em2006 Postat Iunie 13, 2011 Partajează Postat Iunie 13, 2011 Corect, Grig. E mult folclor pe forumuri. Link spre comentariu
H Robert Postat Iunie 13, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 13, 2011 Am vazut preturile la diode de putere pe internet,mai bine il l-as asa cum e Link spre comentariu
TESSLA Postat Iunie 13, 2011 Partajează Postat Iunie 13, 2011 Am vazut preturile la diode de putere pe internet,mai bine il l-as asa cum eTocmai! Totusi ar mai fi variante...intrebi pe la vreun depou...sau cumperi vreo 5 - 6 punti redresoare de 35 de amperi si le pui in paralel . Alea is ceva mai ieftine..vreo 4 lei bucata. Link spre comentariu
nelute8 Postat Iunie 13, 2011 Partajează Postat Iunie 13, 2011 Bai lasa vrajeala! O dioda de 350A, merge cu 10 lei. Trebuie 4. Am stat o ora sa scriu modul de calcul, dar cred c-am pierdut textul. Pe altadata. Oricum nu e ce aberati voi p-aici. Cu 20V, nici femeii nu-i lipesti gaura. Un aparat se face de la 35 la 60V . Eu incarc chiulase, sudez cutii de viteze sparte, bai de ulei, incarc planetare, si am facut zeci de aparate. Puneti omul sa masoare tensiunea de sparcaiala, crapatura gaurii, dupa care sa faca aparatul. Ce aparat? Link spre comentariu
TESSLA Postat Iunie 13, 2011 Partajează Postat Iunie 13, 2011 Bai lasa vrajeala! O dioda de 350A, merge cu 10 lei."Bai" du-te si bate-ti coasa! Sa te vad de unde cumperi tu o dioda de 350 A , NOUA, cu 10 lei! Link spre comentariu
lorik199 Postat Iunie 13, 2011 Partajează Postat Iunie 13, 2011 Bai lasa vrajeala! O dioda de 350A, merge cu 10 lei."Bai" du-te si bate-ti coasa! Sa te vad de unde cumperi tu o dioda de 350 A , NOUA, cu 10 lei! conteaza de-i noua sau veche?doar nu-i lampa sa se uzeze Link spre comentariu
TESSLA Postat Iunie 13, 2011 Partajează Postat Iunie 13, 2011 Pai pentru discutia in cauza conteaza pentru ca in pagina anterioara AM PRECIZAT CA POTI GASI LA UN DEPOU de trenuri sau de tramwaie mai ieftin!!! Si nici acolo nu-s chiar degeaba...o dioda de 300 de amperi, noua, am gasit la o firma cunoscuta de pe net cu 335 roni!!! Si apai aia de la depou nu or fi atat de fraieri in cat sa-ti dea o dioda asemanatoare pe doua beri! :rade:P.S Auzi "Bai", aia 20 de volti reprezinta tensiunea in sarcina, nu aia in gol! Link spre comentariu
nelute8 Postat Iunie 24, 2011 Partajează Postat Iunie 24, 2011 Si ce daca e in sarcina? Sunt volti chinezesti? De pe la 26 in sus faci treaba. In primar, chiar de am sarma de 1,5 in diametru, curentul e de 26-28A si nu se incalzeste deloc. E miezul destept, si nu stiu sa spun din ce e, ca la un calcul normal stiut in lumea sata, la numarul de spire dat in secundar(primarul e STAS, n-am umblat la el, si nu se vede miezul, ca e imbracat in rasina si doar jumatate de spira se vede), tensiunea obtinuta a fost dubla. Bine, asta e un caz particular, si totusi... Pentru a construi un aparat de sudura bun, se poate lua si un miez de la 35 de cm patrati, ca doar nu sudezi sine de cale ferata. In curte, cu electrod de 2,5 faci cam tot ce e necesar, dar e mai bun cel de 2, si la tabla 1,6. Se alege miezul, spuneam, se afla sectiunea (recomand pe tor ), si apoi numarul de spire pe volt valabil la aceasta sectiune. S=L X l sectiunea egal latura ori latura. N=50/S numar de spire/V= 50 impartit la sectiunea miezului Np=240XN Nr sp.primar=240V ori nr sp/V , unde 240 e tensiunea maxima de alimentare, sau chiar 250V Ns=55XN Nr sp sec. =55V (maxim secundar), ori nr. sp./V 50 este o constanta (dupa unii) care e in functie de permeabilitatea miezului, sau frecventa retelei (dupa altii), Cu asta s-a aflat numarul maxim de spire si tensiunea maxima ce se obtine in secundar, cat si cea maxima de alimentare. S-a ales 240 sau chiar 250V~, ca in primar sa se scoata prize mediane de reglare incepand de la 200V~, pentru a se putea obtine si un curent mai mare in secundar, dar sa se si poata suda undeva unde e capat " de lume" , unde tensiunea e mai mica. Deci in primar, mediane incepand de la 200V, din 20 in 20V.In secundar, e mai greu de scos mediane (ar fi de ajuns cele din primar), dar omul calic, vrea cat mai mult. Asa ca se pot scoate si in secundar, din 5 in 5V, cite vreti, dar nu mai putin de 35-38V~. Deci prima mediana sa fie la tensiunea de 35V, si daca potriviti bine prizele, intre borna de 35 si cea de 50, aveti si pentru robot auto.Pentru curenti, nu va strofocati prea mult, ca miezul face totul, chiar daca ai pus sarma de fi 6. Asa ca, mai intai se afla puterea miezului, care e sectiunea la patrat, ori 1,44. Pmiez=SXSX1,44 Functie de puterea miezului, se cauta curentul necesar, care inmultit cu tensiunea (fie primara fie secundara), sa dea aproape de acea putere. Asta teoretic, pentru ca practic se depaseste cu mult. P=UXI puterea egal tensiune ori intensitate.Din tabele sau memorie, se cauta curentul ce-l poate suporta anumite diametre sau sectiuni de sarma, si se alege cea potrivita pentru miezul ales. Cu sarma de fi 2,5 in primar, bara de 5X3 pe secundar, se poate suda cu electrod de 3,25 nonstop, daca miezul e incheiat bine sau in cazul statorului de motor, sa se fi taiat ferestrele de bobinare. Cu o punte, condensator si droser, e identic(repet) cu un convertor, care difera prin greutate. Important e ca face acelasi lucru, nu ca a pus cineva osciloscopul, si nu se unduieste ca pe centura. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Iunie 24, 2011 Partajează Postat Iunie 24, 2011 Corect, Grig. E mult folclor pe forumuri.Cam asa e...Grig Link spre comentariu
TESSLA Postat Iunie 24, 2011 Partajează Postat Iunie 24, 2011 Si ce daca e in sarcina? Sunt volti chinezesti? De pe la 26 in sus faci treaba. 50 este o constanta (dupa unii) care e in functie de permeabilitatea miezului, sau frecventa retelei (dupa altii)Pai una e in sarcina , cu electrod de 3.25 de ex., si alta e in gol. Cat despre constanta aia...acolo nu e "sau"...este "si"...adica ea depinde si de frecventa retelei (de asta traful de inalta de la tv are spire putine) dar si de inductia magnetica maxima prin miez. Iar daca se admite o valoare Bm = 1 T si f= 50 Hz, "constanta" o sa fie 45. Valoarea se ia mai mare din ratiuni de fiabilitate, cica. Iar puterea aia eu stiam ca e SxS supra 1.2, 1.3....Oricum...35 de cm patrati pentru un miez clasic, E+I, mi se pare cam putin. Si nu zic ca nu faci treaba si cu electrod de 2.5....dar parca tot mai buna e treaba cu 3.25 (acolo unde permite) si d.p.d.v al calitatii, dar si al consumului de electrozi. Parerea mea. Link spre comentariu
mihaighe Postat Iunie 26, 2011 Partajează Postat Iunie 26, 2011 Se poate si cu un miez de 35 cm patrati .Am bobinat trafuri de 1000 VA de Buzau care aveau miezul de 5x7 cm si la care bobinam 220 spire de 2 mm in primar si 30-40 spire cu cablu de 16 mm parati din VLPY la care dadeam jos izolatia de PVC si izolam cu banda alba de bobinaj .Mergea perfect cu 2,5 mm dar de pe la 10-14 electrozi trebuia lasat sa se racesasca sau bagat intr-o cutie cu ulei de transformator. Link spre comentariu
Vizitator cristimar Postat Iulie 1, 2011 Partajează Postat Iulie 1, 2011 Pai pentru discutia in cauza conteaza pentru ca in pagina anterioara AM PRECIZAT CA POTI GASI LA UN DEPOU de trenuri sau de tramwaie mai ieftin!!! Si nici acolo nu-s chiar degeaba...o dioda de 300 de amperi, noua, am gasit la o firma cunoscuta de pe net cu 335 roni!!! Si apai aia de la depou nu or fi atat de fraieri in cat sa-ti dea o dioda asemanatoare pe doua beri! :rade:P.S Auzi "Bai", aia 20 de volti reprezinta tensiunea in sarcina, nu aia in gol! La depou de trenuri , dar repede pana nu se inchide ,iar pretul variaza in functie de disperarea omului eu le-am luat cu 40 ron bucata si am inceput negocierea de la 100 ! Link spre comentariu
nelute8 Postat Septembrie 14, 2011 Partajează Postat Septembrie 14, 2011 Cand vin la soacra-mea la Maicanesti, ti-aduc si eu un set, sa ai rezerva. Imi dai tot atat pe bucata? Nu, ca acum ai, si nu esti nevoit. Dar daca cer 20 (adica juma' de pret)? Parca ti-ai bate femeia, sa scoata banii! Link spre comentariu
mariusspuneceva Postat Martie 12, 2012 Partajează Postat Martie 12, 2012 Este conductor dreptunghiular si latimea este de 7mm.si inaltimea de 4 mm7x4mm=28mm patrati. Densitatea de curent se ia de 3-4A/mm patratDaca consideri densitatea de curent de 3.5A/mm^2 , atunci rezulta ca tu poti trage 98A nominal din secundar.Traful meu , un Telwin, cu miez reglabil, are de la 55 A pana la 160 A ( scrie in specificatii ) , la ~ 90-100 A randamentul este de 100 % . Are 48 V AC si scade in sarcina la 26 V . E bobinat in secundar cu sarma de aluminiu cu diametrul de ~ 4.3 mm, fara izolatie ( izolatie din email , si o pelicula de cupru cred !? ) cu izolatie e 4.5 mm. Rezulta o arie a sectiunii sarmei din secundar de 14.51 mm^2 , daca as inmulti cu 3.5 A/mm^2 ar rezulta un curent de 50.8 A , in schimb v-am spus eu sudez la ~ 90 - 100 A non stop. Il ajuta in mod sigur si ventilatorul iar pana acuma nu mi-a intrat in protectie termica decat de vreo 3 ori in 3 ani de cand il am si atunci cand sudam cu electrozi de 4, dupa 3 electrozi intra in protectie . Am desfacut mai multe trafuri de sudura ce se gasesc prin comert, inclusiv profesionale si nici unul nu e bobinat cu sarma de cupru . Profesionale or fi bobinate cu sarma de cupru dar eu nu am vazut ( si nici nu am dasfacut suficient de multe ). Am desfacut doar MIG-MAg-uri profi . Intr-o piata de aici din braila sunt la vanzare trafuri de sudura ( bobinate evident cu aluminiu) ce au un ventilator pe ele, alimentare 230 V sau 400 V, 7 trepte de putere ( mediane in primar ) scrie pe ele ca ajung la 280 A ( la 400 V alimentare) . Secundarul il au bobinat cu platbanda de aluminiu de 3 x 7 mm . Concret merg cu 3.25 fara oprire, numa sa ai electrozi sa sudezi . Ce nu imi place si apreciez pozitiv la telwin-ul meu este ca au reglaj pe trepte , pe cand la telvin reglajul este foarte fin datorita miezului reglabil . Costa 250 lei unul , chiar ieri am intrebat , au si mai mari la 300 lei buc . ( pretul l-am mentionat deoarece mi se pare mic ) Link spre comentariu
mihaighe Postat Martie 12, 2012 Partajează Postat Martie 12, 2012 Traful meu , un Telwin, cu miez reglabil, are de la 55 A pana la 160 A ( scrie in specificatii ) , la ~ 90-100 A randamentul este de 100 % . Are 48 V AC si scade in sarcina la 26 V . E bobinat in secundar cu sarma de aluminiu cu diametrul de ~ 4.3 mm, fara izolatie ( izolatie din email , si o pelicula de cupru cred !? ) cu izolatie e 4.5 mm. Rezulta o arie a sectiunii sarmei din secundar de 14.51 mm^2 , daca as inmulti cu 3.5 A/mm^2 ar rezulta un curent de 50.8 A , in schimb v-am spus eu sudez la ~ 90 - 100 A non stop. Il ajuta in mod sigur si ventilatorul iar pana acuma nu mi-a intrat in protectie termica decat de vreo 3 ori in 3 ani de cand il am si atunci cand sudam cu electrozi de 4, dupa 3 electrozi intra in protectie .Trimite-mi adresa de mail sa-ti pun un articul foarte interesant cu modificarea ce-ti creste tensiunea de amorsare a arcului pana la 70V. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum