csongore Postat Mai 24, 2011 Partajează Postat Mai 24, 2011 Vreau sa fac un amplificator PP cu 6P3S-E si am gasit o schema simpla pe net, astept niste pareri de la colegi de pe forum. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 24, 2011 Partajează Postat Mai 24, 2011 Marea majoritate a tuburilor 6Ф1П au scurgere curent mare filament catod ("brum la greu" leakage current between AC heaters and the cathode) ,6Ф1П numai selectionate din zeci de exemplare veti gasi citeva tuburi care sa nu prezinte "brum la greu" ,sau sa aveti un noroc fantastic sa detineti 3-4 6Ф1П si doua sa nu prezinte aceasta problema ,ca atare va recomand 6BL8 sau ECF80 frecventa acestui fenomen(leakage) fiind aproape inexistenta ,sau poate sa aveti un ghinion fantastic sa detieti 3-4 tuburi 6BL8 sau ECF80 si sa va intilniti cu acest fenomen nedorit de leakage(brum foarte mare). 6Ф1П este de evitat in audio sau trebuie sa dispunem de un lot mare pentru a le putea selectiona. Link spre comentariu
csongore Postat Mai 24, 2011 Autor Partajează Postat Mai 24, 2011 Mersi frumos pentru sfaturi folositoare. Autorul schemei a scris ca a avut probleme la simetrizarea defazorului, nesimetria se regleaza din rezistentele de 22k de la trioda? Schemele cu reglaj a biasului cu potentiometru se regleaza odata, sau mai trebuie in timp verificat si ajustat? ''Needs a little work balancing the phase inverter and line stage, but already works and I like it.'' http://www.ljplus.ru/img3/s/y/symbolith/6L6_ECF80.JPG Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 24, 2011 Partajează Postat Mai 24, 2011 Da rezistentele de 22k sint sarcina distribuita ,modificind foarte usor valoarea uneia dintre ele se modifica amplitudinea la iesirile din defazor se dezechilibreaza defazorul pe iesiri (se poate ajusta amplitudinea pe o iesire sau alta din defazor dupa "necesitati" ,sfatul meu este sa le lasati egale 22k in schimb cu o toleranta cit mai mica... ,bine un sfat nu trebuie musai urmat ,poate o sa primiti si alte sfaturi aici ). Schema "dumneavoastra" nu se preteaza la negativare fixa in etajul final fiind o schema Push-Pull etaj final ultra-liniar,asadar daca vreti puteti folosi rezistente independente pentru fiecare catod in parte tuburi finale (470Ω sa zicem poate 510Ω ,540Ω etc) dar e bine sa pastrati negativarea automata in etajul final. Ma rog , puteti face cum credeti de cuviinta ,eu am raspuns decit. Link spre comentariu
csongore Postat Mai 24, 2011 Autor Partajează Postat Mai 24, 2011 - Daca pun separat rezistentele la catodul finalelor, puterea lor ajunge 3W nu?- Daca maresc tensiune anodica la 400V mai trebuie modificat cumva: R13,14,16?- Mai am o schema cu bias reglabil dupa experienta dumnavoastra care e mai bun de implementat practic dintre cele doua scheme? Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 24, 2011 Partajează Postat Mai 24, 2011 Da , rezistentele separate din catod finale pot fi la 3W.Nu trebuie marita tensiunea anodica si asa este destul de mare avind in vedere cum este conectata grila doi a tuburilor finale(6p3s).Intre cele doua scheme sint diferente de clasa functionare(prima schema clasaA dominant +UL...,a doua schema clasaAB1 negativare fixa) ,daca amplificatorul va servi la auditii in casa as opta pentru versiunea ultra-liniar (chiar daca puterea va fi ceva mai mica in raport cu versiunea a-II-a la care faceti trimetere). Link spre comentariu
csongore Postat Mai 24, 2011 Autor Partajează Postat Mai 24, 2011 Cam ce puteri pot obtine cu un traf de iesire de 21cm patrat cu scemele respective? Schema atasata e mai adecvata decat prima? cer scuze de asa multe intrebari dar experienta mea nu e asa de bogata in lumea tuburilor. http://www.arrakis.es/~igapop/6l6a.htm Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 24, 2011 Partajează Postat Mai 24, 2011 Pentru push-pull si situatia 21cm-patrati sectiune miez mai mult decit suficient.De regula o sectiune mare ne permite un raspuns bun la frecvente joase , pe o astfel de sectiune se asigura o inductanta apreciabila a infasurari primare si la frecvente scazute. Ca putere in cazul de fata sectiunea nu ne ajuta mult,exemplu intre 15cm-patrati sectiune miz si 21cm-patrati sectiune miez Raa neschimbat si acelasi numar de spire diferenta de putere nu va fi semnificativa , in cazul 21cm-patrati sectiune miez va cobori mai jos in frecventa amplificatorul. Intre cele doua scheme prima postata si ultima postata nu sint diferente , schemele fiind aproape identice. In ultima schema apare clar specificat Raa=6k6 ,intradevar acesta este valoarea Raa corecta pentru situatia data. Ca putere utila sinus nelimitat in secundar/sarcina ambele scheme se situeaza undeva usor peste 20W. In ultima schema cuplajele sint mai strinse(defazor-final) si gradul de reactie negativa mai mic in raport cu prima schema. Link spre comentariu
iulidan2 Postat Mai 25, 2011 Partajează Postat Mai 25, 2011 Schema e asemanatoare cu Dynavox VR 70, am ascultat-o cu finale 6P3S si nu suna rau; i fata ei, avea ECF 80, asa cum recomanda si cei cu experienta, de la care avem de invatat.Parerea mea, bazata pe ce am citit pe forum, este ca 6P3s, trebuie atacata mai energic, pentru a scoate tot ce poate. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 26, 2011 Partajează Postat Mai 26, 2011 Pentru aceasta schema(unde este dat Raa 6k6) http://www.arrakis.es/~igapop/6l6a.htm se mai poate preciza circa 11W anod-anod in clasaA sau aproximativ 21W-22W anod-anod in clasaAB1 ,cu alte cuvinte in mare primi 10W furnizati de un astfel de amplificator sint in clasaA iar peste acesti 10W pina la 20W se intra in clasaAB1.In prezenta unor usori curenti de grila comanda se va atinge 25W-26W anod-anod.(defazorul din prima schema/ sta un pic mai bine cam 2,7mA curent prin sectiunea C a ECF80 pe cind in varianta discutata acum cam 1,2-1,3mA...). Link spre comentariu
csongore Postat Mai 27, 2011 Autor Partajează Postat Mai 27, 2011 Vreau sa folosesc corectorul de ton din schema atasata, dar nu e notat tensiunea de alimentare la partea de corectie. Eum-am gandit la G un 200-250V dar poate am gresit ce ziceti? Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 27, 2011 Partajează Postat Mai 27, 2011 Da , tensiunea nu_i 200-250V(se vede in img. valoarea acelei tensiuni...) , intreg corectorul din trimetere "schema.pdf" va avea un cistig prea mare(va stica raportul semnal/zgomot inutil) ,nu trebuie decit atit : (prima img. mai jos). (desigur in aceasta situatie rezistenta Rg1 pentoda de intrare etaj final ECF80 trebuie pusa de 470k-560k-680k fara acel potentiometru de 10k din prima schema... ,cuplajul intre corector si final se va face fara condensator de cuplaj...) Sau pentru un raport semnal/zgomot mai bun potentiometrul de volum trebuie mutat intre corector si etajul final (ce inseamna asta: pentru un gain dat nu trimet tot zgomotul etajului V2a in etajul final...,vezi in img. a-II-a ,cam asa trebuie "gindit"...,etajul V2a compenseaza atenuarea introdusa de corectii si atit-nimic mai mult-suficient daca semnalul la intrare provine din o linie normala/<0,7Vef-1Vef> ,cu etajul V2a am si cistig / atunci cind sint pe + cu potentiometrele de ton ). __Nu prea aveti ce face cu corectii(ton) dar sa admitem oarecum ca ar fi necesare in "unele situatii" ... (v_am "intrebat" la ce serveste amplificatorul pe care intentionati sa_l construiti , poate nu spunem ce trebuie...). Link spre comentariu
csongore Postat Mai 27, 2011 Autor Partajează Postat Mai 27, 2011 Mersi pentru raspunsul promt!O-sa folosesc schema a doua cu potentiometru plasat intre corector si final :daIn loc de ECC82 pot sa folosesc 6n2p? Link spre comentariu
hoitu1983 Postat Mai 27, 2011 Partajează Postat Mai 27, 2011 6n2p are curent anodic max appprox 1,8Ma si amplificare miu aproape 100. In schema asta depasesti curentul anodic suportat.ECC82 are factor de amplificare cam de 5 ori mai mic.Cred ca 6n1 sau 6n23 mai degraba . Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 27, 2011 Partajează Postat Mai 27, 2011 ... In loc de ECC82 pot sa folosesc 6n2p? Sa zicem ca nu ne intereseaza factorul de amplificare (pentru hoitu1983 ,s_ar modifica cistigul per global ,sensibilitatea la intrare...). Uite de ce nu poti sa folosesti 6n2p (asa cum observi download/file.php?id=69090&mode=view la anod V2a sint 80V iar la catod 2,8V adica tensiunea anod-catod 77,2V tensiunea catod 2,8V adica -Ug=2,8V si ia=2,34mA ) mai jos : __Pricepi acum ? ("mai sugestiv de atit nu pot sa explic").Si daca am vrea sa intervenim asupra rezistentei din catod V2a cu 6n2p (adica sa o punem 0Ω ) tot nu prindem polarizarea ECC82(80V-anod , ia=2,34mA).Pentru 6n2p in conditiile 80V si 2,34mA anod se observa ca grila trebuie pusa la +0,2V adica o mare bascalie(deja intrarea grila va lua curent...).In cazul ECC82 download/file.php?id=69090&mode=view intrarea grila permite maxim 5,6Vvv-sinus fara ca grila sa inceapa sa intre in regim pozitiv. __Cind vad ca "unii" uneori pun acest tub 6n2p "fara probleme" in loc de diverse ECC_uri ma si mir... __Ca doua tuburi ("botezate" diferit) sa poata fi considerate echivalente/ trebuie sa aiva familiile de caracteristici aproape identice. ,cum vi se pare 6n2p in raport cu ECC82 ?(din acest punct de vedere). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum