Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Leduri RGB comandate de uC

Vizitator boogy_totyo

Postări Recomandate

Ai gasit-o, avea dreptate Dr.L cu cautatul pe net ca sa nu redescoperim roata.

Astea voiam sa ti le dau:

LM317

http://www.instructables.com/id/Super-s ... semble-it/

MOSFET

http://www.instructables.com/id/Circuit ... ifference/

http://www.instructables.com/id/Circuit ... -Source-1/

In schema ta e o greseala: emiterul lui Q2 (sageata) si colectorul sunt inversate (oglindire fata de o axa orizontala).

Q2 incepe sa se deschida si sa blocheze pe Q1 cam la tensiunea 0,55V intre emiter si baza, deci rezistenta de 0,7 ohm limiteaza cam la I=0,55/0,7=0,79A, sa nu fie prea mare curentul, masoara-l pentru siguranta.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ticu

8

• Dr.L

5

• nicul

2

• Th3_uN1Qu3

1

Top autori în acest subiect

Vizitator boogy_totyo

da, scuzele mele ca am postat schema gresita. pe cablaj am avut grija sa il lipesc ok.e ok la 800mA. Tinut o ora aprins si nema caldura nici pe led si nici pe. intmaplator numai de 0.7r am avut ... o sa comand maine 0.75 ca e mai ok.stima !

Link spre comentariu

Bine, acum 800 mA sunt in regim de functionare continua, daca ii dai pulsuri conteaza valoarea medie.Stabilizarea curentului consta in faptul ca daca se depaseste 0,8A pe 0,7ohm, tensiunea pe R1 depaseste 0,56V tensiunea de deschidere a jonctiunii emiter-baza (n-p cu siliciu), Q2 intra in conductie si apropie de masa potentialul portii lui Q1. Acesta incepe sa se blocheze si curentul sursa-drena (care parcurge si sarcina - LED) se micsoreaza pana la valoarea proiectata.De obicei poarta MOS-ului se leaga la + printr-o rezistenta de cativa Kohmi ca sa asigure conductia sursa-drena, dar la tine se pare ca-i ajunge polarizarea prin pulsurile de comanda.Ma bucur ca nu ai parlit LED-urile sau tranzistoarele BD901 la experimente. Multa bafta.P.S. In schema cu 317 (stabilizator de tensiune), intre iesire si pinul Adjust este mentinuta intern o tensiune de 1,25V. Daca legi o rezistenta de 2 ohmi de exemplu, curentul de iesire este limitat la 1,25/2=0,63A. Prin reglarea tensiunii de iesire a integratului se regleaza de fapt curentul prin sarcina, de aici confuzia sursa de tensiune-curent. Pe 317 se mentine insa o cadere de tensiune de minim 2-3V (intrare-iesire), de aceea este mai eficienta reglarea cu MOSFET

Link spre comentariu
Vizitator boogy_totyo

Merci inca o data Ticu.Am corectat pe schema tranzitorul BC. Crezi ca e necesar sa atasez cateva fisiere ? (schema corecta, cablaj) pe viitor daca mai cauta cineva sa nu se agite prea tare ?

Link spre comentariu
Vizitator boogy_totyo

revin cu o problema. Azi am schimbat rezistenta aceea de 0.7r ... am p us in locul ei una de 0.82R si ma limiteaza pe undeva la 670mA. Insa am observat ca rezistenta se incalzeste destul de mult (45-50 de grade masurat). Rezistenta este de 0.82r cu 3W.Inainte aveam de 0.7r cu 1w si era complet rece...dupa cum calculasem eu (sa imi spuneti daca este corect) pe R1 = 0.7r se disipa aproximativ 0.35 w (R1 era de 1W)in cazul de fata cu R1 = 0.82 se disipa cam 0.3mw (R1 este de 3W)Corect ?De ce se incalzeste R1 ? Este normal ?dupa 40 de minute de mers la 650mA (deci nu pwm) R1=0.82R/3W mi-a ajuns la 55 de grade :(Reeditare: Surpriza ! pana acum am testat doar ledul verde din rgb. ce imi vine mie sa pun si ledul rosu in locul celui verde sa vad cat imi lumineaza camera: Ma uit pe ampermetru si observ cu stupoare 700mA. UPS !!! cu riscul de a parli ledul rosu din rgb deschid semireglabilul la maxim ! imi sare ampermetru brusc la 0.8A si apoi scade la 0.78-0.76. Curentul nu trebuia limitat pe R1=0.82R ? Masor rezist si e ok. Pun din nou ledul verde si sunt limitat la 0.67A.Vreo sugestie ?

Link spre comentariu

E normala diferenta - ledul rosu se deschide la o tensiune mai mica deci haleste curent mai mult daca sursa il lasa. Inseamna ca limitarea ta e de fapt facuta la 0.78A cat ai vazut acolo, in schimb nu ai tensiune destul de mare ca sa faci si ledul verde sa ia acelasi curent.Cat despre rezistenta de limitare - cu cat rezistenta e mai mare ca valoare cu atat caderea de tensiune pe ea va fi mai mare deci se va incalzi mai tare. 55C e o temperatura acceptabila pt o rezistenta.

Link spre comentariu
Vizitator boogy_totyo

Baieti nu stiu cum sa ma revansez fata de voi ! Multumesc pentru sfaturi.Daca cumva va pot ajuta in vre-un fel ... (eu ma pricep mai mult la partea de electronica digitala, programare, IC) ... nu stiu... am vazut ca lumea este foarte interesata de Vumetre matriceale ... Va manifestati interesul si va ajut cu cea mai mare placere.Revin cu poze cand termin tot proiectul cu cele 10 leduri de putere... Va dati seama? 10 leduri a 9W bucata ... cred ca o sa rupa !cam asa arata un led la vreo 80mA ... asta era in ziua cand am primit ledurile ... destul de luminoasejGyebMv-kHI

Link spre comentariu

A scris ca pt proba din filmulet a folosit 80mA.

La >300mA deja nu te mai poti uita la un led,dup-aia vezi pete

@boogy_totyo -felicitari pt reusita!

Pe viitor sa modifici programul sa si combine culorile (prin PWM obtii tot spectrul)

Link spre comentariu

m-am uitat de cateva ori la film. led-ul rosu are o culoare dubioasa (sau poate nu e rosu). am vazut un calculator, dar ledurile nu se prea misca dupa muzica.de uitat nu te poti uita nici la un led de 30mA in axul lui, dar o foaie alba de hartie face minuni. la fel ca si filmarea proiectiei pe un perete.

Link spre comentariu
Vizitator boogy_totyo

da, in prima faza ledul a fost legat la uC printr-un amarat de uln2803 ... de acord, corecteaza si camera foarte mult, interpretarea se face dintr-un microfon care se duce in uC. in prima jumatate a filmului ledul are o lupa peste el ca sa il pot filma. in a doua jumatate a filmului am inlaturat acea lupa.Multumesc Dr. L.Rezultatul asteptat nu este o orga de lumini; vreau niste lumini dinamice care sa imi lumineze un perete de vreo 4 metri, si doar daca vreau eu sa se miste ceva dupa muzica (de asemenea, sunet preluat prin mic) sa pot sa animez si ledurile dupa muzica. insa nu orga de lumini.Credeti ca e ok sa pun fiecare led, respectiv cele 3 feturi ale ledului pe un cooler de procesor ? din acela mai marisor de 13x13 cu multe aripioare ?Si bine, cele 10 radiatoare vreau sa le pun pe o bara... care va sta la baza peretelui...

Link spre comentariu

Orice radiator mare e binevenit, iar daca procuri tipul mentionat cu atat mai bine.Atentie la LED-urile de putere, prin cresterea stralucirii au devenit periculoase pentru retina cand sunt privite direct si mai ales de aproape. E pacat sa risti vederea pentru o distractie efemera. "Indienii" din America isi orbeau inamicii obligandu-i sa stea cu ochii in Soare...

Link spre comentariu
Vizitator boogy_totyo

da, normal. Ledurile vor fi montate la baza unui perete si "putin mascate". Revin cu poze cand finalizez proiectul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări