loc AD159, AD169.Sau ASZ15,16,17,18 care inca se mai gasesc in unele magazine
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

detaliati si voi cu un pic de fizica cum s-a ars ampliful ala.a ramas bobina in serie cu cond la masa, si de ce s-a ars?tz se gasesc vis a vis de apaca la ad electrocom. intrebati si pe sefu daca vanzatoru nu stie ca sunt ascunsi bine ;)

Link spre comentariu

si are decat 4 * AD152 . nu stiu pe unde poate gasi dinastia de cumparat, nu cred ca se mai fabrica, stiti ceva echivalenti?

Din cate stiu e asta e cu germaniu. Nu cred ca mai gasesti din astia pe nicaieri. Eu cred mai am prin balcon un exemplar din acesta...
Link spre comentariu

Pentru BLK:Prin clasa a X-a sau a XI-a se invatza prin liceu de fazori, rezistoare, bobine, condensatori, shi circuite RL, RC, RLC, printre care shi RLC serie, iar un bun exemplu este filtrul de bas, fara difuzor conectat.Ce este bine de amintit este ca la frecventza de rezonantza, RLC serie are impedantza doar rezistiva, shi anume rezistenta serie parazita a circuitului (bobina + condensator). Daca sunt componente de calitate, este probabil sa scada sub 1ohm pentru impedante de in/out de 8ohmi, adica amplificatorul vede pe ieshire doar un scurt la frecventza de rezonantza.Iar de inlocuit tz ADxx, io zic sa o lasatzi moarta, de atata vreme cred ca shi germaniul din capsula a prins mucegai. Mai bine pune ceva BD243/244 (cred ca sunt cel mai ieftini), plus schimbat tz din superdioda, atunci nu il mai arzi...

Link spre comentariu

pai si cu difuzorul pus circuitul nu are o frecv de rezonanta la care impedanta sa fie rezistiva si sa fie mica? am cerut o explicatie fizica dar nu una asa scurta cat sa tac din gura :Dam studiat rlc serie dar ce se intampla cu filtrul care e combinatie intre serie si paralel... va rog, ca nu inteleg si as vrea sa inteleg.multumesc anticipat.de legarea bobinelor nu are nici o importanta, doar cand legi in serie-paralel

Link spre comentariu

sal blkfiltrul de bas este un circuit relativ simplu. practic difuzorul de bashi are in paraleu un condensator, iar gruparea condensator-difuzor este legata la ieshirea amplificatorului printr-o bobina. astea sunt in conditzii normale.in conditziile care au bushit amplificatorul, difuzorul de bas nu era conectat. adica tot circuitul era format dintr-un cond shi o bobina, legate in serie. iar ca sa fim realishti, nu trebe neglijata rezistenta infashurarii bobinei shi esr-ul condensatorului, io zic ca impreuna sub un ohm. deci este un RLC serie. iar impedantza RLC serie are un minim (acuma nu saritzi pe mine cand spun de minimul unei valori complexe fara sa precizez metrica... mai ales tu Cirip) pe la frecventza de rezonantza a LC, adica vreo 200-300Hz, presupun eu. Acest minim are doar componenta reala, fiindca componentele imaginare se anuleaza la aceasta frecventza, shi valoarea este mica de tot, ash zic sub 1ohm.in concluzie, daca amplificatorul debiteaza pe un astfel de circuit, vede la o anume frecventza o rezistentza de sarcina de cateva ori mai mica fatza de sarcina lui nominala, shi reactzioneaza ca atare, adica moare daca n-are protectzii.Bibliografie: manualele de fizica din liceu, google "RLC series".Numa bine,

Link spre comentariu

Mai Cirip,Eu gandeam sa le dau la baietzi o "egzplicatzie lojica" fara sa o iau pe aratura cu matematicile. Da' tutushi nu m-ash lasa descoperit iara eu numai pe tine te shtiu p-aici sa fi suficient de riguros pentru a nu compara doua numere complexe fara a preciza norma... babaua ce eshti :d :d :DBogdan

Link spre comentariu

si cu difuzorul pus de ce nu se ajunge la rezonanta sa se anuleze toate comp imaginare sa ramana doar rezistenta mica?fizic ca inteleg fizica, poate chiar formule, ca inteleg si formulele.multumesc

Link spre comentariu

Salutare lumeAmplificatorul s-a ars deoarece filtrul fara sarcina este vazut, cum spunea Vasile shi incercam io sa demonstrez, ca un scurt. Macar la o anume frecventza. Fenomenul de back EMF este de fapt fenomenul de inductzie electromagnetica, adica de producere a tensiunii la bornele bobinei de catre un camp magnetic variant in timp (de fapt tensiune electromotoare, proportzionala cu derivata in timp a campului magnetic, vezi Faraday). Acesta sta la baza recuperarii energiei magnetice stocate in mediul magnetic, energie transferata mai apoi condensatorului din RLC serie. Deshi pana la urma tot tensiunea electromotoare sta la baza rezonantzei, shi implicit a arderii amplifului, eu totushi ash fi mai rezervat in a pomeni de back emf, in sensul obisnuit se refera la tensiune produsa de o infashurare datorita variatzie campului extern , ca la motoare sau difuzoare, elemente cu piese in miscare. Aici este vorba despre autoinductzie, campul magnetic variant este generat de variatzia curentului prin bobina, la fel shi tensiunea. Suna bizar, dar pentru multzi, chiar pentru un prof de la un laborator de motoare, BACK EMF nu este acelashi lucru ca shi tensiunea electromotoare :? Bogdan

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări